Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Οι εκπομπές CO2 σε νέα υψηλά το 2012


Η Κίνα αντιστάθμισε Ευρώπη και ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Κίνα κατά το 2012 αντιστάθμισε τη μείωση που καταγράφηκε σε ΗΠΑ και Ευρώπη οδηγώντας τις σε νέα υψηλά επίπεδα το 2012, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Ειδικότερα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 1,4% στους 31,6 δισ. τόνους με την Κίνα να “συνεισφέρει” 300 εκατ. επιπλέον τόνους. Παρόλα αυτά πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση CO2 στην Κίνα την τελευταία δεκαετία, στοιχείο που αντανακλά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ασιατικός γίγαντας για μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Στις ΗΠΑ, η μετάβαση από τον άνθρακα στο σχιστολιθικό φυσικό αέριο ως προς την ηλεκτροπαραγωγή οδήγησε σε μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 200 εκατ. τόνους και διαμόρφωσή τους στα επίπεδα των μέσων της δεκαετίας του 1990.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 50 εκατ. τόνους λόγω της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, της ανάπτυξης των ΑΠΕ και της επιβολής μέγιστων ορίων εκπομπών σε βιομηχανικές και ενεργειακές επιχειρήσεις.

Στην Ιαπωνία, οι εκπομπές CO2 αυξήθηκαν κατά 70 εκατ. Ευρώ εξαιτίας της μεγαλύτερης διείσδυσης του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή την επαύριο της Φουκουσίμα.

Αυξάνεται η θερμοκρασία

Ο IEA υποστηρίζει ότι η παγκόσμια θερμοκρασία βρίσκεται σε τροχιά ανόδου μεταξύ 3,6 και 5,3 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο με τους επιστήμονες να θέτουν ως όριο “καταστροφής” τους δύο βαθμούς Κελσίου.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προβλέπονται τέσσερα δισ. τόνους υψηλότερες το 2020 από το επίπεδο επίτευξης του στόχου αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας έως δύο βαθμούς Κελσίου λέει ο ΙΕΑ.

Οι προτάσεις

Ο IEA καλεί τις παγκόσμιες κυβερνήσεις και ιδίως τους μεγάλους ρυπαντές να υιοθετήσουν τις τέσσερις παρακάτω πολιτικές ώστε να επιτύχουν τη μείωση των εκπομπών κατά 8% ή 3,1 δισ. τόνους CO2 ως το 2020:

-βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στα κτήρια, τη βιομηχανία και τις μεταφορές
-περιορισμός της κατασκευής και λειτουργίας μη αποδοτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων
-μείωση στο μισό των εκπομπών μεθανίου
-σταδιακή εξάλειψη των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα.

Μάλιστα επισημαίνει ότι η κωλυσιεργία θα κοστίσει ακριβά: αν ληφθούν έγκαιρα μέτρα θα εξοικονομηθούν 1,5 τρισ. δολάρια σε επενδύσεις χαμηλών εκπομπών ως το 2020, αλλά στην αντίθετη περίπτωση θα απαιτηθούν επενδύσεις 5 τρισ. δολ. για να επανέλθει ο πλανήτης σε τροχιά επίτευξης των κλιματικών στόχων.


Πηγή: http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.