Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Μανιτάκης: Από το 1951 ισχύει ο θεσμός της αυτοδίκαιης αργίας


Πογκρόμ απομάκρυνσης δημοσίων υπαλλήλων καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
.
Από το 1951 και στο πλαίσιο του υπαλληλικού κώδικα ισχύει ο θεσμός της αυτοδίκαιης αργίας, όχι μόνο για κακουργήματα αλλά και για πλημμελήματα.

Αυτό που έγινε είναι να προστεθεί τώρα και το πλημμέλημα της απιστίας περί την υπηρεσία, διευκρίνισε μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Αφορμή έδωσε η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιου Κουράκη για το γεγονός ότι τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία ο αντιπρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, με συνέπεια να υφίσταται τη γενική κατακραυγή και ηθική βλάβη, αφού θα καθυστερήσει η εκδίκαση της υπόθεσής του από τη δικαιοσύνη για να υποστηρίξει την αθωότητά του.

Οφείλουν όλοι να τιμούν τους θεσμούς που υπηρετούν, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης που η διαφύλαξη του συμφέροντος της υπηρεσίας πρέπει να είναι το βασικό μέλημα όσων ασκούν διοίκηση, αντέτεινε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναρωτήθηκε: «γινόμαστε και δέκτες δόλιων κατηγοριών και πιστεύω ότι πιθανά αυτό συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όταν όμως η δικαιοσύνη παραπέμπει αμετάκλητα σε δικαστήριο ένα πρόσωπο πώς μπορεί να έχει το κύρος να ασκεί τα καθήκοντά του; Δεν θα πρέπει να απόσχει προσωρινά από τα καθήκοντά του; Δεν πρέπει και ο ίδιος να θέλει να διαφυλάξει τον θεσμό; Αυτή είναι η λογική της αυτοδίκαιης αργίας».

Ο κ. Μανιτάκης υπογράμμισε ότι η έννοια της αυτοδίκαιης αργίας είναι προσωρινή αποχή από τα καθήκοντα, προκειμένου εκείνος κατά του οποίου έχουν διατυπωθεί καταγγελίες και έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη να μπορεί να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα για να αποδείξει την αθωότητά του.

Η διαπίστωση όμως του κ. Κουράκη ότι «ο σκοπός εφαρμογής των διατάξεων για την αυτοδίκαιη αργία που τροποποιήθηκαν περιλαμβάνοντας και πλημμελήματα είναι προκειμένου να απομακρυνθούν πάση θυσία δημόσιοι υπάλληλοι κατ΄ επιταγή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας» και ότι «το μέτρο συνιστά πογκρόμ για να εξυπηρετηθεί ένας μνημονιακός στόχος», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Μανιτάκη. «Δεν είμαστε εδώ πιστεύω για να υπερασπιζόμαστε γνωστούς μας. Εγώ είμαι εδώ ως πολιτικός προϊστάμενος της διοίκησης», είπε ο υπουργός.

Στο σχόλιο του κ. Κουράκη ότι η αυτοδίκαιη αργία θα είχε πιθανώς αποτέλεσμα αν συνοδευόταν από ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων, πράγμα που δεν συμβαίνει, ο υπουργός απάντησε: «Πράγματι η αργία όπως προβλέπεται και εφαρμόζεται αν δεν συνδυάζεται με ταχεία εκδίκαση οδηγεί σε ομηρία. Αυτό όμως αφορά την καθυστέρηση της δικαιοσύνης και την ευκολία ενδεχομένως με την οποία κάποιοι εισαγγελείς παραπέμπουν. Γιατί όμως με κατηγορείτε ότι υπάρχει σκοπιμότητα εκ μέρους μου;», είπε ο κ. Μανιτάκης.

Πρόσθεσε δε ότι ο φυσικός δικαστής των δημοσίων υπαλλήλων είναι τα πειθαρχικά συμβούλια τα οποία δεν λειτουργούσαν.

«Μπορεί και τώρα λειτουργός να ζητήσει να συγκληθεί άμεσα το πειθαρχικό συμβούλιο για να αποδείξει την αθωότητά του. Ο υπαλληλικός κώδικας, πενήντα χρόνια τώρα, λέει ότι η ποινική δίκη δεν αναστέλλει την πειθαρχική διαδικασία, αλλά αυτό που γινόταν ως τώρα είναι να μην συνεδριάζουν τα πειθαρχικά συμβούλια περιμένοντας την απόφαση της δικαιοσύνης».

Επέμεινε στο σημείο αυτό ότι ένας υπάλληλος μπορεί να είναι ένοχος ποινικά αλλά πειθαρχικά αθώος και ως εκ τούτου πρέπει οι ίδιοι οι υπάλληλοι να ζητούν να λειτουργήσουν τα πειθαρχικά συμβούλια που είναι ο φυσικός τους δικαστής και με την απόφασή τους είτε να αναστείλουν σύντομα την αργία ή να αθωώσουν, που σημαίνει επιστροφή στα καθήκοντα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.