Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Χωρίς τον ΣΕΒ η νέα ΕΓΣΣΕ


Στην υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας χωρίς τον ΣΕΒ προχώρησαν χθες ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ για πρώτη φορά μετά το 1975. Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής αντιπρότεινε την υπογραφή «διαμόρφωση ενός νέου προτύπου Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας των εργαζομένων και των εργοδοτών και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν κάτω από τις σημερινές συνθήκες στους χώρους εργασίας», υποστηρίζοντας ότι εκ του μνημονίου έχει περιοριστεί δραματικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων.

Μάλιστα χαρακτήρισε την συμφωνία «παρωδία» επισημαίνοντας ότι «Δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του σε μία παρωδία Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, ένα αδειανό πουκάμισο, που δεν έχει ούτε νομική υπόσταση ούτε ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους: τα θεσμικά υπερκαλύπτονται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, το δε επίδομα γάμου ως μοναδικό μισθολογικό αντικείμενο αφορά στενά στα μέλη κάθε οργάνωσης και από πλευράς μας είχε ήδη κατοχυρωθεί. Αυτή η δήθεν ΕΓΣΣΕ ισοδυναμεί με ακύρωση του ίδιου του θεσμού. Και σ’ αυτό, ο ΣΕΒ αρνείται να συμπράξει».

Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος διαφώνησε με τη συνέχιση καταβολής του επιδόματος γάμου και πέρα από το 2013, αντιπροτείνοντας «προγράμματα ειδικής στήριξης με υπηρεσίες ή άλλο ισοδύναμο τρόπο ειδικά για όσους αμείβονται με τα κατώτατα μισθολογικά όρια», κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υπόλοιπων κοινωνικών εταίρων.

Ωστόσο, αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει με το επίδομα γάμου είναι η διασφάλιση του και η διεκδίκηση του από τον εργαζόμενο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα του καταβληθεί. Δηλαδή σε πολλές περιπτώσεις στο μέλλον η διεκδίκηση του θα γίνει αντικείμενο δικαστικής διαμάχης εργοδοτών και εργαζομένων, καθώς υπάρχει διαφορετική ερμηνεία των νόμων σχετικά με το αν είναι υποχρεωμένες να το καταβάλουν ή όχι επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ.

Η σύμβαση έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2013 και ισχύει ως 31.12.2013 με ρήτρα ανανέωσης για άλλον ένα χρόνο. Ο αντιπρόεδρος τους ΓΣΕΒΕΕ, κ. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι γίνεται μία προσπάθεια να διατηρηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η συνομοσπονδία συνέβαλλε στο να θεσμοθετηθεί ένα κατώτατο όριο σημειώνοντας ότι πρέπει να επανέλθει η επεκτασιμότητα των συμβάσεων.

Τι δήλωσαν οι εταίροι

Ο γενικός γραμματέας, κ. Γ. Βερνίκος σημείωσε για το ΣΕΒ ότι «ο καθένας αυυτοπροσδιορίζεται για τους πράξεις τους δεν έπρεπε να βάλουν άλλο τους πρόβλημα τους πλάτες των εργαζομένων» ενώ εκτίμησε ότι μπορεί η κούραση να οδήγησε τους βιομήχανους σε αυτή την απόφαση. «Η υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο «παρά ένα» και με «μείον ένα» κοινωνικό εταίρο σημαίνει ότι από αύριο δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο πρόεδρος τους Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, για να σημειώσει με νόημα πως η ΕΓΣΣΕ δεν αντικαθίσταται από κανένα «πρωτόκολλο συμφωνίας». Ο ΣΕΒ με την άρνησή του να υπογράψει, απομονώνεται από τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, πρόσθεσε ο πρόεδρος τους Συνομοσπονδίας και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι διεσώθη το επίδομα γάμου.

Ο πρόεδρος τους ΓΣΕΕ, κ. Γ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα προϊόν ανάγκης σημειώνοντας ότι το επίδομα γάμου διατηρείται για όλους ανεξαιρέτως από το αν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων οι εργοδότες τους. Σώσαμε ότι μπορούσαμε τόνισε σε κλεμμένο κυριολεκτικά χρόνο σημειώνοντας για τον ΣΕΒ προσπάθησε να ενταφιάσει την ΕΓΣΕΕ αλλά δεν του βγήκε.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές εξελίξεις ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δήλωσε: «Η συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, σε ένα πνεύμα ευαισθησίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεννόησης, συνιστά θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας χαιρετίζει τη σημερινή συμφωνία».


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.