Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Οι γιατροί της επιτροπής του ΚΕΠΑ αρνήθηκαν να μεταβούν στο νοσοκομείο για να εξετάσουν παραπληγικούς!


Περισσότεροι από 350 άνθρωποι περιμένουν μέχρι και δύο χρόνια για να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους!

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των ανθρώπων με αναπηρίες, που καθημερινά «αγκιστρώνονται» στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα να περνούν εξαιρετικά δύσκολες ώρες, να αδυνατούν να καλύψουν βασικές καθημερινές τους ανάγκες και να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χάσουν και τα λιγοστά χρήματα των επιδομάτων εξαιτίας του απίστευτα δυσκίνητου δημόσιου κράτους.

Οι ιστορίες καθημερινής τρέλας δεν είναι λίγες και δυστυχώς είναι χαρακτηριστικές της αναλγησίας του κράτους. Και όλα αυτά γιατί η επιτροπή πιστοποίησης της αναπηρίας, δηλαδή η επιτροπή του ΚΕΠΑ και στο νομό Ρεθύμνου όπως και σε ολόκληρη τη χώρα αδυνατεί να καλύψει τις χιλιάδες των περιπτώσεων που περιμένουν στην ουρά για το αυτονόητο: για να πιστοποιηθεί η αναπηρία ασθενών, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι απλά προφανής.

Τα τελευταία περιστατικά συνέβησαν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Την Τετάρτη ήταν προγραμματισμένο να περάσει ένας 42χρονος παραπληγικός από την επιτροπή του ΚΕΠΑ, που βρισκόταν για μόλις δύο ημέρες (μετά και από πιέσεις του προέδρου του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου, Δημήτρη Τσαχάκη) στην πόλη για να εξεταστούν 34 ασθενείς, κάποιοι εκ των οποίων περιμένουν στη λίστα μέχρι και δύο χρόνια! Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες ο 42χρονος είχε εισαχθεί και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας, πράγμα που σήμαινε ότι δεν ήταν δυνατόν να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής.

Μάταια προσπάθησε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Νίκος Ξυπολυτάς να πείσει τα μέλη της επιτροπής ότι δεν ήταν δυνατή η μεταφορά του ανθρώπου αυτού στο χώρο όπου βρίσκονταν στο ΙΚΑ. Παρά τις πιέσεις, το αίτημα να πάει ο γιατρός στον ασθενή για να μην χάσει την σπάνια ευκαιρία του να περάσει από την επιτροπή, αυτό δεν έγινε δεκτό. Έτσι, ο κ. Ξυπολυτάς κάλεσε ταξί, με το οποίο μεταφέρθηκε ο ασθενής ενώπιον της επιτροπής, εξετάστηκε και επανήλθε στο νοσοκομείο! Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε ότι και ο οδηγός ταξί, όταν του είπε ο διοικητής του νοσοκομείου να τον πληρώσει, ανέλαβε ο ίδιος, αντιλαμβανόμενος την κατάσταση.

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε ασθενή, επίσης παραπληγική, η οποία έπρεπε χθες Πέμπτη να εμφανιστεί στην επιτροπή, αλλά νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Η διαδικασία από τον διοικητή του ιδρύματος ήταν η ίδια και μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση ήταν προφανές ότι δεν ήταν δυνατή η μεταφορά με οποιοδήποτε τρόπο της ασθενούς. Το θέμα λύθηκε όταν δύο άτομα από το ΙΚΑ Ρεθύμνου πήγαν στο νοσοκομείο, αντιλαμβανόμενα πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα ξεπερνούσαν τη γραφειοκρατία και θα μπορούσε να πιστοποιηθεί στην επιτροπή η αναπηρία της ασθενούς…

Και στις δύο περιπτώσεις, όπως και σε εκατοντάδες άλλες στο νομό Ρεθύμνου, οι δικαιούχοι περιμένουν τα λιγοστά χρήματα του επιδόματος για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες και αν δεν κατάφερναν να προσπεράσουν την γραφειοκρατία, τότε κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς επίδομα για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου, Δημήτρης Τσαχάκης μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση μετέφερε την αγωνία του για την κατάσταση και τον προβληματισμό του για το μέλλον των ανθρώπων αυτών. Όπως είπε, στο Ρέθυμνο περίπου 350-400 άνθρωποι περιμένουν να εξεταστούν από μία επιτροπή του ΚΕΠΑ, η οποία συγκροτείται και αποστέλλεται στο Ρέθυμνο από την Αθήνα. «Από την Αθήνα κανονίζονται τα ραντεβού, από την Αθήνα έρχονται οι γιατροί, όμως υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν ενάμιση και δύο χρόνια για να εξεταστούν και στο μεταξύ είναι κομμένο το επίδομά τους.

Η κατάσταση είναι τραγική. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε καν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή του νερού, που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες», σημείωσε με αγωνία ο κ. Τσαχάκης.

Και όλα αυτά ενώ το υπουργείο διεμήνυε πως με τις επιτροπές και το ΚΕΠΑ η γραφειοκρατία θα ξεπερνιόταν…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.