Φυτικές ουσίες που δρουν αποτελεσματικά στα ενοχλητικά συμπτώματα της γρίπης.
Για αιώνες οι Ινδιάνοι της Αμερικής μασούσαν ρίζα εχινάκειας ή τη χρησιμοποιούσαν μέσα στο τσάι τους για να θεραπεύσουν το κρυολόγημα, τη γρίπη και πολλές άλλες ασθένειες.
Υπάρχουν φυτικές ουσίες που δρουν αποτελεσματικά στα ενοχλητικά συμπτώματα της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.
Εχινάκεια
Η εχινάκεια αυξάνει τα επίπεδα ενός χημικού τμήματος που είναι υπεύθυνο για την αύξηση των μηχανισμών άμυνας ενάντια στους ιστούς και τα βακτήρια. Τα εκχυλίσματα από ρίζα εχινάκειας έχουν επίσης αντιιώδη δράση κατά της γρίπης, του έρπη και άλλων ιών. Σε μια μελέτη 180 ατόμων με γρίπη, τα 900 mg εκχυλίσματος εχινάκειας μείωσαν σημαντικά τα συμπτώματα. Καταπολεμάει τις λοιμώξεις ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’αυτό είναι αποτελεσματική σε ασθενείς.
Αφέψημα από τη ρίζα του βοτάνου: Η ρίζα του βοτάνου παρασκευάζεται ως αφέψημα. (ρίχνουμε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ρίζα σε ένα φλιτζάνι νερό να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά). Σε συνδυασμό με άλλα βότανα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε μόλυνση σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Εξωτερικά χρησιμοποιείται έτσι για τη θεραπεία μολυσμένων τραυμάτων και αμυχών.
Θυμάρι
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν σαν βαλσαμωτικό και αρωματικό. Οι αρχαίοι Έλληνες σαν απολυμαντικό για διάφορες ασθένειες. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες συνήθιζαν να κάνουν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι, για να αποκτήσουν σφρίγος και ενεργητικότητα. Το θερμαντικό θυμάρι έχει αποχρεμπτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες (Ιδανικό για βαθιά εγκατεστημένες λοιμώξεις των πνευμόνων που χαρακτηρίζονται από παχύρρευστο κιτρινωπό φλέγμα). Καταπραΰνει την βρογχίτιδα και τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Είναι ενεργητικό στο νευρικό βήχα και στο άσθμα.
Άγριο έλατο
Το Άγριο έλατο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις βρογχίτιδας, ιγμορίτιδας, καταρροής, βραχνάδας, ερεθισμού του λαιμού και βήχα. Περιέχει ρητίνη, αιθέριο έλαιο, τερπένια, ταννίνη τα οποία δρουν ευεργετικά, καταπραΰνοντας με φυσικό τρόπο το ερεθισμένο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.
Κισσός
Ο κισσός χρησιμοποιείται με επιτυχία στη θεραπεία καταρροϊκών καταστάσεων στην περιοχή των παραρρινικών κόλπων ή στο θώρακα. Βοηθά στη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας διευκολύνοντας τη ρευστοποίηση των εκκρίσεων.
Ευκάλυπτος
Ο ευκάλυπτος χρησιμοποιείται για τις φλεγμονές του αναπνευστικού, το βήχα, τον πονόλαιμο, το άσθμα. Ακόμη διεγείρει το στομάχι, είναι ορεκτικό και χωνευτικό.
Ο ευκάλυπτος σε εξωτερική χρήση είναι απολυμαντικό, αποσμητικό, εντομοκτόνο, επουλωτικό των πληγών και των ελκών, των ελαφρών εγκαυμάτων και της πυόρροιας. Οι αντιβιοτικές του ιδιότητες το κάνουν χρήσιμο για όλες τις μολύνσεις του αναπνευστικού, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος. Είναι ακόμη ανθελμινθικό, εξουδετερώνει τα παράσιτα των εντέρων.
Αν το κρυολόγημα σάς ταλαιπωρεί, ρίξτε φύλλα ευκαλύπτου σε νερό που βράζει αφήνοντας τους ατμούs να γεμίσουν το δωμάτιο ή εισπνεύστε κρατώντας το κεφάλι σας πάνω από την κατσαρόλα (αφού την κατεβάσετε από τη φωτιά) σκεπασμένο με μια πετσέτα. Μπορείτε να ρίξετε επίσης 10-15 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ζεστό νερό και να κάνετε εισπνοές ή να προσθέσετε στο μπάνιο σας νερό όπου έχετε βράσει μερικά φύλλα ευκαλύπτου.
Πελαργόνιο
Το Πελαργόνιο εμποδίζει τα βακτήρια και τους ιούς να προσκολληθούν πάνω στα κύτταρα του βλεννογόνου των πνευμόνων και να αναπτυχθούν. Επιπλέον, το φυτό αυτό διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και διευκολύνει την κινητοποίηση του οργανισμού ενάντια στους παθογενείς παράγοντες. Πολυάριθμες μελέτες αναφέρουν τις αντιμικροβιακές, αποχρεμπτικές και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητές του. Η ρίζα του Πελαργόνιου, που είναι πλούσια σε τανίνες (κατεχίνη, γαλοκατεχίνη και γαλλικό οξύ) και σε κουμαρίνες, το καθιστά ιδανικό για την πρόληψη και αντιμετώπιση των παθήσεων του αναπνευστικού, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Το 2003, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 468 ασθενείς με βρογχίτιδα, έδειξε τόσο μείωση των συμπτωμάτων, όσο και σημαντική μείωση της διάρκειας της νόσου. Το Πελαργόνιο είναι ένα ασφαλές και αποδεδειγμένα αποτελεσματικό φυτό στην αντιμετώπιση των συχνών παθήσεων του αναπνευστικού που μας προσβάλουν κάθε χειμώνα.
Πρόπολη
Η πρόπολη είναι ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και τη χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και απολυμάνουν το εσωτερικό της φωλιάς τους. Η πρόπολη αποτελείται από ρητίνη (50-55%), κηρό που είναι μείγμα πράσινου κηρού φυτικής προέλευσης και κεριού μελισσών (30%), περισσότερο από 40 φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια, γύρη, ένζυμα, αμινοξέα, οργανικά οξέα, σάκχαρα αλλά και από ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και σημαντική ποσότητα βιταμινών Β, Ε, C, H και P καθώς και προβιταμίνη Α. Η δράση της πρόπολης κατά των ιών, είναι επίσης πολύ σημαντική και τα φλαβονοειδή που περιέχει, είναι κατά πάσα πιθανότητα υπεύθυνα για αυτή. Η δράση τους κατά των ιών του τύπου έρπη, και των αδενο-ιών έχει πλήρως επεξηγηθεί. Άλλα συστατικά, όπως οι εστέρες και το καφεϊκό οξύ εμπλέκονται στη δράση της πρόπολης. Τέλος, η πρόπολη λόγω της αντιικής της δράσης δρα προληπτικά στη γρίπη, ηπατίτιδα Β και έρπητα ζωστήρα.
Πηγή: http://www.iatronet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.