Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Τα δημόσια κτίσματα στην Ελλάδα είναι... άρρωστα


Η έλλειψη αερισμού δημιουργεί συνθήκες που ξεπερνούν τα όρια υγιούς χρήσης.

Από το σύνδρομο των «άρρωστων» κτιρίων «πάσχουν» στην πλειοψηφία τους τα δημόσια κτίσματα στην Ελλάδα καθώς το 68% αυτών έχει κτιστεί πριν από το 1979, οπότε συντάχθηκε στη χώρα μας ο πρώτος κανονισμός θερμομόνωσης.

Αποτέλεσμα αυτού είναι οι αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα σε χώρους εργασίας, σχολεία και γραφεία, καθώς η έλλειψη αερισμού δημιουργεί συνθήκες που ξεπερνούν τα όρια υγιούς χρήσης τους.

Τα παραπάνω ανέφερε η μηχανολόγος μηχανικός Ευφροσύνη Γιαμά, μιλώντας σε συνάντηση ενημέρωσης για το Σύμφωνο των Δημάρχων, μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έχει στόχο την κινητοποίηση των Δήμων για την υιοθέτηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με την κ. Γιαμά, η εικόνα των δημόσιων κτιρίων στην Ελλάδα είναι ενεργειακά άσχημη, καθώς τα περισσότερα κτίστηκαν προτού συνταχθεί ο πρώτος κανονισμός θερμομόνωσης, ενώ μετά την πρώτη νομοθεσία, που υιοθετήθηκε το 2010, σταμάτησε η ανοικοδόμηση λόγω οικονομικής κρίσης. Έτσι, σήμερα, αφού δεν χτίζονται κτίρια με τα νέα νομοθετικά δεδομένα στον τομέα της ενέργειας, η μοναδική λύση είναι να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σημερινά προβλήματα θερμικών απωλειών το χειμώνα, αδυναμίας ψύξης το καλοκαίρι, υψηλού ενεργειακού κόστους και ποιότητας του αέρα προωθείται μια σειρά από παρεμβάσεις που θα έχουν επιπλέον οφέλη και οικονομικά και περιβαλλοντικά.

Στις παρεμβάσεις αυτές που προτείνουν οι ειδικοί, στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων, περιλαμβάνονται οι μονωτικές ενέργειες στο εξωτερικό κέλυφος των κτιρίων, η τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων θέρμανσης, ψύξης, φωτισμού και αερισμού, η ηλιοπροστασία τους ώστε να βελτιώνεται η θερμική άνεση στους εσωτερικούς χώρους, η αλλαγή κουφωμάτων, η τοποθέτηση αυτοματισμών και "έξυπνων" μετρητών ενέργειας, η φύτευση των στεγών ακόμη και η χρήση ανεμογεννητριών στις οροφές.

«Σήμερα, τα δημόσια κτίρια καταναλώνουν 180 κιλοβατώρες το τετραγωνικό μέτρο κάθε χρόνο, με αυξομειώσεις ανάλογα με το μέγεθος και την παλαιότητα, τη στιγμή που με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις μπορούμε να εξοικονομήσουμε τουλάχιστον το 30% της ενέργειας που δαπανάται» πρόσθεσε η κ. Γιαμά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.