Το χρονοδιάγραμμα και το τρόπος είναι το μοναδικό «αγκάθι» στη συνάντηση Σαμαρά-τρόικας.
Το ζήτημα των αποχωρήσεων υπαλλήλων από το Δημόσιο θα κυριαρχήσει στην συνάντηση, που θα έχει στις 7 το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τους επικεφαλής της τρόικας.
Το κεντρικό πρόβλημα παραμένει η άρνηση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη δέσμευση του μνημονίου για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων.
Η τρόικα ζητά περιορισμό του προσωπικού του δημόσιου τομέα, μέσω αξιολόγησης άμεσα.
Από την άλλη, η ελληνική πλευρά φαίνεται να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, προβάλλοντας ως βασικά επιχειρήματα το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αναδιοργάνωση των υπουργείων και την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζητούν την εφαρμογή του προγράμματος μείωσης προσωπικού με αποχωρήσεις που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά και θα οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων σε αριθμό μεγαλύτερο των 150.000 μέχρι το 2015, και επιπρόσθετα την εφαρμογή της κινητικότητας για 25.000 υπαλλήλους εντός του 2013, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα πρέπει να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα με προοπτική απόλυσης το 2014.
Πάντως, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, έχει παραδώσει στα χέρια των δανειστών πλήρη φάκελο με ποσοτικούς στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το πρώτο κύμα των 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου που πρόκειται να βγουν σε διαθεσιμότητα μετά τον Ιούνιο και σε συνέχεια να μετακινηθούν σε κενές θέσεις άλλων υπηρεσιών.
Στο φάκελο περιέχονται και οι σχεδιασμοί του υπουργείου για το πώς και από που θα προέλθει και το δεύτερο κύμα μετακινήσεων άλλων 12.500 χιλιάδων υπαλλήλων που θα βγουν σε διαθεσιμότητα τον Δεκέμβριο.
Το πρώτο κύμα των 12.500 υπαλλήλων θα προέρχεται κατά βάση από τη δεξαμενή του πλεονάζοντος προσωπικού που προκύπτει με βάση τα νέα οργανογράμματα στις κεντρικές κει περιφερειακές υπηρεσίες αλλά και από φορείς των υπουργείων, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΟΤΑ.
Επιδίωξη σύμφωνα με τον προτεινόμενο στην τρόικα σχεδιασμό του υπουργείου είναι να έχει συγκεντρωθεί έως τον Ιούνιο ο ικανός αριθμός των 12.500 υπαλλήλων που θα οδηγηθεί από τον Ιούλιο σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια μέσω της κινητικότητας σε κενές πλην όμως απαραίτητες θέσεις σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Το πλεονάζον προσωπικό των 2.200 υπαλλήλων που προκύπτει από τα νέα οργανογράμματα σε 16 υπουργεία και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης αναλογεί σε αντίστοιχες καταργούμενες οργανικές θέσεις.
Οι 2.200 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και θα αποτελούν μέρος των 12.500 υπαλλήλων δεν θα είναι μόνον αυτή τη φορά υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και διοικητικοί, όπως συνέβη με τους 1.950 που μετακινήθηκαν πρόσφατα, αλλά θα είναι υπάλληλοι όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και ειδικοτήτων.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.