Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Πελάτες μιας άλλης κατηγορίας τα ΑμΕΑ για τις τράπεζες...




Μπορεί οι τραπεζικοί οργανισμοί να συναλλάσσονται με το σύνολο σχεδόν των πολιτών εντάσσοντας τους στο πελατολόγιό τους, αυτό όμως δε σημαίνει και ότι όλοι οι πελάτες αντιμετωπίζονται με τα ίδια κριτήρια σε επίπεδο εξυπηρέτησης. Δυστυχώς, μία κοινωνική ομάδα που συχνά μπαίνει στο περιθώριο με την καθημερινότητά της να υπόκειται διαρκώς περιορισμούς από την πολιτειακή ή και ατομική ασυνειδησία, τα ΑΜΕΑ, δε βλέπει, όπως και σε πολλά άλλα θέματα να χαίρει ιδιαίτερης μέριμνας εκ μέρους της πλειονότητας σχεδόν των τοπικών τραπεζικών καταστημάτων…

 

Εξαίρεση στον κανόνα


Μπορεί εδώ και αρκετό καιρό τα περισσότερα τραπεζικά καταστήματα να άλλαξαν τις εισόδους τους για λόγους ασφαλείας, με διπλές πόρτες και έλεγχο κατά την υποδοχή, ωστόσο δε μερίμνησαν ώστε να πληρούν και όσα προβλέπονται σύμφωνα με την τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 1577/1985 «Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός», όπως αυτή ορίζεται κατά τον νόμο 2831/2000 (ΦΕΚ 140Α/ 13.6.2000) σχετικά με την αναδιαμόρφωσή τους προκειμένου να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητά τους από ΑΜΕΑ:

«Στα υφιστάμενα πριν από την ισχύ του παρόντος νόμου κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ευρύτερου δημόσιου τομέα, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτης και δεύτερης βαθμίδας, κοινωφελείς οργανισμοί, τράπεζες και ανταλλακτήρια τραπεζών, επιβάλλεται να γίνουν οι απαραίτητες διαμορφώσεις, ώστε οι λειτουργικοί χώροι τους να είναι προσπελάσιμοι από άτομα με ειδικές ανάγκες.».

Σε τοπικό επίπεδο, μόνο η Εμπορική Τράπεζα Καβάλας έχει τοποθετήσει ειδική μπάρα στις σκάλες για την άνοδο, κάθοδο και είσοδο από πλαϊνή πόρτα των ΑΜΕΑ χρηστών αναπηρικού αμαξιδίου. Ο διευθυντής Νίκος Ποριάζογλου σχολιάζει σχετικά με τη λειτουργία της: «Με την ευκαιρία της ολοσχερούς ανακαίνισης τους καταστήματος προχωρήσαμε και στην κατασκευή ειδικής μπάρας για τα ΑΜΕΑ για τον λόγο ότι το κατάστημά μας είναι υπερυψωμένο από τον δρόμο. Έτσι, θελήσαμε να τοποθετήσουμε ένα ειδικό ασανσέρ ΑΜΕΑ, το οποίο πιστεύω εξυπηρετεί άμεσα όλα τα ΑΜΕΑ της πόλης μας, καθώς και οποιονδήποτε επισκέπτη. Επίσης, φτιάχτηκε και η θύρα εισόδου των ΑΜΕΑ στο κυρίως κατάστημα ως ακριβής συνέχεια του συγκεκριμένου ασανσέρ», ενώ προσθέτει σχετικά με τη χρήση της και τις διαπιστώσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει: «Πολλές φορές παρόλο που θέλαμε να βάλουμε κάποιους συμπολίτες μας να ανεβούν με το συγκεκριμένο ασανσέρ, έχουμε αντιμετωπίσει και αντιδράσεις εγωισμού σε παροχή βοήθειας, κυρίως ίσως από άτομα τρίτης ηλικίας. Πιστεύω όμως ότι σιγά – σιγά οι συμπολίτες μας αρχίζουν να εγκλιματίζονται και θα το χρησιμοποιούν κανονικά…».

Δυστυχώς, ωστόσο, ο κανόνας των τραπεζικών καταστημάτων σε τοπικό επίπεδο, δείχνει ότι οι νέες είσοδοι ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό ενός χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου από την είσοδό του στο χώρο εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό να χωρέσει στο εμβαδό του χώρου μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής πόρτας εισόδου με το «άνοιξε – κλείσε» να καθιστά αδύνατη την παρουσία ενός χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου στο σημείο, όπως αποδείχτηκε και από την εμπειρία του γραμματέα του Νομαρχιακού Συλλόγου Καβάλας των ΑΜΕΑ Τάσος Βυζικίδης, τετραπληγικός και χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου…

Συμπεράσματα… αποκλεισμού


«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε οι χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου σχετικά με την πρόσβαση στις τράπεζες είναι δύσκολη. Με τις κατασκευές που έχουν κάνει για θέματα ασφαλείας έχουμε έρθει σε πολύ δύσκολη θέση. Θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί αυτές οι κατασκευές να έχουν γίνει σε μεγαλύτερες διαστάσεις ώστε να μπορεί ένα αναπηρικό αμαξίδιο να μπει μέσα σ’ αυτά τα κουβούκλια μπαίνοντας και βγαίνοντας από την τράπεζα…» σχολιάζει ο Τάσος Βυζικίδης, ο οποίος στην προσπάθειά του να μπει σε μία τράπεζα ξέρει ότι πρέπει «κάποιος, κάπως να βοηθήσει». «Μιλάμε μόνο για εξαιρέσεις στον κανόνα των τραπεζών που δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να γίνεται πιο εύκολη η πρόσβασή μας, όπως αυτή της Εμπορικής Τράπεζας. Οι περισσότερες δυστυχώς με τα μέτρα που έχουν λάβει για την αποτροπή των ληστειών έχουν δυσκολέψει την ζωή μας γιατί δεν έχουν λάβει υπόψη τους ένα αναπηρικό αμαξίδιο τι χώρο καταλαμβάνει για να μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει την πόρτα εισόδου. Οι διαστάσεις είναι πάρα πολύ μικρές.

Συνήθως πρέπει να φωνάξουμε κάποιον από μέσα για να μπορέσουμε να μπούμε στην τράπεζα. Θα πρέπει δηλαδή σε κάποιον άλλο να πούμε για να πει εκείνος σε κάποιον άλλο μέσα να έρθει να βοηθήσει και να μπούμε από κάποια πόρτα στο πλάι ίσως του κτιρίου, για την οποία μάλιστα συνήθως δεν έχει προβλεφθεί τίποτα στο πεζοδρόμιο…» σχολιάζει, ενώ το κακό εξαπλώνεται και σε δημόσιες υπηρεσίες: «Δεν είναι μόνο οι τράπεζες φυσικά για εμάς. Είναι και το ταχυδρομείο, όπου υπάρχει ένα ασανσέρ για την πρόσβασή μας, το οποίο όμως δε λειτουργεί. Είναι ουσιαστικά ανενεργό γιατί θα πρέπει πάλι να φωνάξουμε να έρθει κάποιος από μέσα να κατεβάσει το ασανσέρ για να ανέβουμε. Είναι ολόκληρη διαδικασία και στην πράξη, το ταχυδρομείο είναι για εμάς επίσης απροσπέλαστο. Το πρόβλημα της προσβασιμότητας είναι δηλαδή γενικότερο. Βλέπουμε ότι με πολύ αργά βήματα γίνονται προσπάθειες για να καλυτερεύσουν αυτά τα πράγματα… Άλλο ένα παράδειγμα; Το μόνο προσβάσιμο για εμάς ΚΕΠ είναι αυτό της πρώην νομαρχίας, αφού μόνο σε αυτό μπορούμε να σταθμεύσουμε. Το ΚΕΠ που υπάρχει στον Άγιο Νικόλαο για εμάς είναι απαγορευτικό. Έχει μπροστά το σκαλάκι, δεν μπορούμε να μπούμε μέσα. Πρέπει πάντα να έχουμε κάποιον μαζί μας ή να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου άλλου…».

Επιπλέον ζήτημα το πάρκινγκ


Το ζήτημα του πάρκινγ, εξηγεί ο γραμματέας του συλλόγου, είναι ένας επιπλέον παράγοντας. Ο ίδιος, συχνά πηγαίνοντας να μπει στο αυτοκίνητό του, το οποίο αφήνει στην προβλεπόμενη για αναπήρους θέση, θα βρει από δίπλα κάποιο άλλο αυτοκίνητο να έχει κολλήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει αδύνατη την είσοδό του στη θέση του οδηγού, για την οποία απαιτείται ξεμοντάρισμα από τον ίδιο του αναπηρικού αμαξιδίου και τοποθέτησή του στο πίσω κάθισμα. Αλλά, το θέμα του πάρκινγκ, άπτεται και του θέματος πρόσβασης σε υπηρεσίες και τράπεζες, όπως εξηγεί: «Όταν λέμε προσβάσιμη υπηρεσία ή τράπεζα, καλούμαστε να θίξουμε και το θέμα του πάρκινγκ. Κάποιος με αναπηρικό αμαξίδιο δεν μπορεί να διασχίσει όλη την πόλη για να πάει σε μία τράπεζα θεωρώντας έστω ότι αυτή είναι προσβάσιμη. Πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη θέση πάρκινγκ. Η Αγροτική Τράπεζα για παράδειγμα και να γινόταν για εμάς προσβάσιμη ως προς την είσοδό μας, θα παρέμενε απροσπέλαστη καθότι δεν υπάρχει εκεί προβλεπόμενος χώρος για να σταθμεύσουμε το αυτοκίνητό μας. Είναι κάτι το πολύ επικίνδυνο, αφού μιλάμε για ένα δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας και το να ανοίξεις μία πόρτα αυτοκινήτου για να μπορέσεις να παρκάρεις εκεί είναι μια διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει κάποιο ατύχημα και εσύ ο ίδιος φυσικά επίσης να κινδυνεύσεις…».

Πώς νιώθει όμως μία ολόκληρη κοινωνική ομάδα, η οποία ναι μεν έχει τις ανάλογες υποχρεώσεις, αλλά όχι και τα ανάλογα δικαιώματα; «Οι συντάξεις μας και τα επιδόματά μας είναι όλα μέσω τραπεζών, αν και οι τράπεζες δεν έχουν μεριμνήσει για ένα μέρος πελατών τους, αυτό που αποτελούν τα ΑμεΑ και δη τα άτομα χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου παρά το ότι μέσω αυτών κινούνται όλα μας τα λεφτά και διεκπεραιώνονται πια όλες μας οι υποχρεώσεις. Δεν έχουν λάβει υπόψη τους μία μεγάλη κοινωνική ομάδα…». Όσο για το πού αποδίδεται αυτή η γενικευμένη λάθος νοοτροπία ή έστω αδιαφορία; Απαντά: «Εμάς τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων δε μας τρομάζει η αναπηρία. Μας τρομάζει η ανυπαρξία του κράτους. Αυτό είναι που μας τσακίζει περισσότερο ψυχολογικά. Όταν το δομημένο αστικό περιβάλλον σε αναγκάζει να μείνεις κλεισμένος στο σπίτι. Θα πει κανείς, εσύ πώς τα καταφέρνεις και κινείσαι αυτήν τη στιγμή κάτω στη νομαρχία; Γιατί μπορώ πολύ απλά να πω ότι ήμουν από τους τυχερούς… Αλλά, σ’ αυτήν τη χώρα, δεν μπορούμε να τα αφήνουμε όλα στη τύχη. Θα πρέπει να υπάρχει η πρόνοια, θα πρέπει να υπάρχει και η πολιτική βούληση είτε από την περιφέρεια είτε από τον δήμο Καβάλας, ακόμα – ακόμα και από το κράτος να γίνουν κάποια πράγματα για τα 200.000 ΑΜΕΑ που υπάρχουν καταγεγραμμένα στη χώρα. Δε φταίει όμως ο πολίτης. Γιατί ο κάθε πολίτης εκπαιδεύεται από το σύστημα και την κοινωνία. Όταν δεν έχεις εκπαιδευτεί να σέβεσαι τη διαφορετικότητα και τον συνάνθρωπό σου, από εκεί και πέρα καταντάς ζούγκλα, όπως καταντήσαμε σήμερα…».


Tρίπολη: Έκοψαν το επίδομα σε άτομο με ειδικές ανάγκες;




Μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ Τρίπολης με αφορμή καταγγελία για το κόψιμο επιδόματος σε άτομο με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ). Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, «πρόκειται για άτομο με εκ γενετής αναπηρία».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Παρόλα αυτά το υποχρέωναν να περνάει ανά πενταετία σε επιτροπή του ΙΚΑ ώστε να του ανανεώνεται το επίδομα. Το τελευταίο αίτημα για να περάσει από επιτροπή ήταν στις 3/11/2011 και η πενταετία ισχύος του επιδόματός του έληγε το Δεκέμβριο του 2011. Μέχρι σήμερα δεν έχει οριστεί επιτροπή για να περάσει το συγκεκριμένο άτομο, με αποτέλεσμα να του κοπεί το επίδομά του. Από την ενημέρωση που είχαμε, τέτοιες περιπτώσεις είναι πολλές.

Δεν φέρουν καμία ευθύνη τα ΑΜΕΑ ούτε για τις σκοπιμότητες ούτε για τη δυσλειτουργία των επιτροπών. Υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι το Υπουργείου Υγείας, η διοίκηση και οι υπηρεσίες του ΙΚΑ που εφαρμόζουν με τον πιο άσχημο τρόπο την απάνθρωπη πολιτική που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που φτάνει να κόβει ακόμα και αυτά τα μικρά επιδόματα από τα ΑΜΕΑ.

Απαιτούμε να μην κόβεται κανένα επίδομα σε ΑΜΕΑ, τουλάχιστον πριν περάσουν από επιτροπή. Είναι απαράδεκτο να κόβουν έστω και αυτό το πενιχρό επίδομα που παίρνουν μόλις το 20% των αναπήρων που το έχουν ανάγκη, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους να συνταχθούν με το οργανωμένο ταξικό κίνημα, με στόχο τη δημιουργία μιας άλλης κοινωνίας με εργατική - λαϊκή εξουσία που θα υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ».



«Τυφλώθηκε» εξαιτίας μιας βαφής μαλλιών



Η νεαρή γυναίκα υπέστη σοβαρό αλλεργικό σοκ.

Η Carmen Rowe δε φανταζόταν ποτέ ότι η επιθυμία της να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών της θα την έστελνε στο νοσοκομείο!

Η νεαρή γυναίκα υπέστη αλλεργικό σοκ και έχασε την όρασή της, ευτυχώς παροδικά, ενώ αναγκάστηκε να μείνει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση για τρεις ημέρες.



Το πρόσωπο της 25χρονης πρήστηκε τόσο πολύ που δεν μπορούσε να δει και εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Η ίδια δήλωσε ότι ακολούθησε πιστά τις οδηγίες και είχε δοκιμάσει στο δέρμα της το προϊόν 48 ώρες πριν, αλλά δεν είχε κάποιο σύμπτωμα, ενώ πρόσθεσε ότι βάφει τα μαλλιά της από την ηλικία των 13.



Η Carmen βγήκε από το νοσοκομείο τρεις ημέρες μετά, αφού είχε μειωθεί κάπως το πρήξιμο στο πρόσωπό της, ενώ οι γιατροί της χορήγησαν αντιβιοτικά και στεροειδή. Από τότε μπήκε άλλες τέσσερις φορές στο νοσοκομείο μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς έβγαζε πληγές και πρηζόταν πάλι.


Η διάγνωση των γιατρών ήταν αλλεργική αντίδραση στην ουσία Paraphenylenediamine της βαφής.


Ακόμη ένας δήμος στο «κίνημα της πατάτας»



Ηλεκτρονικές παραγγελίες μπορούν να κάνουν οι πολίτες και στο δήμο Βύρωνα.

Μετά το δήμο της Παλλήνης στο «κίνημα της πατάτας» προσχωρούν και οι δήμοι Βύρωνα, Ηλιούπολης και Ζωγράφου.

Οι ενδιαφερόμενοι στους δήμους Βύρωνα, Ζωγράφου και Αργυρούπολης - Ελληνικού μπορούν να βρουν στις ιστοσελίδες των δήμων τις σχετικές αιτήσεις για να τις συμπληρώσουν.

Ειδικά για το δήμο Βύρωνα, οι αιτήσεις για την πρώτη παραγγελία συμπληρώνονται έως την Τετάρτη 7 Μαρτίου. Θα ακολουθήσουν και άλλες παραγγελίες σε εβδομαδιαία βάση. Ο δήμος σκοπεύει να συμπεριλάβει στην πρωτοβουλία και άλλα προϊόντα.

Ο δήμαρχος Βύρωνα Ν. Χαρδαλιάς τόνισε, ότι «είναι χρέος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βοηθήσει τους πολίτες με όποιον τρόπο μπορεί στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε».




Μια «Κιβωτό Βιβλίων» δημιουργεί ένας σύγχρονος Νώε



Για να αποφευχθεί ένα σενάριο «Αποκάλυψης» στον κυβερνοχώρο.

Οι μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου και τα πιο φημισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα ψηφιοποιούν το υλικό τους για να το προφυλάξουν από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή.

Τι θα γινόταν, όμως, όλος αυτός ο πλούτος, εάν η καταστροφή αυτή ήταν ψηφιακή; Πρόκειται για ένα σενάριο «Αποκάλυψης», που δεν αφορά τον υλικό κόσμο αλλά τον κυβερνοχώρο. Αν και σήμερα φαντάζει απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ένας σύγχρονος Νώε προνοεί, κατασκευάζοντας μια «Κιβωτό των Βιβλίων», στην οποία φιλοδοξεί να φιλοξενήσει ένα αντίτυπο από κάθε τυπωμένο έργο που κυκλοφορεί στον πλανήτη.

Η «Κιβωτός» αυτή είναι μια ξύλινη αποθήκη και βρίσκεται στη βιομηχανική ζώνη του Ρίτσμοντ, μιας μικρής πόλης στην Καλιφόρνια. Ο «Νώε των βιβλίων», είναι ένας Αμερικανός επιχειρηματίας, με σπουδές στο φημισμένο ΜΙΤ, που απέκτησε μια μικρή περιουσία, πουλώντας στο Amazon την εταιρία διαχείρισης δεδομένων που είχε δημιουργήσει.

Το επόμενο βήμα του 51χρονου Μπριούστερ Κέιλ ήταν να φτιάξει ένα αρχείο για τις ιστοσελίδες του Ίντερνετ. Όταν έφτασε στα 150 δισ. ιστοσελίδες, γεννήθηκε ένα ερώτημα: πού θα κατέληγε όλο αυτό το υλικό, αν ζούσε η ανθρωπότητα μια ψηφιακή «Αποκάλυψη»;

Αγωνιώντας για την αθανασία της πνευματικής παραγωγής, ο σύγχρονος Νώε διέθεσε 3 εκατ. δολάρια για να κατασκευάσει μια νέα Κιβωτό, πραγματική αυτή τη φορά.

Έπειτα, άρχισε να την γεμίζει.

Έως σήμερα, έχει συγκεντρώσει 500.000 τίτλους, ενώ κάθε βδομάδα φτάνουν στην Κιβωτό του, 20.000 νέοι. Πολλοί από αυτούς προέρχονται από βιβλιοθήκες και πανεπιστημιακά ιδρύματα που θέλουν να ξεφορτωθούν υλικό, το οποίο δεν έχει θέση στην ψηφιακή εποχή.

Στόχος του Μπριούστερ Κέιλ, σε πρώτη φάση, είναι να φτάσει τους 10 εκατ. τίτλους. «Πρέπει να διατηρήσουμε το παρελθόν, ακόμη κι αν ανακαλύπτουμε ένα καινούργιο μέλλον» δηλώνει στους «Τάιμς της Ν. Γιορκ Υόρκης».

«Εάν η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας δημιουργούσε ένα αντίτυπο για κάθε βιβλίο και το έστελνε στην Ινδία ή την Κίνα, θα είχαμε και τα υπόλοιπα έργα του Αριστοτέλη, τα υπόλοιπα θεατρικά έργα του Ευριπίδη. Ένα αντίτυπο σε κάθε ίδρυμα, δεν είναι αρκετό» εξηγεί.

Η «Κιβωτός των βιβλίων» του 51χρονου Νώε δεν είναι η μοναδική. Η βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου έχει συγκεντρώσει 32 εκατ. τίτλους, από 470 διαφορετικές γλώσσες. Εκεί, ωστόσο, η επιλογή γίνεται με ποιοτικά κριτήρια.

Αντίθετα, στην Κιβωτό των Βιβλίων δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Στα ράφια της - ή μάλλον στα κιβώτιά της - υπάρχει χώρος για βιβλία όπως «Τι να κάνετε εάν χωρίσει ο γιος σας ή η κόρη σας» ή «Η πολιτική των Ινδιάνων της Αμερικής, τον 20ο αιώνα».

Χώρος υπάρχει για όλα τα περιοδικά, τα κόμικς, τις εφημερίδες. Ένας μοναδικός θησαυρός από έναν Νώε, που προτιμά να συστήνεται απλά ως «βιβλιοθηκάριος».


Τετράποδο... «αυτί» για τον μικρό Τζέιμς



Βίντεο με το σκύλο που του άλλαξε τη ζωή.

Ο σκύλος θεωρείται ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου αλλά κάθε μέρα αποδεικνύεται πως μπορεί να είναι ακόμα περισσότερα: ο Τζέιμς βρήκε στον Κερτ ένα φίλο αλλά και απαραίτητο «συνεργάτη», ο οποίος του άλλαξε τη ζωή.

Ο Τζέιμς είναι ένα από τα 45.000 παιδιά με προβλήματα ακοής στη Βρετανία και ο Κερτ έχει εκπαιδευτεί να ακούει αυτά που ο δίποδος φίλος του δεν μπορεί.

Εκτός από την πρακτική βοήθεια, η παρουσία του Κερτ και γενικά των εκπαιδευμένων σκύλων συμβάλει στη βελτίωση της σχολικής συμπεριφοράς και των επιδόσεων των μαθητών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Δείτε το βίντεο...


Άφησαν τρίχρονη να παγώσει από το κρύο για να την τιμωρήσουν



Στο νοσοκομείο η ενός έτους αδελφή της.

Μία τρίχρονη στην κοινότητα των Εσκιμώων Ινουπιάτ στο βόρειο άκρο της Αμερικής έχασε τη ζωή της όταν η μητέρα της την κλείδωσε μαζί με την ενός έτους αδελφή της σε ένα παγωμένο δωμάτιο, για να τις τιμωρήσει επειδή λέρωσαν το κρεβάτι τους…

Η τρίχρονη εξέπνευσε ενώ η μικρή αδελφή της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρή υποθερμία καθώς η μητέρα τους και ο φίλος της τις κλείδωσαν στο δωμάτιο με ανοιχτό παράθυρο- για να αεριστεί…- ενώ η θερμοκρασία έφτανε τους τριάντα βαθμούς υπό το μηδέν!

Σε βάρος της μητέρας, της 28χρονης δασκάλας Έσθερ Έντουαρντς- Γκαστ και του 29χρονου φίλου της Ρίτσαρντ Τίλντεν έγινε καταγγελία για το θάνατο του παιδιού.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η τρίχρονη Μάιλι και η ενός έτους Μέισι κλειδώθηκαν στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της νύχτας με το παράθυρο ανοιχτό στην παγωνιά. Έπαθαν και οι δύο υποθερμία και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου η Μάιλι άφησε την τελευταία της πνοή.

Ο Τίλντεν είχε στις αρχές πως έπινε το βράδυ πριν το θάνατο των κοριτσιών και πως άφησε το παράθυρο ανοιχτό για να αεριστεί ο χώρος επειδή είχαν λερώσει το κρεβάτι τους. Είπε επίσης πως το χερούλι είχε σπάσει κι έτσι κανείς δεν μπορούσε να την ανοίξει μέσα από το δωμάτιο.

Ο Τίλντεν και η Έντουαρντς-Γκαστ αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων κατηγορίες για ανθρωποκτονία και εγκληματική αμέλεια.







«Η μοναξιά των Ελλήνων»



Αφιέρωμα της «L’ Echo» στην κατάσταση της χώρας μας - Φ. Σαχινίδης: Η κυβέρνηση πρόλαβε τα χειρότερα.

Τετρασέλιδο αφιέρωμα στην Ελλάδα, υπό τον τίτλο «Η μοναξιά των Ελλήνων», που περιέχει, μεταξύ άλλων, κοινή συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και του συμβούλου του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη, δημοσιεύει στο τελευταίο της φύλλο, η οικονομική εφημερίδα του Βελγίου «L’ Echo».

Το αφιέρωμα συμπεριλαμβάνει, επίσης, μια εκτενή ανταπόκριση από την Αθήνα, με επίκεντρο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, καθώς και συνεντεύξεις-μαρτυρίες τεσσάρων Ελλήνων πολιτών. Η ανταπόκριση έχει τίτλο: «Αθήνα, καταβεβλημένη πόλη» με υπότιτλο: «Η ελληνική πρωτεύουσα πνίγεται από τη λιτότητα. Μαγαζιά και εστιατόρια αδειάζουν. Ενώ αφορούσε μόνο τους αποκλεισμένους, η φτώχεια αγγίζει όλο και περισσότερο τη μεσαία τάξη, που βυθίζεται σιγά σιγά».

Όσον αφορά την κοινή συνέντευξη Σαχινίδη- Χαρδούβελη, η εφημερίδα τους υπέβαλε τις εξής ερωτήσεις και έλαβε σε γενικές γραμμές τις απαντήσεις που ακολουθούν:

- O ελληνικός λαός γίνεται φτωχότερος με εκπληκτική ταχύτητα. Είναι έτοιμος να υποστεί το έβδομο πρόγραμμα λιτότητας;


- Γκ. Χαρδούβελης:
Το 2014, το πλεόνασμα πρέπει να αγγίξει το 4,5% του ΑΕΠ. Καταφέραμε να συμπεριλάβουμε στο μνημόνιο πως αν η οικονομία δεν καταφέρει να αποδώσει, δεν θα περιμένουμε να αγγίξουμε αυτό το πλεόνασμα το 2014 αλλά το 2015. Για πρώτη φορά, διαθέτουμε ένα αντι-κυκλικό στοιχείο που αποδέχεται πως, αν η οικονομία δεν είναι καλή, δεν πρέπει να περιμένουμε θαύματα. Ο λαός βρίσκεται στα όριά του. Δεν ξέρει τι του συμβαίνει, είναι ανήσυχος, φοβάται, δεν γνωρίζει το γιατί, και ξαφνικά, δεν βρίσκει δουλειά. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζει πως δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πλέον το δημόσιο τομέα ως τη μαγική φόρμουλα όπως συνήθως.

- Φ. Σαχινίδης:
Είναι πολύ δύσκολο για το λαό μας. Η ανεργία αυξάνεται. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αναζητά λύση. Δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να σταματήσουμε αυτή την αύξηση. Σε μεγάλο βαθμό, η ανεργία είναι αυτή που δημιούργησε τόση κοινωνική ένταση και οδήγησε μεγάλο μέρος του λαού κοντά στη φτώχεια. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως, αν δεν επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτύχει το πρόγραμμα.

- Δεν σκοτώνουν τα μέτρα λιτότητας την οικονομία;


- Γκ. Χαρδούβελης:
Καταφέραμε να αποφύγουμε την επιλογή που μας πρότειναν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, μια επιλογή που θα μας είχε οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση. Πρόκειται για την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, ήτοι μια επιπλέον οριζόντια μείωση του μισθού του ιδιωτικού τομέα της τάξης του 15%. Αυτή η κίνηση θα είχε προκαλέσει φέτος διψήφια ύφεση.

Την αποφύγαμε. Αντ' αυτού, προτιμήσαμε να εστιάσουμε στον κατώτατο μισθό, ο οποίος είναι αυξημένος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μειώσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 22%, ο οποίος είναι πλέον κατώτερος από τον ισπανικό κατώτατο μισθό, αλλά ακόμη υψηλότερος από τον πορτογαλικό.

Είναι εύκολο όμως να επιτεθεί κανείς στην αγορά εργασίας. Πιστεύω πως για το λόγο αυτό εστίασαν σε αυτήν. Σε αυτό το πολυεπίπεδο παιχνίδι, ήταν ένας τρόπος για την ΕΕ και για το ΔΝΤ να πιέσουν τους Έλληνες για να δουν πόσο μακριά μπορούν να προχωρήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αν καταφέρουν να μεταρρυθμίσουν την αγορά εργασίας, μπορούν να μεταρρυθμίσουν τα πάντα. Θα είχα ακολουθήσει αυτή την αλληλουχία προς διαφορετική κατεύθυνση. Αλλά δεν είχαμε την επιλογή.

- Φ. Σαχινίδης:
Όταν ακολουθείται μια βίαιη δημοσιονομική εξυγίανση, μειώνεται η συνολική ζήτηση στην οικονομία. Θα πρέπει λοιπόν να αναλάβει το άλλο κομμάτι της οικονομίας. Θα έπρεπε να είχαμε δει πρωτοβουλίες σε επίπεδο ιδιωτικής επένδυσης και εξαγωγών. Στο πρώτο μέτωπο, ήταν πολύ δύσκολο να προσελκύσουμε επενδύσεις λόγω των υψηλών οικονομικών και πολιτικών ρίσκων. Σας θυμίζω πως η δημοσιότητα για την Ελλάδα στην Ευρώπη είναι αρκετά αρνητική, είτε στα μέσα ενημέρωσης είτε στις δηλώσεις ουκ ολίγων Ευρωπαίων πολιτικών, και ακόμη πως και η ίδια η παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχει αμφισβητηθεί. Στο μέτωπο των εξαγωγών, αντιθέτως, καταφέραμε την αύξησή τους.

Ταυτόχρονα όμως, οι τράπεζες αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα ρευστότητας που δεν τους επέτρεψαν να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων σας υπήρξαν αρκετά βίαιες για την Ελλάδα. Το κατανοείτε αυτό;


- Γκ. Χαρδούβελης:
Ναι, το κατανοώ. Αν δανείζω χρήματα, θέλω να διασφαλίσω ότι θα μου επιστραφούν. Αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει τώρα η Ελλάδα εφόσον καθυστέρησε τις μεταρρυθμίσεις για ένα χρόνο, εφόσον έχασε την αξιοπιστία της. Οι εταίροι μας τώρα μας λένε πως θέλουν να είναι πρώτα σίγουροι πως θα ακολουθήσουμε το συμφωνηθέν πρόγραμμα. Δεν το αντιλαμβάνομαι ως τιμωρία, αλλά κυρίως ως τρόπο διασφάλισης των συμφερόντων τους.

- Φ. Σαχινίδης: Υπάρχει σαφώς μια κακή αντίληψη για ό,τι έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια. Είμαστε η μόνη χώρα που καταφέραμε να πετύχουμε μείωση του πρωτογενούς μας ελλείμματος πέραν του 10%, στο 2,5% το 2011.

Και αυτό επετεύχθη κατά τη διάρκεια μιας διετίας ύφεσης. Η δική μου ερώτηση σε όλους αυτούς που είναι επικριτικοί απέναντι στην προσπάθεια της Ελλάδας είναι: υπάρχει άλλη χώρα που έχει πετύχει το ίδιο στη μεταπολεμική ιστορία;

Δεν υπάρχει. Το ίδιο ισχύει και για το διαρθρωτικό έλλειμμα, δηλαδή όταν αφαιρέσουμε το αποτέλεσμα του οικονομικού κύκλου από τις φορολογικές αποδόσεις. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως πρόκειται για μια διαρκή διαρθρωτική βελτίωση.

Βέβαια, δεν επιτύχαμε παρόμοια πρόοδο σε άλλους τομείς. Υπήρξαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Από την αρχή, πληροφορήσαμε τους εταίρους μας πως υπήρχαν προβλήματα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε πολλές φορές τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα. Ακόμη και αν υπάρχει η πολιτική βούληση για αλλαγή της κατάστασης, γιατί θεωρούμε πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, είναι δύσκολο να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα.

- Οι νέες εκλογές προβλέπονται για το τέλος Απριλίου. Ορισμένα ακραία κόμματα αρνούνται το πρόγραμμα λιτότητας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μπορούν ακόμη και να ανατρέψουν τη σημερινή πλειοψηφία. Υπάρχει κίνδυνος;

- Γκ. Χαρδούβελης:
Όχι. Κατά την άποψή μου, τα δύο κύρια κόμματα θα έχουν την πλειοψηφία.

- Φ. Σαχινίδης:
Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να επιμείνω στο γεγονός πως το θέμα των εκλογών στην Ελλάδα αποτελεί ένα εσωτερικό ζήτημα, για το οποίο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, και πως κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για το ζήτημα αυτό. Αντιλαμβάνομαι πως ένα από τα δυο πολιτικά κόμματα που στηρίζουν το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε πως επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατόν μετά την εφαρμογή του PSI.

Η άποψή μου είναι πως ακόμη και αν διεξαχθούν εκλογές στα τέλη Απριλίου, είναι ευθύνη των δυο κομμάτων που στηρίζουν το πρόγραμμα να λάβουν όλα τα μέτρα προκειμένου η διοίκηση να εφαρμόσει όσα νομοθετήθηκαν, ανεπηρέαστη από τις εκλογές.

Και στη συνέχεια, θα δούμε πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι στην κάλπη. Δεν πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στις δημοσκοπήσεις.



Τρόφιμα σε άπορους από το δήμο Αριστοτέλη



Εβδομήντα πέντε τόνοι θα μοιραστούν σε 3.000 άτομα στη Χαλκιδική.
Δωρεάν τρόφιμα σε άπορους και οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα θα διανέμει ο δήμος Αριστοτέλη στη Χαλκιδική.

Οι υπηρεσίες του δήμου συνέλεξαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και εγκρίθηκε η χορήγηση τροφίμων σε 666 άπορα άτομα και 714 οικογένειες. Συνολικά η δωρεάν διανομή αφορά περισσότερα από 3.000 άτομα, στα οποία το προσεχές διάστημα θα μοιραστούν 75 τόνοι ζυμαρικά, ρύζι και τυρί φέτα.

«Διασφαλίσαμε σημαντικές ποσότητες τροφίμων για άπορους συνδημότες και νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, μέσω του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αξία του προγράμματος είναι ιδιαίτερα σημαντική στις μέρες μας, όπου οι πολίτες ολοένα και περισσότερο δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους» δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας.



Στηρίζει το «κίνημα της πατάτας» και ο ΣΥΡΙΖΑ



«Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την οργάνωση πολιτών».

Για ένα κορυφαίο παράδειγμα αυτοοργάνωσης των παραγωγών, απέναντι στις ασύδοτες πρακτικές των μεσαζόντων, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το «κίνημα της πατάτας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι το κίνημα εντάσσεται σε μια σειρά κινημάτων αντίστασης των πολιτών και αυτοοργάνωσής τους, που αμφισβητεί έμπρακτα τις πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζομένων.

«Το διαχρονικό καθεστώς ασύδοτης κερδοσκοπίας των μεσαζόντων, των επιχειρήσεων τροφίμων, αλυσίδων Super Market και των καρτέλ, επιβαρύνει προκλητικά τα εισοδήματα των εργαζομένων εδώ και πολλά χρόνια.

Παράλληλα, η διάλυση των αγροτικών συνεταιρισμών από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στέρησε άλλο ένα εργαλείο για τη διάθεση φτηνών αγροτικών προϊόντων για τους καταναλωτές.

Η μνημονιακή πολιτική της ανεργίας και της φτώχειας, που σφαγιάζει τα εισοδήματα των εργαζομένων, συνοδεύεται από την κερδοσκοπία των μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροδιατροφικού τομέα, με τιμές έως και δεκαπλάσιες από τις τιμές παραγωγού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Και προσθέτει: «Το αποκαλούμενο "κίνημα της πατάτας" αποτελεί ένα κορυφαίο παράδειγμα αυτοοργάνωσης των παραγωγών, απέναντι στις ασύδοτες πρακτικές των μεσαζόντων. Εντάσσεται σε μια σειρά κινημάτων αντίστασης των πολιτών και αυτοοργάνωσής τους, που αμφισβητεί έμπρακτα τις πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζομένων.

Ως τέτοιο, η αριστερά δεν μπορεί να το αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα ή ακόμα και με εχθρότητα, στο βαθμό που το κίνημα αυτό, όπως και άλλα αντίστοιχα κινήματα, ενεργοποιεί τους πολίτες, και υπενθυμίζει σε όλα τα πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας ότι η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την οργάνωσή τους καθώς και την κλιμάκωση των αγώνων για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ «η εξασφάλιση της επιβίωσης παραγωγών και καταναλωτών απαιτεί συνολική ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Το αγροτικό και το γεωτεχνικό κίνημα, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης πρέπει να δυναμώσουν τους αγώνες τους, να ενωθούν με τα κινήματα των εργαζομένων και των πολιτών σε ένα πλατύ ποτάμι λαϊκής αντίστασης και ανατροπής της κυβέρνησης και της πολιτικής της και των συμμάχων της στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Για να πάψει η τροφή να είναι εμπόρευμα στα χέρια των κερδοσκόπων, για μια αγροτική παραγωγή με νέα οικολογικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά πρότυπα».



Και η Κηφισιά στο «κίνημα της πατάτας»



Στις 10 και 11 Μαρτίου φτάνουν οι παραγωγοί από το Νευροκόπι.

Στην πρωτοβουλία για διανομή πατάτας σε χαμηλή τιμή, χωρίς μεσάζοντες, συμμετέχει και η Κηφισιά, μετά την επιτυχημένη κίνηση σε διάφορους δήμους της χώρας.

Οι πατατοπαραγωγοί από το Νευροκόπι θα βρίσκονται στις 10 και 11 Μαρτίου από τις 8:00 το πρωί στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στη Νέα Κηφισιά και στις οδούς Κηφισού, Ερυμάνθου, Αγραύλης και θα διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές.

«Στην προσπάθεια αυτή για την προσφορά στον καταναλωτή σε τιμή παραγωγού των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος από κάθε λογής μεσάζοντες, θα χρειαστεί η συμμετοχή όλων. Ορθώνουμε το δικό μας τείχος αλληλεγγύης μέσα στην οικονομική κρίση, για τους καταναλωτές που το εισόδημα τους, εξανεμίζεται» δήλωσε ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Γ. Χιωτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο Νευροκοπίου, Μελέτη Μαυρίδη.

Η προσπάθεια αυτή σύμφωνα με τον δήμαρχο Κηφισιάς θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα.



Στο Σέιχ Σου σήμερα η αγορά φθηνής πατάτας



Θα γίνουν κι άλλες διανομές.

Στην περιοχή του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου και συγκεκριμένα δίπλα στον Ζωολογικό Κήπο, συνεχίζεται από τις 9.30 το πρωί σήμερα η διάθεση φθηνής πατάτας (0,25 ευρώ/κιλό), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για «παράκαμψη» των μεσαζόντων, που ανέλαβε η Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής της Γεωπονικής, Χρίστος Καμενίδης, σήμερα αναμένεται να διατεθούν συνολικά άλλοι 50 τόνοι πατάτας Άνω Βροντούς, που μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη με δύο νταλίκες.

Η διανομή θα συνεχιστεί αύριο και πιθανότατα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, σε ώρες και περιοχές που θα ανακοινωθούν προσεχώς, καθώς το ενδιαφέρον των καταναλωτών παραμένει πολύ μεγάλο.

Εκατοντάδες πολίτες έχουν ήδη προσέλθει από το πρωί στο Σέιχ Σου, προκειμένου να πάρουν τις πατάτες που παρήγγειλαν, ενώ η διανομή γίνεται σήμερα πιο ομαλά, καθώς καταβάλλεται προσπάθεια για καλύτερη οργάνωση και τήρηση της σειράς προτεραιότητας, ώστε να αποφευχθούν οι σκηνές συνωστισμού, που εκτυλίχθηκαν στο προαύλιο του ΑΠΘ την περασμένη Παρασκευή, πρώτη ημέρα διανομής.

«Οι καταναλωτές μπορούν να συνεχίσουν να παραγγέλνουν, αφού διανομές θα γίνονται ακόμη και καθημερινά στο επόμενο διάστημα. Μάλιστα, σκεφτόμαστε να έχουμε δύο σημεία διανομής, ένα στα ανατολικά και ένα στα δυτικά, π.χ., στο αγρόκτημα του ΑΠΘ και στο Σέιχ Σου, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι», σημείωσε ο κ.Καμενίδης, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Προκειμένου να επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, οι καταναλωτές θα πρέπει οπωσδήποτε να παραγγέλνουν το προϊόν από την προηγούμενη, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου (μέχρι σήμερα η Γεωπονική έχει δεχτεί περισσότερες από 4000 παραγγελίες).

«Από την πρωτοβουλία αυτή επωφελούνται οι καταναλωτές, που αγοράζουν τις πατάτες σε τιμή παραγωγού, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, που μαθαίνουν το μάρκετινγκ στην πράξη, αλλά και οι παραγωγοί, που πληρώνονται τοις μετρητοίς και την ώρα που πωλούν το προϊόν τους, αντί να λαμβάνουν επιταγές που εξαργυρώνουν μήνες μετά», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν οι παραγωγοί δίνουν αποδείξεις στους καταναλωτές, ο κ.Καμενίδης ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη και ανάμιξη στο συγκεκριμένο θέμα, αφού εμπλέκεται μόνο στην οργάνωση της όλης πρωτοβουλίας καθεαυτής. Ωστόσο, γνωρίζει -και διασταύρωσε- ότι οι μεν παραγωγοί του Νευροκοπίου, που διαθέτουν και δικά τους συσκευαστήρια, κόβουν κανονικά αποδείξεις, οι δε μικροπαραγωγοί της Ανω Βροντούς δεν έχουν τέτοια υποχρέωση βάσει νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να παραγγέλνουν πατάτες (δηλώνοντας ονοματεπώνημο και επιθυμητή ποσότητα) στο e-mail vivika@agro.auth.gr ή στο τηλέφωνο 2310 998823.


Η κρίση άνθισε τους αστικούς λαχανόκηπους



Τις εκτάσεις παραχωρούν Δήμοι και το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο.

Πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρη τη χώρα οι πρωτοβουλίες για τη δημιουργία αστικών λαχανόκηπων, σε μια προσπάθεια να αποτελέσουν ένα αντίδοτο στην κρίση για τους αδύναμους οικονομικά πολίτες, ώστε να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα λαχανικά για τις οικογένειές τους.

Το εγχείρημα δεν περιορίζεται μόνο σε προσπάθειες αρκετών δήμων -μέχρι τώρα έχουν πάρει σχετική πρωτοβουλία οι Δήμοι Λάρισας, Μυτιλήνης, Αλεξανδρούπολης, Εδεσσας, Θέρμης κ.ά.- που οργανώνουν και παραχωρούν διαθέσιμες μικρές εκτάσεις περιμετρικά του αστικού ιστού των πόλεων.

Στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες μέρες πήρε πρωτοβουλία για την παραχώρηση και λειτουργία αρχικά 200 τέτοιων μικρών λαχανόκηπων και αργότερα 500 και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε μια έκταση μέσα στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στην περιοχή της Θέρμης.

«Στόχος είναι να βγει το πανεπιστήμιο εκτός των τειχών και να συναντήσει τον πολίτη, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του», είπε στο «Έθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρης Κωβαίος, ο οποίος παράλληλα αναμένει τον Μάιο την πρώτη παραγωγή του πρότυπου Βιολογικού Αγροκτήματος του ΑΠΘ. Τα πρώτα προϊόντα θα διατίθενται στη Φοιτητική Λέσχη και σε αγορά βιολογικών προϊόντων μέσα στο πανεπιστημιακό campus, ενώ μελλοντικά δεν αποκλείεται ακόμη και η κανονική τους εμπορία.

Από τους πρώτους δήμους που προχώρησαν στη δημιουργία οργανωμένου λαχανόκηπου με σκοπό να βοηθήσουν αρχικά άνεργους και στη συνέχεια αδύναμους οικονομικά πολίτες ήταν αυτός της Λάρισας.

Με ανάλογο τρόπο κινείται και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και το έργο εγκρίθηκε και από το δημοτικό συμβούλιο. Σε μια έκταση 30 στρεμμάτων θα δημιουργηθούν υποδομές ώστε να φιλοξενηθούν 274 δικαιούχοι. Για τον σκοπό δημοπρατήθηκε η πρώτη φάση του έργου με τη διάθεση ενός ποσού πάνω από 200.000 ευρώ και θα ακολουθήσει η δεύτερη με ένα ποσό περίπου 70.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα είναι άποροι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι, άνεργοι κ.λπ., στους οποίους θα δοθούν τεμάχια των 50-100 τ.μ. χωρίς κανένα ενοίκιο. Επιπλέον στον χώρο θα δημιουργηθούν θερμοκήπια σε μια έκταση 1.500 μέτρων, όπου θα παράγονται τα φυτά, τα οποία θα δίνονται στη συνέχεια στους καλλιεργητές.

Ανάλογες είναι οι πρωτοβουλίες που δρομολογούνται στον Δήμο Εδεσσας, ενώ στη Μυτιλήνη σε μια περιφραγμένη έκταση στο Κάστρο, είναι μια πιλοτική δράση που έχει ενταχτεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.


Ημέρα κατά της σχολικής βίας η 6η Μαρτίου



Εκστρατεία για την πρόληψη φαινομένων βίας στα σχολεία.

«Σε περιόδους κρίσης, καταγράφονται καθημερινά αλλαγές συμπεριφοράς. Κι αυτό αφορά στη βία μεταξύ των παιδιών στα σχολεία, αφορά στη σωματική, αλλά και την ψυχολογική βία που στιγματίζει έναν άνθρωπο για όλη του τη ζωή» είπε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, αλλά και εκπρόσωποι οργανώσεων και δικτύων, καθώς ξεκινά μια ολόκληρη σταυροφορία, για να προληφθούν, κυρίως, φαινόμενα βίας που παρατηρούνται στα σχολεία και τα οποία, τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί, λόγω της κρίσης.

Το υπουργείο Παιδείας, άλλωστε, έχει αναλάβει σειρά δράσεων άμεσης παρέμβασης και κυρίως, πρόληψης, υλοποιώντας δράσεις κατά της βίας στα σχολεία. Σε αυτό το πλαίσιο, καθιερώνεται η 6η Μαρτίου ως «Ημέρα κατά της σχολικής βίας», ενώ αύριο, σε όλα τα σχολεία, θα παραχωρηθεί ένα δίωρο, προκειμένου να παρακολουθήσουν οι μαθητές μικρής διάρκειας βίντεο, να ακούσουν ομιλίες και να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις για τα φαινόμενα βίας στα σχολεία.

Στις 11, αύριο το πρωί, στο υπουργείο Παιδείας θα γίνει διαδικτυακή συζήτηση με μαθητές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, από κρούσματα βίας στα σχολεία. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το «Δίκτυο για τη βία στα σχολεία».


Νέος ιός γρίπης στις νυχτερίδες



Εξετάζεται αν απειλούν τη δημόσια υγεία.

Μετά τη γρίπη των χοίρων και των πτηνών, οι Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν τον ιό της γρίπης και στις νυχτερίδες. «Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι πως μέχρι σήμερα είχαμε ανακαλύψει ιούς σε όλα τα πιθανά ζώα», δήλωσε ο Ruben Donis, επιστήμονας στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών των Ηνωμένων Πολιτειών, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ένα νέο στέλεχος του ιού της γρίπης Α ανακαλύφθηκε στις νυχτερίδες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάποιες νυχτερίδες προσβλήθηκαν από τη γρίπη πριν πολλούς αιώνες και πως τα στελέχη του ιού μεταλλάχθηκαν με το πέρασμα των χρόνων.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν 300 νυχτερίδες που πιάστηκαν στη Γουατεμάλα, την περίοδο 2009 – 2010.

Οι συγκεκριμένες νυχτερίδες τρέφονται με φρούτα και έντομα και δεν δαγκώνουν τους ανθρώπους, όμως εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να μολύνουν με τον ιό διάφορα προϊόντα και κατ’ επέκταση να τον μεταδώσουν στους ανθρώπους.

Ο Δρ. Ruben Donis και η επιστημονική του ομάδα διεξάγουν ελέγχους σε νυχτερίδες στην Αμερική, την Αφρική και την Ασία έτσι ώστε να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό έχει εξαπλωθεί ο νέος τύπος ιού, που ονομάζεται Η17, και να αξιολογήσουν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.


Πηγή: http://www.econews.gr

Αφαίρεση θύμου αδένα με το ρομποτικό Da Vinci



Επιτυχημένη επέμβαση στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ.

Με πλήρη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ η πρώτη στην Ελλάδα, επέμβαση αφαίρεσης θύμου αδένα (θυμεκτομή) με το Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής Da Vinci.

Η επέμβαση διενεργήθηκε από τους γιατρούς της Γ’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ σε νεαρό άνδρα ηλικίας 30 ετών που υπέφερε από μυασθένεια. Ο θύμος αδένας βρίσκεται μέσα στο θώρακα πάνω από την καρδιά και η αφαίρεσή του ενδείκνυται σε ορισμένες παθήσεις, όπως η μυασθένεια ή σε περιπτώσεις όγκων.

Ο Διευθυντής της Γ’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου, κ. Αριστοτέλης Πάνος που διενήργησε την επέμβαση δήλωσε «Η επέμβαση αυτή γίνεται συνήθως με πλήρη διάνοιξη του στέρνου με αποτέλεσμα ο τραυματισμός του ασθενή να είναι μεγάλος. Με τη ρομποτική χειρουργική, όλη η αφαίρεση του θύμου αδένα έγινε μέσα από 3 οπές των 2 εκατοστών στο αριστερό ημιθωράκιο του ασθενή. Χάρη σε αυτή τη μέθοδο έγινε πλήρης και με ακρίβεια αφαίρεση του αδένα, δεν χρειάστηκε καμία μετάγγιση αίματος και το αισθητικό αποτέλεσμα ήταν άψογο.

Ο ασθενής δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έφυγε από το νοσοκομείο τη 2η μετεγχειρητική μέρα».

«Η ρομποτική χειρουργική στην καρδιά», συμπλήρωσε ο κ. Πάνος «επεκτείνει τις ενδείξεις της καρδιοχειρουργικής, αφού αυξάνει τις δυνατότητες του χειρουργού και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον ασθενή, αρκεί να υπάρχει η ανάλογη εμπειρία και εξειδίκευση. Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής όπως η στερεοσκοπική όραση και η χρήση αρθρωτών εργαλείων, προσφέρουν στο χειρουργό τη δυνατότητα εκτέλεσης λεπτών χειρισμών, με σεβασμό στους γύρω ευαίσθητους ιστούς και όργανα. Αντίστοιχα, για τον ασθενή, ανάμεσα στα πλεονεκτήματα, συγκαταλέγονται η μειωμένη απώλεια αίματος, ο σημαντικά μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος, η σύντομη νοσηλεία ενός ή δύο 24ώρων, η γρήγορη ανάρρωση και η ταχύτατη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες».

Λίγα εξειδικευμένα κέντρα ανά τον κόσμο διενεργούν αυτή την επέμβαση, η οποία έρχεται να συμπληρώσει τις επεμβάσεις της επαναιμάτωσης του μυοκαρδίου (by-pass) και της βαλβιδοπλαστικής της μιτροειδούς με τη ρομποτική χειρουργική, που πραγματοποιούνται εδώ και 3 χρόνια με απόλυτη επιτυχία.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Παράγοντες που οδηγούν στα ναρκωτικά



Έλλειψη επαφής με τους γονείς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάρτησης.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που οδηγούν ένα νέο παιδί στα ναρκωτικά και είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθούν όλοι, πολλές φορές είναι συνδυασμός όλων μαζί άλλες έχει κάποιος από αυτούς ιδιέταιρη βαρύτητα.

Προσωπικότητα


Αν κάποιος έχει κι άλλο ψυχολογικό πρόβλημα, όπως κατάθλιψη, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας ή διαταραχή μετατραυματικού στρες, έχει περισσότερες πιθανότητες να εξαρτηθεί από ουσίες. Παιδιά που εμφανίζουν επιθετικότητα, έλλειψη αυτοελέγχου και δύσκολη ιδιοσυγκρασία μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξάρτησης.

Κοινωνικό περιβάλλον


Ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, η πίεση από τους συνομήλικους αποτελεί σημαντικό παράγοντα ως προς τη χρήση ουσιών. Έλλειψη επαφής με τους γονείς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάρτησης όπως και η έλλειψη επίβλεψης από τους γονείς.Άγχος, κατάθλιψη και μοναξιά. Η χρήση ουσιών μπορεί να αποτελέσει τρόπο για να ανταποκριθεί κανείς σε αυτά τα συναισθήματα.

Είδος ναρκωτικού


Ορισμένα ναρκωτικά όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη οδηγούν πιο γρήγορα σε εξάρτηση σε σχέση με άλλα.Γενετικοί παράγοντες. Η εξάρτηση από ουσίες είναι πιο κοινή σε ορισμένες οικογένειες και πιθανόν αφορά τη συμμετοχή πολλών γονιδίων. Αν έχετε μέλη στην οικογένεια με προβλήματα αλκοόλ ή χρήσης ουσιών βρίσκεστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης εξάρτησης.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Πιο «γλυκός» ο ύπνος όσο μεγαλώνουμε



Καλύτερη ποιότητα ύπνου με την πάροδο της ηλικίας.

Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο μεγαλώνουμε έχουμε καλύτερη ποιότητα στον ύπνο. Συγκεκριμένα, σε τηλεφωνική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 150.000 ενήλικες, διαπιστώθηκε πως κοιμόμαστε καλύτερα όσο μεγαλώνουμε, με εξαίρεση την περίοδο κοντά στα 40 όπου οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι είχαν κακή ποιότητα ύπνου.

Την καλύτερη ποιότητα ύπνου από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες ανέφεραν ότι έχουν οι 80χρονοι, ενώ οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών έκαναν λιγότερα παράπονα για την ποιότητα του ύπνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές σκόπευαν να δείξουν το αντίθετο, ότι δηλαδή ο ύπνος γίνεται χειρότερος όσο μεγαλώνουμε. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep, διεξήχθη από το Κέντρο Ύπνου και Κιρκαδιανής Νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.


Σύμμαχος της καρδιάς η σοκολάτα



Αρκετά τα οφέλη της όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Ευεργετικά είναι τα αποτελέσματα από την κατανάλωση σοκολάτας -κυρίως μαύρης- ιδίως για την καρδιά, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι όσοι τρώνε σοκολάτα ή κακάο για ένα διάστημα εβδομάδων ή μηνών, εμφανίζουν μικρή μείωση στην αρτηριακή πίεσή τους και βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων, παράγοντες και οι δύο που δρουν προστατευτικά για την καρδιά.

Ακόμα, οι άνθρωποι που τρώνε σοκολάτα, εμφανίζουν μια μικρή πτώση στο επίπεδο της ινσουλίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και που, όταν αυξάνεται, αυξάνει και ο κίνδυνος για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η σοκολάτα φαίνεται να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, όμως, χρειάζονται νέες έρευνες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ωφέλεια σε βάθος χρόνου.


Μεταμόσχευση κερατοειδούς σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία



Ανοίγει ο δρόμος για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης.

Σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία, εφ’ όσον διαθέτουν κατάλληλα εξοπλισμένο οφθαλμολογικό χειρουργείο, θα μπορεί, πλέον, να πραγματοποιείται μεταμόσχευση κερατοειδούς, μία επέμβαση για την οποία δεν χρειάζεται ταυτοποίηση συμβατότητας δότη και δέκτη.

Όπως αναφέρθηκε στα πλαίσια του 26ου διεθνούς συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, ενώ για πληθυσμό 11.000.000 ανθρώπων θα έπρεπε να πραγματοποιούνται περίπου 2.000 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς το χρόνο πανελληνίως, πραγματοποιούνται μόνο 300-400, με αποτέλεσμα αρκετοί ασθενείς να παραμένουν αθεράπευτοι ή να καταφεύγουν στο εξωτερικό

Ένας από τους κύριους λόγους του μικρού αριθμού μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς είναι η δυσκολία εύρεσης κερατοειδικού ιστού καλής ποιότητας, σε λογική τιμή και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού στη χώρα μας δεν υπάρχει μοντέρνα τράπεζα μοσχευμάτων οφθαλμού.

Όπως αναφέρθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου η Eλληνική Εταιρεία Ενδοφακών εργάζεται προς το σκοπό της δημιουργίας Τράπεζας Μοσχευμάτων Οφθαλμού στην Αθήνα, η οποία θα λειτουργεί σαν μη κερδοσκοπικός, φιλανθρωπικός οργανισμός στα πλαίσια λειτουργίας μεγάλων διεθνών φιλανθρωπικών οργανισμών.


Είναι ωφέλιμη η νηστεία;



Τι πρέπει να προσέξετε.

Ανεξαρτήτως του τι πιστεύει κανείς και πως αντιλαμβάνεται το θείο η πρακτική της νηστείας περιλαμβάνεται σχεδόν σε όλες τις θρησκείες και δόγματα, όπως επίσης και στην αρχαία ημών θρησκεία του Δωδεκάθεου. Άλλωστε η πρακτική αυτή διεσώθη στη Ορθοδοξία μαζί με άλλες από τους Αρχαίους δρόμους των προγόνων μας και σιγά σιγά μέχρι τον έκτο-έβδομο αιώνα μ.Χ μετατράπηκε σε Ελληνορθοδοξία.

Σίγουρα μια πρακτική χιλιάδων ετών θα έχει πολύ σοβαρούς λόγους ύπαρξης αλλά προς το παρόν ας το δούμε από τη σύγχρονη σε εμάς σκοπιά αυτή της σύγχρονης ιατρικής.

Μην ξεχνάμε ότι μας περιμένει μια πορεία 40 ημερών νηστείας.Τι συμβαίνει διατροφικά με την νηστεία; Συμβάλλει το ίδιο η διατροφική αποτοξίνωση στην σωματική μας υγεία όσο και η ηθική αποτοξίνωση στην ψυχική μας ανάταση;

Ενεργειακά δεν φαίνεται να έχουμε διαφορές με την φυσιολογική μας διατροφή. Αν εξαιρέσουμε τις αυστηρές νηστείες (μόνο λαχανικά, όχι λάδι ) παρατηρείται μόνο μια μικρή διαφοροποίηση στα μακροστοιχεία της ενεργειακής πρόσληψης, δηλαδή κατά την νηστεία αυξάνεται η πρόσληψη ενέργειας που προέρχεται από υδατάνθρακες και μειώνεται αυτή που προέρχεται από λίπη και πρωτείνες.

Η μείωση του λίπους και ειδικά του κορεσμένου (που προέρχεται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κρέατα), πραγματικά μας αποτοξινώνει συμβάλλοντας στην βελτίωση της υγείας μας.

Ωστόσο, ιδιαίτερα την προσοχή μας θα πρέπει να την εστιάσουμε σε αυτούς που δεν τρώνε ψάρι, μειώνοντας έτσι την πρόσληψη στο διαιτολόγιό τους των περίφημων πλέον ω-3 λιπαρών οξέων, και πιο συγκεκριμένα του DHA και του EPA.

Τα δύο αυτά λιπαρά οξέα θεωρούνται απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της πνευματικής μας ανάπτυξης και η έλλειψή τους προκαλεί νευρικές διαταραχές και κατάθλιψη.Κανείς βέβαια δεν ισχυρίζεται πως τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν σε αυτούς που νηστεύουν, ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα σε αυτούς που είτε νηστεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε/ και είχαν προ νηστείας χαμηλές προσλήψεις σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Ποιο είναι το κύριο πλεονέκτημα της νηστείας;Το μεγάλο όμως διατροφικό πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών.

Έτσι, ενώ η μέση κατανάλωση φυτικών ινών στις αναπτυγμένες χώρες είναι 12-18 γραμ./ μέρα με RDA (μέση ημερήσια διαιτητική πρόσληψη) 30γραμ. τη μέρα παρατηρήθηκε ότι λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων λαχανικών και οσπρίων φτάνει τα 30-42 γραμ τη μέρα.

Είναι γνωστό πως οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου.Επίσης, με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ακατέργαστων δημητριακών και λαδιού (κυρίως ελαιολάδου) θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με καροτίνες (β-καροτίνη,λικοπίνη ), βιοφλαβονοειδή (κουερσιτίνη)και βιταμίνες που είναι γνωστά πλέον για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τι συμβαίνει με την έλλειψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών που παρατηρούνται κατά τη νηστεία; Η μειωμένη πρόσληψη πρωτείνης δεν επηρεάζει το ισοζύγιο αζώτου του οργανισμού, ειδικά όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα. Η μη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με τη μειωμένη πρόσληψη σιδήρου.

Είναι γνωστό πως ο σίδηρος που υπάρχει στο φυτικό βασίλειο έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή απορροφάται σε μικρές ποσότητες, εξαιτίας ορισμένων συστατικών (π.χ φυτικό οξύ, τανίνες) που υπάρχουν στις τροφές αυτές. Δεν είναι όμως ο σίδηρος επίσης η βιταμίνη β-12 και το φυλλικό οξύ, δυο βιταμίνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη των ερυθροκυττάρων, προσλαμβάνονται και αυτές σε μικρές ποσότητες γιατί κατά κύριο λόγο βρίσκονται στο ζωικό βασίλειο.

Έτσι, για τα τρία αυτά στοιχεία: σίδηρο, β12, φυλλικό οξύ, παρατηρούνται χαμηλές συγκεντρώσεις τους στο αίμα σε παρατεταμένη νηστεία. Συμπτώματα δεν εμφανίζονται απαραιτήτως αν δεν υπάρχει προ νηστείας μειωμένη πρόσληψή τους ή δεν έχουμε αυξημένες απώλειες σιδήρου κατά τη διάρκεια της νηστείας (π.χ αιμορραγίες, έμμηνος ρύση).

Συμπερασματικά, ειδικότερα για τις γυναίκες που νηστεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και για να αποφευχθούν η εύκολη κόπωση, οι ζαλάδες και η αδυναμία, θα πρέπει να καταναλώνονται όσπρια, δημητριακά (συνήθως είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο), ενώ πολύ καλή πηγή αποτελούν και τα θαλασσινά. Επίσης, θα πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη βιταμίνης C που αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου.

Συμπερασματικά πόσο ωφέλιμη ή επικίνδυνη είναι η νηστεία; Αναμφίβολα λοιπόν, η νηστεία όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα συμβάλλει πραγματικά στη σωματική μας αποτοξίνωση. Ιδιαίτερη προσοχή και τη γνώμη του ειδικού χρειαζόμαστε όταν νηστεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί στερούμε από τον οργανισμό μας ορισμένα δυσαναπλήρωτα θρεπτικά συστατικά που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να είναι επικίνδυνα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Εντάξτε το μαρούλι στη διατροφή σας



Ο Μάρτιος είναι η καλύτερη εποχή του.

Είναι ο μήνας όπου το μαρούλι βρίσκεται στα καλύτερα του, το βρίσκουμε φρέσκο σε όλους τους πάγκους, έτοιμο να μας δώσει πολύχρωμες, ενυδατικές και «diet-friendly» σαλάτες.

Είναι φυλλώδες και πολύ πλούσιο σε νερό το μαρούλι (95% περίπου), κάτι που το μετατρέπει σε ιδιαίτερα ολιγοθερμιδικό τρόφιμο.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E γι’ αυτό έχει και καρδιοπροστατευτική δράση, λειτουργώντας αντιοξειδωτικά.
Περιέχει ζεαξανθίνη (καροτενοειδές), λουτεϊνη ουσίες με αντικαρκινική δράση.

Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), ουσία σημαντική για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Δύο κούπες μαρούλι περιέχουν περίπου 2,5γρ φυτικών ινών (10% περίπου της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας).
Είπαμε ότι το Μάρτη είναι στα καλύτερα του, όμως γενικά στην Ελλάδα το βρίσκουμε σχετικά εύκολα στους πάγκους το Χειμώνα και τους 2 πρώτους μήνες της Άνοιξης.

Το μαρούλι τρώγεται ωμό, σκέτο, σε σαλάτες με διάφορα άλλα λαχανικά. Επίσης, μπορεί να μαγειρευτεί με κρέας (πχ φρικασέ), δίνοντας ιδιαίτερα εύγευστα αποτελέσματα.

Καλό είναι το μαρούλι να μην κόβεται σε μικρά κομμάτια, καθώς οξειδώνεται πολύ γρήγορα. Για τον ίδιο λόγο το προτιμάμε φρεσκοκομμένο.


ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ/ 100ΓΡ:
ΘΕΡΜΙΔΕΣ:14 KCAL
ΚΑΡΟΤΙΝΗ (ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΒΙΤ. Α):335 ΜΙΚΡΟΓΡ
ΑΣΒΕΣΤΙΟ: 28MG
ΜΑΓΝΗΣΙΟ: 6MG
BITAMINH Ε: 0.57MG
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C: 5MG
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1: 0,12MG


Πηγή: http://www.iator.gr

Νέες παρενέργειες για τις στατίνες



Προειδοποιήσεις για αύξηση σακχάρου στις συσκευασίες των ΗΠΑ.

Νέες παρενέργειες πρόκειται να προστεθούν στις στατίνες, οι οποίες χορηγούνται για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης. Οι νέες προειδοποιήσεις αφορούν την ενδεχόμενη αύξηση του σακχάρου και την πρόκληση σύγχυσης ή απώλειας μνήμης.

Οι αλλαγές ανακοινώθηκαν από τον FDA (Food and Drug Administration) των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε ότι όσοι ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα δεν πρέπει να τρομάξουν. Η υποδιευθύντρια ασφάλειας στο Τμήμα Προϊόντων Μεταβολισμού και Ενδοκρινολογίας στο FDA, Amy Egan, δήλωσε: «Η αξία των στατινών στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων έχει επιβεβαιωθεί. Το όφελός τους είναι αδιαμφισβήτητο, αλλά πρέπει να λαμβάνονται με σύνεση και γνώση των παρενεργειών τους».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον FDA, όσοι ασθενείς λαμβάνουν στατίνες δεν είναι να ανάγκη να υποβάλλονται σε συστηματικό έλεγχο των ηπατικών ενζύμων.

Παράλληλα ο FDA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες δεν χρειάζεται πλέον να υποβάλλονται σε συστηματικό έλεγχο των ηπατικών ενζύμων.


Ποιο είναι το καλύτερο αντιγηραντικό προσώπου



Μάθετε τα οφέλη της κυτταρικής θεραπείας του δέρματος.

Η κυτταρική θεραπεία του δέρματος έχει σήμερα αποδειχτεί ως η πλέον ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της γήρανσης. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί είτε μεσεγχυματικού τύπου βλαστοκύτταρα, είτε ινοβλάστες. Τα βλαστοκύτταρα είναι πρόδρομες μορφές των ινοβλαστών.

Οι ινοβλάστες ανήκουν στα μόνιμα κύτταρα του δέρματος τα οποία παράγουν τα σημαντικότερα συστατικά του, όπως την ελαστίνη και το κολλαγόνο, τα οποία ρυθμίζουν τη λειτουργία του και διατηρούν την κατασκευή του.

Με την πάροδο του χρόνου ο αριθμός και η λειτουργική ικανότητά τους ελαττώνονται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ρυτίδες, χαλαρότητα και απώλεια της φωτεινότητας και σφριγηλότητας του δέρματος.

Οι ρυτίδες, άλλοτε επιφανειακές και άλλοτε βαθύτερες, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εμφάνισης.

Οι κυτταρικές θεραπείες χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια στην αποκατάσταση του δέρματος και πρόσφατα έλαβαν έγκριση από τον FDA των ΗΠΑ. Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται με λιποαναρρόφηση και μετά από κατάλληλο διαχωρισμό εμφυτεύονται στο δέρμα στην περιοχή των ρυτίδων.

Θεωρητικά έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες στην αποκατάσταση της περιοχής που εμφυτεύονται, δεδομένου ότι πολλαπλασιάζονται με ταχύτερους ρυθμούς. Τα βλαστοκύτταρα εμφυτεύονται στον υποδόριο συνδετικό ιστό, παίρνουν τη θέση των γηρασμένων ινοβλαστών και στη συνέχεια ανακυκλώνουν με ταχείς ρυθμούς τα φυσικά συστατικά του δέρματος, κυρίως το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

Οι ινοβλάστες λαμβάνονται με μια μικρή βιοψία δέρματος και στη συνέχεια καλλιεργούνται για να αναπτυχθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός.Η διαδικασία αυτή συνήθως διαρκεί 3-4 μήνες. Τα αποτελέσματα των δύο μεθόδων δεν φαίνεται να έχουν διαφορές ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Τα βλαστοκύτταρα πλεονεκτούν, γιατί δεν χρειάζονται κυτταρικό πολλαπλασιασμό και η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, έναντι των 3-4 μηνών που χρειάζονται για την καλλιέργεια οι ινοβλάστες.

Εκτός από τις κυτταρικές θεραπείες, συνθετικές ουσίες όπως το δημοφιλές υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιούνται ως ενθέματα με τη μορφή γέλης για το γέμισμα των ρυτίδων.

Τα αποτελέσματα είναι μικρότερης διάρκειας και συνήθως μετά από έξι μήνες χρειάζεται επανάληψη. Η γνωστή επίσης μέθοδος botox είναι σε χρήση, για ορισμένες όμως θέσεις στο πρόσωπο.

Την ανατομική εικόνα του προσώπου συμπληρώνει το λίπος, το οποίο συμβάλλει στη διαμόρφωση του σχήματός του. Με την πάροδο του χρόνου το λίπος ανακατανέμεται στο σώμα και το περισσότερο συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς. Έτσι το δέρμα του προσώπου εκτός του ότι χάνει τα φυσικά του συστατικά, χάνει και το υποστηρικτικό λίπος, το οποίο θεωρείται ως ένας άλλος παράγοντας χαλαρότητας.

Η μεταφορά λίπους από άλλες θέσεις του σώματος στο πρόσωπο, ενώ παρέχει προσωρινά όγκο στο δέρμα, εν τούτοις δεν φαίνεται να έχει μακροχρόνια αποτελέσματα είτε γιατί τα λιποκύτταρα δεν ενσωματώνονται στο καινούριο περιβάλλον, είτε γιατί τα βλαστοκύτταρα που μέσω αυτού μεταφέρονται είναι συνδεδεμένα με το περιβάλλον τους και δεν είναι ελεύθερα να δράσουν.

Για τον λόγο αυτόν, σήμερα ως το καλύτερο αντιγηραντικό του προσώπου είναι είτε η εμφύτευση ινοβλαστών, είτε η εμφύτευση βλαστοκυττάρων στις περιοχές του δέρματος που θέλουμε να αποκαταστήσουμε.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Μεγάλη απάτη με «βουλγαροποίηση» πολυτελών Ι.Χ.



Το ΣΔΟΕ ερευνά την κομπίνα με τις πινακίδες.

Μεγάλη έρευνα του ΣΔΟΕ βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές του χρόνου στη Θεσσαλονίκη και άλλους νομούς για κατόχους Ι. Χ. που έχουν παραδώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού στην Ελλάδα αλλά έχουν «μετατρέψει» τα αυτoκίνητά τους σε βουλγαρικά, με πινακίδες κυκλοφορίας της γείτονος «γλιτώνοντας» έτσι τεκμήρια, υψηλά τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα.

Το φαινόμενο της κυκλοφορίας αυτοκινήτων με βουλγαρικές πινακίδες που πολλοί εμφανίζουν ως νόμιμο στην Ελλάδα -διαφημίζοντας το μάλιστα και με αναρτήσεις στο Διαδίκτυο- έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των διωκτικών αρχών και σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» έχει ξεκινήσει μια πρώτη δειγματοληπτική έρευνα στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται τουλάχιστον 500 περιπτώσεις κατόχων Ι. Χ. πολυτελών αυτοκινήτων για τα οποία θα ακολουθήσουν «διασταυρώσεις» αν ταξινομήθηκαν στη γειτονική χώρα και κυκλοφορούν πάλι στην Ελλάδα με βουλγαρικές πινακίδες.


«Κούρεμα» και στις εισαγωγές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ



Πρόταση-σοκ από τους πρυτάνεις.

Τους μισούς φοιτητές σε σχέση με πέρσι ζητούν να απορροφήσουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, με το επιχείρημα ότι τα κονδύλια για τα ΑΕΙ έχουν μειωθεί δραματικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος». Όπως υποστηρίζουν, εάν οι προτάσεις τους δεν εισακουστούν, θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα των σπουδών

Οι διοικήσεις των ΑΕΙ - ΤΕΙ έχουν αρχίσει να στέλνουν τις προτάσεις τους προς το υπουργείο Παιδείας για τον φετινό αριθμό των εισακτέων και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας ζητούν να απορροφήσουν τους μίσους φοιτητές σε σχέση με πέρσι.

Τόσο οι πρυτάνεις όσο και οι πρόεδροι των ΤΕΙ προτρέπουν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να εισακούσει τις εισηγήσεις τους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση υποστηρίζουν ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα των σπουδών.

«Κάθε χρόνο ζητάμε συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών και τελικά παίρνουμε πολλαπλάσιους», δηλώνουν στο «Έθνος» πρυτάνεις, ενώ υπενθυμίζουν ότι έχουν μειωθεί δραματικά τα κονδύλια προς τα ΑΕΙ. Ταυτόχρονα αναφέρουν πως έχουν «ψαλιδιστεί» οι θέσεις των συμβασιούχων και προσθέτουν ότι οι προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό γίνονται με το σταγονόμετρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών στην εισήγησή της προς το υπουργείο ζήτησε για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να δεχτεί συνολικά 1.862 φοιτητές. Την περσινή χρόνια είχαν εισαχθεί 3.708 φοιτητές από τη γενική σειρά και τις ειδικές κατηγορίες, ενώ εάν προστεθούν σε αυτούς και όσοι εγράφησαν από κατατακτήριες, λόγω σοβαρών ασθενειών κ.λπ., τότε ο αριθμός μεγαλώνει και άλλο.

Στο 50% φτάνει η μείωση που ζητάει και η διοίκηση του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου. Τον Σεπτέμβριο εισήχθησαν 6.515 φοιτητές, ενώ για φέτος η πρόταση είναι να μην ξεπεράσουν τους 3.000.

Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας η διοίκηση του ιδρύματος υποστηρίζει ότι οι φετινοί φοιτητές θα πρέπει να είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι κατά 2.000. Έτσι, από τους 6.381 που απορροφήθηκαν το ακαδημαϊκό έτος 2011-12, προτείνει να εισαχθούν μόλις 4.370.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ορισμένα κεντρικά ΤΕΙ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΤΕΙ Πειραιά, το οποίο στην εισήγηση που έστειλε στο υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι θα μπορέσει να εκπαιδεύσει μόλις 890 σπουδαστές, από 1.800 που εισήχθησαν πέρσι.

Σημαντική μείωση αναμένεται να υπάρξει στον αριθμό των εισακτέων σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές, κάτι που ζήτησε και η τρόικα μέσα από το τελευταίο Μνημόνιο. Κάθε χρόνο, χιλιάδες υποψήφιοι - οι περισσότεροι από τους οποίους είναι αριστούχοι - επιλέγουν στην κορυφή των προτιμήσεών τους ένα από τα συγκεκριμένα τμήματα, προσβλέποντας στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν.

Δυστυχώς, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά, αφού πλέον οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Πάντως, «ψαλίδι» αναμένεται να μπει και σε σχολές που οδηγούν στο Δημόσιο, όπως παιδαγωγικές και οι λεγόμενες «καθηγητικές».

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των εισακτέων αναμένεται να ανακοινωθεί τον Μάιο, δηλαδή λίγο πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου.

Το «κούρεμα» αγγίζει και τις σχολές - φιλέτα

Από την επικείμενη μείωση στον αριθμό των εισακτέων δεν πρόκειται να γλιτώσουν ούτε οι περιζήτητες υψηλόβαθμες σχολές των κεντρικών ΑΕΙ - ΤΕΙ. Όπως φαίνεται άλλωστε από την εισήγηση του Πανεπιστημίου Αθηνών, προτείνεται μείωση σε περιζήτητα τμήματα, τα οποία δηλώνουν χιλιάδες υποψήφιοι. Ετσι, λιγότερους εισακτέους ζητεί για τα τμήματα Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής και Νοσηλευτικής.

Σημαντικές θα είναι οι περικοπές που θα γίνουν -εάν «περάσει» η πρόταση του ιδρύματος- και στα λεγόμενα καθηγητικά τμήματα.

Η πρόταση για τη σχολή Μαθηματικών είναι για 180 εισακτέους, όταν πέρυσι το τμήμα είχε απορροφήσει συνολικά 328 άτομα. Το Τμήμα Χημείας ζητεί μόλις 40 άτομα, ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 118 (γενική σειρά και ειδικές κατηγορίες).

Για τη σχολή Φυσικής η διοίκηση του ιδρύματος προτείνει να εισαχθούν 130 φοιτητές από 218 το προηγούμενο έτος.

Εντυπωσιακή είναι η μείωση που προτείνεται και για το πιο περιζήτητο τμήμα πανελλαδικά (Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης). Πέρσι από όλες τις κατηγορίες είχαν απορροφηθεί 283 άτομα και φέτος υπάρχει εισήγηση για 180.
Δεν πρόκειται πάντως για παράλογη πρόταση, καθώς οι προσλήψεις δασκάλων δεν είναι μαζικοί όπως παλαιότερα και πλέον ισχύει η σχέση μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις. Ανάλογες είναι οι μειώσεις που ζητούν και τα υπόλοιπα ιδρύματα.

Ωστόσο, εάν υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις από το υπουργείο Παιδείας, θα αυξηθεί αυτομάτως ο ανταγωνισμός με αποτέλεσμα χιλιάδες αριστούχοι να αναγκαστούν να «βολευτούν» με υποδεέστερα τμήματα. Μεγαλύτερο, όπως είναι φυσικό, θα είναι το πρόβλημα στα κεντρικά ιδρύματα, καθώς φέτος -περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά- οι φοιτητές θα επιλέξουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης πρώτα πόλη και μετά αντικείμενο σπουδών.


Στη ΔΟΥ θα απευθύνονται όσοι αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος ακινήτων



Σύμφωνα με εγκύκλιο που απεστάλη σε όλες τις εφορίες.

Στη ΔΟΥ στην οποία υπάγονται θα απευθύνονται οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος ακινήτων.

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που απεστάλη σε όλες τις εφορίες, προβλέπει ότι ο έφορος θα κρίνει αν συντρέχουν λόγοι να αυξηθούν οι δόσεις ή να μειωθεί το τέλος ακινήτων για τους φορολογούμενους που εμφανίζουν οικονομική αδυναμία καταβολής του τέλους.

Στην εγκύκλιο τονίζεται χαρακτηριστικά ότι εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος «ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, μπορεί να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ίδιου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά».



«Χρηματιστήριο» για αγροτικά προϊόντα στην Κεντρική Μακεδονία



Για να διαθέτουν οι παραγωγοί τα προϊόντα τους σε καλύτερες τιμές.

Η δημιουργία ενός είδους «χρηματιστηρίου» για αγροτικά προϊόντα προωθείται στην Κεντρική Μακεδονία, προκειμένου οι παραγωγοί να μπορούν να διαθέτουν στους πωλητές τα προϊόντα τους στις καλύτερες δυνατές τιμές, χωρίς μεσάζοντες και με σαφή οφέλη για το πορτοφόλι των καταναλωτών.

Το θέμα του Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες η διαδικασία του διαγωνισμού που προκήρυξε το καλοκαίρι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να γίνει η μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων στην Κεντρική Μακεδονία και την Αττική. «Η μελέτη σκοπιμότητας ανατέθηκε στο πανεπιστήμιο Αθηνών μεταξύ τεσσάρων ενδιαφερομένων» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Δημήτρης Ευθυμιάδης.

Μιλώντας για το δημοπρατήριο, σχολιάζει ότι θα δημιουργηθεί μια σύγχρονη κεντρική αγορά αγροτικών προϊόντων, με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και αποθηκευτικούς χώρους, σε μια μεγάλη έκταση που θα πληροί τις προδιαγραφές οι οποίες θα προκύψουν τόσο από τη μελέτη σκοπιμότητας όσο και από τη μελέτη κατασκευής. Η λειτουργία του θα είναι ηλεκτρονική, όπως στα χρηματιστήρια, με τη διαφορά ότι θα πωλούνται αγροτικά προϊόντα.

Το όφελος του παραγωγού από αυτή τη διαδικασία θα είναι η άμεση πρόσβαση στην αγορά προκειμένου να πουλήσει τα εμπορεύματά του στην τιμή που θα καθορίζει εκείνος, αποφεύγοντας τους μεσάζοντες. Παράλληλα, το όφελος από τη μείωση της τιμής θα φτάνει και στον καταναλωτή. Επιπλέον όλα τα προϊόντα που θα τίθενται προς πώληση θα είναι πιστοποιημένα, γεγονός που θα εξασφαλίζει την ποιότητά τους.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Περιφέρειας, αυτή θα συμμετέχει στο διοικητικό σχήμα του δημοπρατηρίου, μαζί με τους δήμους, το δημόσιο, τους συνεταιρισμούς των παραγωγών και τους ιδιώτες, που θα μετέχουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Πρέπει να κερδίσουμε την εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων της μακεδονικής γης και να στηρίξουμε την προώθησή τους. Η δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων αποτελούσε και αποτελεί βασική πολιτική βούληση της διοίκησής μας», τόνισε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης.

Ερωτηθείς, άλλωστε, για τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του εν λόγω εγχειρήματος, ο κ. Ευθυμιάδης απέφυγε να κάνει κάποια πρόβλεψη, δεδομένων των οικονομικών προϋποθέσεων για την υλοποίησή του.