Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

«Αναζητείται» η Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα για το 2016


Η Επιτροπή δρομολόγησε την αναζήτηση της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2016. Με το βραβείο Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης αναγνωρίζονται πόλεις που πρωτοστατούν στη φιλική προς το περιβάλλον διαβίωση σε αστικές περιοχές.

Σκοπός του ετήσιου βραβείου είναι να ενθαρρύνει ευρωπαϊκές πόλεις να αναλάβουν δράση ώστε να καταστούν τόποι πιο ελκυστικοί για να ζει, να εργάζεται ή να επισκέπτεται κανείς – πόλεις που προσφέρουν «ποιότητα ζωής».

Για πρώτη φορά, όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για τον τίτλο αυτό. Προηγουμένως, ήταν επιλέξιμες μόνον οι πόλεις με πληθυσμό 200.000 κατοίκων και άνω. Η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι το βραβείο μπορεί τώρα να απονεμηθεί σε περισσότερες από 400 πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα οφέλη από τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης αρχίζουν με ένα καθαρότερο περιβάλλον, νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις και περιλαμβάνουν αύξηση του τουρισμού και, επιπλέον, θετική κάλυψη από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και από περισσότερες χορηγίες για περιβαλλοντικά έργα.

Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος, Janez Potočnik, δήλωσε: «Το Βραβείο Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης αναδεικνύει τις τοπικές προσπάθειες για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. Τώρα που κηρύσσουμε την έναρξη του διαγωνισμού για την έβδομη Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης, για το 2016, θα ήθελα να ενθαρρύνουμε μικρότερες πόλεις να εφαρμόσουν και να δράξουν αυτή την ευκαιρία για να αναθεωρήσουν και να τονίσουν τα περιβαλλοντικά επιτεύγματά τους και να σχεδιάσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τους πολίτες τους.»

Στόχοι του βραβείου είναι οι εξής:

Αναγνωρίζονται οι πόλεις οι οποίες έχουν σαφώς καταγεγραμμένο ιστορικό επίτευξης υψηλών περιβαλλοντικών στόχων,

Ενθαρρύνονται οι πόλεις ώστε να προσηλώνονται στην επίτευξη φιλόδοξων στόχων περιβαλλοντικής βελτίωσης στο μέλλον και στόχων αειφόρου ανάπτυξης,

Εμπνέονται άλλες πόλεις από νέες ιδέες, βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες.

Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν με βάση 12 δείκτες: μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή, τοπικές μεταφορές, πράσινες αστικές περιοχές που ενσωματώνουν την αειφόρο χρήση της γης, δράση για τη διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας, ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα, ποιότητα του ηχητικού περιβάλλοντος, μείωση και διαχείριση των αποβλήτων, διαχείριση των υδάτων, επεξεργασία λυμάτων, οικολογική καινοτομία και βιώσιμη απασχόληση, ενεργειακή απόδοση, ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό για το βραβείο αυτό έχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι προσχωρούσες και οι υποψήφιες για προσχώρηση χώρες (Κροατία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ισλανδία, Mαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία) και οι χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Οι πόλεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.europeangreencapital.eu.

Η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων για το έτος 2016 λήγει στις 17 Οκτωβρίου 2013.

Ο τίτλος απονέμεται από ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή την οποία πλαισιώνει ομάδα επιφανών εμπειρογνωμόνων διαφόρων ειδικοτήτων στον τομέα του περιβάλλοντος. Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2014.

Ιστορικό

Το βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτελεί προϊόν πρωτοβουλίας την οποία ανέλαβαν πόλεις με οικολογικό όραμα. Η σύλληψη της ιδέας ανάγεται σε μια συνάντηση στο Tαλίν της Εσθονίας, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2006, με πρωτοβουλία του κ. Jüri Ratas, πρώην δημάρχου του Ταλίν και στην οποία 15 ευρωπαϊκές πόλεις και η Ένωση Εσθονικών Πόλεων υπέγραψαν κοινό μνημόνιο συνεννόησης σχετικά με τη θεσμοθέτηση του εν λόγω βραβείου.

Ο τίτλος αυτός έχει απονεμηθεί μέχρι τώρα σε έξι πόλεις – Στοκχόλμη, Αμβούργο, Vitoria-Gasteiz, Νάντη, Κοπεγχάγη και Μπρίστολ – από το 2010 έως το 2015 αντίστοιχα. Η Πράσινη Πρωτεύουσα του 2015, το Μπρίστολ, ανακηρύχθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Νάντη κατά την ετήσια τελετή απονομής του βραβείου.

Η ευρωπαϊκή κοινωνία έχει πλέον χαρακτήρα ουσιωδώς αστικό, όπου τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους ζουν σε πόλεις και κωμοπόλεις. Πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας στον τομέα του περιβάλλοντος προέρχονται από τις αστικές περιοχές αλλά ακριβώς αυτές είναι και οι περιοχές που συγκεντρώνουν το δυναμικό ανάληψης δεσμεύσεων και καινοτομίας που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπισή τους.

Το βραβείο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης σχεδιάστηκε ως μια πρωτοβουλία για την αναγνώριση των προσπαθειών, για να παρακινούνται οι πόλεις να αναλαμβάνουν περαιτέρω δράση και για να προβάλλεται και να ενθαρρύνεται η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ ευρωπαϊκών πόλεων.

Η εκάστοτε νικήτρια, πέραν του ότι γίνεται παράδειγμα προς μίμηση για άλλα αστικά κέντρα, εξασφαλίζει προβολή που συμβάλλει στην ενίσχυση της φήμης της και καθίσταται ελκυστικότερη ως προορισμός επίσκεψης, εργασίας ή εγκατάστασης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.