Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

«Ασπιρίνη» η ρύθμιση για τα δάνεια


Ψαλίδι στις προσδοκίες των δανειοληπτών έβαλε η τρόικα σε ό,τι αφορά την πολυσυζητημένη ρύθμιση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που προσπαθεί, χωρίς αποτελέσματα εξαιτίας της αδυναμίας διαπραγμάτευσης, εδώ και έξι μήνες να νομοθετήσει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Ανάπτυξης. Κι αυτό την ίδια στιγμή που σημειώνεται έκρηξη των επισφαλειών, με τα δάνεια σε καθυστέρηση να φθάνουν τα 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 26-30 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια ιδιωτών (στεγαστικά και καταναλωτικά).

Το σχέδιο, που έτσι κι αλλιώς αφορά μόλις των 10%, ήτοι 120.000 επί του συνόλου των 1,2 εκατομμυρίων προβληματικών δανειοληπτών, βρίσκεται στα χέρια της τρόικας και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews η καθυστέρηση προώθησής του στη Βουλή οφείλεται στο γεγονός ότι οι πιστωτές της χώρας προβάλλουν ενστάσεις και η κυβέρνηση αδυνατεί να διαπραγματευτεί, ενώ διαθέτει σοβαρά επιχειρήματα, όπως οι αβάσταχτοι φόροι και οι μειώσεις των εισοδημάτων.

Η βασική τους αντίρρηση εστιάζεται πλέον στη χρονική διάρκεια της περιόδου χάριτος, η οποία έχει προσδιορισθεί στα 4 έτη. «Θεωρούν τα τέσσερα χρόνια περίοδο χάριτος με επιτόκιο Euribor τριμήνου συν 1,5% ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα και ζητούν μείωσή του στα 2 χρόνια, καθώς θα επιβαρύνει με επιπλέον κόστος τις τράπεζες, άρα το Δημόσιο», τονίζει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου. Και προσθέτει: «Το κυβερνητικό σχέδιο έτσι όπως είναι δομημένο, υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις της τρόικας, δεν έχει νόημα ύπαρξης, καθώς είναι περιοριστικό στη χρήση του, αφορά λίγους από τους πιεσμένους δανειολήπτες και στην πράξη θα αποτελεί ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα»... Βέβαια, εξ αρχής η τρόικα ανέφερε ρητά στο δεύτερο μνημόνιο ότι οι τράπεζες πρέπει να αλλάξουν το θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκρηξη των επισφαλών δανείων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα κριτήρια που προβλέπει το σχέδιο για να ενταχθεί ο δανειολήπτης στην επικείμενη ρύθμιση είναι ιδιαίτερα αυστηρά και περιορίζουν δραστικά τη χρήση της ρύθμισης. Πρέπει το οικογενειακό εισόδημα να ανέρχεται σε 25.000 ευρώ και αυτό να έχει υποστεί μείωση εισοδήματος 35% από το 2010 έως σήμερα.

Κατ’ ουσία, μόνο εξαιρεί!

Η αδυναμία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί, εφόσον εξέφρασε την πρόθεση να ανακουφίσει τους δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις λόγω της φοροεπιδρομής αλλά και της δραστικής μείωσης μισθών και συντάξεων, αποδεικνύεται περίτρανα στην κατηγορία των καταναλωτικών δανείων. Μπορεί να υπάρχει περίοδο χάριτος 2 συν 2 έτη με επιτόκιο Euribor τριμήνου συν περιθώριο 1,5%, ωστόσο το μέτρο ακυρώνεται, καθώς αφορά μόνο όσους έχουν καταναλωτικό δάνειο με υποθήκη ακινήτου.

Πρόκειται για 25.000 δάνεια που δόθηκαν κυρίως την περίοδο 2007-09 και για όσα έχουν ρυθμισθεί τα τελευταία δύο χρόνια, υπό την προϋπόθεση ο δανειολήπτης να είχε τη δυνατότητα να υποθηκεύσει ακίνητο. Το συνολικό ποσό των εν λόγω καταναλωτικών δανείων διαμορφώνεται στα 5 δισ. ευρώ (από τα 30 δισ. ευρώ χορηγήσεις της καταναλωτικής πίστης) και από αυτά εκτιμάται ότι μπορούν, με βάση τα αυστηρά κριτήρια του σχεδίου, να ρυθμισθούν δάνεια αξίας 500 εκατ. ευρώ. Για τους υπόλοιπους δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων, οι οποίοι δεν έχουν υποθηκεύσει ακίνητο και μεγάλο ποσοστό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μηνιαίες δόσεις, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα.

Περιοριστική είναι η ρύθμιση που θα απευθύνεται σε όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, αλλά καλύτερη από την περίπτωση της καταναλωτικής πίστης.

Τα στεγαστικά δάνεια που παρουσιάζουν καθυστέρηση της καταβολής δόσεων από 3 μήνες και άνω εκτιμώνται στα 14 δισ. ευρώ από το σύνολο των 78 δισ. ευρώ. Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν ότι δυνητικά θα μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση περίπου 90.000 στεγαστικά δάνεια, συνολικής αξίας 9 δισ. ευρώ.

Στασιμότητα

Στο μεταξύ ο χρόνος κυλά, οι περικοπές γίνονται ακόμη πιο δυσβάστακτες και η άνευρη ρύθμιση καθυστερεί να πάρει τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο, καθώς η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τις «κόκκινες γραμμές» της τρόικας και αφήνει απλά τον χρόνο να περνά, ανήμπορη να προτείνει εναλλακτικές λύσεις.

Στην τρόικα εστάλη το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα είχε πάει προς ψήφιση στην Βουλή. Στις αρχές Ιανουαρίου η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τόνιζε ότι η ρύθμιση αναμένει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου θα ψηφιζόταν... Προς το τέλος του Ιανουαρίου, για μία ακόμη φορά, τα υψηλόβαθμα στελέχη του αρμόδιου υπουργείου τόνιζαν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου η ρύθμιση θα αποτελεί νόμο του κράτους. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες προχωρούν σε κατ’ ιδίαν ρυθμίσεις δανείων και το 2012 είχαν ρυθμισθεί 633.000 δάνεια.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.