Ακολουθούν μερικά άρθρα σχετικά με τον χαρταετό σαν έθιμο, το πως να το φτιάξετε και τι να κάνετε αν μπλεχτεί χαρταετός σε καλώδια της ΔΕΗ.
---------------
Χαρταετός: Η ιστορία πίσω από το έθιμο
Την Καθαρή Δευτέρα σε όλη τη χώρα ο ουρανός (καιρού επιτρέποντος) γεμίζει με πολύχρωμες ιπτάμενες φιγούρες, τους χαρταετούς. Είναι ένα έθιμο γνωστό σε όλους και έχει φανατικό κοινό, ιδιαίτερα από τους μικρότερους φίλους μας.
Αναρωτηθήκατε ποτέ όμως πως και από πού ξεκίνησε το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού;
Η επικρατέστερη άποψη πηγάζει από τα βάθη της Ανατολής. Στους ανατολικούς λαούς η τέχνη της κατασκευής χαρταετών τελειοποιήθηκε, φτάνοντας στο σημείο να φτιάχνουν «ιπταμένους» δράκους, πουλιά, ψάρια, ζώα.
Ήταν ένα κομμάτι τις πίστης τους, στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι λαοί αυτοί στόλιζαν τους χαρταετούς με ευχές και επιθυμίες, και πετώντας τους τις έστελναν όσο πιο κοντά μπορούσαν στο θεό. Πολλές φορές σήκωναν πολλούς μαζί αετούς στον ουρανό, με συνοδεία ύμνων, σαν προσευχή και ικεσία στους θεούς τους. Ακόμα και σήμερα πιστεύεται στην Κίνα ότι το πέταγμα των χαρταετών διώχνει μακριά την κακή τύχη.
Στην Κίνα, η παράδοση λέει, ότι αετούς έφτιαχναν από το 1000 π.Χ. Η πρώτη όμως γραπτή μαρτυρία βρίσκεται σε κείμενο του 4ου π.Χ. αιώνα, το οποίο αναφέρει ότι κάποιος Κουνγκσού Φαν, κατασκεύασε ένα «ξύλινο πουλί» το οποίο πέταγε επί τρεις συνεχόμενες μέρες.
Από πολύ νωρίς οι χαρταετοί εκτός από παιχνίδι ή την χρήση τους σε θρησκευτικές τελετές, άρχισαν να έχουν και πρακτικές εφαρμογές.
Αετοί που βασίζονταν πάνω στα ίδια σχέδια, χρησιμοποιήθηκαν σε ευρεία κλίμακα για στρατιωτικούς σκοπούς. Κατά την διάρκεια της δυναστείας των Χαν, κάποιος στρατηγός χρησιμοποίησε έναν αετό για τοπογραφικούς σκοπούς! Σκοπός του ήταν να καταλάβει ένα παλάτι, αλλά συναντούσε σθεναρή αντίσταση. Σκέφτηκε λοιπόν να κατασκευάσει ένα τούνελ, και να κάνει έφοδο στο παλάτι. Το βασικό του όμως πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσε να υπολογίσει το μήκος που θα έπρεπε να έχει το τούνελ αυτό, ώστε να βγει στο κέντρο του παλατιού. Σκέφτηκε λοιπόν το εξής: σήκωσε έναν χαρταετό στον αέρα, με την άκρη του σκοινιού του στο σημείο που θα ξεκινούσε το τούνελ και τον ίδιο τον χαρταετό να υπερίπταται πάνω από το παλάτι. Έτσι είχε ένα φανταστικό ορθογώνιο τρίγωνο. Κάνοντας μετά απλές γεωμετρικές πράξεις, μπόρεσε να υπολογίσει με ακρίβεια το μήκος του τούνελ.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι είναι ότι και κατά την ελληνική αρχαιότητα υπήρξαν δείγματα προσπαθειών κατασκευής αετών. Αναφέρεται ότι ο αρχιμηχανικός Αρχύτας (440 - 360 π.Χ.), χρησιμοποίησε στις μελέτες του τον χαρταετό ήταν ένας μαθηματικός από τον Τάραντα, μαθητής του Πυθαγόρα που ασχολήθηκε και με πτήσεις. Θεωρείται ο τελευταίος αλλά και ο σημαντικότερος των Πυθαγορείων)
Επίσης σε ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής, υπάρχει παράσταση κόρης, η οποία κρατά στα χέρια της μια λευκή σαΐτα από το νήμα της, έτοιμη να την πετάξει.
Στην Ευρώπη ο χαρταετός εμφανίζεται γύρω στο 1400 μ.Χ. Τον έφεραν εξερευνητές που είχαν επιστρέψει από την Ασία. Βέβαια εκείνοι οι αετοί δεν ήταν όπως τους ξέρουμε σήμερα. Κι αυτό γιατί για να γίνει ο χαρταετός χρειάζεται πολύ και λεπτό χαρτί, το οποίο ήταν είδος πολυτελείας εκείνη την εποχή. Γι αυτό, οι αετοί κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα, ήταν φτιαγμένοι από πανί, όπως τα πανιά των πλοίων.
Γραπτές αναφορές για την παρουσία αετού στην Ευρώπη συναντάμε σε γερμανικά έγγραφα του 1450. Αργότερα, το 1606, ένας Ισπανός κληρικός έγραφε στο ημερολόγιο του, ότι τον χρησιμοποιούσαν σαν «παιχνίδι χαράς, την ημέρα του Πάσχα».
Μια γαλλική παράσταση του 1657 κι άλλη μια του 1807, μας δείχνουν παιδιά που παίζουν με χαρταετό.
Το 1752, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, διαπίστωσε με την βοήθεια ενός αετού, τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και έφτιαξε το αλεξικέραυνο.
Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, την μεγάλη γέφυρα του Νιαγάρα την ξεκίνησαν, περνώντας από την μια όχθη στην άλλη το πρώτο σκοινί δεμένο σε έναν χαρταετό.
Μπορεί λοιπόν στις μέρες μας να συνδυάζουμε τους χαρταετούς μόνο με το παιχνίδι, έχουν χρησιμοποιηθεί, όμως, ευρέως από τον άνθρωπο για πολλούς σκοπούς.
Το πέταγμα του αετού την Καθαρή Δευτέρα, όμως, δεν παύει να είναι ένα όμορφο έθιμο, ένα πανηγύρι χρωμάτων στους ουρανούς μας.
Ας το χαρούμε, λοιπόν, προσπαθώντας να στείλουμε και τον δικό μας αετό όσο πιο ψηλά μπορούμε!
Καλά Κούλουμα!
Πηγή: http://www.metrogreece.gr
---------------
Φτιάξτε το δικό σας χαρταετό
Τι χρειάζεστε για να αμολήσετε επιτέλους καλούμπα!
Θέλετε να φτιάξετε τη δική σας ιπτάμενη έκπληξη αυτή την Καθαρά Δευτέρα;
Κι όμως, μπορείτε! Γιατί στην πράξη είναι απλούστερο το να κατασκευάσει κάποιος έναν αετό απ' όσο είχε ενδεχομένως νομίσει.
Η Καθαρά Δευτέρα κοντοζυγώνει λοιπόν και το έθιμο απαιτεί, πέρα από τα τιμημένα κούλουμα, και το πέταγμα του χαρταετού.
Πάρτε λοιπόν τα παιδιά σας και... στρωθείτε στη δουλειά, για μια γιορτή αλλιώτικη από τις άλλες.
Να και πώς κατασκευάζετε έναν πάναπλο χαρταετό σε 10 εύκολα βήματα...
Βήμα 1
Πάρτε ένα κομμάτι χαρτόνι και κόψτε το σε σχήμα διαμαντιού. Κάποιες φορές είναι ευκολότερο να συναρμολογήσετε 4 μικρότερα κομμάτια (με ταινία), ώστε να πετύχετε το επιθυμητό σχήμα. Πρέπει βέβαια να τα κολλήστε με τον σωστό τρόπο: κολλήστε με ταινία τα δύο πρώτα και κατόπιν τα δύο επόμενα. Στο τέλος κολλάτε τα δύο κομμάτια -πλέον- μεταξύ τους.
Βήμα 2
Για να κόψετε το τετράγωνο χαρτόνι σε σχήμα διαμαντιού (αν δεν επιλέξετε τον δεύτερο τρόπο), κόψτε και αφαιρέστε τις 4 γωνίες, με το χαρτόνι σε οριζόντια θέση.
Βήμα 3
Επαναλάβετε το βήμα 2, αυτή τη φορά με το χαρτόνι σε κατακόρυφη θέση.
Βήμα 4
Δέστε τα δύο ξυλάκια σε σχήμα σταυρού. Σφίξτε τα όσο περισσότερο γίνεται.
Βήμα 5
Ανοίξτε 2 τρυπίτσες στο χαρτόνι. Στην εσωτερική του πλευρά, εκεί που τέμνονται τα δύο πηχάκια, περάστε έναν σχετικά χοντρό σπάγγο.
Βήμα 6
Χρησιμοποιώντας την άλλη άκρη του νήματος, επαναλάβετε τη διαδικασία. Δέστε κατόπιν τις δύο άκρες του σπάγγου μεταξύ τους, όταν και οι δύο έχουν περάσει από το βήμα 5.
Βήμα 7
Δέστε ένα μακρύ και χοντρό σχοινί στην άκρη του ξύλινου σταυρού για να σχηματίσετε την ουρά του χαρταετού. Μπορείτε να προσθέσετε μικρά κομμάτια χαρτιού (ή εφημερίδας) κατά μήκος της ουράς, για καλύτερο χειρισμό και στάθμιση του βάρους.
Βήμα 8
Χρωματίστε τον χαρταετό στα χρώματα που επιθυμείτε.
Βήμα 9
Με τον χαρταετό πανέτοιμο, αναζητήστε μέρος με ελαφρύ αεράκι και έχετε στο πλευρό σας κάποιον να σας βοηθήσει για να σηκώσετε τον αετό στον αέρα.
Βήμα 10
Και του χρόνου...
Τι θα κάνετε αν μπλεχτεί χαρταετός σε καλώδια της ΔΕΗ
Έχετε τον χαρταετό έτοιμο να τον απελευθερώσετε στον ουρανό. Ωστόσο, κάτι δεν πάει καλά και μπλέκει στα καλώδια της ΔΕΗ. Τι κάνετε; Ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) δίνει τη λύση:
- Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα.
- Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω στους πύργους ή σε στύλους ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα.
Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια, ειδοποιείστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.
Για την ταχεία αποκατάσταση τυχόν βλαβών από το πέταγμα των χαρταετών, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει σε ετοιμότητα συνεργεία σε όλη τη χώρα.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.