Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Εντοπίζουν τη Σκλήρυνση με οφθαλμολογική εξέταση


Ερευνητές εξέτασαν 164 ασθενείς.

Μια απλή οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόπιστο, γρήγορο και εύκολο τεστ για τον εντοπισμό ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας σε αρχικό στάδιο, πριν δηλαδή την εκδήλωση σοβαρότερων συμπτωμάτων που καθορίζουν την επίσημη διάγνωση της νόσου. Όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο Neurology, πρόκειται για τη μέθοδο της Οπτικής Τομογραφίας, μια σάρωση που μετρά το πάχος του αμφιβληστροειδούς. Για την εξέταση απαιτούνται, μάλιστα, μόλις λίγα λεπτά ανά οφθαλμό.

Πρόσφατη μελέτη σε 164 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, απέδειξε ότι τα άτομα που είχαν πιο λεπτό αμφιβληστροειδή είχαν εμφανίσει νωρίτερα τη νόσο και μάλιστα με πιο έντονα συμπτώματα. Η μελέτη κράτησε 2 χρόνια και διενεργήθηκε από ομάδα ερευνητών από το Johns Hopkins School of Medicine. Όπως λένε, πάντως, χρειάζεται να επεκτείνουν χρονικά την έρευνα για να κρίνουν εάν αυτή η απλή οφθαλμολογική δοκιμή μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινή πρακτική για τον εντοπισμό ασθενών με σκλήρυνση.

Απρόβλεπτη ασθένεια

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τα νεύρα στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό προκαλώντας προβλήματα στην κίνηση των μυών, την ισορροπία και την όραση. Η μεγάλη δυσκολία για τους γιατρούς είναι να παρακολουθούν τη σκλήρυνση διότι είναι μια απρόβλεπτη ασθένεια. Αν και οι τομογραφίες του εγκεφάλου μπορεί να αποκαλύψουν φλεγμονές, εντούτοις δεν είναι σαφές πόσο νωρίς αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια το μέγεθος της βλάβης.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, ψάχνουν και άλλες μεθόδους για την παρακολούθηση της νόσου και, όπως φαίνεται, η Οπτική Τομογραφία μπορεί να είναι μια από αυτές. Υποψιάζονται, μάλιστα, ότι τα πρώτα σημάδια φθοράς εξαιτίας της νόσου εμφανίζονται στα νευρικά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, τα οποία- σε αντίθεση με τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου- δεν καλύπτονται με προστατευτική μυελίνη.

Οι ερευνητές του Johns Hopkins διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν υποτροπές της νόσου παρουσίαζαν πολύ πιο σύντομα λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς, συγκρινόμενοι με τους ασθενείς που δεν είχαν υποτροπές.

Ομοίως, τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που είχαν φλεγμονώδεις αλλοιώσεις στις τομογραφίες του εγκεφάλου, είχαν επίσης ταχύτερη λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ορατές φλεγμονώδεις αλλοιώσεις.

Όπως παρατηρεί ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Peter Calabresi, η Οπτική Τομογραφία μπορεί να δείξει πόσο γρήγορα προχωρά η σκλήρυνση. «Δεδομένου ότι οι περισσότερες θεραπείες αναπτύσσονται για να επιβραδύνουν την εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αυτό το απλό οφθαλμολογικό τεστ για τη λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών».


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.