Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Αντικαρκινικό εμβόλιο για όλα τα κορίτσια ζητά η Ε.Ε.



Η Ένωση απέστειλε οδηγία για τον προληπτικό εμβολιασμό κατά του ιού HPV
.
Ιδιαίτερα χαμηλή απήχηση φαίνεται πως έχει, για την ώρα, το προληπτικό εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων, που θεωρείται υπεύθυνος για την εμφάνιση καρκίνου της μήτρας.

Παρ΄ ότι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), σε 19 από τις 29 χώρες της Ε.Ε. το εμβόλιο είναι διαθέσιμο μόλις το 17% των κοριτσιών νεαρής ηλικίας το έχει κάνει.

Η Ένωση, μάλιστα, εξέδωσε οδηγία καλώντας τους γονείς να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών τους αφού -όπως αναφέρεται- τα οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη του καρκίνου είναι σημαντικά.

Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο απευθύνεται σε κορίτσια και νεαρές γυναίκες μέχρι 26 ετών, ανεξαρτήτως αν είναι σεξουαλικά ενεργά.


Ο τυφλοπόντικας που κρατάει το «κλειδί» της μακροζωίας



Τα γονίδια του άσχημου τρωκτικού μπορούν να αποκαλύψουν το μυστικό για να ζούμε περισσότερο.

Το μυστικό της μακροζωίας είναι πιθανό να κρύβεται στα γονίδια ενός ιδιαίτερα άσχημου τρωκτικού, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες.

Τα τρωκτικά αυτά είναι ένα είδος τυφλοπόντικα που ζει στην ανατολική Αφρική και παρουσιάζει εξαιρετική «αντοχή» στο γήρας.

Οι «καραφλοί» αυτοί τυφλοπόντικες μπορούν να ζήσουν για 30 χρόνια, ενώ παρουσιάζουν αναπαραγωγικές ικανότητες μέχρι και το τέλος της ζωής τους. Μάλιστα, ζουν μέχρι και 10 φορές περισσότερο απ’ ότι άλλα τρωκτικά.

Επιπλέον, τα σημάδια του χρόνου δεν φαίνονται πάνω τους, παρουσιάζοντας μικρή μείωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και αντοχή των οστών τους, όσο γερνούν.

Οι παραπάνω λόγοι, έχουν κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι οι αιτίες της μακροζωίας χωρίς προβλήματα υγείας, κρύβεται στα γονίδια τους και το «μόνο» που έχουμε να κάνουμε είναι να «ξεκλειδώσουμε» το μυστικό!



«Η γήρανση δεν είναι κάτι σταθερό. Δεν υπάρχουν αυστηρά ορισμένα όρια στο πόσο μπορούμε να ζήσουμε. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν στα 80 ή τα 90 δεν είναι κάτι δεδομένο», λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Jonathan Flint, ειδικός στην ανθρώπινη γενετική.

Και εξηγεί: «Θεωρητικά, μπορούμε να φτάσουμε τα 200 χρόνια, εάν καταλάβουμε τα βιολογικά μονοπάτια και τα μεταβάλλουμε με κάποιο τρόπο».

Οι συγκεκριμένοι τυφλοπόντικες έχουν προσαρμοστεί άψογα στο περιβάλλον τους και τρέφονται με δηλητηριώδη φυτά, συνεργάζονται τέλεια μεταξύ τους και έχουν εμφανίσει αξιοσημείωτη αντοχή στον καρκίνο.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Η φροντίδα του μωρού



Οι απαντήσεις στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα των νέων μαμάδων.

Μια μπανιέρα, ένα απαλό σαπούνι κι ένα σφουγγάρι. Αρκούν άραγε για να φροντίσετε την υγιεινή του μωρού σας; Για να είναι το μικρό σας φρέσκο, καθαρό και πανέμορφο;

Εν μέρει ναι, φτάνουν τα παραπάνω για όσες μαμάδες ξέρουν πώς να μεταμορφώνουν το «τελετουργικό» του μπάνιου σε στιγμές ευτυχίας!

Όμως τι γίνεται αν η ροδαλή και λεπτεπίλεπτη επιδερμίδα του μωρού σας κοκκινίσει, σκάσει ή βγάλει σπυράκια; Ή αν για παράδειγμα σπάνε τα νύχια του; Ή όταν εμφανίσει κοκκινίλες γύρω από το στόμα του;

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω, μερικά από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα των νέων μαμάδων καθώς και τις απαντήσεις των ειδικών.

Πότε πρέπει να λούζει κανείς ένα μωρό και με ποια συχνότητα;

Όποτε κάνετε μπάνιο στο μωρό σας, μπορείτε να πλένετε και το κεφάλι του με το ίδιο νερό του μπάνιου και μετά να ξεπλένετε πολύ καλά.

Όταν, όμως, εμφανισθούν τ’ αληθινά μαλλιά, τότε αυτά πρέπει να πλένονται μια-δυο φορές την εβδομάδα με παιδικό σαμπουάν σε ισοδακρυικό pH, που ξεπλένεται εύκολα και περιέχει τασιενεργά φυσικής προέλευσης.

Πότε πρέπει να βάζουμε υδατική κρέμα στο πρόσωπό του και ποιας κατηγορίας;

Μπορείτε να ξεκινήσετε να βάζετε στο πρόσωπο του παιδιού σας μια υδατική κρέμα από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του. Πρέπει όμως να είναι πολύ απλής κατασκευής και να χρησιμοποιείται με φειδώ.

Δεν πρέπει επίσης να περιέχει αρωματικές ύλες ούτε και ηλιακά φίλτρα, χημικού τύπου. Σε περίπτωση αμφιβολίας για την ποιότητα της κρέμας, αρκούν και λίγες σταγόνες από αμυγδαλέλαιο.

Πώς καθαρίζονται τ’ αφτιά και τα μάτια τους;

Δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε το εσωτερικό μέρος του ακουστικού πόρου, αλλά μόνο το εξωτερικό με την ειδική μπατονέτα, ποτέ στεγνή, αλλά πάντοτε μουσκεμένη με νερό.

Μπορείτε επίσης να καταφύγετε και στην παλιά αλλά πάντα αποτελεσματική μέθοδο του μαντιλιού με τη στριφωμένη γωνιά.

Όσο για τα μάτια, μόλις που τα χαϊδεύετε με δυο πανάκια ή γαζούλες βρεγμένες, από την εσωτερική γωνιά προς τους κροτάφους.

Αν σπάνε τα νύχια του παιδιού πρέπει ν’ ανησυχούμε;

Όχι, γιατί τα νύχια των παιδιών, όπως και το δέρμα και τα μαλλιά τους, είναι πιο εύθραυστα. Εν πάση περιπτώσει, ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει μεταλλικά άλατα στη διατροφή τους και αύξηση των πρωτεϊνών (με κρέας και ψάρια).

Πώς αντιμετωπίζονται τυχόν ερυθρές κηλίδες και στίγματα που εμφανίζονται γύρω από το στόμα του παιδιού κυρίως μετά το φαγητό;

Για την πρόληψή τους, πριν από το φαγητό αλείψτε γύρω από το στόμα του λίγη προστατευτική κρέμα με βάση το οξείδιο ψευδαργύρου.

Μετά το φαγητό, καθαρίζετε καλά το πρόσωπο του παιδιού με λίγη παιδική λοσιόν και ξαναβάζετε την προστατευτική κρέμα.

Πρέπει να ανησυχεί κανείς αν μια ελιά που έχει το παιδί μεγαλώνει; Είναι σκόπιμο να καταφεύγει σε ειδικό;

Αν υπάρχουν αμφιβολίες ή αν στην οικογένεια υπάρχουν άτομα με διασκορπισμένες μεγάλες κρεατοελιές, καλό είναι να απευθυνθεί κανείς σε παιδίατρο δερματολόγο.

Οι συγγενείς κρεατοελιές (εκ γενετής), απεναντίας, πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά στα χρόνια της εφηβείας.

Τι πρέπει να έχουμε στο σπίτι για τραυματισμούς με αιχμηρά αντικείμενα και γδαρσίματα;

Να έχετε ένα κουτί με έτοιμες αποστειρωμένες γάζες, μπεταντίν και φυσιολογικό ορό. Για μώλωπες, κρέμα άρνικας περιεκτικότητας 10%. Αν πρόκειται για εκτεταμένες επιφάνειες συμβουλευτείτε γιατρό.

Σε έναν τραυματισμό με αιχμηρό αντικείμενο ή σε περίπτωση γδαρσίματος, φροντίζετε το τραύμα –όχι όμως πάνω από τρεις μέρες- πλένοντάς το με φυσιολογικό ορό και βάζοντάς του, στη συνέχεια, λίγο μπεταντίν.

Για τα εγκαύματα τι πρέπει να κάνουμε;

Βασική αρχή είναι να τα προλαμβάνουμε. Πώς; Μην αφήνοντας ποτέ τα παιδιά μόνα τους στην κουζίνα, ιδιαίτερα όταν είναι αναμμένα τα μάτια ή ο φούρνος της ηλεκτρικής συσκευής.

Παρόλα αυτά, αν το παιδί καεί και το έγκαυμα είναι μικρό, πρέπει να το πλύνετε αμέσως με φυσιολογικό ορό και μπεταντίν. Αν το έγκαυμα είναι πιο εκτεταμένο, αφού το πλύνετε με φυσιολογικό ορό και μπεταντίν, ενημερώστε το γιατρό σας.

Ποτέ τα εγκαύματα δεν πρέπει να καλύπτονται με βαμβάκι.


Πηγή: http://www.belife.gr

Παιδί και όραση



Πόσο συχνά πρέπει να εξετάζονται τα μάτια
.
Αμέσως μετά τη γέννηση η όραση είναι πολύ χαμηλή και φτάνει μόλις το 1/20 (5%) της φυσιολογικής! Στο τέλος του 3ου μήνα είναι περίπου 2/10 (20%).

Στους επόμενους 3 μήνες αναπτύσσεται ταχύτερα και στο τέλος του 6ου μήνα έχει φτάσει σχεδόν στα φυσιολογικά επίπεδα, 7-10/10 (70%-100%).

Πόσο συχνά πρέπει να εξετάζονται τα μάτια;

Η πρώτη αδρή εξέταση θα γίνει αμέσως μετά τη γέννηση από τον Οφθαλμίατρο του Μαιευτηρίου, για τυχόν ανατομικές ανωμαλίες στα βλέφαρα, θολερότητες στον κερατοειδή ή το φακό κλπ.

Οι επόμενες αδρές εκτιμήσεις της κατάστασης και της λειτουργικότητας των ματιών (κινητικότητα, παρακολούθηση αντικειμένων, στραβισμός κλπ.), θα γίνεται από τον οικογενειακό Παιδίατρο στις περιοδικές εξετάσεις του βρέφους και σε περίπτωση υποψίας οφθαλμικού προβλήματος θα παραπέμπεται αμέσως σε Οφθαλμίατρο.

Το 1ο μήνα τα μάτια δεν συνεργάζονται, οπότε το βρέφος μπορεί να δίνει την ψευδή εντύπωση ότι στραβίζει. Στο τέλος του 2ου μήνα μπορεί και παρακολουθεί τις οριζόντιες κινήσεις, ενώ στο τέλος του 3ου παρακολουθεί και τις κάθετες.

Από τον 3ο χρόνο, η εξέταση θα γίνεται ανά έτος από το γενικό Οφθαλμίατρο και μόνο αν υπάρξει πολύ εξειδικευμένο πρόβλημα θα παραπέμπεται σε ειδικό. Θα ελέγχεται κυρίως η οπτική οξύτητα, η ύπαρξη στραβισμού, νυσταγμού, θολερότητες στο φακό ή τον κερατοειδή κλπ.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας και εφ’ όσον δεν έχει διαγνωσθεί κάποιο πρόβλημα, οι εξετάσεις θα εξακολουθούν να γίνονται ανά έτος. Αν όμως διαπιστωθεί πρόβλημα, τότε ανάλογα ίσως χρειαστεί το παιδί να εξετάζεται κάθε 3-6 μήνες αρχικά και αργότερα, όταν το πρόβλημα τεθεί υπό έλεγχο, ανά έτος.

Σε περίπτωση που ένα παιδί γεννηθεί πρόωρα και μπει σε θερμοκοιτίδα, τότε ίσως χρειαστεί τακτικότερος έλεγχος από Οφθαλμίατρο .

Οφθαλμικά προβλήματα της παιδικής ηλικίας:

Τα σοβαρότερα προβλήματα στη παιδική ηλικία είναι:

1. Προωρότητα: Πρόκειται για βρέφη που έχουν γεννηθεί νωρίτερα από την 32η εβδομάδα κυήσεως ή έχουν βάρος κατά τη γέννηση μικρότερο των 1250 gr ή έχουν μπει για μεγάλο διάστημα σε θερμοκοιτίδα. Τα βρέφη αυτά θα πρέπει να εξετάζονται από Οφθαλμίατρο στο τέλος του 1ου μήνα και μετά τον 6ο , το 12ο και τον 18ο μήνα και εφ’ όσον διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, να γίνουν οι απαραίτητες θεραπευτικές ενέργειες. Τα πρόωρα μπορεί να εμφανίσουν ποικίλα οφθαλμικά προβλήματα όπως διαθλαστικές ανωμαλίες, στραβισμό και αμβλυωπία, με σοβαρότερο όμως την αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας. Αυτή είναι μία σοβαρή πάθηση του αμφιβληστροειδή χιτώνα, η οποία αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση και να καταλήξει ακόμα και σε τύφλωση.

2. Διαθλαστικές ανωμαλίες: Μυωπία-υπερμετρωπία-αστιγματισμός. Είναι προβλήματα που συχνά ξεκινούν από την παιδική, τη νηπιακή ή ακόμα και τη βρεφική ηλικία και χρειάζονται εγκαιρη αντιμετώπιση (βλ. Οφθαλμικές Παθήσεις).

3. Στραβισμός-Αμβλυωπία: Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία προφυλάσσει από την μόνιμη μείωση της όρασης (βλ. Οφθαλμικές Παθήσεις).

Τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να αποτελούν ενδείξεις οφθαλμικού προβλήματος:

Το βρέφος δεν στρέφει το βλέμμα του προς το φως όταν αναβοσβήνουμε ένα φανό στα πλάγια του προσώπου του(1ος μήνας)
Δεν παρακολουθεί τις κινήσεις αντικειμένου που κινείται εμπρός από τα μάτια του(4ος μήνας)
Δεν ψάχνει με το βλέμμα του ή στρέφοντας το κεφάλι, την μητέρα ή τον πατέρα του(7ος μήνας)
Δεν προσπαθεί να πιάσει διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται εμπρός του
Το βρέφος αλληθωρίζει
Γέρνει το κεφάλι του πλάγια
Τρίβει συχνά τα μάτια του
Ακόμα και σε δυνατό φως οι κόρες των ματιών παραμένουν μεγάλες
Κινεί τα μάτια χωρίς να παρακολουθεί κάποιο αντικείμενο
Τα μάτια τρεμοπαίζουν
Υπάρχουν δυσμορφίες στα βλέφαρα, ο κερατοειδής είναι θολός ή οι κόρες έχουν χρώμα γκριζόλευκο
Εχει ασυνήθιστα μεγάλα μάτια
Τα μάτια του είναι συνεχώς κόκκινα και δακρυσμένα
Συχνά σκοντάφτει ή χτυπάει σε αντικείμενα που βρίσκονται εμπρός του
Όταν κοιτάζει μια ζωγραφιά, «κολλάει» το πρόσωπό του στο βιβλίο

Πώς πρέπει να είναι τα παιδικά γυαλιά

Θα πρέπει να είναι άθραυστα και ελαφριά
Το στήριγμα στη μύτη να είναι μαλακό
Οι βραχίονες να κυκλώνουν τα αυτιά, έτσι ώστε να μην γλιστράνε

Πώς θα τα συνηθίσει

Μερικά βρέφη ίσως χρειαστούν γυαλιά σχεδόν αμέσως μετά τη γέννηση τους! Έχει μεγάλη σημασία να βοηθήσουμε το βρέφος ή το νήπιο να συνηθίσει να φοράει τα γυαλιά. Στην αρχή το να τα φορέσει έστω και για λίγα λεπτά, είναι επιτυχία. Όσο όμως θα τα συνηθίζει, τόσο θα τα φοράει όλο και περισσότερο χρόνο.

Το πρώτο διάστημα, ίσως φανούν χρήσιμα κάποια τεχνάσματα, όπως το να προσπαθούμε να του φορέσουμε τα γυαλιά όταν ασχολείται με κάτι, παίζει ή όταν είμαστε έξω στο δρόμο, οπότε η προσοχή του είναι στραμμένη αλλού και δε δίνει σημασία στα γυαλιά. Αν στις αρχές τα τραβάει θέλοντας να τα βγάλει, δεν θα πρέπει να απογοητευόμαστε. Το ίδιο μπορεί να κάνει και με ένα καπέλο μέχρι να το συνηθίσει. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή εκ μέρους μας.


Πηγή: http://www.iator.gr

Για να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός στην χώρα μας θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή πρόβλεψη για τα άτομα με αναπηρία



Ο κόσμος που επισκέπτεται μια χώρα για να συνδυάσει τις τουριστικές υπηρεσίες και τις ιατρικές υπηρεσίες, πρέπει να έχει ευκολίες στην περίπτωση που είναι άτομα σε φάση αποκατάστασης ή ανάρρωσης από κάποια επέμβαση. Φυσικά πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). Η προσβασιμότητα δεν νοείται μόνο ως διεύρυνση της χρηστικής δυνατότητας συγκεκριμένων δομημένων (δημόσιων ή όχι) χώρων, δε νοείται μόνο ως παράμετρος κατασκευαστικής αρτιότητας ενός κτηρίου ως προς τα δομικά του στοιχεία, ούτε ως δυνατότητα μετακίνησης μόνο.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι μιας τουριστικής δραστηριότητας, στην περίπτωση ΑμΕΑ αποτελούν φραγμό στην ομαλή διαμονή και μετακίνηση τους στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, άλλα και στην επαρχία. Σαν αποτέλεσμα, πάρα πολύ λίγοι παρατετραπληγικοί μπορούν να κυκλοφορήσουν αφού ακόμα και αν προσπαθήσουν θα συναντήσουν τεράστια προβλήματα.


Η πόλη και συγκεκριμένα τα εμπορικά και δημόσια κτίρια, οι κοινωνικοί, αθλητικοί και θρησκευτικοί χώροι, τα Νοσοκομεία ,οι δρόμοι και όλοι οι δημόσιοι χώροι καθώς και οι χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων πρέπει να είναι προσπελάσιμοι και προσιτοί στα μειονεκτούντα και ανάπηρα άτομα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μετά από έρευνα επιτόπιας καταγραφής στην Αθήνα, η προσπελασιμότητα σε μουσεία είναι μέτρια έως πολύ κακή σε ποσοστό 83,3% (με το πολύ κακή να ανέρχεται στο 50%)

Εκτιμάται ότι πάνω από 40 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ακόμη δεν πηγαίνουν διακοπές. Για πολλούς από αυτούς η κάποια μορφή αναπηρίας τους θεωρείται το κυρίως εμπόδιο που παρακωλύει την πρόσβαση τους σε πολλές από τις υφιστάμενες προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, η ζήτηση για πρόσβαση σε

τουριστικές υπηρεσίες αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό ώστε όλοι εκείνοι που εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία αναγκάζονται να αναγνωρίσουν στους τουρίστες με αναπηρία ότι αντιπροσωπεύουν μια πολύ σημαντική ομάδα καταναλωτών που περιμένουν ακόμη για αύξηση διαθέσιμων, κατάλληλων ποιοτικών τουριστικών προσφορών και υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις τους. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι τουρίστες με αναπηρία συνοδεύονται στα ταξίδια τους από τουλάχιστον άλλο ένα άτομο, οπότε και η εν λόγω ομάδα καταναλωτών είναι μεγαλύτερη, επομένως αξίζει σοβαρότερης εμπορικής προσοχής.

Ένα από τα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι η αρνητική στάση και η προκατάληψη της κοινωνίας. Παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο, οι αντιλήψεις για το τι σημαίνει να έχει ένα άτομο ειδικές ανάγκες παραμένουν βαθιά ριζωμένες στις εκπαιδευτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές πρακτικές. Συνεπώς τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν περιορισμένες ευκαιρίες για

εκπαίδευση, συμμετοχή στην κοινωνική ζωή, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και ανάπτυξη των προσόντων. Πρέπει συνεπώς να γίνουν πολλά για να αλλάξουν τα στερεότυπα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ούτε η συμβολή τους στην κοινωνία.

Όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με άτομα με αναπηρία πρέπει να είναι σε θέση να τα εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Στις επαφές αυτές περιλαμβάνονται διαπροσωπικές συνομιλίες, μέσω τηλεφώνου, δια αλληλογραφίας ή μέσω ταξιδιωτικών γραφείων ή τρίτων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και οποιονδήποτε άλλο πελάτη, με τη διαφορά ότι ίσως χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο εάν υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας.

Οι τουρίστες με αναπηρία αποδέχονται σε γενικές γραμμές ότι τα επίπεδα προσβασιμότητας που παρέχονται από τα ξενοδοχεία κάθε άλλο παρά τέλεια μπορούν να θεωρηθούν, και ότι ο ρυθμός προόδου προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης προσβασιμότητα δυσχεραίνεται από οικονομικά εμπόδια.

Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία δεν είναι προβλήματα υποδομής, αλλά συμπεριφοράς. Αναμφισβήτητα, η αρνητική συμπεριφορά θεωρείται το μεγαλύτερο εμπόδιο για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας ή μαθησιακές δυσκολίες που επιθυμούν να ταξιδέψουν.

Η αλλαγή στη συμπεριφορά μπορεί να ενέχει ελάχιστο κόστος

Ο αριθμός των προσπελάσιμων ξενοδοχείων και των άλλων αντίστοιχων καταλυμάτων ανά την Ευρώπη είναι πολύ χαμηλός, ενώ ακόμα και εκείνα που θεωρούνται προσπελάσιμα πολύ σπάνια καλύπτουν απολύτως τις ανάγκες των φιλοξενούμενων με αναπηρία. Το 10-20% των Ευρωπαίων πολιτών έχει κάποιου είδους αναπηρία και τα ποσοστά αυτά αυξάνονται σταδιακά με τη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα ο τουρισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες δεν είναι ανεπτυγμένος όσο θα έπρεπε για μια ευρωπαϊκή πόλη. Αυτή η κατηγορία επισκεπτών στην Ελλάδα δεν είχε ποτέ προβλεφθεί τα προηγούμενα χρόνια για αυτό και δεν υπήρξε καμία υποδομή στα ξενοδοχεία. Τα τελευταία χρόνια γίνανε και γίνονται κάποιες προσπάθειες για την νέα αυτή κατηγορία καταλυμάτων αλλά θα πρέπει να είναι υποχρεωτικές οι υποδομές σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων και σε κάθε είδους καταλύματα, καθώς και να δοθούν ειδικά κίνητρα στους επιχειρηματίες έτσι ώστε ανεξαρτήτου κόστους οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αυτές τις υποδομές των μονάδων.

Αν θέλουμε ιατρικό τουρισμό, το κράτος , η πολιτεία , η κυβέρνηση , η αυτοδιοίκηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, θα πρέπει επιτέλους, να δώσουν την κατάλληλη σημασία και την οριστική λύση στο θέμα των ΑΜΕΑ όχι μόνο στον τουριστικό τομέα αλλά και σε όλα τα δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια που λειτουργούν για το κοινό, είτε είναι δημόσιες υπηρεσίες είτε ιδιωτικές επιχειρήσεις.


Ολοκλήρωση της δράσης "Εργαστήρι Φωτογραφίας για ΑμεΑ" από το "βηματίΖΩ"


O Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Ν.Κιλκίς «βηματίΖΩ» με χαρά ανακοινώνει πως ολοκληρώθηκε η δράση με τίτλο «Εργαστήρι Φωτογραφίας για ΑμεΑ» που υλοποιούσε στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γένια Σε Δράση» κατά τη διάρκεια του οποίου παραδίδονταν μαθήματα φωτογραφίας σε νέους με αναπηρία αλλά και σε νέους τυπικής ανάπτυξης.

Πρόκειται για εθνική πρωτοβουλία που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας και είχε ως στόχο οι νέοι με αναπηρία να ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης της φωτογραφίας και να απασχοληθούν δημιουργικά. Η πρωτοβουλία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αλλά και οι στόχοι που είχαν τεθεί επιτεύχθηκαν πλήρως.

Η υλοποίηση του προγράμματος έγινε σε συνεργασία την φωτογράφο κα Ζωή Παπαδοπούλου και σημαντική ήταν και η συμβολή του εκπαιδευτή της φωτογραφικής ομάδας του Δήμου Κιλκίς κου Τσιτάκη Θανάση.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα της Ε.Ε. “Νέα Γενιά Σε Δράση” και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.


Αυστραλία: Επιδότηση ομογενειακού ιδρύματος για ΑμΕΑ



Νέα επιχορήγηση, που εκλαμβάνεται από τους ιθύνοντες ως επιβεβαίωση ότι ο φορέας είναι από τους καλύτερους αυτού του είδους στην Αυστραλία, θα παίρνει από εδώ και στο εξής, σε ετήσια βάση, το ομογενειακό ίδρυμα «Εστία» για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο οργανισμός αυτός, που ανήκει στο δυναμικό της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, με έδρα την Ενορία του Αποστόλου Ανδρέου στο προάστιο Gladesville του Σύδνεϋ, θα λαμβάνει επί πλέον 1.160.000 δολάρια, κάθε χρόνο. Η επιπρόσθετη οικονομική ενίσχυση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ισχυρότεροι Μαζί».

«Ευχαριστούμε την κυβέρνηση της Ν. Ν. Ουαλίας για την ευαισθησία που επέδειξε προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ιδιαίτερα για την αναγνώριση ότι η ΕΣΤΙΑ ηγείται τώρα στην παροχή υπηρεσιών ποιότητας και αποτελεί ένα περιβάλλον που πραγματικά φροντίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και πρόεδρος του Ιδρύματος κ.κ. Στυλιανός, ο οποίος εξήρε «τους χιλιάδες πιστούς οι οποίοι υποστηρίζουν τον Οργανισμό τόσο γενναιόδωρα».

«Μαζί με τα υπάρχοντα κέντρα προσωρινής διαμονής και το υπάρχον ομαδικό σπίτι, αυτή η χρηματοδότηση σημαίνει ότι η ΕΣΤΙΑ μπορεί τώρα να αναπτυχθεί και να ιδρύσει δύο ακόμη μόνιμα ομαδικά σπίτια για τους νεαρούς ενήλικες με ειδικές ανάγκες, των οποίων οι γονείς ή κύριοι φροντιστές δεν δύναται πλέον να μεριμνήσουν γι' αυτούς. Θα τους προσφέρει έναν πιο ανεξάρτητο τρόπο ζωής, καθώς το ίδρυμα θα επικεντρώνεται στην τακτική που δίνει έμφαση στο πρόσωπο και τις ατομικές ανάγκες» δήλωσε από πλευράς τους ο διευθυντής της «Εστίας», π. Άγγελος Αλιφιεράκης.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά θα σχεδιαστούν και κατασκευασθούν τώρα δύο νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις για νέους με ειδικές ανάγκες -και πάλι στην ίδια περιοχή, το Gladesville- με τη βοήθεια του ομογενούς αρχιτέκτονα, Άγγελου Κανδαλέπα.

«Κάθε κάτοικος θα έχει το δικό του δωμάτιο, πλήρες, με εντοιχισμένες εγκαταστάσεις, με κοινοτική πρόσβαση, σε μικρή απόσταση από καταστήματα, συγκοινωνία και 24ωρη περίθαλψη», όπως εξήγησε ο π. Άγγελος.


Επίγειος παράδεισος για τα ΑμεΑ ο δήμος Ρεθύμνου


Δεν είναι τυχαίο ότι το Ρέθυμνο αναφέρεται ως πόλη φιλική και προσβάσιμη για τους Ανάπηρους σε έγκριτα έντυπα, βιβλία και οδηγούς όπως είναι το περιοδικό «θέματα Αναπηρίας» που εκδίδει η ΕΣΑμεA, η έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο «Προσβασιμότητα: διάδρομοι κοινωνικής ένταξης ΑΜΕΑ» κι εκδόθηκε σε βιβλίο, ενώ το επιβεβαιώνουν απερίφραστα και οι ξένοι επισκέπτες του.

Σε κάθε σημείο της πόλης, όπου και να πας, βλέπεις το ανθρωποκεντρικό «πρόσωπο» της πόλης, το οποίο «μεταφράζεται» σε ενέργειες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας-ΑμεΑ, όπως, για παράδειγμα οι ράμπες. Πέραν αυτού, όμως, ο δήμος και η ΔΕΥΑ Ρεθύμνου έχει προχωρήσει στην εφαρμογή κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής για τα άτομα ΑμεΑ, εξασφαλίζοντας τους μείωση κατά 60% στο τιμολόγιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου και κατά 50% στα δημοτικά τέλη και τους φόρους.

Όπως εξηγεί, με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, «πέραν της ευαισθησίας των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των κατοίκων του Ρεθύμνου, πέραν της γενικότερης σύγχρονης αντίληψης για θέματα ΑμεΑ, οι ίδιες οι συνθήκες ανάπτυξης ενός τόπου διαμόρφωσαν το πλαίσιο σχεδιασμού της πολιτικής για τους αναπήρους». Και όταν μιλάμε για Ρέθυμνο, μιλάμε και για μια από τις «βαριές βιομηχανίες» της χώρα μας, που άπτεται της ανάπτυξης μιας περιοχής: τον τουρισμό.

Ο τουρισμός έφερε τις... ράμπες

Η εκρηκτική, λοιπόν, τουριστική ανάπτυξη που σημείωσε τα τελευταία 30 χρόνια η πόλη του Ρεθύμνου, αφενός ώθησε τη δημοτική Αρχή στη δημιουργία σύγχρονων τουριστικών υποδομών, υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας, όπως, για παράδειγμα στο παραλιακό μέτωπο, και αφετέρου συνέβαλε αποφασιστικά στην αλλαγή της νοοτροπίας των κατοίκων και στη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας, με κυρίαρχο στοιχείο της το σεβασμό στις ανάγκες των αναπήρων, σημαντικός αριθμός των οποίων επέλεγαν το Ρέθυμνο ως τόπο διακοπών τους.

Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας

Με αυτά τα δεδομένα αυτά και με στόχο την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των αναπήρων στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, η δημοτική Αρχή και ο Γιώργος Μαρινάκης εφαρμόζουν το Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας, το οποίο εκπονήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το Σχέδιο περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο σχέδιο ανάπλασης κεντρικών οδικών αρτηριών, λεωφόρων και πλατειών μεγάλο μέρος του οποίου έχει ήδη εκτελεστεί, ένα άλλο εκτελείται ήδη.

Συγκεκριμένα:
- Δημιουργήθηκαν μεγάλες πλατείες, όπως είναι η πλατεία Μικρασιατών, ένα στολίδι κυριολεκτικά στην καρδιά της Παλιάς Πόλης που, εκτός από τις νέες κτηριακές υποδομές, διαθέτει κοινόχρηστο χώρο έκτασης 7,5 στρεμμάτων και αποτελεί έκφραση της σταθερής μας επιδίωξης για δημιουργία ανοιχτών δημόσιων χώρων, προσβάσιμων σε όλους, Αποτελεί χώρο συνάθροισης, αναψυχής, ανάπαυσης και χώρο κοινωνικών εκδηλώσεων.
Ανάλογο παράδειγμα είναι και η πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη που αναπλάστηκε αποκαθιστώντας την αισθητική και λειτουργική ισορροπία στην ανατολική, παραλιακή είσοδο της πόλης.

- Στις νέες πλατείες φυσικά προβλέφθηκαν και κατασκευάστηκαν ειδικές ράμπες που πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές κι επιταγές της βιώσιμης κινητικότητας, σε θέσεις που επελέγησαν και καθορίστηκαν σε συνεργασία με το Σωματείο, οι οποίες διασφαλίζουν την πρόσβαση των κινητικά αναπήρων σε αυτές.

- Ράμπες τέτοιου εξάλλου δημιουργήθηκαν στην πλειονότητα των δημοτικών υπηρεσιών, όπως είναι το δημαρχείο, τα κτήρια που στεγάζουν τις Τεχνικές και Οικονομικές Υπηρεσίες του δήμου, το Σπίτι του Πολιτισμού, που φιλοξενεί αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε κάποια από τα οποία εγκαταστάθηκε και σύγχρονος ανελκυστήρας κουμπιά ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάπηροι, σε σχολεία και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους.

- Ράμπες καθόδου κατασκευάστηκαν και στο πλαίσιο της ανάπλασης του βόρειου παραλιακού μετώπου προκειμένου οι πολίτες και οι επισκέπτες με κινητικά προβλήματα, να έχουν πρόσβαση στην παραλία. Σημειώνεται ότι σε ότι αφορά το αμμώδες τμήμα, έχουν εγκατασταθεί είτε από το δήμο είτε από τους εκμισθωτές των τμημάτων παραλίας, στους οποίους ο δήμος το έχει θέσει ως αναγκαία προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας εκμίσθωσης, ειδικοί ξύλινοι διάδρομοι όδευσης που οδηγούν στη θάλασσα.

- Κατασκευάστηκαν μεγάλα ασφαλή πεζοδρόμια τα οποία διαθέτουν ειδικό διάδρομο για τη διάβαση των τυφλών.

- Έχουν γίνει εγκαταστάσεις ηχητικής σήμανσης στους υφιστάμενους φωτεινούς δήμος έχει προγραμματίσει την ενεργοποίησή τους ώστε να διευκολύνει τη διέλευση των τυφλών.

- Σε ό,τι αφορά τις θέσεις στάθμευσης ΑμΕΑ, το δημοτικό συμβούλιο έχει εγκρίνει τις αναγκαίες θέσεις στάθμευσης σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ έχουν διατεθεί-οριοθετηθεί θέσεις στάθμευσης μπροστά από τις κατοικίες σε άτομα με βαριά κινητική αναπηρία. Η Δημοτική Αστυνομία έχει επιφορτιστεί με τη φύλαξη των συγκεκριμένων θέσεων και επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα στους μη δικαιούχους χρήστες.

- Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχώς παρεμβάσεις σε σχολεία παλαιάς κατασκευής, της Α'θμιας και Β' θμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα των ΑμεΑ και στους χώρους μάθησης οι οποίες περιλαμβάνουν και κατασκευή ειδικών τουαλετών αναπήρων.

- Σημειώνεται επιπλέον πως σε όλες τις δημόσιες τουαλέτες της πόλης έχουν ήδη εγκατασταθεί ειδικά WC για τους ανάπηρους.

Τέλος, στην προσπάθεια του να διασφαλίσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το δικαίωμα της πρόσβασης των ΑμεΑ σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους της πόλης, ο Δήμος Ρεθύμνης κάνει αυστηρές συστάσεις σε όλους όσοι κάνουν αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε οι επιχειρήσεις τους να πληρούν τις στοιχειώδεις συνθήκες εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρία με βασικό κριτήριο κατ' αρχάς την προσβασιμότητά τους.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο στρατηγικός σχεδιασμός στον τομέα αυτό, καταρτίστηκε από το δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη με γνώμονα τις προτάσεις όλων των σωματείων ΑμεΑ, όπως είναι ο Σύλλογος Κωφών Ν. Ρεθύμνης, σύλλογοι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως είναι ο Σύλλογος ΑΓΑΠΗ, και άλλοι που λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια στην πόλη. «Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε και έχει για εμάς η άποψη του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία στο νομό Ρεθύμνου, που είναι ο επίσημος φορέας αυτοεκπροσώπησης των Ατόμων με Αναπηρία όλων των κατηγοριών στο νομό (σ.σ: αριθμεί 1.100 μέλη και είναι ο επίσημος κοινωνικός εταίρος της ελληνικής Πολιτείας σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο). Είναι ένα δραστήριο Σωματείο με το οποίο έχουμε ως δήμος άψογη συνεργασία σε σταθερή βάση», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Ρεθύμνου.

Κοινωνική τιμολογιακή πολιτική σε... νερό και δημοτικούς φόρους

«Η δυσμενής οικονομική συγκυρία που εξωθεί στην περικοπή κοινωνικών και οικονομικών παροχών απέχει από τη φιλοσοφία του Δήμου μας που συνεχίζει τις λίγες σε αριθμό αλλά σημαντικές σε οικονομικό όφελος διευκολύνσεις στα ΑμεΑ εξασφαλίζοντας τους μείωση κατά 60% στο τιμολόγιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου και κατά 50% στα δημοτικά τέλη και τους φόρους», σημειώνει στην ιστοσελίδα ο δήμαρχος.

Επίσης, ο δήμος καλύπτει το ενοίκιο του χώρου που στεγάζει τη λειτουργία του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Νομού Ρεθύμνης, ενώ στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας του με όλα τα Σωματεία και Συλλόγους που λειτουργούν για την εξυπηρέτηση αναπήρων ενισχύει σχεδόν εξ ολοκλήρου τη δράση του Αθλητικού Σωματείου ΑΜΕΑ «Ίκαρος» παρέχοντάς του προπονητή, πισίνα, γυμναστήριο και αθλητικό υλικό. Ανάλογες παροχές σε επίπεδο αθλητισμού έχει εξασφαλίσει στο Σύλλογο ΑΓΑΠΗ και στο Ειδικό Σχολείο. Στο Ειδικό Σχολείο, εκτός τις διευκολύνσεις σε επίπεδο αθλητισμού ο δήμος χορήγησε ειδικά διαμορφωμένο mini Bus για τη μεταφορά μαθητών του ενώ καλύπτει και τη δαπάνη συνοδού τους.
Κατοχυρωμένη είναι εξάλλου εδώ και χρόνια η δωρεάν είσοδος ΑμεΑ σε όλες ανεξαιρέτως τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου, όπως είναι το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, η Γιορτή Κρητικού Κρασιού και Παραδοσιακών Προϊόντων κ.λπ.

Τουρισμός για όλους στο Ρέθυμνο

«Η συνεργασία μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: Π.Ε. Ρεθύμνης, Δήμο Ρεθύμνης, ΕΒΕ, Σύλλογο ξενοδόχων και σύλλογο εστίασης και αναψυχής είναι συνεχείς με σκοπό τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης», σημειώνει με δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr ο Δημήτρης Τσαχάκης, πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ νομού Ρεθύμνης.

«Ιδιαίτερα με το Δήμο Ρεθύμνης η συνεργασία μας είναι στενή και ο ρόλος μας είναι συμβουλευτικός. Συμμετέχουμε στην επιτροπή διαβούλευσης και σε άλλες μεταξύ των οποίων για θέματα τουρισμού και προσβασιμότητας. Τα παραπάνω θετικά που περιγράφουμε είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεων μας, όπως προκύπτει όμως από αυτά μένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Επιδίωξη και διεκδίκησή μας αποτελεί να καλυφθούν τα κενά που αναφέραμε πιο πάνω κυρίως ως προς την προσβασιμότητα ώστε ο επισκέπτης με αναπηρία να έχει τα ίδια δικαιώματα στην ψυχαγωγία τη διασκέδαση και τον τουρισμό», συμπληρώνει.

«Πρόκειται για ένα αγαπημένο προορισμό. Χιλιάδες ξένοι και Έλληνες τουρίστες τον επισκέπτονται κάθε χρόνο για τις πολλές όμορφες παραλίες του, καθώς και για τα γραφικά χωριά και τη γνωστή κρητική φιλοξενία. Η πόλη του Ρεθύμνου έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα, συνδυασμός από ελληνικό, μουσουλμανικό και ενετικό στοιχείο. Αυτή η όμορφη και ρομαντική πόλη παρέχει πολλές διευκολύνσεις στα άτομα με αναπηρία όλων των κατηγοριών δίνοντας πολλές εναλλακτικές. Τα τελευταία χρόνια επισκέπτονται το Ρέθυμνο πολλοί ξένοι και Έλληνες με αναπηρία μεμονωμένα ή με γκρουπ», καταλήγει.

Κατά πόσο, όμως, είναι προσβάσιμο το Ρέθυμνο σύμφωνα με το Δ. Τσαχάκη; Από την περιγραφή του και μόνο αναδεικνύεται και μόνο αυτό που προσπάθησε ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης να κάνει: έναν τόπο «ανθρωποκεντρικό», με σεβασμό στους συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα υγείας, έναν τόπο που όλοι μπορούν να δουν και να θαυμάσουν:

Την παλιά πόλη διασχίζουν δύο από τους πιο εμπορικούς δρόμους, την Εθνικής Αντιστάσεως και την Αρκαδίου. Τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης είναι πεζόδρομοι και σε αυτά συνυπάρχουν καταστήματα τουριστικών ειδών ρακάδικα, ρεμπετάδικα, μπαρ, καφέ, εστιατόρια κ.ά. Όλοι οι παραπάνω δρόμοι είναι προσβάσιμοι στα ΑμεΑ, ενώ υπάρχουν και προσβάσιμες τουαλέτες σε δύο εισόδους τους.

Στην καρδιά της, ο Δήμος Ρεθύμνης δημιούργησε την πλατεία Μικρασιατών. Είναι μια μεγάλη πλατεία με αισθητικούς και λειτουργικούς διαδρόμους όδευσης τυφλών, ράμπες, οπτική σήμανση και προσβάσιμο WC. Εκεί δημιουργήθηκε το Σπίτι του Πολιτισμού στο οποίο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, ημερίδες, συναυλίες και άλλα δρώμενα. Είναι απόλυτα προσβάσιμο και διαθέτει αναπηρική τουαλέτα.

Στο ωραιότερο ίσως σημείο της Παλιάς Πόλης, το ενετικό λιμάνι με τον αιγυπτιακό φάρο του, όπου υπάρχουν σε όλη την περίμετρο του λιμανιού ψαροταβέρνες και νυχτερινά μπαρ που είναι προσβάσιμα, με τις αναπλάσεις που πραγματοποιήθηκαν και αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη η πόλη του Ρεθύμνου είναι απόλυτα προσβάσιμη στα ΑμεΑ.

Τα πεζοδρόμια, οι πλατείες και τα πάρκα διαθέτουν ράμπες με πολύ καλή κλίση, διαδρόμους όδευσης τυφλών, κοινόχρηστες προσβάσιμες τουαλέτες σε τρία κεντρικά σημεία, οπτική σήμανση και θέσεις στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ. Σε κεντρικές διασταυρώσεις υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες που διαθέτουν ηχητική σήμανση. Ανατολικά της πόλης, ο παραλιακός δρόμος μήκους 6 χλμ., από την πλευρά της θάλασσας είναι ένας μεγάλος πεζόδρομος. Στην απέναντι πλευρά, σε όλη αυτή τη διαδρομή υπάρχουν ξενοδοχεία, καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες κτλ. Ο πεζόδρομος χωρίζει το δρόμο από τη θάλασσα σε όλη τη διαδρομή, σε τακτά διαστήματα υπάρχουν ράμπες πεζοδρομίου και ράμπες που κατεβαίνουν στην αμμουδιά η οποία έχει πλάτος 30-50 μέτρα. Υπάρχουν ξύλινοι διάδρομοι που οδηγούν από τις ράμπες έως τη θάλασσα. Στην παραπάνω διαδρομή υπάρχουν και θέσεις πάρκινγκ αναπηρικών αυτοκινήτων.

Το Ρέθυμνο διαθέτει πολλά ξενοδοχεία και καταλύματα μεγάλα και μικρά, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι προσβάσιμα. Στον περιφερειακό δρόμο, από το ενετικό λιμάνι και δυτικά, υπάρχουν ουζερί θερινές ταβέρνες των οποίων η προσβασιμότητα υπάρχει μόνο στα τραπεζάκια που βρίσκονται στη πλευρά της θάλασσας. Ο δρόμος αυτός βρίσκεται στη σκιά του ενετικού φρουρίου της Φορτέτζας, η οποία είναι χτισμένη στο ψηλότερο σημείο του λόφου της παλιάς πόλης. Υπάρχει προσβάσιμος δρόμος για να φτάσει κανείς έως το φρούριο. Μέσα σε αυτό υπάρχει το Ανοιχτό Θέατρο «Ερωφίλη», στο οποίο τους θερινούς μήνες πραγματοποιείται το αναγεννησιακό φεστιβάλ που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο θέατρο υπάρχει προσβάσιμη τουαλέτα και θέση πάρκινγκ οχήματος ΑμεΑ.

Πέραν αυτών, προσβάσιμα για τα ΑμεΑ είναι το λιμάνι και τα ΚΤΕΛ, όπως επίσης και το Παλαιοντολογικό Μουσείο Γουλανδρή, το οποίο στεγάζεται στο Τζαμί Βελί Πασά. Επίσης, «φιλικά» προς τα ΑμεΑ είναι ο Δημοτικός Κήπος στο κέντρο της πόλης (διαθέτει αναπηρική τουαλέτα) οι αθλητικοί χώροι και οι ναοί, τουριστικά χωριά, όπως, το Πάνορμο, το Μπαλί, οι Σίσσες κ.ά., τα νότια παράλια (Αγία Γαλήνη, Πλακιάς, Δαμνόνι, Πρέβελης, Ροδάκινο κ.ά). Στην ενδοχώρα και στον Ψηλορείτη, προσβάσιμα είναι το Ίδεον Άνδρο, το Οροπέδιο της Μίδας, το Αστεροσκοπείο, η πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Υακίνθου και αρκετά καταφύγια, το φράγμα των ποταμών Αμαρίου, οι καταρράκτες της Αργυρούπολης (ένα φανταστικό τοπίο με πλατάνια με υπέροχες ταβέρνες με σπεσιαλιτέ τη κρητική κουζίνα και διατροφή).



Ξεκινά η λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών του ΚΕ.Π.Α.



Περισσότερες από 300 οι εκκρεμείς αιτήσεις στο Ρέθυμνο.

Από τις 25 Σεπτεμβρίου οι υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους συνεδριάζοντας στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ στην οδό Μοάτσου, ενώ οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ στο Μασταμπά.

Οι γιατροί που θα απαρτίζουν τις επιτροπές θα έρχονται από την Αθήνα και η ειδικότητα τους θα συνάδει με την αναπηρία του εξεταζόμενου, όταν κατατίθενται 15 αιτήσεις της ίδιας κατηγορίας αναπηρίας

Το Ρέθυμνο ήταν η μοναδική περιφερειακή ενότητα Κρήτης που δεν λειτουργούσε ΚΕΠΑ, όμως με πείσμα, επιμονή και αποφασιστικότητα το Σωματείο ατόμων με αναπηρία Ρεθύμνου διεκδίκησε κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας. Οι συνεχείς πιέσεις του Σωματείου προς το Υπουργείο Εργασίας και τη διοίκηση του ΙΚΑ έφεραν τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, τα ΑμεΑ του νομού θα μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα στον τόπο τους, χωρίς επιπλέον ταλαιπωρία, οικονομικό κόστος και χρονοβόρες διαδικασίες.

Το ΚΕΠΑ έχει ιδρυθεί από τις 7 Μαΐου, όμως, οι υγειονομικές επιτροπές δεν λειτουργούσαν, με αποτέλεσμα τα άτομα με αναπηρία να περιμένουν μήνες για την εξέταση τους, με συνέπεια να τους έχει διακοπεί το προνοιακό επίδομα, η σύνταξη και κάθε παροχή από τις ελάχιστες που έχουν απομείνει.

Σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας της δυσλειτουργίας, των προβλημάτων και των ελλείψεων, κυρίως σε ειδικότητες γιατρών, περίπου 55.000 ΑμεΑ περιμένουν να εξετασθούν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ προκειμένου να αξιολογηθεί η αναπηρία τους και να λάβουν το αντίστοιχο ποσοστό. Στο νομό Ρεθύμνου εκκρεμούν 300 αιτήσεις, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται αυτοί που υπέβαλλαν αίτηση πριν τις 7 Μαΐου στους γειτονικούς νομούς και ακόμα δεν έχουν εξεταστεί.

Στις επιδιώξεις του Σωματείου ατόμων με αναπηρία είναι να στεγασθεί το εν λόγω κέντρο σε ένα χώρο άνετο, λειτουργικό και εύκολα προσβάσιμο στα ΑμεΑ, όπως επίσης να καταργηθεί η καταβολή των 46€ από τον εξεταζόμενο.


Ταλαιπωρία αναπήρων στα νησιά μας



Στη Ρόδο είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται οι ανάπηροι απ’ όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, για να εξεταστούν από τις υγειονομικές επιτροπές, με αποτέλεσμα να υφίστανται πρωτοφανή ταλαιπωρία και βεβαίως να υπάρχει το οικονομικό κόστος.

Την ανάγκη να λυθεί το θέμα αυτό, θέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, απευθυνόμενος στους υπουργούς Εργασίας και Υγείας.
Ειδικότερα, επισημαίνονται στην ερώτηση τα εξής:

«Από την 1η Σεπτεμβρίου 2011, που καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στους Φ.Κ.Α., στις Νομαρχίες και το Δημόσιο και αντικαταστάθηκαν σύμφωνα με το Ν. 3863/2010 από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ΑμεΑ σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα των ΑμεΑ, κατοίκων των νησιών των περιφερειακών ενοτήτων της Δωδεκανήσου.

Συγκεκριμένα μετά την εφαρμογή του Ν. 3863/2010 έχει διαπιστωθεί ότι από την ημέρα που κάποιος καθίσταται ανάπηρος, ή λήγει ο χρόνος πιστοποίησής του ως ΑμεΑ και χρειάζεται εκ νέου η επανεξέταση της αναπηρίας του, απαιτούνται τουλάχιστον τρεις (3) μήνες μέχρι να καθοριστεί η ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης για εξέταση, ή επανεξέταση αντιστοίχως. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί έλλειψη στα δικαιολογητικά, η διαδικασία, ουσιαστικά επαναλαμβάνεται από την αρχή.

Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης και των δικαιολογητικών, η αναμονή για να περάσει ο ενδιαφερόμενος από την επιτροπή πιστοποίησης είναι μεγαλύτερη των οκτώ (8) μηνών.

Σημειώνεται, ότι ο ανάπηρος δικαιούται να υποβάλει την αίτηση μετά την λήξη ισχύος της προηγούμενης πιστοποίησης της αναπηρίας του. Το καθεστώς αυτό, οδηγεί αυτομάτως στην αναστολή του επιδόματος, καθώς και του συνόλου των κοινωνικών παροχών που είχε δικαίωμα ως ΑμεΑ. Επισημαίνεται ότι η πιστοποίηση ισχύει αποκλειστικά για δύο μόνο χρήσεις. Επομένως, για την έκδοση πιστοποιητικού για άλλη, πέραν των δύο, χρήση, απαιτείται η επανάληψη της διαδικασίας.

Για όλες τις προαναφερόμενες διαδικασίες, οι κάτοικοι των νησιών είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται από το νησί όπου κατοικούν προς το νησί που έχει έδρα το ΚΕΠΑ π.χ. προς την Ρόδο, ή τη Σύρο, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ατόμων που μετακινούνται και των συνοδών τους, αυξημένα έξοδα λόγω της μετακίνησης και χάσιμο χρόνου, για τους ενδιαφερόμενους και τις οικογένειές τους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,
εάν προτίθενται να αλλάξουν το καθεστώς και τις διαδικασίες που συνοπτικά παρουσιάσαμε, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα των απομακρυσμένων νησιών της Δωδεκανήσου και τις δυσκολίες της συγκοινωνιακής τους σύνδεσης (προσβασιμότητα), με άλλα νησιά, βελτιώνοντας τις συνθήκες παροχής κοινωνικών υπηρεσιών προς τα ΑμεΑ, προκειμένου:

1. Να πραγματοποιείται ο επανέλεγχος των μη αναστρέψιμων περιπτώσεων αναπηρίας από τοπικές επιτροπές σε περισσότερα νησιά, υπό την προεδρία ενός μετακλητού ιατρού με δικαίωμα βέτο.

2. Να αυξηθούν οι συνεδρίες των επιτροπών πιστοποίησης, ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.

3. Να δημιουργηθούν επιτροπές και γραφεία αποδοχής αιτημάτων σε περισσότερα νησιά της Δωδεκανήσου, ή να γίνεται αποδοχή των δικαιολογητικών μέσω ταχυδρομείου (πρωτοκόλληση αίτησης) και όχι κατόπιν ραντεβού, καθώς επίσης να δίνεται το δικαίωμα συμπλήρωσης των δικαιολογητικών εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, για να μην γίνεται άσκοπη επανάληψη της διαδικασίας.

4. Να καταργηθεί το καθεστώς αναστολής του αναπηρικού επιδόματος καθώς και των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, κατά τη διάρκεια αναμονής επανεξέτασης. Σε περίπτωση μη ανανέωσης της πιστοποίησης, να επιβάλλεται η επιστροφή των καταβληθέντων.

5. Στις περιπτώσεις των νέων αναπήρων, να αποδίδεται το επίδομα από την ημερομηνία κτήσης της αναπηρίας και όχι από την ημερομηνία πιστοποίησής της.

Ο ερωτών Βουλευτής
Γάκης Δημήτριος»



Πηγή: http://www.rodiaki.gr

"Αυτά είπα στον Σαμαρά"


«Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό, να μη μας κόψει τα επιδόματα», είπε στο enikos.gr, ένα μέλος της Ομοσπονδίας Παραπληγικών, που μίλησε με τον Αντώνη Σαμαρά. «Δεν μας απάντησε κάτι συγκεκριμένο, αλλά είπε θα κοιτάξει το θέμα με συμπάθεια», είπε ο παραπληγικός ηλικιωμένος. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Παραπληγικών, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σημείο όπου έφθασε ο πρωθυπουργός και είχαν σύντομη συνομιλία μαζί του.

Δείτε το βίντεο:

Καταρρίπτεται ο μύθος για τα βιολογικά προϊόντα



Δεν είναι ούτε πιο θρεπτικά ούτε πιο υγιεινά.

Μια νέα αμερικανική έρευνα έρχεται να αλλάξει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο υγιεινή από τα συμβατικά και τονίζει ότι είναι εξίσου πιθανό να είναι μολυσμένα με ορισμένα βακτήρια.

Από την άλλη, όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα βιολογικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων ή να φιλοξενούν μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Αν και από τόπο σε τόπο διαφέρουν οι πρακτικές που εφαρμόζονται στις βιολογικές φάρμες, τα προϊόντα τους σε γενικές γραμμές αναπτύσσονται χωρίς τη χρήση χημικών φαρμάκων, αντιβιοτικών και ορμονών, ενώ δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Όμως, η νέα έρευνα δείχνει ότι η αντίληψη των καταναλωτών πως τα βιολογικά προϊόντα είναι πάντα πιο θρεπτικά και ασφαλή για την υγεία, δεν είναι κατ' ανάγκη σωστή. Έτσι, παραμένουν ασαφή τα συγκριτικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους, με δεδομένο μάλιστα ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι πολύ ακριβότερα από τα συμβατικά (συχνά έχουν έως διπλάσια τιμή), αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής την δρα Κρίσταλ Σμιθ- Σπάνγκλερ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιολόγησε τα δεδομένα από 237 σχετικές έρευνες που συνέκριναν τη διατροφική αξία των βιολογικών και των συμβατικών τροφών και τις τυχόν διαφορές στο επίπεδο μικροβίων που περιέχουν.

Από τη σύγκριση δεν προκύπτει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες προϊόντων όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες (με εξαίρεση τον ελαφρώς περισσότερο φώσφορο στα βιολογικά). Επίσης δεν βρέθηκε κάποια διαφορά στην περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπη, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το βιολογικό γάλα περιέχει περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ειδικότερα στα φρούτα και τα λαχανικά, δεν διαπιστώθηκε ότι τα βιολογικά υπερτερούν σε θρεπτική αξία. «Παρά την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο θρεπτικά από τα συμβατικά, δεν βρήκαμε αξιόπιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την αντίληψη», όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι τα βιολογικά και τα συμβατικά τρόφιμα είναι εξίσου πιθανό να είναι μολυσμένα με παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως κολοβακτηρίδια (E.coli) και σαλμονέλα. Περίπου το 7% των βιολογικών προϊόντων και το 6% των συμβατικών βρέθηκαν να περιέχουν κολοβακτηρίδια, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τη σαλμονέλα ήσαν 34% (τα βιολογικά) και 35% (τα συμβατικά).

Αντίθετα, υπήρχε αισθητή διαφορά στη μόλυνση με παρασιτοκτόνα- εντομοκτόνα (7% στα βιολογικά έναντι 38% στα συμβατικά) και στα μικρόβια που είναι ανθεκτικά σε αντιβιοτικά (το βιολογικό/οργανικό κρέας είχε κατά μέσο όρο 33% μικρότερη περιεκτικότητα σε αυτά τα βακτήρια σε σχέση με το συμβατικό κρέας). Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, αν και σε μικρότερο βαθμό, τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι απαλλαγμένα τελείως (100%) από παρασιτοκτόνα- εντομοκτόνα.

«Είναι αδύνατο να πει κανείς, με βάση αυτήν τη μελέτη, αν η μία μέθοδος καλλιέργειας είναι καλύτερη από την άλλη», δήλωσε ο ερευνητής Τζιν Λέστερ, ειδικός στη φυσιολογία των φυτών στην Υπηρεσία Αγροτικών Ερευνών του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Όπως είπε, αν και τα νέα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα, δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά, με δεδομένη τη μεγάλη ποικιλομορφία στις βιολογικές/ οργανικές πρακτικές και στην υπάρχουσα δυσκολία να γίνουν διαχρονικές συγκρίσεις.

«Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα βιολογικά και στα οργανικά τρόφιμα, όσον αφορά έναν ενήλικο που θέλει να επιλέξει με βάση μόνο την υγεία του», δήλωσε η ερευνήτρια Ντένα Μπραβάτα. Σημειωτέον ότι ακόμα δεν υπάρχουν μακρόχρονες έρευνες (διάρκειας άνω των δύο ετών) που να συγκρίνουν τις τυχόν διαφορές στις επιπτώσεις για την υγεία μεταξύ όσων τρώνε μόνο συμβατικά και όσων τρώνε μόνο βιολογικά προϊόντα.

Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές, πέρα από τα θέματα της υγείας, υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσε κανείς να προτιμήσει τα βιολογικά προϊόντα, όπως η (πιθανή) καλύτερη γεύση, το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον και τα ζώα κ.α.


Τρώμε ρομαντικά και... αδυνατίζουμε



Η χαλαρή ατμόσφαιρα και η απαλή μουσική αυξάνει την απόλαυση του φαγητού.
Ο χαμηλός φωτισμός και η απαλή μουσική στις αλυσίδες φαστ φουντ μπορούν να μας οδηγήσουν στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων, ενώ παράλληλα να μας δημιουργήσουν μεγαλύτερο αίσθημα ικανοποίησης από την κατανάλωση τροφής.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου Cornell υπό την εποπτεία του καθηγητή Brian Wansink ο οποίος έχει αφιερωθεί στη μελέτη της διατροφικής μας συμπεριφοράς.

Στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να φάνε είτε στην «κλασική» αίθουσα του φαστ φουντ είτε σε μια διαφορετικά διαμορφωμένη αίθουσα με πιο απαλό φωτισμό και ευχάριστη μουσική τζαζ. Οι ερευνητές πίστευαν ότι στο πιο χαλαρό περιβάλλον της δεύτερης αίθουσας οι συμμετέχοντες θα κάθονταν περισσότερη ώρα και θα κατανάλωναν περισσότερο φαγητό.

Τελικά, όμως, διαπίστωσαν ότι παρόλο που οι συμμετέχοντες παρέμειναν περισσότερο στο ήρεμο περιβάλλον της δεύτερης αίθουσας εντούτοις κατανάλωσαν λιγότερο φαγητό συγκριτικά με εκείνους που έφαγαν στο γνώριμο περιβάλλον της αίθουσας του ταχυφαγείου.

Συγκεκριμένα, κατανάλωσαν 18% λιγότερες θερμίδες – 775 συγκριτικά με τις 949 που κατανάλωσαν όσοι δεν άλλαξαν περιβάλλον. Επομένως, όπως παρατηρούν οι ερευνητές η βρώση σε πιο χαλαρή ατμόσφαιρα αυξάνει την απόλαυση του φαγητού και μειώνει την κατανάλωσή του.


Πηγή: http://www.vita.gr

Είναι πιο θρεπτικά τα βιολογικά τρόφιμα;



Τι υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Stanford
.
Τα βιολογικά (οργανικά) τρόφιμα δεν θα μας κάνουν πιο υγιείς υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Stanford μετά την ανάλυση των στοιχείων περισσότερων από 200 σχετικών ερευνών. Το συμπέρασμά τους που ήδη θεωρείται αμφιλεγόμενο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και έχει επικριθεί, είναι ότι δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές όσον αφορά τη θρεπτική αξία των συμβατικών τροφίμων και εκείνων που παράγονται με βιολογικές –οργανικές μεθόδους. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι κατά 30% λιγότερο πιθανό να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Η έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine βασίστηκε στα δεδομένα 17 μελετών που σύγκριναν τους καταναλωτές συμβατικών και οργανικών τροφίμων, καθώς και 223 μελετών που σύγκριναν τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών, βακτηρίων, μυκήτων ή εντομοκτόνων στις δυο κατηγορίες τροφίμων (π.χ., σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, κρέας, γάλα και αυγά).

Σύμφωνα με τους μελετητές τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν παρόμοια ποσοστά βιταμινών, ενώ το γάλα από τις δυο κατηγορίες τροφίμων περιέχει παρόμοια ποσοστά πρωτεΐνης και λίπους – αν και σύμφωνα με μερικές από τις μελέτες που εξετάστηκαν, το βιολογικό γάλα περιέχει περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, τα οργανικά προϊόντα ήταν πλουσιότερα σε άζωτο, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές αυτή η διαφορά τους συγκριτικά με τα συμβατικά, δεν φαίνεται να ωφελεί την υγεία των καταναλωτών, καθώς οφείλεται στις ακολουθούμενες καλλιεργητικές μεθόδους και στο χρόνο συγκομιδής.


Πηγή: http://www.vita.gr

Τα «όπλα» της φύσης κατά του καρκίνου



Βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες που πρέπει να περιλαμβάνουμε στο διαιτολόγιό μας.

Υπάρχουν ποικιλίες θρεπτικών συστατικών και βιταμινών για την πρόληψη του καρκίνου, τις οποίες καλό θα ήταν να βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε και συμπληρώνετε το διαιτολόγιό σας με αυτές.

Φολικό Οξύ

Το φολικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών B και βοηθά στην πρόληψη των λαθών που συμβαίνουν κατά το διπλασιασμό των γονιδίων.

Πολλές τροφές όπως το σπανάκι, ο χυμός πορτοκαλιού και οι ντομάτες περιέχουν φολικό οξύ, ενώ κάποια άλλα τρόφιμα, όπως το ψωμί και τα δημητριακά το έχουν ως πρόσθετη ουσία.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, μειώνει τη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εμφάνιση καρκίνου, ενώ παράλληλα ενισχύει τη λειτουργία του διορθωτικού γονιδίου.

Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, η βιταμίνη D έχει τη ικανότητα να σκοτώνει τις κυτταρικές μεταλλάξεις, υποβοηθώντας το διορθωτή να εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέφει.

Η σωστή διατροφή αλλά και η παραμονή κάτω από τον ήλιο για 20-30 λεπτά (πάντα φυσικά με τη χρήση αντηλιακού) θα σας εφοδιάσει με τα απαραίτητα επίπεδα βιταμίνης D.

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο, το οποίο συναντάμε κυρίως σε τροφές όπως το σκόρδο, ο μπακαλιάρος, το σκουμπρί, η ρέγκα, οι σαρδέλες και τα καρύδια Βραζιλίας.

Σχετικές έρευνες φαίνεται να δείχνουν ότι το σελήνιο συμβάλλει στην αποβολή και αποτοξίνωση των επιβλαβών χημικών ουσιών.

Λυκοπένιο

Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο, ένα καροτινοειδές γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Το λυκοπένιο, όπως και όλα τα καροτινοειδή, προσκολλώνται στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, προκειμένου στη συνέχεια το σώμα μας να μπορέσει να τις αποβάλει χωρίς να προκληθούν βλάβες στα κύτταρα.

Μεγάλες ποσότητες λυκοπένιου βρίσκουμε σε όλα τα προϊόντα ντομάτας και κυρίως όταν μαγειρεύονται ή τρώγονται σε συνδυασμό με λίγο λίπος (πχ. ελαιόλαδο), μιας και σ’ αυτή την περίπτωση γίνεται καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

Μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι και λαχανάκια Βρυξελλών

Η δράση των συγκεκριμένων λαχανικών βασίζεται σε μια χημική ουσία τους, η οποία προλαμβάνει τον καρκίνο.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση επτά μερίδων την εβδομάδα από αυτά τα λαχανικά, μπορεί να προλάβει την εμφάνιση καρκίνου έως και 50 %.

Άλλες βιταμίνες

Σπουδαίες βιταμίνες που βοηθούν στη μείωση εμφάνισης καρκίνου, είναι η βιταμίνη C και E.

Οι αντιοξειδωτικές αυτές βιταμίνες έχουν τη δύναμη να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, την κύρια αιτία λανθασμένης αντιγραφής DNA και της πρόωρης καταστροφής των κυττάρων.

Σε αυτή την περίπτωση, ο οργανισμός αναγκάζεται να δημιουργεί ταχύτερα νέα κύτταρα, με αποτέλεσμα την αύξηση των πιθανοτήτων για σφάλματα από αυτά που προκαλούν καρκίνο.


Πηγή: http://www.antigiransi.com

Τι να προσέξετε αγοράζοντας σχολικά είδη



Συμβουλές για να μην εκτεθεί το παιδί σε επικίνδυνες ουσίες.

Τα σχολεία σε λίγες ημέρες θα ανοίξουν και τα σχολικά ψώνια για γονείς και μαθητές είναι ένα σημαντικό γεγονός.

Πρέπει να έχετε τον νου σας καθώς για πολλά προϊόντα δεν υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο που να διασφαλίζει την ασφάλεια των προϊόντων.

Όλα αυτά τα έντονα χρωματιστά και -ακόμα χειρότερα με άρωμα- πλαστικά, βινύλια, μολύβια και μαρκαδόροι μπορούν να εκθέσουν το παιδί σας σε χημικά.

Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε καλύτερες επιλογές.

Σχολικές τσάντες πλάτης

Αποφύγετε τις έντονα χρωματιστές τσάντες βινυλίου (κατασκευασμένες από πολυβινύλ χλωρίδιο PVC). Πιθανότατα η ετικέτα στο εσωτερικό να γράφει για το υλικό που είναι φτιαγμένη και για τη χώρα προέλευσης.

Η νομοθεσία για το βινύλιο και τα βαρέα μέταλλα δεν είναι σε όλο τον κόσμο η ίδια. Η παραγωγή και η απόρριψη του PVC έχει συνδεθεί με καρκινογενέσεις και διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος.

Το μαλακό βινύλιο κατασκευάζεται με την προσθήκη φθαλικών αλάτων, χημικών που έχουν συνδεθεί με ένα πλήθος διαταραχών στην υγεία των παιδιών. Τα έντονα χρώματα μπορεί εξ άλλου να περιέχουν μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα. Ο μόλυβδος θεωρείται τοξικός για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών.

Λόγω των χημικών αυτών ή για τα πρόσθετα μέταλλα που περιέχονται, τα πλαστικά αντικείμενα από PVC είναι αδύνατο να ανακυκλωθούν.

Επιλέξτε σχολικές τσάντες από πολυέστερ ή νάιλον και κατασκευασμένες στην Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά, ή επιλέξτε εναλλακτικά τσάντες φτιαγμένες από ύφασμα ή δέρμα.

Περιορίστε τα φθαλικά πετώντας στα σκουπίδια την κουρτίνα του μπάνιου, που είναι κατασκευασμένη από βινύλιο (PVC), τα παιδικά παιχνίδια που έχουν ή είναι φτιαγμένα από μαλακό πλαστικό, τα πλαστικά δάπεδα από βινύλιο και τα αποσμητικά χώρων.

Δοχεία φαγητού και δοχεία νερού

Το βινύλιο επίσης χρησιμοποιείται σαν υλικό για την κατασκευή δοχείων φαγητού για παιδιά. Αν το παιδί σας οπωσδήποτε πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα δοχείο από βινύλιο, προσέξτε να γράφει ότι είναι «ελεύθερο μολύβδου». Θυμηθείτε όμως ότι αυτό είναι απλώς κάτι που το έγραψε ο κατασκευαστής. Αυτά τα προϊόντα δεν έχουν ελεγχθεί ξεχωριστά.

Η καλύτερη προσέγγιση είναι να αποφεύγετε το βινύλιο παντελώς. Δοκιμάστε τα μεταλλικά κουτιά φαγητού (ανοξείδωτα).

Οι γονείς συχνά ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να πάρουν στο σχολείο μαζί τους ένα μπουκάλι με νερό. Αν το νερό της βρύσης είναι ασφαλές δεν χρειάζεται να αγοράσετε μικρά πλαστικά μπουκάλια νερού. Αγοράστε καλύτερα ένα δοχείο πολλών χρήσεων να το έχει στο σχολείο με νερό και να το πλένετε συχνά.

Δυστυχώς, πολλά ελκυστικά, χρωματιστά πολλών χρήσεων δοχεία νερού είναι κατασκευασμένα από πολυκαρμπονικό πλαστικό. Αυτό το πλαστικό αναγνωρίζεται από τον αριθμό ανακύκλωσης «7» που είναι τυπωμένος στην κάτω μεριά του μπουκαλιού. Συχνά μπορεί να υπάρχουν τα γράμματα PC κάτω από το σύμβολο της ανακύκλωσης.

Τα πολυκαρμπονικά πλαστικά περιέχουν Μπισφαινόλη Α (PBA), ένα χημικό που είναι πιθανόν να συνδέεται με διαφόρους τύπους καρκίνους (μαστού και προστάτη), και διαταραχές στην ανάπτυξη των παιδιών.

Η μπισφαινόλη Α μπορεί από το πλαστικό να περάσει στο νερό, μια διαδικασία που αυξάνει με το πλύσιμο των πολυκαρμπονικών πλαστικών με ζεστό νερό, με τον χρόνο και τη φθορά ή την καταστροφή του πλαστικού δοχείου.

Γιατί να το ρισκάρετε; Υπάρχουν καλύτερα εναλλακτικά δοχεία. Επιλέξτε δοχεία νερού κατασκευασμένα από μέταλλο ή γυαλί που μπορούν να μεταφερθούν στο σχολείο.

Κάντε το ίδιο για μεταφορά φαγητού, ιδίως αν αυτό είναι ζεστό ή καυτό. Αν οπωσδήποτε πρέπει να χρησιμοποιήσετε πλαστικά δοχεία επιλέξτε τα δοχεία με αριθμό ανακύκλωσης 1, 2, 4 και 5. Αποφύγετε τα 3, 6 και 7. Ιδιαίτερα ο αριθμός 3 πρέπει να αποφεύγεται καθώς αυτός είναι το σύμβολο για το PVC πλαστικό. Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το PVC για την αποθήκευση νερού και τροφής.

Τα πλαστικά δοχεία που είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμο πλαστικό «1» και «2» γενικά είναι αποδεκτά για την αποθήκευση τροφίμων.

Ανάμεσα στα ανακυκλώσιμα πλαστικά για αποθήκευση τροφής επιλέξτε δοχεία με τους αριθμούς «4» και «5».
Αποφύγετε τον αριθμό «7». Επίσης αποφύγετε τα πλαστικά που δεν έχουν αριθμό ανακύκλωσης και αυτά που γράφουν «other».

Μολύβια, στυλό, μαρκαδόροι και μπογιές

Μπορεί να είναι μια συνήθεια που είναι δύσκολο να σταματήσει, αλλά πρέπει να γίνετε επίμονοι στο να θυμίζετε στα παιδιά σας ότι δεν πρέπει να μασούν τα μολύβια και τα στυλό. Αν είναι εφικτό, επιλέξτε μολύβια που δεν περιέχουν χρώμα. Στο παρελθόν χρωματιστά μολύβια από την Κίνα περιείχαν μόλυβδο.

Επειδή υπάρχει απουσία επαρκών και σωστών κανονισμών στο διεθνές εμπόριο, καλό είναι να προτιμάτε να αγοράζετε μολύβια, χρωματιστά μολύβια και κραγιόν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αμερικής και του Καναδά.

Αν και δεν είναι εγγυημένο ότι τα προϊόντα αυτά δεν περιέχουν μόλυβδο, οι χώρες αυτές έχουν σίγουρα καλύτερους κανονισμούς που αφορούν τη χρήση του μόλυβδου από χώρες όπως για παράδειγμα η Κίνα. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε για να αγοράσετε μπογιές φτιαγμένες από κερί μελισσών ή άλλες οργανικές ουσίες.

Μαρκαδόροι και μαρκαδόροι υπογράμμισης με γλυκιά μυρωδιά θα αναγκάζουν τα παιδιά σας να τους μυρίζουν συνεχώς. Όπως και με άλλα αρωματικά προϊόντα, φθαλικά άλατα χρησιμοποιούνται συχνά για να γίνουν ισχυρά αρώματα και που να διαρκούν περισσότερο.

Επιλέξτε μαρκαδόρους χωρίς άρωμα ώστε να αποφύγετε την έκθεση του παιδιού σας σε φθαλικά.

Μπιζού

Πετάξτε τα μεταλλικά παιχνίδια, τις αλυσίδες για τα κλειδιά, σκουλαρίκια, καρφίτσες και άλλα που έχουν ένα θαμπό γκρι χρώμα, είναι πολύ βαριά για το μέγεθός τους και αν τα σύρουμε σε ανοιχτόχρωμη επιφάνεια αφήνουν μια γκρι γραμμή. Μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα μολύβδου.

Αποθαρρύνετε τα παιδιά και τους έφηβους να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, ώστε να μειωθεί η έκθεσή τους στην ιονίζουσα ακτινοβολία.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Σταματήστε τον πονοκέφαλο χωρίς φάρμακα



Ημερήσιο πρόγραμμα για να απαλλαγείτε από τις ημικρανίες.

Ακολουθείστε το πρόγραμμα που ακολουθεί, χωρίς φάρμακα, για να προστατευτείτε από τον πονοκέφαλο με φυσικό τρόπο.

7 π.μ.: Υπακούστε το ξυπνητήρι

Το χουζούρεμα για περισσότερο από μία ώρα διαταράσσει το βιολογικό σας ρολόι και οτιδήποτε παρεμβαίνει τους φυσιολογικούς ρυθμούς του οργανισμού σας μπορεί να είναι η έναρξη του πόνου.

Φροντίστε να ξυπνάτε (και να πηγαίνετε για ύπνο) την ίδια ώρα κάθε μέρα – το ίδιο ισχύει και για το Σαββατοκύριακο.

7:45 πμ.: Πιείτε τον καφέ σας

Αν συνηθίζετε να ξυπνάτε με ένα διεγερτικό ρόφημα (καφέ ή τσάι), συνεχίστε να το απολαμβάνετε. Η καφεΐνη ενεργοποιεί τους υποδοχείς στον εγκέφαλό σας. Αν την παραλείψετε, το κεφάλι σας μπορεί και να… «επαναστατήσει».

10:45 πμ: Προσέξτε τη στάση σας

Κάθεστε ίσια με τους ώμους προς τα κάτω και πίσω; Αν όχι, διορθώστε τη στάση του κορμού σας.

Το κύριο αισθητήριο νεύρο στο μέτωπό σας ξεκινά από τη βάση του αυχένα – γι’ αυτό αν έχετε μυϊκή ένταση εκεί ή στους ώμους σας, μπορεί να πονά και το κεφάλι σας.

11:30 πμ: Ώρα για νερό

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι η αφυδάτωση είναι συνήθης αιτία πονοκεφάλου. Αν, όμως, τους ρωτήσετε γιατί, δεν έχουν σαφή απάντηση. Όπως και να ‘χει, πίνετε υγρά συχνά.

Κρατάτε ένα μπουκάλι στο γραφείο σας και γεμίζετέ το αρκετές φορές στη διάρκεια της μέρας.

12:30 μμ: Παραλείψτε το σάντουιτς

Ορισμένες ουσίες, όπως τα νιτρικά άλατα (στα αλλαντικά) ή η τυραμίνη (στα μαλακά τυριά) μπορεί να μεταβάλλουν τους νευροδιαβιβαστές και να προκαλέσουν ημικρανία στα άτομα που είναι επιρρεπή σε αυτή.

Προτιμήστε ένα γεύμα με πρωτεΐνες και καλά λιπαρά για να αποφύγετε την απότομη αύξηση σακχάρου που προκαλούν οι απλοί υδατάνθρακες.

3 μμ.: Κάντε διάλειμμα

Όταν είστε υπερβολικά αγχωμένοι, ξεχύνονται οι ορμόνες του στρες, κορτιζόλη και αδρεναλίνη, πράγμα που κάνει τον οργανισμό σας να αυξήσει τη γλυκόζη.

Η απότομη αλλαγή σε αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο. Αν, ωστόσο, αφιερώσετε λίγα λεπτά για να αποσυμπιεστείτε, το στρες δε θα σας καταβάλλει.

6 μμ.: Φορέστε τα αθλητικά σας

Η άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, καταπραΰνει τη σωματική και διανοητική ένταση και βελτιώνει τον ύπνο, καταπολεμώντας έτσι τους πόνους.

8:30 μμ.: Χαλαρώστε σταδιακά

Όταν πέφτετε κατευθείαν στον καναπέ, οι ορμόνες που εκκρίνονται από τον εγκέφαλο συνεχίζουν να παράγονται. Αυτή η έλλειψη ισορροπίας μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που ονομάζουμε «πονοκέφαλο της χαλάρωσης».

Είναι καλύτερο να δίνετε στο σώμα και το μυαλό σας κάποιο μεταβατικό διάστημα κάνοντας μια χαλαρωτική δραστηριότητα.

Δοκιμάστε να κάνετε μερικές διατάσεις, να διαβάσετε ένα βιβλίο. Όταν έρθει η ώρα για ύπνο, θα είστε χαλαροί, χαρούμενοι και έτοιμοι για την επόμενη μέρα.

Τέλος, προσπαθήστε να μειώσετε το στρες. Είναι από τις βασικές αιτίες του πονοκεφάλου!


Πηγή: http://omorfamystika.gr

Τι είναι η νεφρική νόσος



Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ασθενείς
.
Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μια «σιωπηλή» νόσος (οι μισοί από όσους πάσχουν δε γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο), καθώς τα συμπτώματά της συνήθως εμφανίζονται όταν έχει ήδη χαθεί περισσότερο από το 50% της λειτουργίας των δύο νεφρών.

Κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν έγκαιρα τη νόσο από τα πρώτα της στάδια. Τα άτομα που έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από παθήσεις των νεφρών ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες όπως είναι τα άτομα με διαβήτη, υπέρταση, με οικογενειακό ιστορικό νεφροπάθειας, καθώς επίσης και τα άτομα που ανήκουν στην τρίτη ηλικία.

Η νεφροπάθεια, είναι το σύνολο των διαφόρων νοσημάτων των νεφρών, τα οποία περιορίζουν την φυσιολογική λειτουργία των νεφρών και τον καλή απομάκρυνση των διαφόρων τοξικών ουσιών.

Καθώς η νεφρική ανεπάρκεια εξελίσσεται, ο όγκος των αποβαλλόμενων ούρων μειώνεται. Στην περίπτωση αυτή, η μείωση του προσλαμβανόμενου νατρίου και των υγρών θα βοηθήσει στην αποφυγή εμφάνισης υπέρτασης, οιδήματος και καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι ανάγκες κάθε ασθενούς σε νάτριο και υγρά εξατομικεύονται και καθορίζονται από το ατομικό βάρος, την πίεση, τον όγκο των αποβαλλόμενων ούρων και τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών στο αίμα. Αύξηση του σωματικού βάρους και της πίεσης υποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο άτομο παρουσιάζει κατακράτηση Να και υγρών και το αντίθετο.

Περιορισμός στην πρόσληψη υγρών συστήνεται, όταν ο όγκος των αποβαλλόμενων ούρων μειωθεί και ανέρχεται στα 500-750ml συν τον ημερήσιο όγκο των αποβαλλόμενων ούρων. Τα 500-750ml ισοδυναμούν με τις άδηλες απώλειες υγρών και καλύπτονται από το περιεχόμενο νερό των στερεών τροφίμων σε μια τυπική δίαιτα.

Στα άτομα που υφίστανται αιμοκάθαρση, η πρόσληψη νατρίου και υγρών ελέγχεται έτσι ώστε η αύξηση του σωματικού βάρους μεταξύ δύο συνεδριών αιμοκάθαρσης να ανέρχεται σε 2-3kg, παρόλο που μεγαλύτερες αυξήσεις βάρους αποτελούν συχνό φαινόμενο. Η προτεινόμενη πρόσληψη νατρίου για την πλειοψηφία των ασθενών ανέρχεται στα 2-3gr/ ημέρα.

Οι ανάγκες βέβαια θα αυξηθούν παρουσία έντονης εφίδρωσης, εμέτων ή πυρετού. Μια δίαιτα με 3 gr. νατρίου ημερησίως, επιτρέπει ελάχιστο αλάτισμα των τροφών κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αλλά δεν επιτρέπει επιπρόσθετο επιτραπέζιο αλάτι, κατανάλωση καπνιστών ή παστών τροφίμων, κονσερβοποιημένων σουπών ή έτοιμων φαγητών με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι. Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς, πως ο ευκολότερος τρόπος να καταπολεμηθεί η δίψα του ασθενούς και να μειωθεί η πρόσληψη υγρών είναι να μειωθεί η πρόσληψη.

Όταν γίνεται η εκπαίδευση του ασθενούς για το ισοζύγιο υγρών ο διαιτολόγος πρέπει να διδάξει τον ασθενή πώς πρέπει να αντιμετωπίζει τη δίψα του χωρίς να καταναλώνει υγρά.

Παρακάτω παρέχονται κάποιες συμβουλές, που θα βοηθήσουν τον ασθενή να συμμορφωθεί με τη προτεινόμενη πρόσληψη υγρών.

1. Τα άτομα στα οποία συστήνεται περιορισμός της πρόσληψης των υγρών, μπορούν να πιουν συγκεκριμένη ποσότητα νερού, η οποία ισοδυναμεί με τη συνολική επιτρεπόμενη πρόσληψη υγρών. Μια λύση είναι ο ασθενής να γεμίζει ένα θερμός με το ποσό του νερού που επιτρέπεται και κάθε φορά που καταναλώνει ένα υγρό τρόφιμο ή ποτό, να αφαιρεί από το θερμός το αντίστοιχο ποσό νερού.

2. Τρόφιμα που περιέχουν μεγάλα ποσά νερού, όπως παγωμένο γιαούρτι, χυμός φρούτων, ζελατίνη, παγωτό, παγωμένο γάλα, σούπες, γρανίτα, πρέπει να συνυπολογίζονται στην επιτρεπόμενη πρόσληψη υγρών.

Για την καταπολέμηση της δίψας και της ξηροστομίας, ο ασθενής μπορεί:

-Να αφήνει παγάκια να λιώσουν στο στόμα του
-Να μην καταναλώνει την επιτρεπόμενη ποσότητα υγρών έως το μεσημέρι (διαφορετικά θα υπερφορτώσει το σώμα του με υγρά πίνοντας με τέτοιο ρυθμό)
-Η κατανομή των υγρών είναι απαραίτητο να γίνει μεταξύ όλων των γευμάτων και των ενδιάμεσων
-Η λήψη των φάρμακων πρέπει να γίνεται μαζί με τα υγρά των γευμάτων και όχι πίνοντας επιπλέον νερό
-Να μην πίνει από συνήθεια
-Να παγώνει τα υγρά έτσι ώστε να χρειάζεται μεγαλύτερο διάστημα να τα καταναλώσει
-Να μασά τσίχλα ή να καταναλώνει σκληρές καραμέλες
-Να προσθέτει χυμό λεμονιού στο νερό (αυτό θα το κάνει πιο δροσιστικό)
-Να καταναλώνει παγωμένα κομμάτια φρούτων
-Να χρησιμοποιεί στοματικό διάλυμα ή σπρέι στόματος
-Να αποφεύγει τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα νατρίου, όπως κονσερβοποιημένες τροφές, αλμυρά μπισκότα, όπως επίσης καπνιστά ή αλατισμένα κρέατα ή ψάρια
-Να αποφεύγει το αλάτι στο τραπέζι
-Να ξεπλένει το στόμα με το νερό χωρίς κατάποση (μειώνεται το αίσθημα της δίψας)
-Να χρησιμοποιεί πολύ μικρά φλιτζάνια και ποτήρια για τα αφεψήματα και άλλα υγρά
-Να μην κάθεται στον ήλιο (Η έκθεση στον ήλιο κάνει πιο έντονο το αίσθημα της δίψας)


Πηγή: http://www.diatrofi.gr

Έκτη η Χαλκιαδάκη



Στην τιμητική έκτη θέση τερμάτισε η Αδαμαντία Χαλκιαδάκη στον αγώνα αντοχής της ποδηλασίας δρόμου, κατηγορία Β. Αν και ξεκίνησε αρκετά καλά και βρισκόταν κοντά στην τρίτη θέση που έδινε μετάλλιο, η Ελληνίδα παραολυμπιονίκης, με πιλότο την Ηρώ Μηλάκη, έχασε έδαφος στα τελευταία χιλιόμετρα.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ρόμπι Γουέλντον από τον Καναδά, στην δεύτερη θέση τερμάτισε η Ισπανίδα Μπενίτεθ-Γκούζμαν και πήρε το ασημένιο μετάλλιο ενώ το χάλκινο μετάλλιο πήρε η Κάθριν Γκέκεν από την Ολλανδία.


«Χάλκινος» ο Στεφανουδάκης



Το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό (κατηγορία F54/55/56) στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου κατέκτησε ο Μανώλης Στεφανουδάκης.

Ο Έλληνας αθλητής με βολή στα 27.37μ. (F54) που αποτελεί και την καλύτερη του φετινή επίδοση κατάφερε να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Μεξικανός Λουίς Αλμπέρτο Σεπέδα Φέλιξ με 28.07μ. (F54), ενώ το αργυρό μετάλλιο πήρε ο Ρώσος Αλεξέι Κουζνέτσοφ με 27.87μ. (F54).

Αυτό είναι το 12ο μετάλλιο για την ελληνική αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Ο Στεφανουδάκης είχε λάβει μέρος και στον τελικό της σφαιροβολίας, στην ίδια κατηγορία, όπου και κατετάγη 17ος.


Εκτός τελικού ο Κωστάκης



Δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση στον τελικό των 50μ. ύπτιο της κατηγορίας S3 των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου ο Γιάννης Κωστάκης.

Ο Έλληνας κολυμβητής με χρόνο 1:13:21 τερμάτισε έβδομος στην δεύτερη προκριματική μένοντας εκτός συνέχειας του αγωνίσματος.

Αντιθέτως το «παρών» στον τελικό θα δώσουν οι Μπιεόνγκ Έον Μιν (Κορέα), Ντμίτρο Βινοχράντετς (Ουκρανία, ευρωπαϊκό ρεκόρ), Γιάνπινγκ Ντου (Κίνα), Μιγκέλ Άνχελ Μαρτίνεθ Ταχουέλο (Ισπανία), Αντρέι Μεστσεριάκοφ (Ρωσία), Χανχούα Λο (Κίνα), Μίκαελ Φρέντρικσον (Σουηδία) και Χαβιέ Ερνάντεθ Αγκιράν (Ισπανία).


Όγδοος ο Κοτζιάς



Την όγδοη θέση στον τελικό του αγώνα αντοχής (κατηγορία Τ1-2) της ποδηλασίας δρόμου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου κατέλαβε ο Σταμάτης Κοτζιάς.

Ο Έλληνας ποδηλάτης τερμάτισε σε χρόνο 54:10 μένοντας εκτός βάθρου.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Βρετανός Ντέιβιντ Στόουν με 45:17, δεύτερος τερμάτισε ο Ιταλός Τζόρτζιο Φαρόνι με 45:24, ενώ «χάλκινος» αναδείχθηκε ο Τσέχος Ντάβιντ Βόντρατσεκ με 48:34.


Συμβουλές διατροφής για έφηβες



Μην ξεχνάτε την άθληση.

Η εφηβεία είναι μια εκρηκτική ηλικία, τα πάντα στο σώμα σου αλλάζουν και σε προετοιμάζουν για τον κόσμο των μεγάλων.

Εσύ νιώθεις ήδη μεγάλη, ενώ όλοι οι άλλοι σε βλέπουν σαν παιδί ακόμη, κι αυτό σε εξοργίζει. Έχεις κουραστεί να ακούς σχόλια του τύπου «πώς μεγάλωσες έτσι», «έγινες γυναίκα πια» κ.λπ. Τα πάντα σε ενοχλούν, ακόμη και το ίδιο σου το σώμα.

Πριν όμως βγάλεις συμπεράσματα για το σώμα σου, σκέψου ότι περνάς μια εποχή αλλαγών, που το σώμα σου θα αλλάξει και από παιδικό θα γίνει γυναικείο, ίσως με παραπάνω καμπύλες. Πριν βιαστείς να κάνεις «κακές» δίαιτες και να θες να χωρέσεις στα πιο στενά ρούχα, διάβασε τις παρακάτω συμβουλές:

Άλλαξε πρότυπα. Δεν βρίσκεσαι στον κόσμο των περιοδικών, αλλά στον αληθινό κόσμο. Μην έχεις ως πρότυπα τα μοντέλα των περιοδικών, που είναι επάγγελμά τους να είναι τόσο αδύνατες -αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κινήσεις και έχουν απαγορευτεί τα πολύ αδύνατα μοντέλα, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι διατροφικές διαταραχές.

Εσύ μπορεί να νιώθεις μεγάλη και ώριμη, το σώμα σου όμως δεν είναι. Βρίσκεσαι ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης. Η οστική μάζα που θα παίξει μεγάλο ρόλο στην ενήλικη ζωή σου δεν έχει φτάσει στην κορυφή της. Χρειάζεσαι θρεπτικά συστατικά που θα τα βρεις σε μια ισορροπημενη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Μην ξεχνάς να αθλείσαι. Η καθημερινή άσκηση θα σε βοηθήσει να διατηρείς σταθερό το βάρος σου.
Πρωινό, το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Μπορεί το πρόγραμμα σου ως έφηβη να είναι υπερφορτωμένο, αν όμως θες ένα υγιές σώμα, το πρωινό είναι απαραίτητο. Η παχυσαρκία συσχετίζεται θετικά με την παράλειψη πρωινού.

Αν θες το βάρος σου σε φυσιολογικά πλαίσια για πάντα και στην ενήλικη ζωή σου σταμάτα τις δίαιτες. Οι στερητικές δίαιτες φαίνεται ότι χαλάνε τον μεταβολισμό σου, με αποτέλσμα μετά να επαναπροσλαμβάνονται τα κιλά και με το παραπάνω.

Μην εφαρμόζεις οποιαδήποτε δίαιτα βλέπεις σε περιοδικά, έχεις τις δικές σου ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν, σε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Μην μένεις εντελώς νηστική προκειμένου να χάσεις κιλά. Το μόνο που καταφέρνεις, είναι να καταστρέφεις τον μεταβολισμό σου και να θέτεις την υγεία σου σε κίνδυνο.

Βγάλε λοιπόν από το μυαλό σου τη δίαιτα - στέρηση και συβουλέψου έναν διαιτολόγο που θα σε “εκπαιδεύσει” να τρως σωστά, έξυπνα και υγιεινά. Η σωστή διατροφή και η άσκηση θα σε βοηθήσουν να έχεις το σώμα που θες για πάντα.

Μην το παρακάνεις με το φαγητό απ’ έξω. Ασχολήσου με την κουζίνα και μάθε να φτιάχνεις συνταγές που σου αρέσουν. Πες στην οικογένειά σου να αναλάβεις το φαγητό κάποιες μέρες τις εβδομάδας. Η μαμά σου σίγουρα θα χαρεί.

Προσπάθησε να αποφεύγεις τα τσιμπολογήματα και βάλε μια τάξη στο πρόγραμμά σου με πρωινό, 2 κύρια γεύματα και 3 γευματίδια.

Μην ξεχνάς οτι η εφηβεία είναι η ηλικία των αλλαγών, δώσε στο σώμα σου τον κατάλληλο χρόνο και μην ξεχνάς οτι η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση θα σου χαρίσουν ένα υγιές σώμα και στην ενήλικη ζωή.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Πόσο θρεπτικό είναι το τηγανητό ψάρι;



Πότε πρέπει να το προτιμήσουμε.

Είναι γνωστό ότι το τηγανητό ψάρι έχει υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο, περιέχοντας μεγάλες ποσότητες λίπους και trans λιπαρών. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη προσρόφηση του τηγανισμένου λαδιού, από το αλεύρι που έχει χρησιμοποιηθεί στο ψάρι.

Αν μάλιστα το λάδι έχει πολυτηγανιστεί, είναι ακόμη περισσότερο πλούσιο σε trans λιπαρά, τα οποία έχουν συνδεθεί με την αύξηση της κακής (LDL) χοληστερόλης και την μείωση της καλής (HDL) χοληστερόλης.

Είναι τα είδη ψαριών που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια fast food καλή πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων;

Παρόλο που τα είδη ψαριών που διατίθενται σε αυτές τις επιχειρήσεις κατά καιρούς αλλάζουν, το κύριο είδος που σερβίρεται είναι ο μπακαλιάρος. Το ψάρι αυτό περιέχει περίπου 300mg Ω-3 λιπαρών οξέων ανά 100g, αρκετό σε σχέση με άλλα τρόφιμα. Ωστόσο, δεν πλησιάζει την περιεκτικότητα του σολομού σε Ω-3, η οποία είναι πενταπλάσια (1500mg) για την ίδια ποσότητα των 100g.

Θα αλλάξει η περιεκτικότητα Ω-3 στο ψάρι αν αυτό τηγανιστεί;

Όχι δεν θα αλλάξει. Δυστυχώς όμως το τηγανητό ψάρι θα περιέχει επίσης και μεγάλη ποσότητα trans λιπαρών, όπως και άλλες βλαβερές ουσίες που δημιουργούνται κατά την θέρμανση του λαδιού σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Τα οφέλη των Ω-3 λιπαρών οξέων στο ψάρι υπερτερούν των βλαβερών συνεπειών του τηγανίσματος;

Μια μερίδα τηγανητού ψαριού θα σας προσφέρει το 1/3 της ελάχιστης ημερήσιας πρόσληψης σε Ω-3 αλλά και 200% της μέγιστης ημερήσιας πρόσληψης σε trans λιπαρά.

Μπορεί όμως μια μερίδα τηγανητού ψαριού αγορασμένη από fast food εστιατόριο να «μετρήσει» σαν κανονική μερίδα ψαριού, όσον αφορά στο ωφέλιμο μέρος;

Η ερώτηση αφορά όσους συμβουλεύονται την σύσταση της Μεσογειακής Διατροφής που αναφέρει την κατανάλωση δύο (2) μερίδων ψαριού την εβδομάδα.

Οι συγκεκριμένες οδηγίες δεν αναφέρουν ωστόσο, τον τρόπο μαγειρέματος του ψαριού, άρα μάλλον μπορείτε να μετρήσετε και το τηγανητό ψάρι σαν μερίδα. Ποιος βγαίνει όμως κερδισμένος από αυτή την λεπτομέρεια;

Μερικές φορές χρησιμοποιούμε επίσημες διατροφικές συστάσεις για να δικαιολογήσουμε την κατανάλωση κάποιου τροφίμου που γνωρίζουμε ότι δεν είναι ιδιαίτερα θρεπτικό. Σε αυτή την περίπτωση, σκεφτείτε αν όντως ωφελείστε από την επιλογή που κάνετε. Καλό είναι να γνωρίζετε, ότι το πραγματικό όφελος θα το αποκομίσετε αν καταναλώσετε το ψάρι βραστό, ψητό ή στον ατμό.

Μερικές φορές βρισκόμαστε σε καταστάσεις όπου θα πρέπει να επιλέξουμε κάτι «κακό» ανάμεσα σε άλλα. Οπότε, αν οι επιλογές σας είναι μεταξύ τηγανητού ψαριού ή κοτόπουλου, προτιμήστε το ψάρι. Και τα 2 θα περιέχουν μεγάλη ποσότητα trans λιπαρών αλλά το ψάρι θα περιέχει και ωφέλιμα Ω-3 λιπαρά οξέα. Απ’ την άλλη πλευρά, αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε τηγανητό ψάρι ή ψητό κοτόπουλο, προτιμήστε το κοτόπουλο, ακόμη και αν δεν περιέχει Ω-3.

Αν σας αρέσει πολύ το τηγανητό ψάρι, δεν είναι κακό να ενδίδετε πού και πού. Θυμηθείτε, δεν είναι από μόνες τους οι καλές ή οι κακές διατροφικές σας ημέρες που μετράνε, αλλά αλλά το σύνολό τους που έχει σημασία. Όταν λοιπόν θέλετε να παραγγείλετε τηγανητό ψάρι, προτιμήστε ολόκληρο το φιλέτο, αντί για nuggets, για να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη Ω-3 και να ελαχιστοποιήσετε τη λήψη trans λιπαρών. Δώστε έμφαση στη μερίδα που καταναλώνετε (www.megethosmeridas.gr). Ακόμη, καλό θα είναι να μην φάτε ολόκληρη την τραγανή κρούστα και όλες της τηγανητές πατάτες που συνοδεύουν το πιάτο.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Μέτρα για την ασφάλεια μαθητών


Μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση και την προστασία των μαθητών από τροχαία ατυχήματα, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έχει προγραμματίσει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται:

- Η διάθεση τροχονόμων για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας σε οδικούς κόμβους κοντά σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα.

- Η εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές.

- Η πραγματοποίηση διαλέξεων κυκλοφοριακού περιεχομένου στα σχολεία, και

- Η ενημέρωση των αρμόδιων φορέων για προβλήματα που σχετίζονται με το οδικό περιβάλλον των σχολείων (σήμανση, προστατευτικά κιγκλιδώματα κ.λπ.), για την αποκατάστασή τους.

Η Τροχαία επισημαίνει ότι για την ασφάλεια των μαθητών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμβολή τόσο των γονέων όσο και του προσωπικού των σχολείων, οι οποίοι θα πρέπει συνεχώς να συμβουλεύουν τα παιδιά, να ενημερώνουν για κάθε πρόβλημα που εντοπίζουν στις διαδρομές για τα σχολεία, να φροντίζουν για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και να ειδοποιούν τα κατά τόπους τμήματα Τροχαίας, όταν πρόκειται να γίνουν εκδρομές, ή αν διαπιστώνουν οποιοδήποτε πρόβλημα σε λεωφορεία και οδηγούς.



Απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ οι γονείς των αυτιστικών



Η κυρία Αντιγόνη έστειλε στο enikos.gr καταγγελία που υποστηρίζει ότι τα παιδιά που πάσχουν από αυτισμό και οι γονείς τους είναι ασφαλισμένοι στον ΟΠΑΔ έχουν να πληρωθούν τις θεραπείες τους από την ημέρα δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ.
«Παιδιά ενός κατώτερου θεού τείνουν να γίνουν τα παιδιά τα οποία ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και οι γονείς τους, δυστυχώς, είναι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ, δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι. Από την 1-1-2012, ημερομηνία δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ, των οποίων τα παιδιά ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού έχουν να πληρωθούν τις θεραπείες τους, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ψυχική υγεία αλλά και την κοινωνική ένταξη των παιδιών αυτών. Περιουσίες πωλούνται και γονείς αναγκάζονται να σταματήσουν τις θεραπείες μη δυνάμενοι να ανταποκριθούν στα τεράστια έξοδα που αγγίζουν πολλές φορές και τα 1000 ευρώ μηνιαίως».

Η κυρία Αντιγόνη συνεχίζει υποστηρίζοντας, ότι την ώρα που από τον ΕΟΠΥΥ δεν έχουν πάρει καθόλου χρήματα από το ΙΚΑ καταβάλλονται κανονικά οι δαπάνες. «Το περίεργο δε είναι ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, οι οποίοι ανήκουν και αυτοί στον ΕΟΠΥΥ εισπράττουν κανονικά τις δαπάνες. Ακόμη και εκεί σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως είναι τα παιδιά τα οποία έχουν αυτισμό το "Κράτος" αρνείται την στήριξή του στις οικογένειες των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι συνεχίζουν να καταβάλουν τις αυξημένες εισφορές τους».



Στην Βουλή η ρύθμιση για τη διευκόλυνση καταβολής των φόρων



Σε περισσότερες των τριών άτοκων δόσεων.

Τη ρύθμιση για τη διευκόλυνση καταβολής του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος σε περισσότερες των τριών άτοκων δόσεων κατέθεσε σήμερα υπό τη μορφή τροπολογίας στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων κεφαλαιακής ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων» παρέχεται η ευχέρεια ειδικά για το οικονομικό έτος 2012, στα φυσικά πρόσωπα που αφορά, να καταβάλουν τον μέχρι και σε επτά μηνιαίες δόσεις και μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013, σύμφωνα με τις προς ψήφιση ειδικότερες ρυθμίσεις.

Η επιλογή αυτή επιτρέπει στα νοικοκυριά να καταβάλουν μικρότερο ποσό για την κάθε δόση και να αποπληρώσουν σε συνολικά μακρύτερο χρονικό διάστημα, ενώ λήφθηκε μέριμνα η αλλαγή αυτή να μην θέσει σε κίνδυνο την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Περαιτέρω, με τον εμπλουτισμό των ηλεκτρονικών μέσων που το Υπουργείο Οικονομικών θέτει στη διάθεση των πολιτών, η πληροφόρηση για τις αναμορφούμενες δόσεις καθώς και για τις ταυτότητες πληρωμής τους, παρέχεται άμεσα σε αυτούς, συμβάλλοντας στην μείωση της γραφειοκρατίας και στην ταχύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.