Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Στοχευμένα μέτρα Λιλλήκα για ίσες ευκαιρίες στα άτομα με αναπηρία



Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Αποκατάστασης - "Όχι σε περικοπές επιδομάτων".
Ολοκληρωμένη πολιτική, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και θα τους παρέχει ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην αγορά εργασίας καταθέτει ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας. Ο κ. Λιλλήκας δεσμεύεται με την εκλογή του να:

1. Εξαιρέσει τις ομάδες ατόμων με αναπηρία από τις περικοπές δημοσίων βοηθημάτων, που προβλέπονται βάσει Μνημονίου.

2. Δημιουργήσει Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρία.

3. Προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες, ώστε να παρέχει ίσες ευκαιρίες μόρφωσης στις κατηγορίες ατόμων με αναπηρία. Σχετική νομοθεσία υπάρχει από τη δεκαετία του ’90, η οποία ωστόσο δεν έχει εφαρμοστεί.

4. Εφαρμόσει από τον Μάρτιο του 2013 τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών 2020. Η Σύμβαση περιλαμβάνει καινοτόμες ρυθμίσεις σχετικά με τον ρόλο των Οργανώσεων που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία. Ως στόχο έχει να προστατεύσει την πλήρη και ίση απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών τους. Η Σύμβαση καταπολεμά τις διακρίσεις και προωθεί την ενεργητική ένταξη των ατόμων αυτών σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής.

5. Στηρίξει τις Οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, γιατί καλύπτουν βασικές ανάγκες των μελών τους. Ανάγκες που η κυπριακή πολιτεία απέτυχε να ικανοποιήσει τόσα χρόνια.

6. Προστατεύσει τις θέσεις στάθμευσης αναπήρων, μέσω ειδικής τεχνολογίας που θα αναγνωρίζει όταν μη αναπηρικό όχημα παρκάρει παράνομα στους συγκεκριμένους χώρους. Παράλληλα θα ειδοποιείται η Αστυνομία, που θα αποσύρει το παράνομο αυτοκίνητο και το οποίο θα επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη του, αφού αυτός πληρώσει το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Ο κ. Λιλλήκας επισημαίνει πως τα άτομα με αναπηρίες «πλήττονται σε ποσοστό 80% από την ανεργία και είναι τα πρώτα θύματα του Μνημονίου με την απόφαση για περικοπές των επιδομάτων τους και κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης». «Το επίπεδο πολιτισμού μιας χώρας», τονίζει ο κ. Λιλλήκας, «εξαρτάται από την ευαισθησία που δείχνει στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.