Διευκολύνει τη διοικητική συνεργασία, μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών.
Στο πλαίσιο ειδικής τελετής σήμερα το πρωί στον ΟΟΣΑ, δώδεκα χώρες ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα υπέγραψαν, ή δεσμεύθηκαν να υπογράψουν, τη «Σύμβαση για την αμοιβαία Διοικητική συνεργασία στα φορολογικά θέματα».
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος κατέθεσε τη Σύμβαση και το Πρωτόκολλο τροποποίησής της, που προσφάτως κυρώθηκαν από την Ελληνική Βουλή (νόμος 4153/2013, ΦΕΚ 116/Α'/ 23.05.2013).
Η σύμβαση αποτελεί ένα αποτελεσματικό νομικό εργαλείο που διευκολύνει τη διοικητική συνεργασία, μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών σε πολυμερές επίπεδο. Βασικός στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η εφαρμογή της στην Ελλάδα θα διευκολύνει τον εντοπισμό των εισοδημάτων που φοροδιαφεύγουν και θα ενισχύσει το σύστημα είσπραξης των φόρων με τη συνδρομή άλλων κρατών, που δεν ανήκουν απαραίτητα στην ΕΕ.
Με τη σημερινή υπογραφή η Ελλάδα δεσμεύεται να ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα σε ότι αφορά στη φορολογική διαφάνεια και στην ανταλλαγή πληροφοριών. Για την Ελλάδα, η σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ μέσα τρίμηνο περίπου.
Ανάμεσα στις χώρες που δεσμεύθηκαν σήμερα για τη Σύμβαση ήταν και ορισμένες γνωστές ως φορολογικοί παράδεισοι όπως, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σιγκαπούρη, καθώς και νησιά της Καραϊβικής.
«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τη σύμβαση, καταφέραμε μια καινούργια νίκη στον αγώνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» δήλωσε ο γγ του ΟΟΣΑ κατά την τελετή υπογραφής.
Εξήγησε ότι, τα τελευταία δύο χρόνια γύρω στις 60 χώρες υπέγραψαν ή δεσμεύθηκαν να υπογράψουν τη Σύμβαση, «πράγμα που δείχνει το ενδιαφέρον για τη διαφάνεια και την ενίσχυση της συνεργασίας, ώστε να δημιουργηθεί ένα διεθνές σύστημα δίκαιο για όλους τους φορολογούμενους».
Τη θέληση της Σιγκαπούρης να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, με την προϋπόθεση όμως ότι θα ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι, εξέφρασε ο υπουργός της Σιγκαπούρης Θάρμαν Σανμουγκαρατνάμ (Thrarman Shanmugaratnam).
«Η υπογραφή της Σιγκαπούρης μαρτυρά τη θέλησή της να δεσμευθεί για μια συνεργασία στα θέματα φορολογίας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες» είπε και πρόσθεσε: « Η Σιγκαπούρη στοχεύει να συνεργασθεί με όλους τους διεθνείς εταίρους της ώστε να επιτευχθεί η εξέλιξη προς τον στόχο αυτό, από κοινού με την Ελβετία, το Λουξεμβούργο, το Χονγκ Κονγκ, καθώς και τις υπεράκτιες δικαιοδοσίες όπως τα υπεράκτια βρετανικά εδάφη» σημείωσε ο υπουργός.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.