Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Πώς θα απαλλαγώ από την άσχημη αναπνοή;


“Η αναπνοή του άνδρα μου, πολλές φορές μυρίζει άσχημα. Όποτε πάει να με φιλήσει προσπαθώ να τον αποφύγω και του το λέω. Μου απαντά πως πλένει συνεχώς τα δόντια του, όμως η άσχημη μυρωδιά δεν φεύγει. Είναι αλήθεια, πώς το κάνει. Έχω ακούσει πώς η κακή αναπνοή μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα υγείας. Είναι αλήθεια αυτό; Τι μπορεί να συμβαίνει; Επίσης, θέλω να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε πρακτικές συμβουλές για να αποφύγουμε τη δυσοσμία.

Κατερίνα 45.

Η κακή αναπνοή, που ιατρικά ονομάζεται δυσοσμία του στόματος, μπορεί να προκύψει από κακή στοματική υγεία, ενώ μπορεί να είναι ένα σημάδι άλλων προβλημάτων υγείας. Η κακή αναπνοή μπορεί, επίσης, να επιδεινωθεί από τα είδη των τροφίμων που καταναλώνουμε και από ανθυγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής μας.

Πώς προκαλείται η κακοσμία του στόματος;

Καταρχάς, όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε διαλύονται στο στόμα μας. Δεδομένου ότι τα τρόφιμα χωνεύονται και απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος, μεταφέρονται τελικά στους πνεύμονες και η μυρωδιά αναδύεται μέσω της αναπνοής σας. Αν τρώτε τροφές με ισχυρές οσμές (όπως το σκόρδο ή κρεμμύδι), το βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος – ακόμη και στοματικού διαλύματος – απλώς θα καλύψουν την οσμή προσωρινά. Η μυρωδιά δεν θα φύγει εντελώς μέχρι τα τρόφιμα να βγουν από το σώμα μας.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση της κακοσμίας;

Αν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά τα σωματίδια των τροφίμων μπορεί να παραμείνουν στο στόμα σας, πράγμα που ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηρίων ανάμεσα στα δόντια, γύρω από τα ούλα γύρω και στη γλώσσα. Αυτό προκαλεί την κακή αναπνοή. Οι αντιβακτηριακές πλύσεις του στόματος βοηθούν στη μείωση των βακτηρίων, καθώς η οσμή που προκαλούν τα βακτηρίδια και τα σωματίδια των τροφίμων οδηγούν στην κακή αναπνοή, αν οι οδοντοστοιχίες δεν καθαρίζονται σωστά. Το κάπνισμα ή το μάσημα προϊόντων με βάση τον καπνό προκαλεί επίσης δυσοσμία, λεκέδες στα δόντια, μείωση της ικανότητας γεύσης των τροφίμων, και ερεθισμός των ούλων.

Ποια προβλήματα υγείας συνδέονται με τη δυσοσμία του στόματος;

Η επίμονη κακή αναπνοή ή η άσχημη γεύση στο στόμα μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια ασθένειας των ούλων (περιοδοντίτιδα). Η ουλίτιδα προκαλείται από την συσσώρευση πλάκας στα δόντια, καθώς τα βακτήρια που προκαλούν τοξίνες που ερεθίζουν τα ούλα. Αν η ουλίτιδα συνεχιστεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα ούλα και στη γνάθο. Άλλες οδοντιατρικές αιτίες της κακής αναπνοής περιλαμβάνουν την κακή τοποθέτηση οδοντιατρικής συσκευής, τις λοιμώξεις του στόματος και την τερηδόνα.

Η ξηροστομία μπορεί, επίσης, να είναι αιτία κακής αναπνοής. Το σάλιο είναι απαραίτητο για να υγραίνετε και να καθαρίζετε το στόμα σας εξουδετερώνοντας τα οξέα που παράγονται από την πλάκα, ενώ το πλύσιμο απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται πάνω στη γλώσσα, τα ούλα, και τα μάγουλα. Εάν δεν απομακρυνθούν αυτά τα κύτταρα, διασπώνται και μπορεί να προκαλέσουν άσχημη αναπνοή. Η ξηροστομία μπορεί να προκληθεί από τις παρενέργειες διαφόρων φαρμάκων ή από προβλήματα των σιελογόνων αδένων.

Πολλές ακόμη είναι οι ασθένειες που προκαλούν δυσοσμία του στόματος. Μερικές από αυτές είναι: οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως η πνευμονία ή η βρογχίτιδα, οι χρόνιες μολύνσεις του κόλπου, η οπισθορρινική καταρροή, ο διαβήτης, η χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, και τα ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα.

Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω τη δυσοσμία του στόματος;

Μπορείτε να απαλλαγείτε από το πρόβλημα της δυσάρεστης αναπνοής ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

-Αποκτήστε καλή στοματική υγιεινή. Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και μετά από κάθε γεύμα, χωρίς να παραλείπετε την περιοχή της γλώσσας. Να θυμάστε να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 2-3 μήνες.

-Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας. Τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο πρέπει να κάνετε τον απαραίτητο καθαρισμό και να ελέγχετε την κατάσταση των δοντιών σας.

-Κόψτε το κάπνισμα.

-Πίνετε πολύ νερό.

-Φτιάξτε μία λίστα με τα φαγητά που καταναλώνετε και τα φάρμακα που παίρνετε. Έτσι, ο γιατρός θα ξέρεις να σας πει ποια από αυτά ευθύνονται για το πρόβλημά σας και πρέπει να τα αποφύγετε.


Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.