Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Laser για μυωπία και πρεσβυωπία: Τι πρέπει να προσέχουμε


Η επέμβαση LASIK είναι η πιο δημοφιλής ανάμεσα στους υποψηφίους. Αυτό για δύο πολύ απλούς και σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι είναι ανώδυνη, δηλ. το ίδιο βράδυ της επέμβασης ο ασθενής αισθάνεται άνετα, χωρίς να πονάει. Το δεύτερο πολύ μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι επανέρχεται η όραση σε πολύ καλά επίπεδα μέσα σε ώρες. Είναι, δηλαδή, ρουτίνα ότι ένας ασθενής που υποβάλλεται σε επέμβαση LASIK, ακόμα και για 10 βαθμούς μυωπίας, μπορεί την επόμενη μέρα να οδηγήσει πάρα πολύ άνετα το αυτοκίνητό του σε φυσιολογικές συνθήκες ημέρας ή νύχτας.

Στην τεχνική LASIK, σαν πρώτο βήμα, γίνεται μία τομή στον κερατοειδή για την δημιουργία ενός κρημνού (flap).

Το δεύτερο βήμα είναι η σμίλευση του κερατοειδή με laser κάτω από το flap για την διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού.

Το flap ξαναέρχεται στην αρχική του θέση, με αποτέλεσμα η επιφάνεια του ματιού να είναι σχεδόν άθικτη.

Απαιτεί πολύ μικρό χρονικό διάστημα θεραπείας με κολλύρια, συνήθως μία εβδομάδα, με κολλύριο αντιβιοτικό και κορτιζόνης.

Η τεχνική LASIK είναι η κύρια τεχνική που εφαρμόζεται σε υπερμετρωπίες και μπορεί να εφαρμοστεί για μυωπίες από το ελάχιστο όριο, συνήθως 1 βαθμό μέχρι και σχεδόν 13-14 βαθμούς. Αυτό, βέβαια, εάν το επιτρέπει το πάχος του κερατοειδή.

Οι πιο σημαντικές παράμετροι που αξιολογούνται στις μέρες μας, πριν από μία διαθλαστική επέμβαση είναι ουσιαστικά η σταθερότητα και το ποσό της μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού. Αυτό όπως είναι αυτονόητο, απαιτεί πολύ αυστηρές και αντικειμενικές μετρήσεις.

Κατ’αρχήν γίνεται η μέτρηση του διαθλαστικού σφάλματος δηλ. της μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού στο κάθε μάτι, τόσο υποκειμενικά, αυτό που ορίζει ό ίδιος ο ασθενής, όσο και αντικειμενικά, αυτό που γίνεται από αυτόματα μηχανήματα.

Εκτός της μέτρησης του διαθλαστικού σφάλματος, άλλες σημαντικές παράμετροι είναι:
το πάχος του πιο λεπτού σημείου του κερατοειδή. Το σύνηθες πάχος κερατοειδή για Έλληνες είναι περίπου 540 μικρά(χιλιοστά του χιλιοστού).
το πόσο ομαλός είναι ο κερατοειδής, όχι μόνο στην πρόσθια επιφάνειά του αλλά στην οπίσθια επιφάνειά του. Αυτό απαιτεί τεχνολογία, η οποία μπορεί να αποτυπώσει την πρόσθια και την οπίσθια επιφάνεια του κερατοειδή (παλαιότερα το Οrbscan και πρόσφατα η πολύ πιο λεπτομερής επεξεργασία με την τεχνολογία Pentacam).
η αυστηρή μελέτη του μεγέθους της κόρης του ματιού, τόσο σε φωτεινές συνθήκες όσο και σε σκοτεινές. Αυτό καθορίζει την ποιότητα της όρασης που μπορεί να έχει ένα άτομο μετά την επέμβαση.

Φυσικά, άλλες παράμετροι είναι η γενική υγεία των ματιών, κάποια προβλήματα βυθού τα οποία απαιτούν μια λεπτομερή οφθαλμολογική εξέταση, όπως και κάποιοι εξειδικευμένοι παράγοντες του κερατοειδή, π.χ. η κυρτότητά του.

Πιστεύω ότι η σημασία στην λεπτομέρεια προεγχειρητικά, είναι αυτή που επιβραβεύει τόσο το αποτέλεσμα σαν καθαρότητα και ποιότητα όρασης, όσο και την ασφάλεια των αποτελεσμάτων, το πιο σημαντικό από όλες τις παραμέτρους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην τεχνική LASIK η κατασκευή flap, παραδοσιακά γινόταν με μηχανικό μικροκερατόμο, ένα μηχάνημα το οποίο είχε ένα πολύ μικρό χειρουργικό νυστέρι μέσα του. Αυτό δημιουργούσε την τομή στον κερατοειδή, κάτι που είναι αρκετά ασφαλές και έχει πολύ καλά αποτελέσματα

Η φυσική εξέλιξη, όμως, της τεχνολογίας στην Οφθαλμολογία, μας έχει δώσει την αξεπέραστη τεχνολογία του FEMTOSECOND Laser, το οποίο αφορά το πρώτο μέρος της επέμβασης LASIK και έχει την δυνατότητα να κατασκευάζει το flap, δηλ. να προετοιμάζει το επίπεδο σμίλευσης του Laser μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού στο βάθος του κερατοειδή χωρίς να χρησιμοποιείται πια νυστέρι.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών μπορούμε υποδιορθώνοντας με το laser τον μη κυρίαρχο οφθαλμό να επιτύχουμε ώστε ο ένας οφθαλμός να βλέπει καλά μακριά και ο άλλος κοντά. Αυτή τη στιγμή η μέθοδος αυτή είναι ένας πολύ καλός τρόπος αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας. Σε ηλικίες άνω των 55 ετών υπάρχουν άλλοι τρόποι αντιμετώπισης με κυριότερο τη χρήση ενδοφθαλμίων πολυεστιακών ή προσαρμοστικών φακών.

Χιλιάδες επεμβάσεις γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα σε διάφορα κέντρα. Το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων οφθαλμιάτρων που ασχολούνται με τη διαθλαστική χειρουργική όσο και τα πολύ καλά από τεχνολογικής άποψης μηχανήματα που υπάρχουν σε όλα τα κέντρα, επιτρέπουν στους υποψηφίους να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς προκειμένου να διορθώσουν τη διαθλαστική τους ανωμαλία.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.