Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Θλιβερά τα στοιχεία για τους άπορους του Ηρακλείου


Μέσα σε 8 μήνες το κοινωνικό ιατρείο δέχτηκε 435 επισκέψεις.

Τη δραματική αύξηση των ατόμων που έχουν χάσει το δικαίωμα στις παροχές κοινωνικής ασφάλισης, αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία του πρώτου χρόνου λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Αλληλεγγύης Ηρακλείου.

Τα στοιχεία παρουσιάσθηκαν από τα μέλη του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αφορμή τον ένα χρόνο λειτουργίας του και τη μεταφορά του σε νέες εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εθελόντρια της γραμματείας του Ιατρείου Μαρία Καλόγρη, ο κύριος όγκος των πολιτών που φτάνουν στην πόρτα του ιατρείου είναι Έλληνες -περίπου το 75% - οι οποίοι έχουν χάσει το δικαίωμα στις παροχές κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνοντας πως, ειδικά το τελευταίο διάστημα, ο ρυθμός βαίνει ολοένα αυξανόμενος.

Όπως είπε η κ. Καλόγρη, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μόνο κατά το πρώτο οκτάμηνο της λειτουργίας του ιατρείου έχουν γίνει 435 επισκέψεις, 304 συνταγογραφήσεις και 236 εμβολιασμοί παιδιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Παθολογικό ιατρείο εξετάσθηκαν 121 Έλληνες και 46 αλλοδαποί, στο ιατρείο ενηλίκων 146 Έλληνες και 52 αλλοδαποί και στο Παιδιατρικό 112 Έλληνες και 81 αλλοδαποί.

Ο πρόεδρος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, γιατρός Κώστας Μπατσαλιάς, μίλησε για το στίγμα του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης τονίζοντας πως η δημιουργία του, ήταν αποτέλεσμα της θέλησης ενεργών πολιτών να διεκδικήσουν την αξιοπρέπεια τη δική τους και των συμπολιτών τους καθώς και για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, με δράσεις που αποτελούν παράδειγμα ήθους, αλληλεγγύης και πολιτικής, με όραμα μια κοινωνία δικαίου όπου τα συνταγματικά δικαιώματα στην υγεία δεν θα παραβιάζονται.

«Στόχος μας είναι κάποτε να μη χρειάζεται το Κοινωνικό Ιατρείο και με τη δράση μας καταγγέλλουμε την πολιτεία που επιτελεί πλημμελώς τις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες» τόνισε ο κ. Μπατσαλιάς. Επεσήμανε επίσης, πως, η μεταφορά του ιατρείου στις εγκαταστάσεις επιβλήθηκε από τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες στην κοινωνία του Ηρακλείου και κάλεσε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν στην αντιμετώπισή τους με τον προσφορότερο δυνατό τρόπο.

Στη συνέχεια, παρουσιάσθηκαν ο τρόπος λειτουργίας του Ιατρείου και του Φαρμακείου Αλληλεγγύης καθώς και οι ανάγκες του σε υλικά, τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και σε εθελοντές γιατρούς, νοσηλευτές και υποστηρικτικό προσωπικό ενώ τονίσθηκε πως κάθε εισφορά σε είδος, σε προσωπική εργασία από γιατρούς και άλλους εθελοντές, αλλά και σε χρηματικές εισφορές προς το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο είναι ευπρόσδεκτη και αναγκαία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.