Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Κύπριοι ρευματοπαθείς: Το δικαίωμά μας σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι αδιαπραγμάτευτο


Την ισότιμη μεταχείριση των ατόμων με ρευματικές παθήσεις που μεταφράζεται σε πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αξίωσε ο πρόεδρος του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου Μάριος Κουλούμας στην καθιερωμένη διάσκεψη τύπου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της τρέχουσας (11 – 19 Μαΐου  ετήσιας Εβδομάδας Ρευματοπαθειών.

Ο πρόεδρος του ΑΣΚ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα τελευταία μέτρα που έχουν υιοθετηθεί στον τομέα της υγείας επισημαίνοντας ότι “πλήττουν κυρίως τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, που λόγω της πάθησης τους, έχουν τακτικές επισκέψεις σε ιατρούς, παίρνουν πολλά φάρμακα και διεξάγουν πολύ τακτικά εργαστηριακές εξετάσεις”. Οπως εξήγησε διατυπώνοντας λόγο καταγγελτικό για τις ασκούμενες πολιτικές, “δεν συνυπολογίζουν το υψηλό κόστος διαβίωσης που συνεπάγεται η χρόνια πάθηση και οι συνθήκες της αναπηρίας”. Καταλήγοντας, ο Μ. Κουλούμας ξεκαθάρισε ότι “αυτές οι πολιτικές οι οποίες συμφωνούνται για εμάς χωρίς εμάς, μας βρίσκουν κάθετα εναντίον και ζητούμε από το Υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει την χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς πρόσβαση των ατόμων με χρόνιες παθήσεις σε ποιοτικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας”.

Τον πολιτικό σχεδιασμό από πλευράς υπουργείου υγείας ανέπτυξε η ιατρική λειτουργόας δρ. Στάλω Κιούπη. Το “ζουμί” της ομιλίας της: Η πρόληψη, η ετοιμασία πρωτοκόλλων για τη διάγνωση και τη θεραπεία, η ενημέρωση και η εκπαίδευση των ατόμων αυτών στην αυτοδιαχείριση, ώστε να αποφεύγουν την αχρείαστη ταλαιπωρία και τις υποχρεωτικές συχνές επισκέψεις στους ειδικούς είναι οι κύριοι άξονες που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής. Το έργο αυτό έχει αναληφθεί από την Εθνική Επιτροπή Ρευματικών Παθήσεων που εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή. Η πολυθεματική αυτή επιτροπή θα επικεντρωθεί στην υπολοποίηση των 5 βασικών αξόνων του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου ώστε κανείς να μην φτάνει στο σημείο που θα έχει ανάγκη τα κρατικά επιδόματα αναπηρίας ή άλλες κρατικές παροχές τα οποία από τη μία ανεβάζουν τόσο το κόστος θεραπείας όσο και τα προσωπικά έξοδα συντήρησης τους και από την άλλη κατακερματίζουν τις υπηρεσίες με συνέπεια οι ασθενείς να οδηγούνται από μόνοι τους, αποσπασματικά και χωρίς κατεύθυνση. Η πρώιμη και ορθή παρέμβαση αποτελούν καταλυτική προτεραιότητα ώστε να προληφθούν οι σοβαρές επιπλοκές και μόνιμες αναπηρίες”.

Εκπροσωπώντας την Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου ο δρ. Μάριος Κληρίδης τόνισε ότι “τα ρευματικά νοσήματα έχουν υπολογισθεί διεθνώς από τα πιο δαπανηρά και επίπονα νοσήματα σε ένα κράτος, συνεπεία δε αυτού του γεγονότος το ευρωκοινοβούλιο έχει ψηφίσει τα νοσήματα αυτά σαν κύρια νοσήματα”. Αποκωδικοποιώντας την σημασία της παραπάνω διαπίστωσης ο Μ. Κληρίδης εξήγησε ότι πλέον “όλα τα κράτη στο κόσμο μετά από αποδεδειγμένες μελέτες έχουν πεισθεί ότι η διαχείριση των νοσημάτων αυτών από ειδικούς με την έγκαιρη διάγνωση και την χρήση των κατάλληλων θεραπειών ειδικά των βιολογικών έχουν εξοικονομήσει χρήμα και έχουν περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τα διάφορα κοινωνικά προβλήματα”.

*Αντί επιλόγου παραθέτουμε κάποιες βασικές γνώσεις: Οι ρευματοπάθειες αποτελούν τον πρώτο παράγοντα νοσηρότητας παγκόσμια με πέρα του 25% του πληθυσμού (δηλαδή στην Κύπρο περισσότεροι από 100 χιλιάδες άνθρωποι έχουν κάποιας μορφής ρευματοπάθεια) καθώς επίσης τον πρώτο παράγοντα σωματικής αναπηρίας και τη δεύτερη αιτία απώλειας της εργασίας. Οι φλεγμονώδεις ρευματοπάθειες, η οστεοπόρωση, η οστεοαρθρίτιδα και οι ρευματοπάθειες του συνδετικού ιστού είναι οι 4 μεγάλες κατηγορίες των ρευματοπαθειών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.