Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Πότε είναι επικίνδυνες οι ελιές;


Οι ελιές που βρίσκονται στο σώμα μας εκτός από “σημάδι ομορφιάς” μπορούν πολλές φορές να γίνουν εστία προβλημάτων. Για τον λόγο αυτό, οι σπίλοι-όπως είναι η ιατρική τους ονομασία- πρέπει να ελέγχονται τακτικά από εμάς και τον γιατρό μας για να μην υπάρξει κίνδυνος για την υγεία μας.

Τι είναι οι σπίλοι;

Σπίλοι είναι οι κοινώς λεγόμενες «ελιές» και είναι καλοήθεις όγκοι του δέρματος που αποτελούνται από σπιλοκύτταρα. Οι σπίλοι είναι συχνοί εξίσου και στα δύο φύλα και μπορούν να εμφανίζονται από την γέννησή μας έως τα γεράματα.

Γιατί αφαιρούνται οι σπίλοι;

Οι σπίλοι αφαιρούνται είτε για αισθητικούς λόγους, είτε γιατί παρουσιάζουν μορφολογικά χαρακτηριστικά που τους κάνουν επικίνδυνους για μετατροπή τους σε μελάνωμα. Είναι επικίνδυνη η άποψη ότι δεν πρέπει να αφαιρούμε τους σπίλους.

Πώς αφαιρούνται οι σπίλοι;

Η μέθοδος αφαίρεσης τους είναι χειρουργική.

Πώς γνωρίζουμε ότι οι σπίλοι είναι επικίνδυνοι και πρέπει να αφαιρεθούν;


Για τον σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η αυτοεξέταση των σπίλων, η οποία πρέπει να γίνεται από εσάς μία φορά κάθε 3μηνο εάν είναι σε σημείο που μπορείτε (πρόσθια επιφάνεια σώματος) ή από άλλο άτομο του άμεσου περιβάλλοντός σας για την οπίσθια επιφάνεια του σώματος. Αλλιώς, μπορείτε να επισκέπτεστε τον γιατρό σας.

Σωστό είναι η εξέταση να γίνεται με την χρήση μεγεθυντικού φακού. Πρόκειται για τον λεγόμενο κανόνα ABCD (ΑΟΧΔ), κατά τον οποίο εξετάζουμε προσεκτικά κάθε σπίλο και παρατηρούμε προσεκτικά για οποιαδήποτε μεταβολή στα εξής σημεία:

-A(Asymmetry-Ασυμμετρία): χωρίζουμε τον σπίλο σε 2 κάθετους άξονες και εξετάζουμε πιθανές αλλαγές στην συμμετρία.Σε κάθε άξονα πρέπει η μία πλευρά που χωρίζεται με αυτόν να συμπίπτει με την αντίθετη.

-B(Border-Ορια):Το περίγραμμα κάθε σπίλου πρέπει να είναι ομαλό. Παρατηρούμε αν υπάρχει μεταβολή στο ομαλό αυτό περίγραμμα.

-C(Colour-Χρώμα): Παρατηρούμε μεταβολή στο χρώμα.

-D(Diameter-Διάμετρος): παρατηρούμε την αύξηση του μεγέθους του σπίλου.

Εάν παρατηρηθεί οποιαδήποτε πιθανή μεταβολή στα παραπάνω , είναι σημαντικό και απαραίτητο να εξεταστεί αμέσως η αλλαγή αυτή από τον γιατρό σας.

Παραδείγματα αλλαγών σε σπίλους που οδήγησαν σε μελάνωμα:







Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.