Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Συμπόσιο «Προσβασιμότητα των Δημόσιων Χώρων»


Στις 12 Ιουνίου.

Συμπόσιο με θέμα 'Προσβασιμότητα των Δημόσιων Χώρων' διοργανώνουν στις 12 Ιουνίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το ΤΕΕ, ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων) και το Ελληνικό Τμήμα της UIA (Union Internationale des Architectes - Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων).

Από το 2003, την Ευρωπαϊκή Χρονιά των Ατόμων με Αναπηρία, η ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής αλλά και γενικότερα η προσβασιμότητα των δημόσιων χώρων και του δομημένου περιβάλλοντος από όλους τους πολίτες με προσωρινές ή μόνιμες δυσκολίες κινητικότητας (αρρώστιες, ατυχήματα, 3η ηλικία, έγκυες, πολίτες και ταξιδιώτες με φορτία και βαλίτσες, γονείς με παιδικά καροτσάκια κλπ) έχει αναχθεί σε προτεραιότητα για τα κράτη μέλη.

Όλα τα είδη αναπηρίας, κινητική, οπτική, ακουστική, συναισθηματική, νοητική και γνωστική, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε όλων των ειδών τα κατασκευαστικά έργα, ιδιωτικά και δημόσια. Ο δημόσιος χώρος είναι το πρώτο βήμα για την προσβασιμότητα και την ανεξάρτητη διαβίωση και γι’ αυτό το σκοπό οι αρχιτέκτονες και οι πολεοδόμοι θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Η προσβασιμότητα των πόλεων και των δημοσίων χώρων γενικότερα, συμπεριλαμβανομένων των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων, αποτελεί το θεμέλιο λίθο για κάθε τέτοια προσπάθεια, χωρίς την οποία οι υπόλοιποι στόχοι καθίστανται μάταιοι. Για να επιτευχθούν όμως όλ’ αυτά είναι απαραίτητη η κατάλληλη εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων και των πολεοδόμων, η οποία στις πλείστες των περιπτώσεων είναι ελλιπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πέντε χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα η Ελλάδα και η Ρουμανία δεν παρέχουν καμία εκπαίδευση σ’ αυτό τον τομέα.

Έχοντας επίγνωση όλων των παραπάνω, το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία μιας πολύγλωσσης ηλεκτρονικής πλατφόρμας-εργαλείο για τον προγραμματισμό, το σχεδιασμό και τη δημιουργία προσβάσιμων υποδομών και δημόσιων χώρων στα αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά, ιταλικά και ρουμανικά για αρχιτέκτονες, τεχνικούς της δημόσιας διοίκησης και επαγγελματίες. Στο έργο εμπλέκονται εταίροι από 5 χώρες: Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ιταλία και Ρουμανία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.