Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος


Κοινή αποστολή επιστημόνων του «Αρχιπέλαγος» και ερευνητών του «Wings for Science»
.
Ταξίδεψαν με μικρό διθέσιο μονοκινητήριο αεροπλάνο, σε περισσότερες από 30 χώρες. Είδαν από ψηλά την περιβαλλοντική επιβάρυνση και αποτύπωσαν τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις σε κάθε σημείο της γης. Θαύμασαν το μεγαλείο της φύσης, κατέγραψαν επιστημονικά με αεροφωτογραφίες αλλά και συλλέγοντας δείγματα τη σύγχρονη εικόνα που παρουσιάζει ο πλανήτης.

Λίγο πριν από το τέλος αυτού του ταξιδιού επιστημονικής γνώσης, ο Αdrien Normier και η Clementine Bacri επέλεξαν τη Σάμο και την έδρα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ως μόνο σταθμό τους στην Ελλάδα, απ’ όπου και ξεκίνησαν την αεροφωτογράφηση στο ανατολικό Αιγαίο.

Μέλη μιας διεθνούς επιστημονικής ερευνητικής προσπάθειας που τελεί υπό την αιγίδα πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ινστιτούτων, οι δύο «ιπτάμενοι» ερευνητές έχουν καταγράψει σημαντικά στοιχεία για το περιβάλλον, τη διάβρωση νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, τα ηφαίστεια, την έμβια ζωή σε στεριά και θάλασσα, τη μόλυνση των θαλασσών, αρχαιολογικούς θησαυρούς, ανθρώπινες φυλές, ζώα υπό εξαφάνιση, μαγκρόβια δάση, έλη και υδροβιότοπους, τη ζωή στους πάγους και τις τροπικές περιοχές.

Δεκατέσσερις μήνες πετούν από χώρα σε χώρα -βάσει συγκεκριμένου προγραμματισμού- και φωτογραφίζουν από το ειδικά διαμορφωμένο μικρό αεροπλάνο τους, σημεία και στοιχεία άξια προς επιστημονική διερεύνηση, προσφέροντας στα ερευνητικά κέντρα των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων και ινστιτούτων ένα πρωτότυπο και άκρως ενδιαφέρον υλικό. Σε Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Γροιλανδία, Καναδά, Γαλλική Γουιάνα, Περού, Χιλή, Ινδονησία, Μαλαισία και Ιορδανία συμμετείχαν σε ειδικά ερευνητικά προγράμματα. Διαπέρασαν τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, διέσχισαν τον Αμαζόνιο, ήρθαν σε επαφή με περιοχές, ανθρώπους, κουλτούρες αλλά κυρίως το περιβάλλον των χωρών που επισκέφθηκαν σε όλο τον πλανήτη.

Επέλεξαν από την Ελλάδα την περιοχή της Σάμου και τη βάση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» για να συνεργαστούν και να εκπονήσουν από κοινού μία καινοτόμο για τη χώρα μας δράση καταγραφής των παράκτιων οικοτόπων, της διάβρωσης νησιών και νησίδων, θαλάσσιων θηλαστικών και του σπάνιου γερακιού, γνωστού ως «Μαυροπετρίτη».

Στα πλαίσια της πενθήμερης παραμονής τους στην ερευνητική βάση του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», πραγματοποιούν αεροφωτογράφηση σε παράκτιες περιοχές της Σάμου, της Ικαρίας, των Φούρνων, της Πάτμου, των Αρκιών και των Λειψών.

Τα δεδομένα αυτά, μαζί με εκείνα που συλλέγονται την ίδια χρονική στιγμή από την ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου -πάνω στο ειδικά εξοπλισμένο με επιστημονικά όργανα σκάφος- θα επεξεργαστούν από ειδικούς επιστήμονες. Η έρευνα αυτή διενεργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αφορά στη χαρτογράφηση θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, με παράλληλη καταγραφή από θαλάσσης και αέρος.

Ακόμη, αποτυπώνεται η διάβρωση μικρών νησίδων καθώς και της Ικαρίας, η οποία οφείλεται κυρίως στην ανεξέλεγκτη ανθρωπογενή παρέμβαση: την υπερβόσκηση, την αποψίλωση βλάστησης, τη κατασκευή έργων χωρίς τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, κ.ά.



Η κοινή αποστολή της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» από θαλάσσης και των ερευνητών του «Wings for Science» από αέρος, επικεντρώνεται επίσης στις βραχονησίδες Άνυδρο και Πετροκάραβο που εκτείνονται βορείως της Πάτμου. Πρόκειται για Μόνιμα Καταφύγια Άγριας Ζωής που θεσμοθετήθηκαν το 2004 ως αποτέλεσμα έρευνας και παρέμβασης του Ινστιτούτου, καθώς αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές αποικίες αναπαραγωγής του ιδιαίτερα σπάνιου γερακιού, γνωστού ως «Μαυροπετρίτη», του οποίου τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έρχονται κάθε χρόνο από τη Μαδαγασκάρη για να αναπαραχθούν στις μικρές ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου.

Μεταξύ των τεσσάρων αυτών κοινών ερευνητικών δράσεων, σημαντική υπήρξε και η καταγραφή θαλασσίων θηλαστικών (δελφινιών και φαλαινών) σε περιοχές του Βορειοανατολικού Αιγαίου με τη δοκιμή νέας μεθοδολογίας που εφαρμόζεται για ΠΡΩΤΗ φορά στην Ελλάδα και συνδυασμό παράλληλης αποτύπωσης των δεδομένων από αέρος και θαλάσσης.

Η ερευνητική αποστολή του Wings for Science, σύντομα ολοκληρώνεται. Μετά από την Ελλάδα, το ταξίδι θα συνεχιστεί σε Κροατία και Σλοβενία, ενώ στα μέσα Ιουνίου, μετά την πολύμηνη, δύσκολη και μοναδική ερευνητική αποστολή του το αεροσκάφος «Wings for Science» θα προσγειωθεί τελικά στο Παρίσι. Εκεί στα πλαίσια μιας διεθνούς έκθεσης αεροπλοΐας θα τελεστεί μια μεγάλη αεραθλητική εκδήλωση για την υποδοχή τους και την ολοκλήρωση της αποστολής.

Η συνεργασία του Wings for Science με το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος», θα συνεχιστεί στις αρχές του φθινοπώρου, οπότε και οι ερευνητές θα έρθουν και πάλι στις ελληνικές θάλασσες, για να συνεχίσουν αυτή την τόσο σημαντική συνεισφορά τους στις προσπάθειες προστασίας των θαλασσών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.