Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Επιλόχειος κατάθλιψη: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν πιο πολύ;


«Δεν ξέρω τι μου συμβαίνει. Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να λειτουργεί το μητρικό ένστικτο να είμαι ευτυχισμένη. Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αγαπώ το μωρό μου. Γιατί είμαι τόσο αδιάφορη;

Ήταν από τις πρώτες κουβέντες που μου είπε η Mισέλ όταν τη συνάντησα στη συνεδρία. Είχε γεννήσει το πρώτο μωρό της πριν από 3 εβδομάδες και ένιωθε πολύ λυπημένη αλλά και αρκετά οξύθυμη από τότε. Ο παιδίατρός της ανησύχησε με αυτά τα σημάδια αυτά και την έστειλε σε μένα. Είχε είχε μια δύσκολη εγκυμοσύνη με πολλές αδιαθεσίες ενώ παράλληλα ένιωθε μεγάλη πίεση επειδή ο σύζυγός της έλειπε λόγω εργασίας σε άλλη πόλη. Έπρεπε να αντιμετωπίσει την κατάσταση μόνη της.

Δυστυχώς, πολλές μητέρες που έρχονται αντιμέτωπες με την επιλόχειο κατάθλιψη νιώθουν μεγάλη μοναξιά και πολλές ενοχές. Νιώθουν ότι πρέπει να είναι πλημμυρισμένες από θετικά συναισθήματα και ντρέπονται να παραδεχτούν στον εαυτό τους και τους άλλους ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Και τη στιγμή που χρειάζονται τη βοήθεια των άλλων, απλά δεν την αποζητούν. Σε κάποιες περιπτώσεις οι μητέρες αρχίζουν να φθονούν τα παιδιά τους και δεν τους παρέχουν τη φροντίδα που εκείνα χρειάζονται.

Κάποιες δε θέλουν καν να κρατούν τα μωρά στα χέρια τους την ώρα που τα ταΐζουν γάλα. Για θηλασμό; Ούτε καν λόγος. Το τάισμα με το μπουκάλι είναι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν.

Κουρασμένες, οξύθυμες, βυθίζεται σε κατάθλιψη. Στην επιλόχειο κατάθλιψη. Η ζωή μετά τη γέννηση δεν είναι αυτό που περίμεναν…

Οι ορμονικές αλλαγές μετά τη γέννα είναι πολύ φυσιολογικό να προκαλέσουν αλλαγές στη διάθεση, αυτό που αποκαλούμε baby blues και διαρκεί μερικές εβδομάδες μετά τη γέννηση. Σε αυτή τη φάση οι γυναίκες αισθάνονται ιδιαίτερα εύθραυστες σε αυτή την περίοδο που όμως, δε διαρκεί πολύ. Μετά την πάροδό της όλα επανέρχονται στα φυσιολογικά. Αυτή η συναισθηματική περιπέτεια τελειώνει και όλα μπαίνουν σε φυσιολογική πορεία. Το μητρικό σώμα και η ψυχολογία επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Όταν όμως αυτά τα συμπτώματα διαρκούν παραπάνω από μερικές εβδομάδες και δείχνουν να χειροτερεύουν τότε μπορεί να μιλάμε για επιλόχειο κατάθλιψη. Η επιλόχειος κατάθλιψη συμβαίνει στο 11-18% του πληθυσμού των μητερών, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC). Μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες έως και χρόνια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης;

Η επιλόχεια κατάθλιψη μοιάζει με την κοινή κατάθλιψη. Η μητέρα δε βρίσκει ενδιαφέρον πια σε πράγματα που της άρεσαν πολύ στο παρελθόν.

Αντιμετωπίζει πρόβλημα συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων.

Παρατηρούνται έντονες διαταραχές του ύπνου και της όρεξης

Το σεξουαλικό ενδιαφέρον για τον άνδρα της χάνεται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν ακόμα και σκέψεις αυτοκτονίας.

Πολλές μητέρες αναφέρουν ότι νιώθουν αποσυνδεδεμένες από το μωρό τους και δηλώνουν ανησυχία και φόνο μήπως το βλάψουν κάποια στιγμή.

Συναισθήματα όπως η απόγνωσης, η απελπισίας και η αναξιότητας είναι τόσο δυνατά που τις ακινητοποιούν. Νιώθουν ενοχές που δεν μπορούν να αγαπήσουν το παιδί τους. Νιώθουν ανεπαρκείς σαν γυναίκες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γυναίκες βιώνουν ακόμα ψυχωσικές αυταπάτες, σκέφτεται το μωρό τους κατέχεται από κάποια τρομακτική δύναμη ή έχει μια υπερφυσική δύναμη…

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από επιλόχειο κατάθλιψη;

Ένα 30% των γυναικών που είχαν ένα επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης, επίσης εμφάνισαν επιλόχειο κατάθλιψη.

Επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας είναι το αν υπάρχει κάποια συγγενής που να την έχει εκδηλώσει. Στην περίπτωση αυτή ο κίνδυνος μεγαλώνει.

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, οι γυναίκες οι οποίες δεν είναι ώριμες σχετικά με το γιατί κάνουν ένα μωρό που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι το μωρό δεν είναι απλά ένα παιχνίδι ή ένα μέσο για να σώσουν τη σχέση τους που δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο αφοσιωμένες πρέπει να είναι στο μεγάλωμά του, αυτές οι γυναίκες είναι εξαιρετικά ευάλωτες.

Η έλλειψη ενός επαρκούς συστήματος στήριξης. Ανίκανος να στραφούν σε κάποιον για την πρακτική βοήθεια και συναισθηματική υποστήριξη, μια ευάλωτη νέα μαμά μπορεί να γίνει εύκολα συγκλονισμένοι. Επίσης σημαντικό είναι να υπάρχει και ένα πλαίσιο στήριξης είτε είναι οικογενειακό είτε το πιο σημαντικό άλλωστε είναι η στήριξη από τον σύζυγο.

Στις εγκυμοσύνες όπου παρουσιάζονται επιπλοκές και η μητέρα πρέπει να αποχωριστεί το μωρό της, το ποσοστό κινδύνου ανεβαίνει.

Νέες μητέρες που βιώνουν οικονομική πίεση, έχουν προβλήματα με τον άνδρα τους είναι πιο ευάλωτες.

Πολλαπλές γεννήσεις. Τα αιτήματα των πολλαπλών μωρά είναι συντριπτική ακόμη και με ουσιαστική στήριξη.

Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα που αντιμετωπίζει επιλόχειο κατάθλιψη ή πρόβλημα διαταραχής;

Στις περιπτώσεις των “baby blues», συχνά η νέα μαμά χρειάζεται να νιώσει ασφάλεια και βέβαια φροντίδα και υποστήριξη από τον μπαμπά. Πολύ χρήσιμη είναι και η συμμετοχή σε μια ομάδα ψυχολογικής στήριξης νέων γονιών ή η συμβουλευτική ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Πρέπει να φροντίζει να τρέφεται σωστά, να κοιμάται επαρκώς και να ασκείται όσο μπορεί. Είναι επίσης, χρήσιμη και η συνεισφορά των γιαγιάδων εδώ. Αν μπορούν να κρατούν λίγη ώρα το μωρό για να μπορεί η γυναίκα να φροντίζει λίγο παραπάνω τον εαυτό της, είναι πάρα πολύ καλό.

Η επιλόχειος κατάθλιψη, όμως, είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που χρειάζεται οπωσδήποτε την στήριξη από ειδικό ψυχικής υγείας. Η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.


Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.