Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ουλίτιδα. Τι είναι και πώς προκαλείται;


Τα προβλήματα στα δόντια ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία των προβλημάτων που μας ταλαιπωρούν με έντονους πόνους. Ένα από αυτά είναι και η ουλίτιδα. Τι προκαλεί, όμως, την εμφάνισή της και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Tι είναι η ουλίτιδα;

Ουλίτιδα είναι μια λοίμωξη των ιστών και των οστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια. Λέγεται επίσης και περιοδοντική νόσος. Προκαλεί κόκκινα, πρησμένα ούλα που αιμορραγούν εύκολα όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Επειδή η ουλίτιδα συνήθως δεν προκαλεί πόνο, πολλοί αμελούν να απευθυνθούν στον οδοντίατρο και να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται.

Πού οφείλεται η ουλίτιδα;

Το στόμα μας παράγει συνεχώς μια κολλώδη ουσία που ονομάζεται πλάκα και που περιέχει τα βακτήρια. Τα βακτήρια στην πλάκα παράγουν τοξίνες που ερεθίζουν τα ούλα και προκαλούν βλάβες στους ιστούς των ούλων. Αν δεν αφαιρέσουμε σωστά την πλάκα από τα δόντια μας, μπορεί να εξαπλωθεί κάτω από τα ούλα και να προκαλέσει ζημιά στα οστά που στηρίζουν τα δόντια. Με τον καιρό, η πλάκα σκληραίνει και μετατρέπεται σε μια ουσία που ονομάζεται πέτρα και πρέπει να αφαιρεθεί από έναν οδοντίατρο.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την ουλίτιδα;

Κινδυνεύουν περισσότερο όσοι:

-Δεν βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους

-Καπνίζουν

-Έχουν ιστορικό ουλίτιδας

-Πάσχουν από διαβήτη, AIDS, ή λευχαιμία.

-Αγχώνονται πολύ

-Ακολουθούν κακή διατροφή, χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μπορεί να είναι δύσκολο να διαπιστώσετε την ουλίτιδα εάν είστε μια ήπια περίπτωση. Τα υγιή ούλα είναι ροζ και σταθερά, προσαρμόζεται άνετα γύρω από τα δόντια και δεν αιμορραγούν εύκολα. Στις ήπιες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι τα εξής:

-Ούλα που είναι κόκκινα και πρησμένα
-Ούλα που ματώνουν εύκολα κατά το βούρτσισμα ή τη χρήση οδοντικού νήματος.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-Ούλα που απομακρύνονται από τα δόντια ή να συρρικνώνονται
-Άσχημη αναπνοή που φεύγει
-Πύον στα ούλα.

Πώς αντιμετωπίζεται η ουλίτιδα;

Στις ήπιες περιπτώσεις ουλίτιδας, αρκεί η σωστή στοματική υγιεινή και ίσως κάποιες επισκέψεις στον οδοντίατρο για καθαρισμό. Εάν τα πράγματα είναι σοβαρότερα, ο οδοντίατρός σας θα σας υποβάλει σε ορισμένες μεθόδους οι οποίες ονομάζονται πλάνισμα ρίζας και κλιμάκωση. Με τον τρόπο αυτό θα αφαιρέσει την συσσωρευμένη πλάκα και την πέτρα, τόσο πάνω όσο και κάτω από τη γραμμή των ούλων. Μπορεί, επίσης, να χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά για να απαλλαγείτε από τη μόλυνση στο στόμα σας.


Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.