Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Γιατροί και εργαζόμενοι σε ρόλο ηθοποιών...


Στο νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» καταπιάνονται με το θέατρο.

Γιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό του νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης αφήνουν για λίγες ώρες τις λευκές ποδιές τους, ασθενείς, εξετάσεις και έκτακτα περιστατικά και καταπιάνονται με το θέατρο. Είναι γι' αυτούς ένα είδος ψυχανάλυσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, καθώς μέσα από τη θεατρική τέχνη αποφορτίζονται από την πίεση της δουλειάς και στέλνουν μήνυμα ελπίδας προς πάσα κατεύθυνση.

Πρόκειται για εργαζόμενους κάθε ιδιότητας του νοσοκομείου, που δημιούργησαν τη θεατρική ομάδα «Ληνός», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και φροντίζουν-σε τακτά χρονικά διαστήματα- να ανεβάζουν διάφορες παραστάσεις. Αυτές τις ημέρες εργάζονται πυρετωδώς, καθώς τον Σεπτέμβριο θα παιχτεί το έργο «Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου: Ούτε μια αναπνοή χαμένη» τής Χαρούλας Αποστολίδου και για πρώτη φορά η παράσταση θα δοθεί σε χώρο του νοσοκομείου.

Η ομάδα επέλεξε την ερειπωμένη και εγκαταλελειμμένη 3η πτέρυγα του πέτρινου κτιρίου του πρώην Σανατορίου στο «Παπανικολάου» για τη φιλοξενία του δράματος, αισθανόμενη ότι εκεί μπορούν να ακουστούν πιο ηχηρά οι σιωπηλές «κραυγές» των ανθρώπων που βίωσαν και θα βιώσουν το σκοτάδι του κοινωνικού αποκλεισμού και του στιγματισμού. Η πτέρυγα θα αποτελέσει το φυσικό σκηνικό, στο οποίο θα παιχτεί το έργο.

Βοηθός σκηνοθέτη έχει αναλάβει η συνταξιούχος γιατρός Έφη Καλαϊτζίδου, που διετέλεσε στο παρελθόν διευθύντρια στην Α' Πνευμονολογική Πτέρυγα του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

«Είναι τόσο δύσκολη η δουλειά που κάνουμε, που πραγματικά η ενασχόλησή μας με το θέατρο μας κάνει να ξεφεύγουμε και να ονειρευόμαστε. Είναι ένα είδος ψυχανάλυσης για όλους εμάς» αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η κ. Καλαϊτζίδου.

Όσον αφορά την επιλογή του συγκεκριμένου έργου, σημειώνει: «Τους έζησα τους φυματικούς, όταν ξεκινούσα την ειδικότητά μου. Μού άρεσε πολύ το συγκεκριμένο κείμενο του έργου γιατί είναι σαν να ζω με αυτούς τους ανθρώπους. Σε αρκετές παραστάσεις μας έρχονται ασθενείς να τις παρακολουθήσουν και τα σχόλια είναι θετικά».

Μέσα από την προσπάθειά της, η ομάδα «Ληνός» θέλει να προσφέρει στους μετέχοντες της παράστασης και το φως και το σκοτάδι. Οι ιστορίες που θα διαχειριστούν την εναλλαγή φωτός και σκότους ανακαλύφθηκαν κάτω από την αχλή του χρόνου από τα μέλη της ομάδας, προσφέρθηκαν ως πρώτη ύλη στη συγγραφέα κι εκείνη έπλασε το λόγο.

Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου, θα τηρηθεί αυστηρά περιορισμένος αριθμός θεατών και είναι υποχρεωτική η κράτηση θέσεων.

Τη σκηνοθεσία του έργου έχει αναλάβει η Βούλα Γεωργιάδου, με βοηθό την κ. Καλαϊτζίδου, τη σκηνογραφία υπογράφει η 'Ερση Παπαδοπούλου, τον σχεδιασμό φωτισμών ο Χρήστος Τζιμούρτης, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση - τσέλο ο Χρήστος Συκιώτης, ενώ στην κονσόλα ήχου θα είναι ο Σταύρος Μπαρτζώκας.

Στην παράσταση εμφανίζονται κατά σειρά: Λουκάς Δαγδηλέλης, Φωτεινή Χαριτούδη, Ηρακλής Αλεξάνδρου, Θόδωρος Λαμπριανίδης, Κατερίνα Φωτιάδου, Γρηγόρης Σακαλίδης και Γεράσιμος Μπαμίχας.

Η θεατρική ομάδα του νοσοκομείου δημιουργήθηκε το 1991 και έδωσε την πρώτη της παράσταση με το έργο του Μ.Κορρέ «Το διπλανό κρεβάτι». Τα τελευταία 22 χρόνια έχουν ανέβει δεκάδες παραστάσεις, με τα πρόσωπα - τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τους κόλπους του κλάδου - να εναλλάσσονται.

Στόχος είναι το ανέβασμα ποιοτικών θεατρικών παραστάσεων, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και μακριά από αυτήν, σε ανθρώπους που δεν θα είχαν αλλιώς την ευκαιρία να γνωρίσουν το θέατρο στον τόπο τους.

Κοινό σημείο αναφοράς αποτελεί η διάθεση υπέρβασης της φθοροποιού καθημερινότητας, σε έναν χώρο αναλωτικό, όπως το νοσοκομείο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.