Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ο «πατέρας του DNA» ψάχνει θεραπείες του καρκίνου


Οι αντιοξειδωτικές ουσίες εμποδίζουν τη δράση χημειοθεραπειών και ακτινοθεραπειών.

Παρά την ηλικία του, ο «πατέρας του DNA» δεν έχει εγκαταλείψει τα ερευνητικά εργαστήρια. Ο Τζέημς Γουότσον που έγινε διάσημος όταν το 1953 ανακάλυψε τη διπλή έλικα του μορίου του DNA, εργάζεται εδώ και χρόνια στην αναζήτηση λύσεων για θεραπεία του καρκίνου.

Πρόσφατα, ο διακεκριμένος επιστήμονας δημοσίευσε μια νέα καινοτομική υπόθεση για τη θεραπεία των καρκίνων τελικού σταδίου. Σύμφωνα με τη θεωρία του, τα πολύ υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο σώμα των καρκινοπαθών, εμποδίζουν τη θεραπευτική δράση των χημειοθεραπειών και ακτινοθεραπειών. Ας σημειωθεί ότι ο φαινόμενο επιτείνει η τακτική λήψη πολυβιταμινών, που περιέχουν τέτοιες ουσίες.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Γουότσον χαρακτήρισε τη νέα θεωρία του, σαν μία «από τα πιο σημαντικά έργα του μετά τη διπλή έλικα».

Τα διατροφικά συμπληρώματα, που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C και Ε, εδώ και καιρό έχουν αποτελέσει πεδίο επιστημονικής αντιπαράθεσης, όσον αφορά στη χρησιμότητά τους στη μάχη κατά του καρκίνου. Μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι αυτές οι ουσίες παρέχουν μια μέτρια αντικαρκινική προστασία.

Όμως ο Τζ. Γουότσον πιστεύει ότι αυτά τα χάπια κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Υποστηρίζει ότι στους υγιείς οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες όντως βοηθούν, επειδή καταστρέφουν τα επιβλαβή μόρια των λεγόμενων «ελεύθερων ριζών», που κάνουν ζημιά στο DNA και διάφορες ζωτικές πρωτεΐνες.

Όμως, πολλές αντικαρκινικές θεραπείες χρειάζονται αυτές τις «ελεύθερες ρίζες» για να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα. Αυτό σημαίνει, κατά τον Γουότσον, ότι στην περίπτωση ιδίως του προχωρημένου μεταστατικού καρκίνου η προσθήκη αντιοξειδωτικών στον οργανισμό λειτουργεί σαν μπούμερανγκ και εν μέρει ακυρώνει την αντικαρκινική δράση των χημικών φαρμάκων και των ακτίνων.

Ο αμερικανός νομπελίστας παροτρύνει άλλους επιστήμονες να κάνουν νέες μελέτες για να ελέγξουν την ορθότητα της θεωρίας του. «Η ώρα έχει φθάσει για να θέσουμε σοβαρά το ερώτημα κατά πόσο η χρήση αντιοξειδωτικών πιθανότατα προκαλεί τον καρκίνο, παρά τον εμποδίζει», τονίζει. «Αν δεν μπορέσουμε να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών, ο καρκίνος τελικού σταδίου θα είναι εξίσου ανίατος σε δέκα χρόνια, όπως είναι σήμερα».

Ο εκπρόσωπος της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρίας της Βρετανίας Στιβ Γουίλιαμσον συμφώνησε με το νομπελίστα ερευνητή, σημειώνοντας ότι «οι ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία, δεν πρέπει να παίρνουν αντιοξειδωτικά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.