Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Οι καλύτεροι ακτιβιστές στο διαδίκτυο


Είναι οι καλύτεροι ακτιβιστές του διαδικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια διεθνής κριτική επιτροπή 15 ειδικών, βράβευσε στο Βερολίνο τα καλύτερα blogs για την ελευθερία της άποψης και την ανεκτικότητα.

Η κριτική επιτροπή 15 ειδικών από το χώρο του ίντερνετ (ακτιβιστές, μπλόγκερ και επιστήμονες) επέλεξε τα καλύτερα blogs (BOB Best Of Blogs) σε 6 κατηγορίες ανάμεσα από 4.200 συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

Καλύτερο Blog

Ο Κινέζος συγγραφέας Λι Τσενκπέγκ κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο blog (http://blog.sina.com.cn/lichengpeng). Στην Κίνα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αντιπάλους της λογοκρισίας. Από τότε που οι αρχές του απαγόρευσαν να μιλά στις παρουσιάσεις του τελευταίου του βιβλίου «Όλες ο κόσμος ξέρει» εμφανίζεται με αντιασφυξιογόνα μάσκα και μπλουζάκι, το οποίο αναγράφει «Σας αγαπώ όλους». Η μάσκα και το μπλουζάκι έχουν γίνει πια σύμβολα της αντίστασης στην Κίνα. «Είναι πρότυπο για την νέα γενιά. Την ενθαρρύνει να σηκώσει το ανάστημά της και να πολεμήσει την λογοκρισία», αναφέρει η κριτική επιτροπή.


Καλύτερη Διαδικτυακή Εκστρατεία

Η πρωτοβουλία νέων «475» (https://www.facebook.com/475LeFilm) από τα Μαρόκο βραβεύεται για την διαδικτυακή εκστρατεία της υπέρ των δικαιωμάτων γυναικών θυμάτων βιασμού. Στο Μαρόκο ο νόμος 475 προβλέπει ότι αν ένας άνδρας παντρευτεί τη γυναίκα που βίασε τότε δεν διώκεται ποινικά. Η πρωτοβουλία νέων έχει γυρίσει μάλιστα μια ταινία για την 16χρονη Αμίνα, η οποία αυτοκτόνησε το 2012. Στη μνήμη της είναι αφιερωμένη και η εκστρατεία «475». Ο αγώνας κατά του επίμαχου νόμου, στα συμφραζόμενα των πρόσφατων βιασμών στην Ινδία «είναι ένα σημαντικό μήνυμα για ακτιβιστές σε ολόκληρο τον κόσμο, που δραστηριοποιούνται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών», υπογραμμίζει η κριτική επιτροπή.

Σημαντικότερη Καινοτομία

Στόχος του κινεζικού «μικροϊστολογίου» Free.Weibo.com (https://freeweibo.com) είναι να αποκαλύψει στους χρήστες ποιες ειδήσεις έχουν σβηστεί από τις υπηρεσίες λογοκρισίας. Παράλληλα το microblog δίνει στους χρήστες πρόσβαση στο πρόγραμμα κοινωνικής δικτύωσης SinaWebo.com παρακάμπτοντας τη λογοκρισία. Όπως γράφει στην αιτιολογία της η επιτροπή «μόνο όταν η λογοκρισία γίνει εμφανής μπορούν οι άνθρωποι να την καταπολεμήσουν».

«Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα»

Και φέτος η επιτροπή συνεργάζεται με την οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» για να βραβεύσει φωνές που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου. Το ειδικό βραβείο απονέμεται στην νεαρή ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Φάμπι Κουσάσι από το Τόγκο της δυτική Αφρικής. Στο blog της (http://fabbikousassi.wordpress.co) ενημερώνει για τη βία των αστυνομικών αρχών του αυταρχικού καθεστώτος της χώρας σε βάρος των δημοσιογράφων.

«Η Φάμπι Κουσάσι υπερασπίζεται την ελευθερία του Τύπου και στρέφει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των δημοσιογράφων στο Τόγκο», επισημαίνει στην αιτιολογία του ο Κρίστιαν Μιλ από τους Δημοσιογράφους χωρίς σύνορα.

Βραβείο Global Media Forum

Οι προκλήσεις μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας είναι το θέμα του Global Media Forum που διοργανώνεται στην έδρα της Deutsche Welle στη Βόννη (http://www.dw.de/global-media-forum/home/s-30956) μεταξύ 17 και 19 Ιουνίου 2013. Η κριτική επιτροπή στο Βερολίνο βράβευσε στην κατηγορία Global Media το κοινωνικό πρότζεκτ “Infolady“ από το Μπαγκλαντές. Οι “Infoladies“ είναι νεαρές γυναίκες που ενημερώνουν κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της χώρας τους για ζητήματα γύρω από την υγεία, την γεωργία και την ανάπτυξη. Η κριτική επιτροπή χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία «επαναστατική, διότι πληροφορεί του φτωχότερους των φτωχών για ζωτικής σημασίας ζητήματα».

Ιδιαίτερα Δημιουργικό και Πρωτότυπο

Ποια ίχνη αφήνουμε πίσω μας όταν χρησιμοποιούμε το ίντερνετ; Το πρότζεκτ “Me and my shadow“ «Εγώ και η σκιά μου» (https://myshadow.org) δίνει στους χρήστες απλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πώς μπορούν να «σερφάρουν» με ασφάλεια στο διαδίκτυο, αλλά και πώς μπορούν να ρυθμίσουν σωστά το πρόγραμμα πλοήγησης που χρησιμοποιούν. Ιδίως σε χώρες που υπάρχει λογοκρισία έχει ιδιαίτερη σημασία οι χρήστες να αφήνουν πίσω τους όσο το δυνατόν λιγότερα ίχνη. «Πολλές φορές είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», λέει το μέλος της κριτικής επιτροπής Τζόρτζια Πόπλγουέλ.

Τα βραβεία Bobs (Best of Online Activism) θεσμοθετήθηκαν από την Deutsche Welle το 2004 με σκοπό να στηρίξουν τις προσπάθειες υπέρ της ελευθερίας της γνώμης στο διαδίκτυο και να υπερασπιστούν το αίτημα για ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων χωρίς λογοκρισία.

«Τα βραβεία Bobs είναι μια μοναδική πλατφόρμα έκφρασης, που δείχνει ότι μεταξύ των χρηστών υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο κοινές τάσεις», εξηγεί η επικεφαλής αρχισυντάκτρια της Deutsche Welle, Ούτε Σέφερ. «Μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει τρόπος να απομονώσεις τεχνολογικά τις κοινωνίες και να τους αφαιρέσεις το δικαίωμα στην πληροφορία», λέει η Γερμανίδα αρχισυντάκτρια.

Λόγο στην επιλογή των βραβευθέντων είχαν –εκτός από την κριτική επιτροπή - και οι χρήστες του διαδικτύου. Περισσότερες πληροφορίες για τους νικητές των Bobs στον ιστότοπο www.thebobs.com.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.