Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

"Κίτρινη κάρτα" της τρόικας για τα υπερχρεωμένα


Λιγότερο «γενναιόδωρη» νομοθετική ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ζήτησε η τρόικα από την κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης παρέπεμψε το πακέτο αλλαγών που πρέπει να γίνει, σε πενταμελή επιτροπή που θα συνεδριάσει εντός των αμέσως επόμενων ημερών με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, της τρόικας, των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και της Ελληνικής Ένωσης τραπεζών.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίαζε σήμερα μετά τη συνάντηση με την τρόικα ότι οι επιφυλάξεις, επί της ουσίας, αφορούν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στο μεταξύ όμως εξέφρασε και την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας σε σύντομο χρόνο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην διάρκεια της τρίωρης συνάντησης που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με επικεφαλής τον Κ. Χατζηδάκη και με τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Αθ. Σκορδά και του γενικού γραμματέα Καταναλωτή Γ. Στεργίου οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν αφορούσαν στο ύψος του επιτοκίου (1,5%) που προτείνεται στο νέο σχέδιο νόμου που έχει ήδη ετοιμάσει η κυβέρνηση, αλλά και στη διάρκεια των ετών που θα υπάρχουν διευκολύνσεις για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες (4 χρόνια).

Όπως σχολίαζαν νωρίτερα κορυφαία στελέχη του υπουργείου, επιχειρείται να βρεθεί ένα μείγμα που να εξασφαλίζει την ανακούφιση στους δανειολήπτες αλλά να διασφαλίζεται και η τραπεζική επάρκεια και δημοσιονομική εξυγίανση.

Μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος ανέφερε ότι υπάρχει «μία ρευστότητα σε ότι αφορά στις εκτιμήσεις για τον ακριβή υπολογισμό του κόστους των ρυθμίσεων διότι κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει κάθε ημέρα πως αλλάζουν οι συνθήκες και με τι ρυθμό αυξάνεται ο αριθμός των ληπτών».

«Δεν ετέθη σε αυτή τη συζήτηση θέμα πλειστηριασμών» ανέφερε ερωτηθείς παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης ενώ σχολίασε στη συνέχεια ότι λόγω των πολυετών καθυστερήσεων που έχουν προκύψει από τη δικαστική διαδικασία του νόμου Κατσέλη, «υπάρχουν πολίτες σε ομηρία και μάλιστα αν εκδοθεί κακή απόφαση στο δικαστήριο θα πρέπει να πληρώνει αναδρομικά».

Ένα θέμα το οποίο φαίνεται ότι έχει τεθεί στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης μεταξύ τρόικας και υπουργείου με στόχο να απαλλαγούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια αλλά να προστατευτούν και οι καταναλωτές αφορά στη δράση των distress funds που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας. Διότι ναι μεν είναι επιθυμία της Τρόικας να ξεκαθαρίσουν με τα κόκκινα δάνεια οι τράπεζες αλλά σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης δεν γίνεται να μην υπάρχει προστασία των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.

Στο σχέδιο νόμου που ετοίμασε το υπουργείο Ανάπτυξης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά υπάρχει πρόβλεψη και για τη δράση των συγκεκριμένων εταιρειών ώστε να μην είναι εκτεθειμένοι οι υπερχρεωμένοι σε υπερβολικές πιέσεις. Ήδη υπάρχουν καταγγελίες σε οργανώσεις καταναλωτών ότι πολίτες που αναμένουν την υπαγωγή τους στο νόμο Κατσέλη, ενοχλούνται από distress funds που κάνουν απαιτητό άμεσα το οφειλόμενο ποσό, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάγονται στο Ελληνικό δίκαιο οι δραστηριότητές του και σε διαφορετική περίπτωση ενημερώνουν ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε πλειστηριασμούς, ακόμη και πρώτης κατοικίας. Για να σταματήσει αυτή η διαδικασία πίεσης, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι και αυτά τα funds θα έχουν υποχρεωτικά γραφείο και στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει ζητήσει συνάντηση με την τρόικα αλλά το αίτημα δεν έχει γίνει δεκτό.

Επίσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι «συγκρατημένα αισιόδοξη» για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο, όπως σχολίαζαν στελέχη του υπουργείου θα συγκροτηθεί στα πρότυπα του Μarguerit fund στο οποίο θα συμμετέχει η γερμανική KFW, γαλλικοί οργανισμοί και ιδιώτες, αλλά όπως σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιοι παράγοντες, έχουμε ακόμη δυο - τρείς μήνες συζητήσεων μέχρι να διαμορφωθεί το τελικό σχήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.