Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Πλούσιο το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης


Όπερα, συναυλίες, θεατρικά έργα και πλήθος εκδηλώσεων από Σεπτέμβρη.

Έχει και όπερα (την «Τραβιάτα» σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης) και τους θρυλικούς STOMP (τους μουσικούς με τα... άδεια κουτιά μπύρας, τους κουβάδες και τις εφημερίδες), και το λόγο του Κωνσταντίνου Καβάφη ερμηνευμένο από τον Μπρούνο Γκάνζ και τον Γιώργο Νταλάρα σε μουσική Αλέξανδρου Καρόζα, και μπαλέτο (τον Καρυοθραύστη) στον πάγο με την «εμπειρία» των μπαλέτων της Αγίας Πετρούπολης, και συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις και φιλοξενούμενες εκδηλώσεις και... όλα είναι έτοιμα για το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Με την αξιοποίηση κάθε δυνατής συνεργασίας με τοπικά μουσικά σχήματα και μουσικούς θεσμούς (Κρατική Ορχήστρα, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου) και με στόχο να δώσουμε ζωή σχεδόν καθημερινά στα δύο αυτά υπέροχα κτίρια» όπως είπε σήμερα παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης, το Μέγαρο Μουσικής «συνεχίζει παρά τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς» τον προγραμματισμό και την προσφορά του.

Την καλλιτεχνική περίοδο που ολοκληρώθηκε η πληρότητα θεατών ανά παράσταση ξεπέρασε σε μέσο όρο το 70% κάνοντας τον κ. Λαζχαρίδη να δηλώνει πως «το Μέγαρο και η μουσική όχι μόνο επιβιώνει στους δύσκολους καιρούς αλλά ανθίζει».

Με περιορισμένο στο ελάχιστο τον προϋπολογισμό (ο καλλιτεχνικός διευθυντής αρνήθηκε να εστιάσει την παρουσίαση του προγράμματος στο ελάχιστο ποσό του προϋπολογισμού δηλώνοντας πως «η προβολή του προγράμματος σε σχέση με τον μικρό προϋπολογισμό δημιουργεί ναρκισσισμό που... αποπροσανατολίζει» και περιορίστηκε στο να δηλώσει πως το ποσό είναι ελάχιστα αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο χάρη στις χορηγίες.

Συνολικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει 37 βασικές παραγωγές με πλήθος παραστάσεων, παράλληλων δράσεων και εργαστηρίων.

Η αυλαία των προγράμματος του Μεγάρου ανοίγει την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου με συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και συνεχίζεται το διήμερο 28 και 29 Σεπτεμβρίου με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τις μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου που γράφτηκαν για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα και σκηνικά-κοστούμια της Κατερίνας Αγγελοπούλου (κόρης του Θόδωρου Αγγελόπουλου).

Οι θρυλικοί και πολυβραβευμένοι στην 22χρονη πορεία τους Βρετανοί «Stomp» θα εμφανισθούν στο Μέγαρο από τις 2 ως τις 6 Οκτωβρίου ενώ στις 12 και 13 Οκτωβρίου θα ανεβεί στη σκηνή του μεγάρου μια από τις γνωστότερες όπερες του Verdi, η «Traviata» (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1), σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με το Atelier Lyrique d’Auvergne.

Από τις 16 Οκτωβρίου ως και τις 3 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί στο ΜΜΘ (σε συνεργασία με το θέατρο Badminton ) η παράσταση «Θα σε πάρω να φύγουμε» ( η μουσικοχορευτική παράσταση του 35μελούς θιάσου αφηγείται την ιστορία της Ελλάδας μέσα από την πορεία της επιθεώρησης) . Πρόκειται για μια συμπαραγωγή με την Adam Productions.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου η Ελλάδα συναντά τη Ρωσική Πρωτοπορία με εικόνες, ήχο & λόγο (Φουαγιέ Μ2). Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζουν ένα θέαμα «σύνθεσης των τεχνών», αφιερωμένο στην εποχή της Ρωσικής Πρωτοπορίας και την ανεκτίμητη συλλογή Κωστάκη, η οποία φυλάσσεται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Στο πλαίσιο των κοινών εκδηλώσεων η λυρική σοπράνο του θεάτρου Μπολσόι Εκατερίνα Σερμπατσένκο θα τραγουδήσει τα Επτά Τραγούδια σε ποίηση του Αλεξάντρ Μπλοκ και μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, η ηθοποιός Ταμίλα Κουλίεβα, η οποία θα απαγγείλει τα ποιήματα του Αλεξάντρ Μπλοκ στα ρωσικά και σε ελληνική μετάφραση, ενω το μουσικό σύνολο «Transcription Ensemble» [Γιώργος Κανδυλίδης (βιολί), Χρήστος Γκρίμπας (βιολοντσέλο), Νίκος Ζαφρανάς (πιάνο)] θα παρουσιάσει εξειδικευμένο ρεπερτόριο μουσικών έργων της περιόδου της ρωσικής πρωτοπορίας.

Εικόνες έργων τέχνης από την συλλογή Κωστάκη, αντιπροσωπευτικών όλων των κινημάτων της ρωσικής πρωτοπορίας (1900-1930), θα προβάλλονται σε συντονισμό με τον λόγο, το τραγούδι και την μουσική κατά τη διάρκεια της παράστασης. Η επιλογή και προετοιμασία των έργων τέχνης θα γίνει από την Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του ΚΜΣΤ ενώ για το συγχρονισμό τους θα συνεργαστεί η ιστορικός τέχνης και μουσικός Εύη Μπανιωτοπούλου. Η συνεργασία αυτή επιδιώκει να μεταφέρει το πνεύμα της σύνθεσης των τεχνών που χαρακτηρίζει την εποχή της ρωσικής πρωτοπορία.

Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στο μέγαρο συμπράττουν ο έλληνας τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας , ο εμβληματικός ηθοποιός Bruno Ganz και η μουσική του Αλέξανδρου Καρόζα, σε μια παράσταση -συναυλία -αφιέρωμα στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Μουσική και ποίηση συμπορεύονται και την 11 Νοεμβρίου οπότε στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» οι... Γιώργος Κωνσταντίνου (ηθοποιός) και Γιώργος Κωνσταντίνου (πιανίστας -γιός του πρώτου) συνυπάρχουν επί σκηνής ερμηνεύοντας ποιήματα και πιανιστικά έργα.

Ακολουθούν σειρά συναυλιών και παραστάσεων και το διήμερο 27 και 29 Νοεμβρίου το ιδιότυπο μουσικό συγκρότημα (έξι πιάνα , δώδεκα πιανίστες, 24 χέρια και ...240 δάκτυλα) - το «Piandaemonium» που ιδρύθηκε από Θεσσαλονικείς μουσικούς πριν από 15 ακριβώς χρόνια (1998) θα εμφανισθεί για σειρά παραστάσεων (και για σχολεία).

Η μαγεία των Χριστουγέννων θα είναι φέτος... παγωμένη στο Μέγαρο Μουσικής χάρη στις έξι συνολικά παραστάσεις που θα δώσει τα μπαλέτα στον πάγο της Αγίας Πετρούπολης (St.Petersburg State Ice Ballet) με το απόλυτα Χριστουγεννιάτικο παραμύθι του «Καρυοθραύστη».

Το πλήρες πρόγραμμα, οι τιμές (ιδιαίτερα μειωμένες φέτος αλλά και πρόβλεψη για δωρεάν είσοδο σε ανέργους και ειδικές κατηγορίες πολιτών) βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (www.tch.gr).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.