Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Πώς ξεχωρίζουμε τη θλίψη από την κατάθλιψη



Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για την κατάθλιψη, ιδίως τον τελευταίο καιρό. Δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε το αν η οικονομική κρίση αυξάνει τα ποσοστά ψυχικών διαταραχών ή όχι, αλλά θεωρώ απαραίτητο να διευκρινίσουμε οπωσδήποτε ότι η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια. Δεν είναι προσωπική αδυναμία να διαχειριστεί κανείς τη ζωή, δεν είναι ελάττωμα του χαρακτήρα, ούτε αφορά τις δυσκολίες στις σχέσεις με τους ανθρώπους, αλλά είναι μια πάθηση η οποία πλήττει κάποιους ανθρώπους. Όπως ο καρκίνος, όπως ο διαβήτης, όπως κάθε πάθηση. Μια σοβαρή όμως ασθένεια, αν αναλογιστεί κανείς ότι, αν μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να χειροτερέψει τόσο, που να αποβεί μοιραία.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια της κατάθλιψης. Για αυτόν τον λόγο θα αναφερθώ σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο psychcentral, με την ελπίδα ότι οι αναγνώστες θα αφυπνιστούν και θα είναι περισσότερο ενήμεροι και για τον εαυτό τους και για τους γύρω τους.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβλητικότητα: όπως και με τη νευρική ανορεξία, έτσι και με την κατάθλιψη, υπάρχουν τόσο υψηλά ποσοστά θνησιμότητας που επείγει να αντιμετωπιστεί όσο πιο νωρίς γίνεται με τρόπο συστηματικό (οπωσδήποτε ψυχοθεραπευτικά καθώς και φαρμακοθεραπευτικά, ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης). Δε χρειάζεται να φοβάται κανείς να αναζητήσει βοήθεια. Δεν είναι ντροπή, δεν είναι κακό, δεν είναι σφάλμα, δεν είναι αδυναμία. Είναι μια επικίνδυνη ασθένεια που μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί. Ας δούμε λοιπόν το άρθρο.

Όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας βιώνουμε θλίψη, μελαγχολία ή έχουμε νιώσει “ντάουν”. Όταν είμαστε απογοητευμένοι από κάτι, όταν πενθούμε, όταν μαλώνουμε με ένα αγαπημένο πρόσωπο, για χιλιάδες λόγους η διάθεσή μας μπορεί να μετατραπεί από χαρούμενη και ευχαριστημένη σε θλιμμένη ή μελαγχολική. Αυτά τα συναισθήματα θλίψης μπορεί να διαρκέσουν για ώρες ή και για μέρες ακόμα. Μετά από μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας, μπορεί να κρατήσουν και εβδομάδες. Και παρόλο που τα ήπια συναισθήματα θλίψης είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε πότε μπορεί να χρειάζεστε βοήθεια από έναν ειδικό. Παραθέτουμε 10 ερωτήματα που μπορείτε να θέσετε στον εαυτό σας, για να καθορίσετε αν η θλίψη σας μπορεί να είναι κατάθλιψη. Αν έχετε οποιαδήποτε έγνοια σχετικά με την ψυχική σας υγεία, πάντα να απευθύνεστε σε ένανε ειδικό.
Έχετε μη απροσδόκητη και έντονη θλίψη που κρατά περισσότερο από μερικές μέρες τη φορά;Η θλίψη που διαρκεί πολύ είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεται να δείτε έναν ειδικό για να σας αξιολογήσει- εκτός αν συνέβη στη ζωή σας μια μεγάλη αλλαγή, όπως π.χ. μια ασθένεια, διαζύγιο ή απώλεια δουλειάς.
Σκέφτεστε καθόλου την αυτοκτονία; Αν φαντάζεστε ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος χωρίς εσάς ή αν πιστεύετε ότι ο μόνος τρόπος να νιώσετε ευτυχία είναι να βάλετε τέλος στη ζωή σας, αναζητήστε αμέσως βοήθεια και τηλεφωνήστε στην άμεσο δράση ή επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό σας.
Νιώθετε κόπωση ή πεσμένη ενέργεια; Οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη συχνά νιώθουν μεγάλη κατάπτωση για μέρες ή και εβδομάδες κάθε φορά. Μπορεί να μην έχουν τη δύναμη να σηκωθούν από το κρεβάτι ή να πάνε στη δουλειά τους.
Νιώθετε ανήμποροι; Το να πιστεύετε ότι η ζωή σας δε θα βελτιωθεί ποτέ ή ότι είστε σε μια κατάσταση που δεν μπορείτε να ελέγξετε, μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης.
Χρησιμοποιείτε το αλκοόλ ή ναρκωτικά, για να διαχειριστείτε τη διάθεσή σας; Οι καταθλιπτικοί συχνά χρησιμοποιούν το αλκοόλ ή ναρκωτικά για να προσπαθήσουν να διαχειριστούν τα συναισθήματα θλίψης που βιώνουν.
Έχουν αλλάξει οι διατροφικές σας συνήθειες;Μερικοί γίνονται υπερφαγικοί, ενώ άλλοι μπορεί να δυσκολεύονται να φάνε, με αποτέλεσμα να χάνουν βάρος.
Έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για δραστηριότητες που άλλοτε σας έδιναν ευχαρίστηση; Οι έξοδοι με φίλους, το να πάτε να δείτε ποδόσφαιρο, το να κάνετε γυμναστική, το να κάνετε σεξ είναι δραστηριότητες που συχνά σταματούν στην περίπτωση που εμφανίζεται η κατάθλιψη.
Νιώθετε ανάξιοι ή ένοχοι; Η κατάθλιψη μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να βιώσουν συναισθήματα ενοχών, παρόλο που δεν έχουν κάνει κάτι λάθος.
Χάνετε την ψυχραιμία σας ή μαλώνετε με τους άλλους περισσότερο από όσο πριν; Για μερικούς ανθρώπους η θλίψη τους εξωτερικεύεται με τη μορφή θυμού. Οι έφηβοι μπορεί να μπλέκουν σε καυγάδες, οι ενήλικες μπορεί να συγκρούονται με τους άλλους ή να φωνάζουν στο σύντροφό τους.
Είστε πιο ευερέθιστος; Όπως ο θυμός ή η εχθρικότητα, η αυξανόμενη ευερεθιστότητα μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης.
Αυτές οι ερωτήσεις δεν είναι ένας τρόπος να κάνετε διάγνωση κατάθλιψης. Ο σκοπός τους είναι να σας βοηθήσουν να καθορίσετε αν θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια. Μόνο ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να αναγνωρίζει αν η θλίψη που νιώθετε έχει να κάνει με κατάθλιψη. Αν έχετε αμφιβολίες, συζητήστε το με το γιατρό σας. Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ασθένεια, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί.



Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.