Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Μέτρα για τον περιορισμό της διαφθοράς στο δημόσιο προωθεί ο Μανιτάκης


Την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί στα κόμματα το αναμορφωμένο σχέδιο νόμου.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να δοθεί στα κόμματα και στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την «Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», με το οποίο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρνει μεγάλες ανατροπές στη λειτουργία του δημοσίου τομέα και κυρίως σε ό,τι αφορά το σύστημα προαγωγών, τις χορηγήσεις αναρρωτικών αδειών, την κατοχύρωση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, της κατάργησης ή συγχώνευσης και αναμόρφωσης των νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναμένεται να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές ή προσαρμογές, που θα προσδιοριστούν τις επόμενες ημέρες και αφορούν κυρίως τις προαγωγές στο δημόσιο, τα κριτήρια της αποτίμησης των προσόντων για τους υπαλλήλους που μετακινούνται σε άλλες διευθύνσεις και για όσους τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ θα προσδιοριστούν οι διαδικασίες εθελουσίας εξόδου και αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, προκειμένου να αποχωρήσουν οικιοθελώς υπάλληλοι.

Επίσης, εντός της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση η ρύθμιση για τη συγχώνευση των υπηρεσιών του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), η οποία θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την «Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης». Με τη συγχώνευση των δύο ελεγκτικών μηχανισμών στο δημόσιο, το υπουργείο θέλει να πετύχει τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών και την αποτελεσματικότερη πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο.

Μέτρα για τον περιορισμό της διαφθοράς

Στο πεδίο του δραστικού περιορισμού της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης στο δημόσιο η κυβέρνηση και συγκεκριμένα τρία υπουργεία (Δικαιοσύνης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών) προωθούν ρύθμιση με την οποία θα παρέχονται κίνητρα και προστασία στους υπαλλήλους -στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα-που θα αποκαλύπτουν παράνομες δραστηριότητες εντός του χώρου εργασίας τους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση θα αναλάβει η Αρχή Επιθεώρησης Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης, όπως αναμένεται να ονομαστεί μετά τη συγχώνευση των υπηρεσιών του ΣΕΕΔΔ και του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ οι υπάλληλοι που θα καταγγέλλουν περιπτώσεις διαφθοράς («υπερασπιστές της υπηρεσίας» ή μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος») θα απολαμβάνουν την προστασία έναντι απειλών ή πράξεων εκδίκησης.

Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα έχουν διαγραφεί από τα μητρώα μισθοδοσίας του δημοσίου οι πρώτοι 85 υπάλληλοι για σοβαρά παραπτώματα, ενώ εξετάζονται 500 ποινικές υποθέσεις και 2.127 πειθαρχικές (1550 στα πρωτοβάθμια και 577 στα δευτεροβάθμια). Ήδη έχουν ενταχθεί σε αυτοδίκαιη αργία απ' τους παραπάνω 940 υπάλληλοι, καθώς ελέγχονται για σοβαρά αδικήματα (κακουργήματα, πλημμελήματα για απιστία, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, δωροδοκία κλπ και σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα όπως αδικαιολόγητη αποχή, άρνηση εκτέλεσης εργασίας κλπ).

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, από την 1η Ιανουαρίου του 2013 έως σήμερα έχουν δημοσιευτεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας 8 αποφάσεις, οι οποίες κατέληξαν στην επιβολή της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης, ενώ εντός του 2013 συζητήθηκαν 25 πειθαρχικές υποθέσεις, που αφορούν ποινή της οριστικής παύσης δημοσίων υπαλλήλων. Επί των υποθέσεων αυτών αναμένεται η έκδοση των αποφάσεων. Εκκρεμείς προς συζήτηση είναι 69 πειθαρχικές υποθέσεις που αφορούν οριστική παύση, οι οποίες έχουν όλες προσδιοριστεί έως και τον Νοέμβριο του 2013. Εκτιμάται ότι όλες θα εξεταστούν εντός του έτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.