Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Κάθε μήνας και ένας φόρος


Έναν μαραθώνιο Γολγοθά φορολογικών υποχρεώσεων καλούνται να ανέβουν από τις αρχές του καλοκαιριού και μέχρι το τέλος του έτους τα νοικοκυριά μετά και την παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και το... νέο τέλος ακινήτων που άρχισε ήδη να αποστέλλεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Η ανηφόρα έχει πραγματικά μεγάλη κλίση, ειδικά μάλιστα εάν λάβει κάποιος υπόψη ότι χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλλουν κάθε μήνα σχεδόν και από έναν φόρο και μάλιστα σε ό,τι αφορά στον φόρο εισοδήματος αυτός θα πρέπει να καταβληθεί σε δύο μόλις δόσεις από όσους υπόχρεους υποβάλλουν τελευταίοι τη δήλωσή τους. Υπενθυμίζεται ότι εφέτος το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε παράταση των προθεσμιών υποβολής μέχρι και το τέλος... Αυγούστου! Δεν αποκλείεται μάλιστα λόγω της παράτασης στην υποβολή των δηλώσεων ΦΜΥ, ο φόρος τελικά να πρέπει να καταβληθεί ακόμη και εφάπαξ, αφού το έντυπο Ε7 θεωρείται απαραίτητο για την εκκαθάριση των δηλώσεων των μισθωτών. Ωστόσο και πέραν του φόρου εισοδήματος μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την τακτοποίηση των δόσεων του νέου τέλους ηλεκτροδότησης, την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013, τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 αλλά και την πληρωμή των δόσεων των ληξιπροθέσμων χρεών για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση. Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και τα ταμεία του κράτους, αφού το κόστος της... μετατόπισης των φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και ο όγκος αυτών εκτιμούνται κοντά στα 3 δισ. ευρώ, τα οποία μπορεί μεν να προσδοκάται ότι θα εισρεύσουν περί τα τέλη του έτους (ή έστω μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 που παρατείνεται το οικονομικό έτος), πλην όμως θα προκαλέσουν σημαντικές ταμειακές δυσχέρειες για την κάλυψη υποχρεώσεων στις οποίες θα κατευθύνονταν τα έσοδα αυτά.

Είναι δε αμφίβολο κατά πόσο το Δημόσιο θα μπορέσει να εισπράξει τα ποσά αυτά αν λάβει κάποιος υπόψη ότι ακριβώς λόγω του μεγάλου όγκου των φορολογικών υποχρεώσεων, ο όγκος της νέας γενιάς ληξιπροθέσμων έχει εκτιναχθεί κατά 3 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι στο κίνημα δεν πληρώνω, συντάσσεται πλέον και το δεν δηλώνω με 500.000 υπόχρεους σε φορολογική δήλωση ΦΠΑ να απέχουν από τη διαδικασία το ίδιο διάστημα.

Βαρύς ο λογαριασμός της εφορίας

Ο ιδιαίτερα βαρύς λογαριασμός που θα κληθούν να καταβάλλουν μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι έχει ως εξής:

- Φόρος εισοδήματος: Σε αυξημένους φόρους θα οδηγήσει η υποχρεωτική εφέτος αναγραφή όλων των εισοδημάτων. Ειδικότερα, όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες, εσοδηματίες) για πρώτη φορά υποχρεούνται να δηλώσουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους καθώς και τα ποσά που απαλλάσσονται από τον φόρο. Στους κωδικούς 659-660 αναγράφονται εφέτος οι τόκοι καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων το 2012 εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 250 ευρώ, κέρδη από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, REPOS, κέρδη από μερίσματα καθώς και τα επιδόματα των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, τα επιδόματα με τα οποία προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών (όχι ολικά τυφλών) και προσώπων με απόλυτη αναπηρία (όχι με κινητική αναπηρία άνω του 80%), συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή, σύνταξη και επιδόματα πολύτεκνης μητέρας, ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας.

Με την υποχρεωτική αναγραφή όλων αυτών των ποσών στη φορολογική δήλωση, οι φορολογούμενοι εφόσον έχουν συνολικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, θα υπόκεινται και γι' αυτά τα ποσά σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% - 4%. Ειδικότερα, η εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, 2% (επί ολόκληρου του ποσού) για συνολικό καθαρό εισόδημα 20.001 έως και 50.000 ευρώ, 3% για εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ και με συντελεστή 4% για συνολικό εισόδημα από 100.001 ευρώ και πάνω. Το αποτέλεσμα έτσι θα είναι να πληρώσουν περισσότερο φόρο με τις εφετινές φορολογικές δηλώσεις. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις υποβάλλονται στις εξής ημερομηνίες:

  • Για τα καταληκτικά ψηφία του ΑΦΜ από 1 και 2 έως και την 22α Ιουλίου 2013.
  • Για τα ψηφία 3 και 4 έως και την 29η Ιουλίου 2013.
  • Για τα ψηφία 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013.
  • Για τα ψηφία 7 και 8 έως και τη 12η Αυγούστου 2013.
  • Για το ψηφίο 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013.
  • Για το ψηφίο 0 έως και την 30ή Αυγούστου 2013.

Σημειώνεται ότι ο φόρος πληρώνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Οσοι υποβάλλουν τη δήλωση την τελευταία στιγμή, δηλαδή στα τέλη Αυγούστου θα πληρώσουν τον φόρο σε δύο διμηνιαίες δόσεις. Την πρώτη στα τέλη Σεπτεμβρίου και τη δεύτερη στα τέλη Νοεμβρίου.

- Φόροι Ακινήτων: Μήνας και φόρος μέχρι το τέλος του έτους για τους υπόχρεους σε φόρους ακινήτων και μάλιστα η υποχρέωση θα «τραβήξει» μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 αν λάβει κάποιος υπόψη ότι το τέλος ηλεκτροδότησης καταβάλλεται σε πέντε δόσεις. Η ΔΕΗ και οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ήδη ξεκινήσει την έκδοση και αποστολή των λογαριασμών με το νέο τέλος ηλεκτροδότησης, το οποίο είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με αυτό που καταβλήθηκε πέρυσι. Από το τέλος ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα άνω των 2,6 δισ. ευρώ. Πέραν του τέλους ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά την αποστολή των εκκαθαριστικών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011 και 2012, που αφορούν σε 500.000 φορολογουμένους που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011 και την 1η Ιανουαρίου 2012 κτίσματα και, εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η καταβολή του φόρου θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις. Από τους... δύο ΦΑΠ το υπουργείο προσδοκά έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Το φθινόπωρο παράλληλα αναμένεται και η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ του έτους 2013.

- Ληξιπρόθεσμα χρέη: Το ποσό των 2 δισ. ευρώ προσδοκά να εισπράξει εφέτος το υπουργείο Οικονομικών από τα ληξιπρόθεσμα χρέη μετά τις γενναιόδωρες ρυθμίσεις τις οποίες έχει εφαρμόσει. Ήδη περί τα 750 εκατ. ευρώ έχουν εισπραχθεί στο πεντάμηνο του έτους (υστερεί ωστόσο το ποσό έναντι του μνημονιακού στόχου των 1,140 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα), κάτι που σημαίνει ότι στο επόμενο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να ενισχύουν τα δημόσια ταμεία, οι οφειλέτες κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ μηνιαίως.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.