Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Το θυμάρι καταπολεμά την ακμή!


Το βάμμα θυμαριού εξολοθρεύει το βακτήριο που σχετίζεται με την ακμή εξίσου αποτελεσματικά με τις φαρμακευτικές κρέμες, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Ληντς, στη βόρειο Αγγλία, ανακοίνωσαν στο εαρινό συνέδριο της Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας (SGM), στο Δουβλίνο, ότι εξέτασαν τις επιδράσεις του βάμματος θυμαριού, σμύρνας και κατιφέ στο προπιονοβακτηρίδιο της ακμής – το βακτήριο που στοχεύουν τα αντιβιοτικά προϊόντα για τη δερματοπάθεια αυτή.

Τα βότανα, τα οποία αφέθηκαν επί ημέρες σε οινόπνευμα για να εξαχθούν τα δραστικά συστατικά τους, εξουδετέρωσαν το βακτήριο, αλλά το πιο αποτελεσματικό ήταν το βάμμα θυμαριού. Όταν εξάλλου συγκρίθηκε η δράση του βάμματος αυτού με εκείνη αντιβιοτικών αλοιφών, διαπιστώθηκε πως ήταν εξίσου, αν όχι περισσότερο, αποτελεσματικό.

Όπως είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μαργκαρίτα Γκομέζ Εσκαλάντα, απαιτούνται τώρα νέες έρευνες, υπό συνθήκες που θα μιμούνται το ανθρώπινο δέρμα, για να εξακριβωθεί εάν το βάμμα θυμαριού μπορεί να αποτελέσει ασφαλές και αποτελεσματικό όπλο εναντίον της ακμής.

Η ακμή είναι μία από τις συχνότερες δερματοπάθειες, καθώς εκδηλώνεται σε έναν στους δύο εφήβους και σε μία στις τέσσερις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, κατά τον κ. Χριστόφορο Τζερμιά, αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων και εθνικό αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Laser Δερματολόγων.

Στην εμφάνισή της παίζουν ρόλο οι ορμόνες μας (εφηβεία, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), η παχυσαρκία, το στρες, αλλά και συνήθειες του τρόπου ζωής όπως η χρήση λάθος καλλυντικών και το ελλιπές ντεμακιγιάζ το βράδυ πριν από τον ύπνο.

Για την θεραπεία της χορηγούνται διάφορες τοπικές κρέμες (καλλυντικές ή φαρμακευτικές), αντιβιοτικά και ρετινοειδή, ενώ μπορεί να γίνει και λέιζερ. Η πιο εξελιγμένη θεραπεία, όμως, θεωρείται η φωτοδυναμική, κατά την οποία χρησιμοποιείται ορατό φως για να εξολοθρευτεί το προπιονοβακτηρίδιο και να περιοριστεί η φλεγμονή.

Η φωτοδυναμική θεραπεία δεν είναι επεμβατική μέθοδος και δεν έχει παρενέργειες, ούτε προκαλεί πόνο. Ωστόσο, δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε πάσχοντες από φωτοευαισθησία ή αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο ερυθηματώδης λύκος.


Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.