Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί το καλοκαίρι


Χρειάζονται πάντα υδατάνθρακες ταχείας απορρόφησης.

Το ότι έχετε διαβήτη δεν σας αποκλείει από τις απολαύσεις που προσφέρει η ζωή. Συχνά οι περισσότεροι διαβητικοί αναρωτιούνται πώς θα ανταπεξέλθουν στις καλοκαιρινές διακοπές τους. Στις διακοπές δεν ακολουθείται πάντα το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει. Γι’ αυτό πάντα θα πρέπει να έχετε υδατάνθρακες ταχείας απορρόφησης.

Κατανάλωση υγρών

Παντού υπάρχει καφές, τσάι, νερό που μπορείτε να πίνετε άφοβα. Επίσης μπορείτε να πίνετε αναψυκτικά τύπου light. Πρέπει να θυμάστε πάντα ότι οι φρέσκοι ή συντηρημένοι χυμοί περιέχουν 10γρ. υδατάνθρακες τα 100ml. Όσον αφορά το αλκοόλ, πρέπει να γνωρίζετε ότι η αιθανόλη είναι ισχυρός αναστολέας της γλυκονεογένεσης και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή υπογλυκαιμία κυρίως σε νηστικά άτομα, παρ’ ότι η κυκλοφορούσα ινσουλίνη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Συστήνεται μικρή ποσότητα αλκοόλ και αυτή πάντα μετά από γεύμα. Εάν πιείτε πολύ τότε πριν πάτε για ύπνο πρέπει να φάτε κάτι π.χ. φρούτα, γάλα ή κράκερ ώστε να αυξάνετε το σάκχαρο αργά για αρκετές ώρες.

Το σάκχαρο θα πρέπει να μην είναι κάτω από 180mg/dl πριν πάτε για ύπνο. Μειώστε την δόση της ινσουλίνης κατά 2-4 μονάδες για να αποφύγετε την υπογλυκαιμία. Μην κοιμάστε μόνος, ενημερώστε τους δικούς σας. Πρέπει να θυμάστε ότι το αλκοόλ εμποδίζει την ικανότητα του γλυκογόνου να αυξήσει την παραγωγή του σακχάρου στο ήπαρ. Η Βρετανική εταιρεία για τον διαβήτη συστήνει: Η μέγιστη ημερήσια πρόσληψη αλκοόλ πρέπει να είναι για τους άντρες ίση περίπου με τρία ποτήρια κρασί λευκό ξηρό και για τις γυναίκες ίση με δύο. Ποτέ αλκοόλ χωρίς φαγητό ή πριν την οδήγηση.

Η Διατήρηση της ινσουλίνης

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία όσο αφορά στην διατήρηση της ινσουλίνης εκτός ψυγείου. Δεν παρουσιάζεται συνήθως πρόβλημα. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι η ινσουλίνη δεν πρέπει να παραμένει σε θερμοκρασία πάνω από 25 C , για περισσότερο από 1-2 βδομάδες. Όταν ταξιδεύετε σε κλίμα όπως της Ελλάδος η ινσουλίνη μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου για όσο θέλετε με την προϋπόθεση να μην εκτίθεται στον ήλιο η σε εστίες θέρμανσης. Όταν ταξιδεύετε σε τροπικά κλίματα τότε πρέπει να την διατηρείτε σε ψυγείο. Η ινσουλίνη δεν πρέπει ποτέ να καταψύχεται ούτε να αφήνεται στον χώρο τον αποσκευών του αεροπλάνου γιατί εκεί είναι δυνατή η κατάψυξη.Πρέπει πάντως να γνωρίζετε ότι η ένεση πονά λιγότερο όταν η ινσουλίνη δεν είναι πολύ κρύα.

Ειδικά μέτρα προστασίας

Φροντίστε να έχετε το αντηλιακό σας με κατάλληλο δείκτη προστασίας. Φοράτε πάντα καπέλο, ελαφρά παπούτσια. Μην περπατάτε ποτέ με γυμνά πόδια. Αν σας τσιμπήσει κάτι και χρειασθεί ένεση κορτιζόνης θα πρέπει να αυξήσετε και την δόση της ινσουλίνης, αφού πρώτα ελέγξετε το σάκχαρο σας. Για πρόληψη της ναυτίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα φάρμακα κατά της ναυτίας.

Τα φάρμακα αυτά δεν διαταράσσουν την ισορροπία του διαβήτη.Προσοχή όμως γιατί αυτά έχουν την τάση να προκαλούν υπνηλία. Καλό είναι να μην οδηγεί κανείς όταν τα πάρει. Σε περίπτωση εμετών η ινσουλινοθεραπεία πρέπει να συνεχιστεί επειδή το σάκχαρο μπορεί να αυξηθεί και να οδηγήσει σε κετοξέωση. Θα πρέπει να λαμβάνονται υδατάνθρακες σε υγρή μορφή η στην μορφή εκείνη που δέχεται καλύτερα ο διαβητικός η ό,τι έχει την καλύτερη γεύση.

Πρέπει να γίνεται συνεχώς μέτρηση σακχάρου στο αίμα ή ίσως και στα ούρα. Σε περίπτωση αύξησης του σακχάρου προτιμάται η επιπλέον χορήγηση κρυσταλικής ινσουλίνης. Αν οι έμετοι συνεχιστούν θα πρέπει να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο για ρύθμιση με ενδοφλέβια έγχυση υγρών και ινσουλίνης για την πρόληψη της κετοξέωσης.


Πηγή: https://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.