Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Λιγότερη αιθαλομίχλη, λιγότεροι θάνατοι ανδρών


Νέα μελέτη δείχνει τις επιπτώσεις της μείωσης στην ανδρική θνησιμότητα.

Η μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από την καύση ξύλων σε τζάκια και σόμπες μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα αυστραλο-καναδική επιστημονική έρευνα. Η έρευνα συμπέρανε ότι η μείωση του κινδύνου είναι μεγαλύτερη για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και είναι η πρώτη φορά που εκτιμώνται οι επιπτώσεις στη θνησιμότητα από τη μείωση της καύσης ξύλων και άλλης βιομάζας για τη θέρμανση ή το μαγείρεμα στα σπίτια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Φέι Τζόνστον του πανεπιστημίου της Τασμανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», συμπέραναν ότι οι θάνατοι ανδρών από κάθε πιθανή αιτία (ιδίως όμως από καρδιαγγειακή ή αναπνευστική) θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά, αν επιτυγχανόταν μια μείωση στον καπνό που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από το κάψιμο των ξύλων και των συναφών υλικών.

Παρόλο που έχουν γίνει πολλές μελέτες για τις συνέπειες της ρύπανσης του αέρα στην υγεία των ανθρώπων, σχεδόν καμία μελέτη δεν είχε ως τώρα αναφέρει μειώσεις στη θνησιμότητα από παρεμβάσεις προκειμένου να μειωθεί η περιβαλλοντική ρύπανση λόγω της καύσης βιομάζας.

Το 2001, σε μια περιοχή στη νήσο Τασμανία, νότια της Αυστραλίας, είχαν ληφθεί μια σειρά από μέτρα με στόχο να μειωθεί η ρύπανση από την καύση ξύλων και να προτιμηθεί η χρήση ηλεκτρισμού, αναφέρει δημοσίευμα του ΑΜΠΕ-ΜΠΕ. Η συνέπεια ήταν να υποχωρήσει δραστικά η χρήση ξύλων στα σπίτια από το 66% στο 30% των νοικοκυριών. Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, η ρύπανση του αέρα με μικροσωματίδια μειώθηκε σημαντικά κατά 40% περίπου, από τα 44 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στα 27 μικρογραμμάρια.

Οι Αυστραλοί και Καναδοί ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα από εκείνη την περίπτωση για να αξιολογήσουν κατά πόσο υπήρξαν μέσα τα επόμενα χρόνια αξιοσημείωτες αλλαγές στη θνησιμότητα, κυρίως από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές αιτίες. Κάνοντας συγκρίσεις με άλλα μέρη στην Τασμανία, όπου δεν είχαν ληφθεί ανάλογα μέτρα περιορισμού της καύσης ξύλων, συμπέραναν ότι υπήρξε αισθητή μείωση των θανάτων, ιδίως στον ανδρικό πληθυσμό, από τη στιγμή που ο αέρας είχε καθαρίσει σημαντικά.

Έτσι, μεταξύ των ετών 1994-2001 (όταν γινόταν εκτεταμένη χρήση των ξύλων στα σπίτια) και 2001-2007 (όταν πια η καύση είχε μειωθεί δραστικά), διαπιστώθηκε μείωση 11,4% στους θανάτους των ανδρών από οποιαδήποτε αιτία, μείωση 17,9% στους θανάτους από καρδιαγγειακή αιτία και μείωση 22,8% στη θνησιμότητα από αναπνευστικά προβλήματα.

Οι συγκρίσεις των μετρήσεων για τους χειμερινούς μήνες (Ιούνιο έως Αύγουστο στο νότιο ημισφαίριο), όταν η χρήση των ξύλων από τα νοικοκυριά ήταν πολύ πιο συχνή για να ζεσταθούν, έδειξαν ότι, μετά από τις παρεμβάσεις υπέρ του ηλεκτρικού ρεύματος, οι μειώσεις της θνησιμότητα ήσαν ακόμα μεγαλύτερες: 20% για τις καρδιαγγειακές αιτίες και 28% για τις αναπνευστικές.

Στο σύνολο του πληθυσμού (μαζί άνδρες και γυναίκες), οι αντίστοιχες μειώσεις των θανάτων ήσαν 2,7% (από κάθε αιτία), 4,9% (καρδιαγγειακά) και 8,5% (αναπνευστικά).

Το βασικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η μελέτη «αναδεικνύει τα σημαντικά δυνητικά οφέλη για τη δημόσια υγεία από παρεμβάσεις που θα μειώνουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος λόγω της καύσης βιομάζας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.