Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ο σκύλος σκέφτεται… «ανθρώπινα»;


Όπως αναφέρουν οι ερευνητές σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Animal Cognition», υπέβαλαν 84 σκύλους σε διάφορες δοκιμασίες και είδαν ότι τα έξυπνα τετράποδα αντιδρούσαν με τον ίδιο τρόπο με εκείνον που θα αντιδρούσε ο άνθρωπος.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές είδαν ότι οι τετράποδοι εθελοντές είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να κλέψουν το φαγητό που προηγουμένως οι ιδιοκτήτες τους τούς είχαν απαγορεύσει να φάνε και μάλιστα μέσα στο σκοτάδι, όταν οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να δουν τι συμβαίνει.

«Ζαβολιές» στο… σκοτάδι

Σκοπός των ειδικών κατά τη διάρκεια της μελέτης, ήταν να δουν κατά πόσο οι σκύλοι έδειχναν ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο κατανοούσαν την οπτική γωνία των ιδιοκτητών τους.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, φάνηκε ότι παρά το γεγονός πως στον χώρο βρίσκονταν και οι ιδιοκτήτες τους, οι τετράποδοι συμμετέχοντες έτειναν να μην υπακούουν στις εντολές τους όταν τα φώτα ήταν σβηστά.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, «είναι μάλλον απίθανο οι σκύλοι να ξεχνούσαν την ύπαρξη του αφεντικού τους στον χώρο στο σκοτάδι. Αντίθετα, τα έξυπνα ζώα φάνηκε να ξεχωρίζουν το πότε το αφεντικό τους μπορούσε να δει τι συμβαίνει και πότε όχι».

Οι δοκιμές είχαν σχεδιαστεί με αρκετές παραλλαγές ώστε να αποκλείονται τυχόν λανθασμένοι συσχετισμοί από την πλευρά των ζώων – π.χ. ότι κατά το σβήσιμο του φωτός θα λάμβαναν μια λιχουδιά.

«Τα ευρήματα της μελέτης ήταν πραγματικά εντυπωσιακά γιατί δείχνουν ότι οι σκύλοι καταλαβαίνουν πότε ο άνθρωπος είναι σε θέση να παρακολουθεί τις κινήσεις τους και πότε όχι, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να κατανοούν τον ανθρώπινο τρόπο σκέψης» αναφέρει η δρ Τζουλιάν Καμίνσκι.

Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να βοηθούσε τους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα τις δυνατότητες σκύλων που βρίσκονται πολύ κοντά στον άνθρωπο, όπως π.χ. είναι οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών ή οι σκύλοι-ανιχνευτές ουσιών (ναρκωτικών, εκρηκτικών υλών κ.ά.).

«Ο άνθρωπος συχνά αποδίδει ανθρώπινα χαρακτηριστικά και συναισθήματα σε άλλα έμβια όντα. Γνωρίζουμε ότι ο σκύλος μας είναι έξυπνος και ευαίσθητος, αλλά πρόκειται για χαρακτηριστικά που εμείς σκεφτόμαστε» αναφέρει η δρ Καμίνσκι. «Μέχρι στιγμής πιστεύαμε ότι η ικανότητα κατανόησης του τρόπου σκέψης των γύρω αποτελούσε καθαρά ανθρώπινο προσόν. Τα νέα ευρήματα όμως δείχνουν ότι ενδεχομένως και οι σκύλοι μπορούν να κάνουν το ίδιο».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.