Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ποια ποτά μας προστατεύουν από γήρανση, καρδιά και άνοια;


Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι υπονομεύουν τον οργανισμό και επιδεινώνουν τις χρόνιες ασθένειες.


Η αντιγηραντική δράση του οινοπνεύματος έχει διαπιστωθεί : στη Ρωσία, για παράδειγμα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν γερνούν διότι πεθαίνουν νέοι από αλκοολισμό.


Οι βλαβερές συνέπειες της κατάχρησης οινοπνεύματος είναι γνωστές σε όλους μας. Ωστόσο, επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι όσοι καταναλώνουν μικρές ποσότητες (1-3 ποτήρια κρασί ημερησίως ή αντίστοιχη ποσότητα άλλων αλκοολούχων ποτών) εμφανίζουν μικρότερη θνησιμότητα από εκείνους που δεν πίνουν καθόλου.


Όλες οι σχετικές εργασίες αναφέρονται στην αντίληψη της «καμπύλης τύπου J ή τύπου U», η οποία σημαίνει ένα βέλτιστο «κατώφλι», ένα όριο κατανάλωσης σχετικά με την καρδιαγγειακή προστασία. Κάτω από αυτό το «κατώφλι» (δηλαδή στα άτομα με μηδενική κατανάλωση αλκοόλ), η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αυξάνεται.


Τίθενται δύο ζητήματα σε σχέση με αυτές τις παρατηρήσεις : έχουν όλα τα οινοπνευματώδη την ίδια επίδραση, ή μερικά είναι ωφελιμότερα από άλλα; Μήπως η προστασία που υπόσχεται το «λίγο» οινόπνευμα πρέπει να αποδοθεί στον γενικότερο τρόπο ζωής, δηλαδή μήπως τα άτομα που πίνουν λίγο διαθέτουν μια σειρά χαρακτηριστικά που τα προασπίζουν από διάφορες ασθένειες, κυρίως καρδιαγγειακές;


Για να δούμε όμως πρώτα τα επακόλουθα της έλλογης κατανάλωσης οινοπνεύματος.


Προστασία από την άνοια


Τριετής παρακολούθηση ατόμων που καταναλώνουν 3-4 ποτήρια ημερησίως αποκαλύπτει μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας (και Αλτσχάιμερ) συγκριτικά με άτομα που δεν πίνουν καθόλου. Ο στόχος αυτής της έρευνας ήταν διπλός : η μελέτη της φυσιολογικής και παθολογικής εγκεφαλικής γήρανσης, καθώς και η έρευνα των παραγόντων που προστατεύουν από την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η μελέτη άρχισε το 1988 στην περιοχή του Μπορντό σε δείγμα 3.777 ατόμων άνω των 65, το κρασί ήταν το μόνο οινοπνευματώδες που κατανάλωνε το 95% των συμμετεχόντων.


Μια άλλη μελέτη ανέλυσε τη σχέση μεταξύ του κινδύνου άνοιας και της κατανάλωσης αλκοόλ στην Ολλανδία. Με δείγμα 5.395 άτομα άνω των 55 ετών που έγιναν αντικείμενο παρακολούθησης για έξι χρόνια, σημειώθηκαν 197 περιπτώσεις άνοιας (146 Αλτσχάιμερ, 29 αγγειακού τύπου, 22 άλλων τύπων). Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι σημαντικά μικρότερος στην ομάδα που καταναλώνει 1-3 ποτήρια ημερησίως απ’ ότι στην ομάδα που δεν έπινε ποτέ ή δεν έπινε πια. Δεν βρέθηκε καμιά διαφορά μεταξύ των αλκοολούχων ποτών.


Στις προαναφερθείσες μελέτες, παρατηρήσαμε αντίστροφη σχέση μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ και της κατανάλωσης κρασιού. Μια μελέτη που έγινε στη Δανία προσπάθησε να καθορίσει αν η άνοια σε ηλικιωμένα άτομα συνδέεται με την κατανάλωση αλκοολούχων. Ρωτήθηκαν 2.784 άτομα άνω των 65 ετών σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης κρασιού, μπίρας και άλλων αλκοολούχων χωριστά (ποτέ, μηνιαίως, εβδομαδιαίως , ημερησίως). Συγκριτικά με τους μη πότες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χαμηλή κατανάλωση κρασιού ( μηνιαία ή εβδομαδιαία) σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας, ενώ η χαμηλή κατανάλωση μπίρας (μία την εβδομάδα) σχετίζεται με αύξηση. Το παράξενο είναι ότι δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ της εμφάνισης άνοιας και των άλλων αλκοολούχων ή μεγαλύτερων δόσεων μπίρας. Αυτή η μελέτη είναι μία από τις σπάνιες που έδειξαν πλεονέκτημα του κρασιού έναντι της μπίρας και των άλλων αλκοολούχων.

Η ιδιαίτερη θέση του κόκκινου κρασιού στα καρδιαγγειακά επεισόδια

Την ανωτερότητα του κόκκινου κρασιού έναντι των άλλων αλκοολούχων έχουν δείξει πειράματα σχετικά με τις τανίνες (πολυφαινόλες), που έχουν αντιοξειδωτική δράση αποδεδειγμένη in vitro στα απομονωμένα κύτταρα ή στους ιστούς.

Δεδομένου ότι το κόκκινο κρασί περιέχει πολυφαινόλες, αντίθετα από το λευκό, την μπίρα και τα άλλα αλκοολούχα, του αποδίδεται ευεργετική δράση όταν η κατανάλωση είναι μικρή. Το κόκκινο κρασί παρουσιάστηκε σαν πρώτης τάξεως αντοξειδωτικό εναντίον των ελέυθερων ριζών, το οποίο προστατεύει από τις ασθένειες της γήρανσης, κυρίως τα καρδιαγγειακά και τις άνοιες, όπως προείπαμε.

Μια ανάλυση που συγκέντρωσε τα δεδομένα πολλών μελετών επιβεβαίωσε σε δείγμα 170.000 ατόμων ότι η χαμηλή κατανάλωση σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών. Τα οφέλη της μικρής κατανάλωσης αλκοόλ δεν εξαρτώνται από το είδος του ποτού αλλά από την καθημερινή ποσότητα λήψης.

Προσφάτως , μία άλλη έρευνα έδειξε ότι η αγγειοδιαστολή που προκαλείτε από την κατανάλωση αλκοολούχων σχετίζεται απλούστατα με την αιθανόλη (οινόπνευμα) και όχι με τις πολυφαινόλες. Τα δείγμα ήταν υγιείς εθελοντές στους οποίους μετρήθηκε η επίδραση της κατανάλωσης αιθανόλης, κρασιού ή νερού , το συμπέρασμα που εξήχθη ήταν ότι η επίδραση της αιθανόλης και του κρασιού ήταν σχεδόν αμελητέα και, μάλιστα, ενίοτε με εκείνη του νερού.

Δεν έχουμε λοιπόν ισχυρή απόδειξη ότι του πλεονεκτήματος του κόκκινου κρασιού έναντι των άλλων αλκοολούχων. Το νερό είναι εξίσου ωφέλιμο και επιπλέον η υπερκατανάλωσή του δεν ενέχει κινδύνους. Η επιτροπή διατροφής της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας δεν συνιστά κανένα αλκοολούχο ποτό και συμβουλεύει του άνδρες να περιορίσουν την ημερήσια κατανάλωση σε δύο ποτήρια κόκκινο κρασί και τις γυναίκες σε ένα. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών δείχνουν ότι δεν ωφελεί να αρχίσουμε να πίνουμε κρασί με στόχο την αποφυγή των ανοιών και της στεφανιαίας νόσου. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αλκοόλη ενοχοποιείται για πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως η αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια, οι ηπατίτιδες, η κίρρωση κ.τ.λ.

Ωστόσο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι, σε λογικές δόσεις, το κρασί ωφελεί χάρη στην ευθυμία και στην ευωχία που το συνοδεύουν. Κατά τα άλλα, η δράση του όσον αφορά τις παθολογίες που σχετίζονται με την ηλικία είναι αμφίβολη.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.