Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Αυξημένη ζήτηση του τμήματος Διαιτολογίας


Βάσεις και ζήτηση - Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι.

Τα τελευταία χρόνια το επάγγελμα του διαιτολόγου φαίνεται να ελκύει χιλιάδες μαθητές.

Διαιτολόγος μπορεί κανείς να γίνει επιλέγοντας είτε ένα από τα τμήματα των ΤΕΙ ή το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα που ανήκει στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Τα τμήματα εντάσσονται στο 3ο επιστημονικό πεδίο και δηλώνονται κυρίως από μαθητές της θετικής άλλα και από αρκετούς μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης. Οι της θεωρητικής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ίσως αντιμετωπίσουν δυσκολίες μέσα στη σχολή καθώς στο τμήμα διδάσκονται αρκετή χημεία.

Βάσεις και ζήτηση

Το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, με παλαιότερα στοιχεία, δηλώθηκε από 713 υποψηφίους όλων των κατηγοριών γεγονός που αποδεικνύει ότι πολλοί μαθητές επιλέγουν συνειδητά το τμήμα. Όσον αφορά τα τμήματα των ΤΕΙ αυτά δηλώθηκαν από 514 υποψηφίους. Τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις της είχε το τμήμα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με 355 πρώτες επιλογές. Συνολικά 1227 μαθητές είχαν ως όνειρό τους να γίνουν διαιτολόγοι. Η βάση εισαγωγής για το τμήμα των Αθηνών ξεπερνά τα 18.000 γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη ζήτηση του τμήματος.

ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
15223
ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ (ΣΗΤΕΙΑ)
11830
ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΚΑΡΔΙΤΣΑ)
12934
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ (ΑΘΗΝΑ)
18041
Επαγγελματικά δικαιώματα χώροι εργασίας

Οι διαιτολόγοι μπορούν να ανοίξουν το δικό τους κέντρο διαιτολογίας. Πάρα πολλοί διαιτολόγοι δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Άλλοι χώροι απασχόλησης είναι τα Γηροκομεία, οι Παιδικές κατασκηνώσεις, Φοιτητικές Λέσχες, αθλητικές ομάδες, κέντρα αδυνατίσματος, νοσοκομεία και εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου τροφίμων.
Πολύτιμες πληροφορίες για το επάγγελμα του διαιτολόγοι μπορεί να βρει κανείς και στην ιστοσελίδα του γραφείου διασύνδεσης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης εδώ.

Διαιτολόγος ΑΕΙ και Διαιτολόγος ΤΕΙ

Απόφοιτοι και των ΑΕΙ και των ΤΕΙ έχουν δικαίωμα να ανοίξουν διαιτολογικό κέντρο και να συντάξουν διατροφολογικά προγράμματα.

Σε πολλές περιπτώσεις οι χώροι εργασίας είναι κοινοί. Για παράδειγμα διαιτολόγοι και των ΑΕΙ και των ΤΕΙ προσλαμβάνονται στα νοσοκομεία. Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ και οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ στον κλάδο ΤΕ. Υπάρχει μια μικρή μισθολογική διαφορά υπέρ των πτυχιούχων ΑΕΙ.
Ενδιαφέρον κείμενο για τη διαιτολογία

Πιο κάτω παραθέτουμε κείμενο της διαιτολόγου Μαρίας Κουφάκη που είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.amarysia.gr

Ένας από τους βασικούς στόχους του διαιτολόγου, βεβαίως, είναι η προσαρμογή της διατροφής του ατόμου έτσι ώστε να επιτευχθεί απώλεια βάρους, αλλά επιπλέον ένας κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος:
1. Προσαρμόζει όλες τις διατροφικές γνώσεις του, στο υπάρχον καθημερινό πλάνο και
στις προτιμήσεις του ατόμου.
2. Βελτιώνει ή διατηρεί στα φυσιολογικά επίπεδα τις γενικές εξετάσεις αίματος, τον μεταβολισμό και τη σύσταση του σώματος του ατόμου, παράλληλα με την επίτευξη του προσωπικού του διατροφικού στόχου.
3. Αντιμετωπίζει διατροφικά όλες τις κλινικές παθήσεις.
4. Κατανοεί την διατροφική συμπεριφορά και βοηθά στην αλλαγή της, με την χρήση
γνώσεων συμβουλευτικής και συμπεριφοριστικής-γνωσιακής ψυχολογίας.
5. Εκπαιδεύει διατροφικά τα άτομα σε προσωπικό ή σε ομαδικό επίπεδο (π.χ. οργανώνοντας σεμινάρια διατροφής σε εταιρίες, συντονίζοντας ομάδες διατροφικής θεραπείας, τροποποιώντας μενού για εστιατόρια, εκτελώντας διατροφικές παρουσιάσεις με σκοπό την διατροφική εκπαίδευση του κοινού).

Σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της βουλιμικής υπερφαγίας και των «τσιμπημάτων», έρευνες έχουν παρουσιάσει πως η περιοριστική κατανάλωση τροφής και οι στερητικές δίαιτες, οδηγούν πολύ συχνά σε υπερφαγική συμπεριφορά. Πολλές φορές η υπερφαγική συμπεριφορά μπορεί να είναι αποτέλεσμα λανθασμένου τρόπου διατροφής. Ο ρόλος του διαιτολόγου σε αυτό το κομμάτι είναι να κατανοήσει τον ασθενή, να προσαρμόσει τη διατροφή στις προτιμήσεις και το πρόγραμμά του και να χρησιμοποιήσει γνώσεις ψυχολογίας ώστε να τον βοηθήσει στην καταπολέμηση της υπερφαγίας και των «τσιμπιμάτων».

Στόχος της θεραπείας:

Ανάπτυξη καλύτερης σχέσης του ατόμου με το φαγητό μέσω:
Διατροφικής εκπαίδευσης
Χρήσης συμβουλευτικής και γνωσιακής - συμπεριφορικής ψυχολογίας στο επίπεδο της διατροφής

Αποτέλεσμα:

Το άτομο θα βοηθηθεί στο να φτάσει και να διατηρήσει ένα φυσιολογικό βάρος χωρίς την παρουσία υπερφαγικών επεισοδίων, που το οδηγούν σε μία κατάσταση yo-yo dieting (διακυμάνσεις βάρους με συνεχή απώλεια και στη συνέχεια αύξηση βάρους).
Η βασική αρχή, δεν είναι να κάνετε μια δίαιτα, αλλά να κάνετε εφικτές αλλαγές στον τρόπο που διατρέφεστε και συμπεριφέρεστε απέναντι στο φαγητό, ώστε να πετύχετε μόνιμα τον στόχο σας.

Υψηλή ανεργία

Το ποσοστό ανεργίας για τους διαιτολόγους είναι αρκετά υψηλό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 24%, ενώ 67% των ανέργων αναζητά εργασία περισσότερο από έναν χρόνο. Το 50% αυτοαπασχολείται, ενώ το 23% είναι μισθωτοί.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.