Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Η επίδραση της γιόγκα στο ανοσοποιητικό σύστημα


Τι δείχνουν έρευνες των επιστημόνων.

Μια νέα έρευνα που έρχεται από τη Νορβηγία δείχνει πως ένα εκτενές πρόγραμμα γιόγκα επιδρά θετικά σε γενετικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα της έρευνας εξηγούν τα (εκτενώς καταγεγραμμένα) ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η γιόγκα στην υγεία. «Τα δεδομένα δείχνουν πως οι ιδιότητες της γιόγκα είναι θεραπευτικές σε μοριακό επίπεδο και ξεκινούν αμέσως κατά την άσκηση», λέει ο Fahri Saatcioglu του Πανεπιστημίου του Όλο.

Πριν από πέντε χρόνια, οι ερευνητές τόνιζαν πως πρακτικές σαν τη γιόγκα, που δημιουργούν την «αντίδραση χαλάρωσης», μια κατάσταση βαθιάς ξεκούρασης, μπορούν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα τη γονιδιακή έκφραση. Αυτό είναι ένας επιστημονικός όρος για την «ενεργοποίηση» ενός συγκεκριμένου γονιδίου, που σημαίνει ότι το γονίδιο μεταφέρει πληροφορίες στο λειτουργικό του προϊόν (RNA). Η έρευνα δείχνει πως αυτή η διαδικασία συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και πως μπορεί να πραγματοποιείται άμεσα.

Το πείραμα του Πανεπιστημίου του Όσλο εξέτασε 10 συμμετέχοντες που παρακολούθησαν γιόγκα σε ένα ησυχαστήριο στη Γερμανία επί 7 μέρες. Τις πρώτες 2 μέρες, οι συμμετέχοντες διέθεσαν 2 ώρες για να κατανοήσουν το εκτενές πρόγραμμα γιόγκα που περιλάμβανε γιογκικές στάσεις (ασάνες), γιογκικές ασκήσεις αναπνοής και αυτοσυγκέντρωση. Για τις επόμενες 2 μέρες, διέθεταν 2 ώρες ημερησίως για βόλτες στην εξοχή και στη συνέχεια άκουγαν κλασική μουσική ή τζαζ.

Αμέσως πριν και μετά τις 4 συνεδρίες, οι ερευνητές πήραν δείγματα από το αίμα κάθε συμμετέχοντα. Στη συνέχεια, απομόνωσαν και ανέλυσαν τα περιφερικά μονοπύρηνα κύτταρα του αίματος, που παίζουν βασικό ρόλο στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι περίπατοι στην εξοχή και η χαλάρωση λόγω μουσικής άλλαξε την «έκφραση» 38 γονιδίων στα κύτταρα αυτά. Αντίστοιχα, η γιόγκα προκάλεσε αλλαγές σε 111 γονίδια.

Οι ερευνητές σημείωσαν πως «οι δύο αγωγές επηρεάζουν παρόμοιες βιολογικές διαδικασίες ως ένα βαθμό», παρατηρώντας πως 14 από τα γονίδια επηρεάστηκαν και από τις δύο ασκήσεις. «Ωστόσο, παρατηρήθηκε πως ο αντίκτυπος της γιόγκα ήταν μακράν ευρύτερος. Αυτό σημαίνει πως η γιόγκα έχει μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία [μέσω των αλλαγών στο μοριακό επίπεδο] σε σχέση με το συνδυασμό άσκησης-απλής χαλάρωσης».

Οπότε, αν το στρώμα γιόγκα μας μαζεύει σκόνη, η έρευνα αυτή μας δίνει ένα κίνητρο να το χρησιμοποιήσουμε ξανά. Επίσης μας ξεκαθαρίζει πως, όσον αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα, μια βόλτα στην εξοχή είναι καλή αλλά η γιόγκα ίσως αποδειχθεί ουσιωδώς καλύτερη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.