Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Οι λιγότερο ανεκτικές στους ξένους χώρες


Δε θα ήθελαν να ζουν κοντά σε άλλες φυλές.

Μελέτη για τις κοινωνικές συμπεριφορές παγκοσμίως καταδεικνύει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι οι λιγότερο ανεκτικές σε άλλες φυλές με το Μπαγκλαντές, την Ιορδανία και την Ινδία να βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα των χωρών αυτών.

Αντίθετα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 80 χώρες τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι δυτικές χώρες αποδεικνύονται περισσότερο δεκτικές σε άλλους πολιτισμούς με τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία να κρατούν τα σκήπτρα.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την έρευνα World Value Survey, η οποία μελέτησε την κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων σε διαφορετικές χώρες, αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως με ποιους τύπους ανθρώπων δε θα ήθελαν να μένουν κοντά και μέτρησαν πόσοι διάλεξαν την επιλογή «με ανθρώπους από διαφορετική φυλή», για να βγάλουν τα ποσοστά κάθε χώρας.



Το υψηλότερο ποσοστό «μη ανεκτικών» ανθρώπων, που θα προτιμούσαν οι γείτονές τους να είναι ίδιοι με εκείνους συγκέντρωσε το Χονγκ Κονγκ, όπου το 71,8% του πληθυσμού απάντησε ότι δε θα ζούσε δίπλα σε κάποιον άλλον διαφορετικής φυλής.

Ακολουθούν οι κάτοικοι του Μπανγκλαντές με ποσοστό 71,7%, η Ιορδανία με 51,4% και η Ινδία με 43,5%.

Στην Ευρώπη η κατάσταση είναι «χωρισμένη» -η δυτική πλευρά είναι γενικότερα πιο ανεκτική απ’ ότι η ανατολική- συνεχίζει το δημοσίευμα. Εξαίρεση αποτελεί η Γαλλία όπου το 22,7% του πληθυσμού απορρίπτει τη φυλετική ποικιλότητα.

Ορισμένοι ωστόσο επεσήμαναν προβλήματα στα στοιχεία της έρευνας, τονίζοντας ότι δημοσκοπήσεις καλύπτουν μια μακρά χρονική περίοδο και δεν είναι αξιόπιστος «οδηγός» των σύγχρονων στάσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.