Οι ψυχολογικές τάσεις επηρεάζουν την ευεξία δείχνει νέα έρευνα.
Η οπτική ζωής που υιοθετεί ένας άνθρωπος έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει πολλά πράγματα, από την υγεία και την ανάρρωσή του από ασθένειες μέχρι το προσδόκιμο ζωής του. Νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχει τρόπος να καλλιεργηθεί θετική στάση ζωής. Πώς; Με την εξωστρέφεια!
Στην έρευνα που έγινε στη Βρετανία, συμμετείχαν 4.583 άνθρωποι γεννημένοι στην Αγγλία, τη Σκωτία ή την Ουαλία στη διάρκεια της ίδιας βδομάδας του Μαρτίου του 1946. Φτάνοντας την ηλικία των 16 και αργότερα των 26 χρονών, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο αξιολογώντας δυο πτυχές της προσωπικότητάς τους, την εξωστρέφεια και το νευρωτισμό.
Οι ερωτήσεις που σχετίζονταν με την εξωστρέφεια εστίαζαν στα επίπεδα ενέργειας του ανθρώπου, στο κατά πόσο αυτός ο άνθρωπος θα συμμετείχε σε δραστηριότητες και το πόσο κοινωνικός ήταν. Οι ερωτήσεις σχετικά με το νευρωτισμό εξέταζαν τη διάθεση, τη συναισθηματική σταθερότητα και το πόσο εύκολα διασπάται ένας άνθρωπος. Σε γενικές γραμμές, οι εξωστρεφείς έχουν την τάση να είναι πιο κοινωνικοί, ανοιχτοί, περίεργοι να μάθουν και έχουν πιο κοντινές σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, ενώ οι νευρωτικοί τύποι τείνουν να κρατούν αποστάσεις από τους άλλους, ανησυχούν περισσότερο και έχουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση.
Αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, η εξωστρέφεια και ο νευρωτισμός, φαίνεται ότι διατηρήθηκαν σταθερά στους συμμετέχοντες με την πάροδο των δέκα χρόνων που μεσολάβησαν μεταξύ των ερευνών. Με άλλα λόγια, εκείνοι που παρουσιάζονταν εξωστρεφείς στα 16 τους, ήταν εξωστρεφείς και στα 26 τους χρόνια.
Πρώιμοι εξωστρεφείς
Δεκαετίες αργότερα, όταν οι συμμετέχοντες βρίσκονταν στην ηλικία των 60-64 ετών, οι ερευνητές συνέχισαν την έρευνα με τους 2.661 από αυτούς, αυτή τη φορά κάνοντας μια βαθύτερη αξιολόγηση. Εκτός από τις ερωτήσεις περί προσωπικότητας, οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες και για τη γενικότερη υγεία τους και την ικανοποίηση που ένιωθαν από τη ζωή τους.
Προκειμένου να αξιολογηθεί η ευεξία, που είναι κάτι υποκειμενικό, οι συμμετέχοντες εκτίμησαν πόσο συχνά ένιωθαν καλά με τον εαυτό τους και τη ζωή τους. Οι ερευνητές παρουσίασαν 14 προτάσεις με θετικό μήνυμα όπως «Νιώθω αισιόδοξος για το μέλλον» ή «Χειρίζομαι καλά τα προβλήματα» και οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν πόσο συχνά ένιωθαν αυτά τα συναισθήματα που περιγράφονταν στις προτάσεις σε μια κλίμακα από το ένα (ποτέ) ως το πέντε (συνεχώς).
Με παρόμοιο τρόπο εκτιμήθηκε και η ικανοποίηση που ένιωθαν για τη ζωή. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες είχαν κάποιες προτάσεις όπως «Οι συνθήκες της ζωής μου είναι εξαιρετικές» και «Είμαι ικανοποιημένος/η με τη ζωή μου» και βαθμολόγησαν αυτές τις δηλώσεις σε μια κλίματα από το ένα ως το επτά (πλήρης διαφωνία-απόλυτη συμφωνία).
Θέμα προδιάθεσης
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα νούμερα και κατέληξαν στα συμπεράσματά τους. Παρόλο που ο ορισμός της ευτυχίας μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα και σημαντικά, καθώς η εξωστρέφεια φαίνεται να έχει άμεση επιρροή στην ευεξία που νιώθει ένας άνθρωπος με την πάροδο των ετών.
Οι άνθρωποι που ήταν πιο κοινωνικοί και ανοιχτοί σε μικρότερη ηλικία ανέφεραν ότι ήταν πολύ πιο ευτυχείς και πιο ικανοποιημένοι αργότερα στη ζωή τους. Παλιότερες μελέτες έχουν αποδείξει επίσης ότι η ευεξία αυτή οδηγεί σε πιο επιτυχημένες σχέσεις, σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, σε χαμηλότερη θνησιμότητα και πιο υγιή ωρίμανση πνευματική και σωματική.
Παρομοίως σημαντικές ήταν και οι επιδράσεις του νευρωτισμού, αλλά εδώ τα πράγματα ήταν πιο έμμεσα. Οι άνθρωποι που ήταν πιο νευρωτικοί σε μικρή ηλικία (στην εφηβεία και στην πρώτη νιότη τους) ήταν πολύ πιο επιρρεπείς σε ψυχολογική ανησυχία και προβλήματα υγείας αργότερα, τα οποία με τη σειρά τους είχαν αρνητικές συνέπειες στη συνολική υγεία και ευεξία τους. Η κοινωνική τάξη στην οποία ανήκαν οι συμμετέχοντες φαίνεται ότι δεν είχε καμιά επίδραση ούτε στη μια περίπτωση ούτε στην άλλη, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Research in Personality.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι πολύ ξεκάθαρο: Οι τάσεις της προσωπικότητας από νεαρή ηλικία επηρεάζουν την ευεξία ακόμα και δεκαετίες αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι το άγχος στην εφηβική ηλικία μπορεί να θεωρηθεί ως σημάδι γενικής υγείας κι όχι σαν μεταβατικό στάδιο. Επίσης σημαίνει ότι η περιέργεια που ενθαρρύνεται καθώς και η οικειότητα στους νέους μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία σε μεγαλύτερη ηλικία. Άρα μην ανησυχείτε για πολλά, απλώς χαρείτε τη ζωή!
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.