Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, η «γκρίζα» οικονομία στην Ελλάδα το 2012 άγγιξε το 24% του ΑΕΠ και παρότι εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με το 2011, που ήταν στο 24,3% του ΑΕΠ, η χώρα μας, δυστυχώς, βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ιταλία με 21,6% και στην τρίτη θέση η Πορτογαλία με 19,4%.
Είναι ενδεικτικό ότι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου τα ποσοστά της παραοικονομίας είναι σημαντικά υψηλά, με τον μέσο όρο να είναι περίπου στο 20% του ΑΕΠ. Μικρότερα ποσοστά παρουσιάζουν οι χώρες του Βορρά. Στη Βρετανία η σκιώδης οικονομία διαμορφώνεται περίπου στο 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, στη Γερμανία στο 13,3%, στις σκανδιναβικές χώρες στο 14% του ΑΕΠ τους, ενώ σύμφωνα με το Institute of Economic Affairs η Αυστρία είναι η χώρα που βρίσκεται στην τελευταία θέση με ποσοστό 7,6%.
Στοιχείο που φαίνεται να ενισχύει την παραοικονομία είναι η ανασφάλιστη εργασία. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό ανασφάλιστων εργαζομένων είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως, καθώς διαμορφώνεται στο 37,3% του συνόλου, με πρώτη την Πολωνία που έχει ποσοστό 57%. Επίσης η Ελλάδα κατέχει και την πρώτη θέση στο ποσοστό παράνομων μεταναστών που εργάζονται (στο 4,45% του συνόλου), με τις ΗΠΑ να ακολουθούν με ποσοστό 3,2% και την Ιταλία να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 2%. Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι εργάζονται ανασφάλιστοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πάνω από 48 εκατομμύρια στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.