Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ο ΣΕΕΗΤ απαντά για το ηλεκτρονικό τσιγάρο


Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου απαντά στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με ευρήματα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

"Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για ευρήματα «τοξικών» και «επικίνδυνων» μετάλλων στις συσκευές και τα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), επικοινώνησε με ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται ενεργά με την έρευνα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, διαπιστώνοντας για ακόμη μία φορά, πως δημιουργείται άδικα κλίμα πανικού που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και την αλήθεια.

Κανείς από τους επιστήμονες στους οποίους απευθύνθηκε ο ΣΕΕΗΤ δεν αμφισβητεί τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών, χαρακτήρισαν όμως «ανακριβή και παραπλανητικά» τα συμπεράσματα των μελέτητών. Για παράδειγμα, η αμερικανική μελέτη που μνημονεύεται σε δημοσιεύματα μέρους του Τύπου, αναφέρεται σε σοβαρές παρενέργειες που προκαλούν τα βαρέα μέταλλα, «ξεχνώντας» όμως να αναφέρει από ποιες ποσότητες προκαλούνται αυτές οι παρενέργειες.

Επιστημονική πηγή δήλωσε, πως τα αποτελέσματα της μελέτης είναι απολύτως ενθαρρυντικά για το ηλεκτρονικό τσιγάρο αφού σε όλες τις περιπτώσεις η ποσότητα των μετάλλων που βρέθηκε, είναι πολύ χαμηλότερη από τα όρια ασφαλείας που έχουν τεθεί από παγκόσμιους οργανισμούς. Δήλωσαν μάλιστα πως τα αποτελέσματα δείχνουν ασφάλεια όχι μόνο για τον παθητικό ατμιστή αλλά και για τον ίδιο τον χρήστη του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Σχετικά με άλλη ιταλική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας, οι ποσότητες των μετάλλων ήταν επίσης εντός των διεθνών ορίων ασφαλείας για μακροχρόνια χρήση. Χαρακτηριστική για την έρευνα αυτή είναι η δήλωση ειδικού επιστήμονα: «Σε 100 γραμμάρια ρυζιού (λιγότερο από 1 μερίδα) οι ποσότητες αρσενικού είναι 30-300 φορές μεγαλύτερες από αυτές που λαμβάνουν οι χρήστες από 1 ημέρα χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Στο πόσιμο νερό, η διεθνώς καθορισμένη ασφαλής ημερήσια ποσότητα αρσενικού (από κατανάλωση 2 λίτρων νερού ημερησίως) είναι 25-400 φορές μεγαλύτερη από την ημερήσια πρόσληψη από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιταλικής μελέτης. Το συμπέρασμα συνεπώς, ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο επικίνδυνα από τα συμβατικά είναι ψευδές και παραπλανητικό».

Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελούσε μόνο ένα από τα υγρά που ελέγχθηκαν, κι αυτό δείχνει πως ο καταναλωτής πρέπει να επιλέγει τα προιόντα με ποιοτικά κριτήρια. Ο ΣΕΕΗΤ επενδύει στην ασφάλεια του καταναλωτή, εφαρμόζοντας ολοκληρωμένο πρόγραμμα ελέγχου της ποιότητας και σύστασης των υγρών σε συνεργασία με ανεξάρτητα πανεπιστημιακά εργαστήρια στην Ελλάδα.

Ο ΣΕΕΗΤ από την έναρξη της λειτουργίας του δήλωσε πως στηρίζει σθεναρά την επιστημονική έρευνα σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Οφείλει όμως να επισημαίνει με έμφαση (για ακόμη μία φορά) την παραπληροφόρηση και την παρερμηνεία των επιστημονικών ευρημάτων, που δεν συμβάλλουν στη σωστή ενημέρωση του καταναλωτή και κυρίως του καπνιστή.

Η έξαρση της παραπληροφόρησης σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο επισείει τον κίνδυνο πολλοί πρώην καπνιστές και τωρινοί ατμιστές, να επιστρέψουν στο συμβατικό τσιγάρο, με καταστρεπτικές συνέπειες για την υγεία τους, αλλά επιτρέποντας σε όλους όσοι κερδοσκοπούν με ποικίλους τρόπους από τις βλάβες της υγείας που προκαλεί το κάπνισμα να επαυξήσουν τα κέρδη τους".


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.