Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Daily Mail: Ρεπορτάζ για παιδιά που ζουν σε ορφανοτροφεία λόγω κρίσης


Ειδικό ρεπορτάζ της Daily Mail, για τη σύγχρονη Ελληνική τραγωδία του Βρετανού δημοσιογράφου Ian Birrell.(ο Ian Birrell είναι πρώην αναπληρωτής εκδότης στην "The Independent ", co-founder στην Africa Express και εργάστηκε ως συνεργάτης του Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια της εκλογικής του εκστρατείας το 2010)

Ο δημοσιογράφος , Ian Birrell επισκέφθηκε την Αθήνα, και έκανε επιτόπιο ρεπορτάζ στο Τζάνειο ορφανοτροφείο, συνομίλησε με παιδιά που ζουν στο ορφανοτροφείο, όχι γιατί είναι ορφανά ή γιατί προέρχονται από προβληματικές οικογένειες. Πολλά από τα παιδιά προέρχονται από οικογένειες μεσαίας τάξης που δεν έχουν λεφτά να τα ταΐσουν.

Τα παιδιά, ξεχασμένα θύματα της κρίσης στην Ευρωζώνη, παραδόθηκαν στο ορφανοτροφείο από τους γονείς τους, που δεν άντεχαν πλέον οικονομικά να τα ταΐσουν.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει προκαλέσει πόνο και δυστυχία σε όλη τη χώρα.

Σε μια χώρα όπου η σημασία της οικογένειας είναι μεγάλη για την καθημερινή ζωή, οι νεαρότεροι πολίτες της κουβαλούν τα μεγαλύτερα βάρη της κρίσης.

Δέκα τοις εκατό των παιδιών της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπα με την πείνα.

Οι εκπαιδευτικοί ακυρώνουν τα μαθήματα γυμναστικής, γιατί τα παιδιά υποσιτίζονται και βλέπουμε μαθητές να ψάχνουν σε κάδους για τρόφιμα.

Ο Αλέξανδρος και η Όλγα Ελευθεριάδου επισκέφθηκαν τα παιδιά τους Νικόλαο και Βικτώρια που ζουν στο Τζάνειο.

Οι δύο γονείς έχασαν τις δουλειές τους στο χώρο της εστίασης πριν από δύο χρόνια. Ο Αλέξανδρος παρέδιδε πίτσες, και η Όλγα εργάστηκε σε ένα κατάστημα με σάντουιτς.

Στο Τζάνειο, ο 9χρονος Νικόλαος Ελευθεριάδης πρόσφερε στον Ian Birrell, ένα κομμάτι κέικ

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε τι κάνει, το παιδί απάντησε με ντροπαλό χαμόγελο «Καλά, εγώ είμαι σκληρό καρύδι»Ο Αλέξανδρος και η Όλγα Ελευθεριάδου έχουν να θρέψουν πέντε παιδιά με το κοινωνικό επίδομα των £ 400, ενώ κάνουν κάποιες δουλειές του ποδαριού (μαύρη εργασία στην παραοικονομία)

Τους είναι επώδυνο να αποχωρίζονται τα παιδιά τους.

Η ιστορία του ζευγαριού, υπογραμμίζει τη σκληρότητα της ζωής στη σύγχρονη Ελλάδα, όπου η οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση – και εξακολουθεί να συρρικνώνεται κατά πέντε τοις εκατό το χρόνο – ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων είναι άνεργοι, όπως και τα δύο τρίτα των νέων κάτω από 25 ετών.

Ο Ian Birrell αναφέρει τις περικοπές των μισθών κατά 30% μέσα σε λίγα χρόνια, το κλείσιμο της ΕΡΤ για οικονομικούς λόγους, τη δυσβάσταχτη φορολογία και τον κίνδυνο για εκλογές.

Η κλίμακα της κρίσης στη χώρα μας, είναι τέτοια ώστε η οικονομική συρρίκνωση είναι δύο φορές χειρότερη από αυτή της Βρετανίας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930.

Το πρόγραμμα λιτότητας επιβάλλει να μειωθούν κατά 150.000 οι 800.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, που οι περισσότερες είναι προϊόν πολιτικής κηδεμονίας και αποτελούν βασική αιτία -παράλληλα με την ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή- για να βουλιάξει η χώρα στο χρέος των 11 εκατομμυρίων.

Μία οικογένεια αναγκάστηκε να βάλει τέσσερα παιδιά ηλικίας 6 έως και 14 ετών στο ορφανοτροφείο όταν το εστιατόριο του πατέρα χρεοκόπησε.

Η σκληρή νομοθεσία οδήγησε τον πατέρα στη φυλακή ενώ η μητέρα δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ένα 11χρονο κοριτσάκι είπε ότι αγωνιούσε για να δει τη μαμά του κάθε Παρασκευή, ο πατέρας του πέθανε και η άνεργη μάνα δεν είχε λεφτά να το ταΐσει.

Ο 45χρονος Μενέλαος Τσαούσης, 45, πρώην διευθυντής του ιδρύματος δήλωσε πως οι Ελληνικές οικογένειες δεν συνηθίζουν να διασπώνται , αυτές οι καταστάσεις είναι ιδιαίτερα τραυματικές για τις οικογένειες».

Η Ελληνική φιλανθρωπική οργάνωση «Το Χαμόγελο του Παιδιού», είπε ότι πέρυσι βοήθησε 10.927 παιδιά , με προμήθειες έκτακτης ανάγκης όπως τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, σχολικά βιβλία και ψυχολογική υποστήριξη. Το προηγούμενο έτος, ο αριθμός ήταν 4.465 παιδιά.

Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό και υπεύθυνη επικοινωνίας Τάνια Σχίζα υπάρχουν δωρητές τους, που έγιναν θύματα της κρίσης και τώρα οι ίδιοι έχουν ανάγκη στήριξης.

Η κ.Σχίζα μίλησε για τους νεόπτωχους που είναι απρόθυμοι να ζητήσουν βοήθεια –από περηφάνια και αξιοπρέπεια- και επιδεινώνουν έτσι την κατάστασή τους.

Ο κ.Π. Σαλίχος, ψυχολόγος καθηγητής στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης, αναφέρει τη σημαντική αλλαγή στην Ελληνική κοινωνία τα τελευταία τρία χρόνια, και δηλώνει πως «ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε τέτοιες καταστάσεις, υπήρχαν μόνο απλά κοινωνικά προβλήματα όπως η χρήση ναρκωτικών».

Κάποια παιδιά είναι σε τόσο κακή κατάσταση που μόλις και μετά βίας μιλούν σε ένα σχολείο, ένας στους έξι μαθητές του είναι υποσιτισμένος. Εκπαιδευτικοί άρχισαν να μοιράζουν φρούτα, σάντουιτς και γάλα . Κάποιοι μαθητές εμφανίζουν μειωμένες σχολικές επιδόσεις, σημάδι ψυχικού τραύματος από την κρίση. Τα ποσοστά αυτοκτονιών και τα προβλήματα ψυχικής υγείας σε όλες τις ηλικίες έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

Μια εφημερίδα ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μια «κοινωνία στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.