Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Οι ξηροί καρποί στη διατροφή


Προσοχή στην ποσότητα.

Οι ξηροί καρποί αποτελούν ορισμένες από τις πιο πλήρεις τροφές στη φύση. Αποδίδουν ένα σημαντικό αριθμό θερμίδων λόγο της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε λιπαρά.

Είναι όμως σχήμα οξύμωρο ότι ένα τρόφιμο με τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία.

Με «πρωτοπόρους» τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα κάσιους, όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν τα λεγόμενα ω-3 λιπαρά οξέα, που ονομάζονται και απαραίτητα στην διατροφή του ανθρώπου.

Η χρήση των ξηρών καρπών στην καθημερινή διατροφή και η επαρκής πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων φαίνεται να συμμετέχει στην μείωση της κακής και της ολικής χοληστερόλης, στην μείωση των τριγλυκεριδίων, στην διατήρηση νεανικής επιδερμίδας.

Ακόμα περιέχουν και ποσά μαγνησίου και πρωτεϊνών που είναι σημαντικά για άτομα που αθλούνται συστηματικά.

Η τρυπτοφάνη που περιέχουν είναι μία ουσία υπεύθυνη για την παραγωγή ορισμένων νευροδιαβιβαστών που βελτιώνουν την διάθεση.

Στην περίοδο λοιπόν που ζούμε και την πίεση που βιώνουμε είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε την διάθεση με την διατροφή μας.

Καταναλώστε λοιπόν ξηρούς καρπούς στις συνταγές ή σαν σνακ στην δουλειά και το σπίτι.

Προσέξτε όμως την ποσότητα. Μία μικρή χούφτα από ανάλατους ξηρούς καρπούς είναι αρκετή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.