Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Επίγειος παράδεισος για τα ΑμεΑ ο δήμος Ρεθύμνου


Δεν είναι τυχαίο ότι το Ρέθυμνο αναφέρεται ως πόλη φιλική και προσβάσιμη για τους Ανάπηρους σε έγκριτα έντυπα, βιβλία και οδηγούς όπως είναι το περιοδικό «θέματα Αναπηρίας» που εκδίδει η ΕΣΑμεA, η έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο «Προσβασιμότητα: διάδρομοι κοινωνικής ένταξης ΑΜΕΑ» κι εκδόθηκε σε βιβλίο, ενώ το επιβεβαιώνουν απερίφραστα και οι ξένοι επισκέπτες του.

Σε κάθε σημείο της πόλης, όπου και να πας, βλέπεις το ανθρωποκεντρικό «πρόσωπο» της πόλης, το οποίο «μεταφράζεται» σε ενέργειες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας-ΑμεΑ, όπως, για παράδειγμα οι ράμπες. Πέραν αυτού, όμως, ο δήμος και η ΔΕΥΑ Ρεθύμνου έχει προχωρήσει στην εφαρμογή κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής για τα άτομα ΑμεΑ, εξασφαλίζοντας τους μείωση κατά 60% στο τιμολόγιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου και κατά 50% στα δημοτικά τέλη και τους φόρους.

Όπως εξηγεί, με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, «πέραν της ευαισθησίας των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των κατοίκων του Ρεθύμνου, πέραν της γενικότερης σύγχρονης αντίληψης για θέματα ΑμεΑ, οι ίδιες οι συνθήκες ανάπτυξης ενός τόπου διαμόρφωσαν το πλαίσιο σχεδιασμού της πολιτικής για τους αναπήρους». Και όταν μιλάμε για Ρέθυμνο, μιλάμε και για μια από τις «βαριές βιομηχανίες» της χώρα μας, που άπτεται της ανάπτυξης μιας περιοχής: τον τουρισμό.

Ο τουρισμός έφερε τις... ράμπες

Η εκρηκτική, λοιπόν, τουριστική ανάπτυξη που σημείωσε τα τελευταία 30 χρόνια η πόλη του Ρεθύμνου, αφενός ώθησε τη δημοτική Αρχή στη δημιουργία σύγχρονων τουριστικών υποδομών, υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας, όπως, για παράδειγμα στο παραλιακό μέτωπο, και αφετέρου συνέβαλε αποφασιστικά στην αλλαγή της νοοτροπίας των κατοίκων και στη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας, με κυρίαρχο στοιχείο της το σεβασμό στις ανάγκες των αναπήρων, σημαντικός αριθμός των οποίων επέλεγαν το Ρέθυμνο ως τόπο διακοπών τους.

Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας

Με αυτά τα δεδομένα αυτά και με στόχο την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των αναπήρων στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, η δημοτική Αρχή και ο Γιώργος Μαρινάκης εφαρμόζουν το Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας, το οποίο εκπονήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το Σχέδιο περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο σχέδιο ανάπλασης κεντρικών οδικών αρτηριών, λεωφόρων και πλατειών μεγάλο μέρος του οποίου έχει ήδη εκτελεστεί, ένα άλλο εκτελείται ήδη.

Συγκεκριμένα:
- Δημιουργήθηκαν μεγάλες πλατείες, όπως είναι η πλατεία Μικρασιατών, ένα στολίδι κυριολεκτικά στην καρδιά της Παλιάς Πόλης που, εκτός από τις νέες κτηριακές υποδομές, διαθέτει κοινόχρηστο χώρο έκτασης 7,5 στρεμμάτων και αποτελεί έκφραση της σταθερής μας επιδίωξης για δημιουργία ανοιχτών δημόσιων χώρων, προσβάσιμων σε όλους, Αποτελεί χώρο συνάθροισης, αναψυχής, ανάπαυσης και χώρο κοινωνικών εκδηλώσεων.
Ανάλογο παράδειγμα είναι και η πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη που αναπλάστηκε αποκαθιστώντας την αισθητική και λειτουργική ισορροπία στην ανατολική, παραλιακή είσοδο της πόλης.

- Στις νέες πλατείες φυσικά προβλέφθηκαν και κατασκευάστηκαν ειδικές ράμπες που πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές κι επιταγές της βιώσιμης κινητικότητας, σε θέσεις που επελέγησαν και καθορίστηκαν σε συνεργασία με το Σωματείο, οι οποίες διασφαλίζουν την πρόσβαση των κινητικά αναπήρων σε αυτές.

- Ράμπες τέτοιου εξάλλου δημιουργήθηκαν στην πλειονότητα των δημοτικών υπηρεσιών, όπως είναι το δημαρχείο, τα κτήρια που στεγάζουν τις Τεχνικές και Οικονομικές Υπηρεσίες του δήμου, το Σπίτι του Πολιτισμού, που φιλοξενεί αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε κάποια από τα οποία εγκαταστάθηκε και σύγχρονος ανελκυστήρας κουμπιά ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάπηροι, σε σχολεία και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους.

- Ράμπες καθόδου κατασκευάστηκαν και στο πλαίσιο της ανάπλασης του βόρειου παραλιακού μετώπου προκειμένου οι πολίτες και οι επισκέπτες με κινητικά προβλήματα, να έχουν πρόσβαση στην παραλία. Σημειώνεται ότι σε ότι αφορά το αμμώδες τμήμα, έχουν εγκατασταθεί είτε από το δήμο είτε από τους εκμισθωτές των τμημάτων παραλίας, στους οποίους ο δήμος το έχει θέσει ως αναγκαία προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας εκμίσθωσης, ειδικοί ξύλινοι διάδρομοι όδευσης που οδηγούν στη θάλασσα.

- Κατασκευάστηκαν μεγάλα ασφαλή πεζοδρόμια τα οποία διαθέτουν ειδικό διάδρομο για τη διάβαση των τυφλών.

- Έχουν γίνει εγκαταστάσεις ηχητικής σήμανσης στους υφιστάμενους φωτεινούς δήμος έχει προγραμματίσει την ενεργοποίησή τους ώστε να διευκολύνει τη διέλευση των τυφλών.

- Σε ό,τι αφορά τις θέσεις στάθμευσης ΑμΕΑ, το δημοτικό συμβούλιο έχει εγκρίνει τις αναγκαίες θέσεις στάθμευσης σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ έχουν διατεθεί-οριοθετηθεί θέσεις στάθμευσης μπροστά από τις κατοικίες σε άτομα με βαριά κινητική αναπηρία. Η Δημοτική Αστυνομία έχει επιφορτιστεί με τη φύλαξη των συγκεκριμένων θέσεων και επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα στους μη δικαιούχους χρήστες.

- Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχώς παρεμβάσεις σε σχολεία παλαιάς κατασκευής, της Α'θμιας και Β' θμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα των ΑμεΑ και στους χώρους μάθησης οι οποίες περιλαμβάνουν και κατασκευή ειδικών τουαλετών αναπήρων.

- Σημειώνεται επιπλέον πως σε όλες τις δημόσιες τουαλέτες της πόλης έχουν ήδη εγκατασταθεί ειδικά WC για τους ανάπηρους.

Τέλος, στην προσπάθεια του να διασφαλίσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το δικαίωμα της πρόσβασης των ΑμεΑ σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους της πόλης, ο Δήμος Ρεθύμνης κάνει αυστηρές συστάσεις σε όλους όσοι κάνουν αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε οι επιχειρήσεις τους να πληρούν τις στοιχειώδεις συνθήκες εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρία με βασικό κριτήριο κατ' αρχάς την προσβασιμότητά τους.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο στρατηγικός σχεδιασμός στον τομέα αυτό, καταρτίστηκε από το δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη με γνώμονα τις προτάσεις όλων των σωματείων ΑμεΑ, όπως είναι ο Σύλλογος Κωφών Ν. Ρεθύμνης, σύλλογοι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως είναι ο Σύλλογος ΑΓΑΠΗ, και άλλοι που λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια στην πόλη. «Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε και έχει για εμάς η άποψη του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία στο νομό Ρεθύμνου, που είναι ο επίσημος φορέας αυτοεκπροσώπησης των Ατόμων με Αναπηρία όλων των κατηγοριών στο νομό (σ.σ: αριθμεί 1.100 μέλη και είναι ο επίσημος κοινωνικός εταίρος της ελληνικής Πολιτείας σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο). Είναι ένα δραστήριο Σωματείο με το οποίο έχουμε ως δήμος άψογη συνεργασία σε σταθερή βάση», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Ρεθύμνου.

Κοινωνική τιμολογιακή πολιτική σε... νερό και δημοτικούς φόρους

«Η δυσμενής οικονομική συγκυρία που εξωθεί στην περικοπή κοινωνικών και οικονομικών παροχών απέχει από τη φιλοσοφία του Δήμου μας που συνεχίζει τις λίγες σε αριθμό αλλά σημαντικές σε οικονομικό όφελος διευκολύνσεις στα ΑμεΑ εξασφαλίζοντας τους μείωση κατά 60% στο τιμολόγιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου και κατά 50% στα δημοτικά τέλη και τους φόρους», σημειώνει στην ιστοσελίδα ο δήμαρχος.

Επίσης, ο δήμος καλύπτει το ενοίκιο του χώρου που στεγάζει τη λειτουργία του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Νομού Ρεθύμνης, ενώ στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας του με όλα τα Σωματεία και Συλλόγους που λειτουργούν για την εξυπηρέτηση αναπήρων ενισχύει σχεδόν εξ ολοκλήρου τη δράση του Αθλητικού Σωματείου ΑΜΕΑ «Ίκαρος» παρέχοντάς του προπονητή, πισίνα, γυμναστήριο και αθλητικό υλικό. Ανάλογες παροχές σε επίπεδο αθλητισμού έχει εξασφαλίσει στο Σύλλογο ΑΓΑΠΗ και στο Ειδικό Σχολείο. Στο Ειδικό Σχολείο, εκτός τις διευκολύνσεις σε επίπεδο αθλητισμού ο δήμος χορήγησε ειδικά διαμορφωμένο mini Bus για τη μεταφορά μαθητών του ενώ καλύπτει και τη δαπάνη συνοδού τους.
Κατοχυρωμένη είναι εξάλλου εδώ και χρόνια η δωρεάν είσοδος ΑμεΑ σε όλες ανεξαιρέτως τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου, όπως είναι το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, η Γιορτή Κρητικού Κρασιού και Παραδοσιακών Προϊόντων κ.λπ.

Τουρισμός για όλους στο Ρέθυμνο

«Η συνεργασία μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: Π.Ε. Ρεθύμνης, Δήμο Ρεθύμνης, ΕΒΕ, Σύλλογο ξενοδόχων και σύλλογο εστίασης και αναψυχής είναι συνεχείς με σκοπό τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης», σημειώνει με δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr ο Δημήτρης Τσαχάκης, πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ νομού Ρεθύμνης.

«Ιδιαίτερα με το Δήμο Ρεθύμνης η συνεργασία μας είναι στενή και ο ρόλος μας είναι συμβουλευτικός. Συμμετέχουμε στην επιτροπή διαβούλευσης και σε άλλες μεταξύ των οποίων για θέματα τουρισμού και προσβασιμότητας. Τα παραπάνω θετικά που περιγράφουμε είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεων μας, όπως προκύπτει όμως από αυτά μένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Επιδίωξη και διεκδίκησή μας αποτελεί να καλυφθούν τα κενά που αναφέραμε πιο πάνω κυρίως ως προς την προσβασιμότητα ώστε ο επισκέπτης με αναπηρία να έχει τα ίδια δικαιώματα στην ψυχαγωγία τη διασκέδαση και τον τουρισμό», συμπληρώνει.

«Πρόκειται για ένα αγαπημένο προορισμό. Χιλιάδες ξένοι και Έλληνες τουρίστες τον επισκέπτονται κάθε χρόνο για τις πολλές όμορφες παραλίες του, καθώς και για τα γραφικά χωριά και τη γνωστή κρητική φιλοξενία. Η πόλη του Ρεθύμνου έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα, συνδυασμός από ελληνικό, μουσουλμανικό και ενετικό στοιχείο. Αυτή η όμορφη και ρομαντική πόλη παρέχει πολλές διευκολύνσεις στα άτομα με αναπηρία όλων των κατηγοριών δίνοντας πολλές εναλλακτικές. Τα τελευταία χρόνια επισκέπτονται το Ρέθυμνο πολλοί ξένοι και Έλληνες με αναπηρία μεμονωμένα ή με γκρουπ», καταλήγει.

Κατά πόσο, όμως, είναι προσβάσιμο το Ρέθυμνο σύμφωνα με το Δ. Τσαχάκη; Από την περιγραφή του και μόνο αναδεικνύεται και μόνο αυτό που προσπάθησε ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης να κάνει: έναν τόπο «ανθρωποκεντρικό», με σεβασμό στους συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα υγείας, έναν τόπο που όλοι μπορούν να δουν και να θαυμάσουν:

Την παλιά πόλη διασχίζουν δύο από τους πιο εμπορικούς δρόμους, την Εθνικής Αντιστάσεως και την Αρκαδίου. Τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης είναι πεζόδρομοι και σε αυτά συνυπάρχουν καταστήματα τουριστικών ειδών ρακάδικα, ρεμπετάδικα, μπαρ, καφέ, εστιατόρια κ.ά. Όλοι οι παραπάνω δρόμοι είναι προσβάσιμοι στα ΑμεΑ, ενώ υπάρχουν και προσβάσιμες τουαλέτες σε δύο εισόδους τους.

Στην καρδιά της, ο Δήμος Ρεθύμνης δημιούργησε την πλατεία Μικρασιατών. Είναι μια μεγάλη πλατεία με αισθητικούς και λειτουργικούς διαδρόμους όδευσης τυφλών, ράμπες, οπτική σήμανση και προσβάσιμο WC. Εκεί δημιουργήθηκε το Σπίτι του Πολιτισμού στο οποίο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, ημερίδες, συναυλίες και άλλα δρώμενα. Είναι απόλυτα προσβάσιμο και διαθέτει αναπηρική τουαλέτα.

Στο ωραιότερο ίσως σημείο της Παλιάς Πόλης, το ενετικό λιμάνι με τον αιγυπτιακό φάρο του, όπου υπάρχουν σε όλη την περίμετρο του λιμανιού ψαροταβέρνες και νυχτερινά μπαρ που είναι προσβάσιμα, με τις αναπλάσεις που πραγματοποιήθηκαν και αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη η πόλη του Ρεθύμνου είναι απόλυτα προσβάσιμη στα ΑμεΑ.

Τα πεζοδρόμια, οι πλατείες και τα πάρκα διαθέτουν ράμπες με πολύ καλή κλίση, διαδρόμους όδευσης τυφλών, κοινόχρηστες προσβάσιμες τουαλέτες σε τρία κεντρικά σημεία, οπτική σήμανση και θέσεις στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ. Σε κεντρικές διασταυρώσεις υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες που διαθέτουν ηχητική σήμανση. Ανατολικά της πόλης, ο παραλιακός δρόμος μήκους 6 χλμ., από την πλευρά της θάλασσας είναι ένας μεγάλος πεζόδρομος. Στην απέναντι πλευρά, σε όλη αυτή τη διαδρομή υπάρχουν ξενοδοχεία, καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες κτλ. Ο πεζόδρομος χωρίζει το δρόμο από τη θάλασσα σε όλη τη διαδρομή, σε τακτά διαστήματα υπάρχουν ράμπες πεζοδρομίου και ράμπες που κατεβαίνουν στην αμμουδιά η οποία έχει πλάτος 30-50 μέτρα. Υπάρχουν ξύλινοι διάδρομοι που οδηγούν από τις ράμπες έως τη θάλασσα. Στην παραπάνω διαδρομή υπάρχουν και θέσεις πάρκινγκ αναπηρικών αυτοκινήτων.

Το Ρέθυμνο διαθέτει πολλά ξενοδοχεία και καταλύματα μεγάλα και μικρά, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι προσβάσιμα. Στον περιφερειακό δρόμο, από το ενετικό λιμάνι και δυτικά, υπάρχουν ουζερί θερινές ταβέρνες των οποίων η προσβασιμότητα υπάρχει μόνο στα τραπεζάκια που βρίσκονται στη πλευρά της θάλασσας. Ο δρόμος αυτός βρίσκεται στη σκιά του ενετικού φρουρίου της Φορτέτζας, η οποία είναι χτισμένη στο ψηλότερο σημείο του λόφου της παλιάς πόλης. Υπάρχει προσβάσιμος δρόμος για να φτάσει κανείς έως το φρούριο. Μέσα σε αυτό υπάρχει το Ανοιχτό Θέατρο «Ερωφίλη», στο οποίο τους θερινούς μήνες πραγματοποιείται το αναγεννησιακό φεστιβάλ που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο θέατρο υπάρχει προσβάσιμη τουαλέτα και θέση πάρκινγκ οχήματος ΑμεΑ.

Πέραν αυτών, προσβάσιμα για τα ΑμεΑ είναι το λιμάνι και τα ΚΤΕΛ, όπως επίσης και το Παλαιοντολογικό Μουσείο Γουλανδρή, το οποίο στεγάζεται στο Τζαμί Βελί Πασά. Επίσης, «φιλικά» προς τα ΑμεΑ είναι ο Δημοτικός Κήπος στο κέντρο της πόλης (διαθέτει αναπηρική τουαλέτα) οι αθλητικοί χώροι και οι ναοί, τουριστικά χωριά, όπως, το Πάνορμο, το Μπαλί, οι Σίσσες κ.ά., τα νότια παράλια (Αγία Γαλήνη, Πλακιάς, Δαμνόνι, Πρέβελης, Ροδάκινο κ.ά). Στην ενδοχώρα και στον Ψηλορείτη, προσβάσιμα είναι το Ίδεον Άνδρο, το Οροπέδιο της Μίδας, το Αστεροσκοπείο, η πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Υακίνθου και αρκετά καταφύγια, το φράγμα των ποταμών Αμαρίου, οι καταρράκτες της Αργυρούπολης (ένα φανταστικό τοπίο με πλατάνια με υπέροχες ταβέρνες με σπεσιαλιτέ τη κρητική κουζίνα και διατροφή).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.