Σας μεταφέρω τον προβληματισμό και την αγωνία μου για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τα άτομα με μερική κινητική δυσκολία (νέους ή ηλικιωμένους) που ζουν ή επισκέπτονται τα Χανιά.
Μετά την συνεδρίαση της 27ης Φεβρουαρίου της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων, ο προβληματισμός και η αγωνία μου αυξήθηκαν, διότι στην ημερήσια διάταξη του συμβουλίου μας συζητήθηκε το θέμα της ολικής απομάκρυνσης των οχημάτων από την παλιά πόλη, προκειμένου την γενικότερη αναβάθμιση της εικόνας του Ενετικού Λιμένα, όπως επίσης και της ποιότητας ζωής των επισκεπτών του. Πουθενά δεν αναφερόταν στην εισήγηση, κάτι, που να μαρτυρά την οποιαδήποτε ευαισθητοποίηση σχετικά με τα άτομα που αντιμετωπίζουν μόνιμη κινητική δυσκολία και δεν χρησιμοποιούν αμαξίδια, ή τα άτομα τρίτης ηλικίας που δεν μπορούν να περπατήσουν μεγάλη απόσταση. Αλήθεια, αυτά τα άτομα είναι κάποιου άλλου Θεού; Δεν έχουν το δικαίωμα να περπατήσουν όσο μπορούν δίπλα μας; Να πιουν έναν καφέ και να χαρούν μια ηλιόλουστη μέρα με θέα τον Φάρο;
Σύμφωνα με την εισήγηση, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο στα οχήματα της Εθνικής Ασφάλειας – Λιμεναρχείου, των Επισήμων, των Νοσοκομειακών – Πυροσβεστικών, της Υπηρεσίας του Δ.Λ.Τ.Χ., των επαγγελματιών αλιέων και των ποδηλάτων, που κατά την εισήγηση, πρόκειται να σταθμεύουν στις σημερινές θέσεις των ΑΜΕΑ.
Η είσοδος προς την παλιά πόλη γίνεται από τα εξής σημεία: την πλατεία Τάλως, την οδό Χάληδων, την πλατεία Κατεχάκη-ΚΑΜ και την προβλήτα ακτής Ενώσεως, αποστάσεις που καλύπτουν με δυσκολία κάποιοι συνάνθρωποί μας ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα. Σκεφτείτε πόσο θα δυσκολευτεί η πρόσβασή τους στο λιμάνι, αν δεν λάβουμε υπ’όψην μας τις ανάγκες τους. Ας αναρωτηθούμε αν τελικά η πόλη μας και δη το λιμάνι μας είναι προσβάσιμο από όλους ή θα διεκδικήσουμε να γίνει.
Προσωπικά, πρώτα αναφέρθηκα σε περιπτώσεις που γνωρίζω πολύ καλά με άτομα που έχουν κινητική δυσκολία αλλά δεν χρησιμοποιούν καροτσάκι. Έπειτα, εξέφρασα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τα σημερινά δεδομένα, στο να απολαύσουν μια μικρή βόλτα στο λιμάνι.
Γι’αυτό, ζήτησα να προστεθεί στην παραπάνω λίστα η είσοδος στα οχήματα των ΑΜΕΑ και εφόσον είναι εφικτό και η ολιγόωρη στάθμευσή τους. Τα άτομα που έχουν αναπηρικά αυτοκίνητα ή έχουν στην κατοχή τους οποιαδήποτε μορφή πιστοποιητικού της κινητικής τους αναπηρίας, θα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση εντός των “απαγορευμένων” ζωνών, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας επιθυμούν.
Αξίζει να αναφέρω την θετικότερη αντιμετώπιση του προέδρου και όλων των συμβούλων της δημοτικής κοινότητας Χανίων στην τοποθέτηση μου περί διασφάλισης της προσβασιμότητας από τα άτομα με κινητική δυσκολία. Όμως αυτό δεν αρκεί. Γι’αυτό, με αυτή μου την επιστολή, προσδοκώ την ευαισθητοποίηση όλων των φορέων, για τη λήψη ευνοϊκότερων αποφάσεων, σχετικά με τη ευκολότερη πρόσβαση στην πόλη και ειδικότερα στην Παλιά Πόλη των Χανίων, όλων των ΑΜΕΑ, των ατόμων με μερική κινητική δυσκολία και των ατόμων της τρίτης ηλικίας που το έχουν ανάγκη, είτε πρόκειται για Χανιώτες, είτε για επισκέπτες τουρισμού.
Κάθε σύμβουλος, τοπικός, δημοτικός ή περιφερειακός, κάθε μέλος επιτροπής ή συμβουλίου, όπως επίσης και όλος ο Χανιώτικος λαός, ας σκεφτεί τα παραπάνω και ας διεκδικήσουμε όλοι μαζί και ο καθένας από πλευράς του την Ανεμπόδιστη Πρόσβαση προς το Ενετικό Λιμάνι και την Πόλη των Χανίων από όλους.
Με εκτίμηση,
Κλεινάκη Μαρία.
Δημοτική Σύμβουλος Κοινότητας Χανίων
Πηγή: http://www.zarpa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.