Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Εξυπνη επένδυση τα φιλικά καταλύματα για ΑΜΕΑ


Τη δυνατότητα να πετύχουν μεγαλύτερο διάστημα πληρότητας έχουν εκείνοι οι ξενοδόχοι που θα επενδύσουν σε υποδομές για τη φιλοξενία Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ).
Στο συγκεκριμένο κομμάτι της φιλοξενίας, τα περισσότερα ξενοδοχεία της χώρας -με εξαίρεση τις μεγάλες μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων- υστερούν σημαντικά σε υποδομές.

Το κόστος για να είναι δυνατή η φιλοξενία των AMEA στα ξενοδοχεία δεν είναι μεγάλο σε σχέση με το κέρδος που θα έχει ο επιχειρηματίας από την αύξηση στις πληρότητες
Το κόστος για να είναι δυνατή η φιλοξενία των ατόμων με αναπηρία στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα δεν είναι μεγάλο, σε σχέση με το κέρδος που θα έχει ο επιχειρηματίας από την επιμήκυνση της σεζόν και την αύξηση στις πληρότητες.
Ομως ποιες είναι οι απαραίτητες υποδομές για να καλύπτει ένα ξενοδοχείο τις ανάγκες ατόμων με αναπηρία; Και εύλογο είναι αυτές οι υποδομές να πρέπει να εξυπηρετούν ανάγκες και στους λοιπούς ξενοδοχειακούς χώρους όπως είναι εστιατόρια, μπαρ, παραλίες, χώροι ψυχαγωγίας κ.λπ. και φυσικά οι δημόσιοι χώροι.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές:
1 Τα άτομα με κινητικές αναπηρίες (σε αμαξίδιο, με προβλήματα βάδισης, με αστάθεια κ.λπ.) έχουν κυρίως ανάγκη από άνετες διαστάσεις σε πόρτες/διαδρόμους/ ανελκυστήρες κ.λπ., ισόπεδες διαδρομές χωρίς σκαλοπάτια, χώρο για ελιγμό των αμαξιδίων, ειδικά διαμορφωμένα WC και προσοχή στα ύψη όπου τοποθετούνται οι εξοπλισμοί.

2 Τα άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες (με προβλήματα όρασης ή/και ακοής) χρειάζονται αντίστοιχα κυρίως ακουστική και οπτική αναγγελία (π.χ. στους ανελκυστήρες, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όταν δίνονται οδηγίες στο κοινό κ.λπ.), εύκολα αντιληπτούς χώρους χωρίς εμπόδια και με χρωματικές αντιθέσεις για τα άτομα με μερική όραση. 

3 Τα άτομα με νοητικές, γνωστικές κ.ά. αναπηρίες επίσης χρειάζονται απλούς χώρους στους οποίους να μπορούν εύκολα να προσανατολιστούν, χωρίς εμπόδια και επικίνδυνα σημεία.
Αντίστοιχες ανάγκες εξάλλου έχουν και τα μικρά παιδιά.
Τέλος, όσον φορά στις υπηρεσίες, είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι ιδιαίτερη ανάγκη υπάρχει για προσβάσιμη ενημέρωση/πληροφόρηση. Η κυριότερη μορφή της είναι οι προσβάσιμες ιστοσελίδες, οι οποίες θα πρέπει να ακολουθούν διεθνείς προδιαγραφές ώστε να μπορεί να τις επισκεφθεί και κάθε άτομο με αναπηρία, ακόμη και ένα άτομο τυφλό. Εξίσου εξυπηρετικές είναι και οι εκδόσεις π.χ. καταλόγων με μεγαλύτερους χαρακτήρες και κατάλληλες αντιθέσεις φόντου/γραμμάτων ή εκδόσεις σε ακουστική μορφή, π.χ. CD, ή εκδόσεις με μετάφραση στη νοηματική, π.χ. DVD, κ.λπ.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πλειονότητα των καταλυμάτων της χώρας δεν είναι «φιλικά» προς τα άτομα με αναπηρία. Ωστόσο η χώρα -όπως και όλα τα κράτη της ΕΕ- διαθέτει εδώ και χρόνια οδηγίες σχεδιασμού προσβάσιμων υποδομών.
Σύμφωνα με τη «χαρτογράφηση» που έκανε η ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) σε 51 πόλεις, δηλαδή στο σύνολο σχεδόν των πρωτευουσών των νομών, σε μια προσπάθεια αξιόπιστης καταγραφής των προσβάσιμων τουριστικών υποδομών, υπάρχει ένδεια σε προσβάσιμα καταλύματα.
Μάλιστα, από την έρευνα προέκυψε ένας οδηγός (http://www.esaea.gr/odigos/), έπειτα από αυτοψίες ειδικά εκπαιδευμένων ατόμων συνοδευόμενων από άτομα με αναπηρία, και δείχνει ακριβώς τη «φτώχεια» του τουριστικού τομέα σε προσβάσιμες υποδομές και υπηρεσίες. Ελάχιστοι ξενοδόχοι και καταλυματίες τις εφαρμόζουν.
Μάλιστα τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ αδυνατούν να καλύψουν τα ΑμεΑ, αφού οι πολίτες με αναπηρία δεν τα εμπιστεύονται γιατί οι υποδομές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα -αν και δηλώνουν προσβάσιμες- δεν είναι κατάλληλες, δεδομένου ότι ποτέ κανείς από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έκανε τον κόπο να τις επισκεφθεί και να επιβεβαιώσει ή μη την προσβασιμότητά τους.

Εξυπηρέτηση πελατών
Αναγκαία η ύπαρξη εκπαιδευμένου προσωπικού
Θα πρέπει λοιπόν να σημειώσουμε ότι κάθε κατηγορία ΑμεΑ έχει διαφορετικές ανάγκες, οι οποίες αποτελούν ανάγκες και άλλων κατηγοριών πολιτών, όπως οι ηλικιωμένοι και οι γονείς με παιδιά βρεφικής ηλικίας (σε παιδικό αμαξίδιο).
Πέρα από τις υποδομές, καθοριστικής σημασίας είναι η ανάγκη ύπαρξης ενημερωμένου προσωπικού σε όλες τις μονάδες εξυπηρέτησης κοινού (ξενοδοχεία, εστιατόρια, χώροι ψυχαγωγίας, δημόσιοι χώροι κ.λπ.), προσωπικού δηλαδή που να γνωρίζει τις ανάγκες κάθε κατηγορίας και τον τρόπο συναλλαγής με αυτή.
Τα άτομα με αναπηρία ταξιδεύουν για τουρισμό και ξοδεύουν περισσότερα...
Τα άτομα με αναπηρία κάνουν διακοπές, δαπανούν περισσότερα και «γεμίζουν» τα κατάλληλα διαμορφωμένα ξενοδοχεία ακόμα και τις περιόδους χαμηλής τουριστικής ζήτησης.Αποτελούν δηλαδή μια «δεξαμενή» τουριστών, αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για τη φιλοξενία τους.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει έρευνα-μελέτη για τον τουρισμό των ΑμεΑ. Ωστόσο, τα άτομα με αναπηρία ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.
Σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα του Ομοσπονδιακού Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας: Το 54% των Γερμανών με αναπηρία, δηλαδή 3.650.000 άνθρωποι, ταξιδεύουν για τουρισμό κάθε χρόνο. Κατά μέσο όρο κάθε ταξιδιώτης κάνει 1,3 ταξίδια διακοπών τον χρόνο, με μέση διάρκεια 13,9 ημέρες.
Το 41% των ταξιδιών γίνεται μέσα στη Γερμανία και το 59% στο εξωτερικό.
Επίσης τα ΑμεΑ ξοδεύουν κατά μέσο όρο 15% περισσότερα χρήματα. Τα άτομα με αναπηρία στη Γερμανία ξοδεύουν κατά τις διακοπές τους ετησίως 945€ ανά άτομο έναντι 818€ του μέσου γενικού πληθυσμού.
Οι 7 στους 10 τουρίστες με αναπηρία προκειμένου να επισκεφθούν έναν νέο προορισμό δεν εμπιστεύονται για την πληροφόρησή τους tour operators κ.λπ., αλλά άλλους ανθρώπους με αναπηρία που έχουν ήδη επισκεφθεί τον συγκεκριμένο προορισμό. Για το 71% περίπου των ατόμων με αναπηρία τη μεγαλύτερη σημασία στην επιλογή προορισμού έχει η οργάνωση του ταξιδιού (προετοιμασία, πληροφόρηση, κράτηση).
Το 26% επιδεικνύει απόλυτη προσήλωση στον τουριστικό προορισμό που έχει ικανοποιήσει τις προσδοκίες του - τον επισκέπτεται συνεχώς!
Το 48% θα έκανε περισσότερα ταξίδια αν οι τουριστικοί προορισμοί ήταν περισσότερο προσβάσιμοι.
Περίοδος διακοπών
Σε μεγάλο ποσοστό διαλέγουν για τις διακοπές τους την περίοδο της χαμηλής τουριστικής κίνησης (Μάιος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος).
Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια άτομα (στοιχεία της Eurostat, έκδοση 2001), τα οποία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ταξιδεύουν και συνοδεύονται από 1,56 άτομο κατά μέσο όρο (στοιχεία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Εργασίας της Γερμανίας), ανεβάζοντας τον αριθμό σε περίπου 65.000.000 άτομα.
Εάν δε σε αυτά συνυπολογισθεί και ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων άνω των 65 ετών, που πλέον έχουν τελείως διαφορετικές συνήθειες και τουριστική συμπεριφορά από τις προηγούμενες γενεές συνομηλίκων τους, και ο οποίος αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, ανεβάζοντας το αντίστοιχο ποσοστό από 20% σε 40% του πληθυσμού, αλλά και των οικογενειών με παιδιά σε καρότσι, οι οποίες οικογένειες τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ταξιδεύουν ολοένα και συχνότερα (δύο κατηγορίες με παρόμοιες ανάγκες πρόσβασης με τα άτομα με αναπηρίες), ο τελικός αριθμός υπερδιπλασιάζεται και γίνεται ιδιαίτερα ελκυστικός για τη βιομηχανία του τουρισμού.

Γερμανία
Οι 15 δήμοι που κέρδισαν το μεγάλο στοίχημα
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο ομοσπονδιακό, λοιπόν, κρατίδιο του Μέκλενμπουργκ Βορπόμερν της Γερμανίας, οι 15 του δήμοι αποφάσισαν να κάνουν μια ριζική κίνηση για να ενισχύσουν τις υποδομές τους. Με μια αρχική οικονομική συμβολή του ομοσπονδιακού κρατιδίου δημιουργήθηκαν οργανωμένες υποδομές. Στη συνέχεια διαμορφώθηκαν αυστηροί αλλά και σαφείς όροι μάρκετινγκ, ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες και διαχείρισης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν.
Ο τουρισμός για ΑμεΑ στο Μέκλενμπουργκ Βορπόμερν έφτασε σε τέτοια επίπεδα, ώστε έγινε σήμα κατατεθέν της περιοχής και απέκτησε φήμη σε ολόκληρη τη Γερμανία. Μέσα σε λίγα χρόνια, τα έσοδα από τις οικογένειες των ανθρώπων με αναπηρία δημιούργησαν μεγάλο πλούτο στους δήμους που τα εισπράττουν, και εκείνοι με τη σειρά τους επένδυσαν σε νέες υποδομές που ικανοποιούν σήμερα τα υψηλότερα στάνταρ στον τομέα αυτόν.
Παράλληλα οι μελέτες μάρκετινγκ και οι εκτιμήσεις κέρδους που είχαν γίνει αρχικά πρόβλεψαν σε μεγάλο βαθμό το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει για τουριστικές δραστηριότητες των ΑμεΑ σε μια περιοχή με μεγάλη φυσική ομορφιά, καθώς διαθέτει 1.900 χιλιόμετρα ακτών και παραλιών, πολλές λίμνες και ποτάμια, παραδοσιακά χωριά, παραθαλάσσια θέρετρα και μεσαιωνικά κάστρα.


Πηγή: http://www.e-forologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.