Είκοσι πέντε εκατομμύρια θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα το 2025.
Σε παγκόσμιο «δολοφόνο» συνεχίζουν να αναδεικνύονται καθημερινά οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς ευθύνονται για 17,1 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αποτελούν πάνω από το 30% της παγκόσμιας θνησιμότητας.
Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα αναμένεται να ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια!
Αυτά τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε., Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Συντονιστής Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Αθηνών «Ιπποκράτειο» κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, ο Γενικός Γραμματέας Δ.Σ., Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν. Αθηνών «Ιπποκράτειο» κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης και ο τ. Πρόεδρος Δ.Σ., Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» κ. Βλάσιος Πυργάκης.
Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε., Καθηγητής κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, η στεφανιαία νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε όλον τον κόσμο. Οι κλινικές εκδηλώσεις της στεφανιαίας νόσου είναι η χρόνια σταθερή στηθάγχη και το οξύ ισχαιμικό στεφανιαίο σύνδρομο, στο οποίο περιλαμβάνονται η ασταθής στηθάγχη, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και ο αιφνίδιος θάνατος. Σταθερή στηθάγχη λέγεται η στηθάγχη (πόνος στο στήθος) όταν ο ασθενής πονάει στην κόπωση. Έχει βρεθεί πως το 50% των ασθενών με στεφανιαία νόσο εμφανίζουν ως πρώτη κλινική εκδήλωση την σταθερή στηθάγχη. Σε ό,τι αφορά τη θεραπευτική αντιμετώπιση της σταθερής στηθάγχης, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν στην Αμερική, το 90% των ασθενών με χρόνια σταθερή στηθάγχη θεραπεύονται μόνο με φάρμακα.
Αναφερόμενος στις παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων και τη θεραπευτική προσέγγισή τους, ο κ. Καλλικάζαρος τόνισε ότι η πιο συχνή βαλβιδική νόσος των ενηλίκων είναι η στένωση της αορτικής βαλβίδας. Σύμφωνα με προσφάτως δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, περίπου το 33% των ασθενών ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών με σοβαρή συμπτωματική στένωση αορτής δεν υποβάλλονται σε χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας, παρά το ότι αυτό αποτελεί την μόνη θεραπεία.
Επιπλέον, όπως εξήγησε ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε., είναι σήμερα ευρέως διαδεδομένο ότι τα stent που εκλύουν φαρμακευτικές ουσίες αναστέλλουν επιτυχώς την επαναστένωση σε ποσοστά 5-10%, αλλά έχουν το πρόβλημα της όψιμης θρόμβωσης. Το ποσοστό της όψιμης θρόμβωσης (θρόμβωση μετά το πρώτο 6μηνο, η οποία έχει θνητότητα 40-50%) αυξάνεται κατά 0.5% κάθε έτος συγκριτικά με τα μεταλλικά stent. Για την αντιμετώπιση αυτής της επιπλοκής χορηγούνται μακροχρόνια αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (ασπιρίνη και κλοπιδογρέλη).
Από την πλευρά του, ο κ. Τσιούφης έκανε λόγο για μια πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης της ανθεκτικής αρτηριακής υπέρτασης, την απονεύρωση των νεφρών. Η μέθοδος αναπτύχθηκε με σκοπό το σημαντικό περιορισμό της διέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στην ανθεκτική υπέρταση, και συνίσταται στην κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού (renal sympathetic denervation-RSD) με την διαδερμική εισαγωγή - με τοπική αναισθησία - ειδικού καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίες και χρήση υψίσυχνου ρεύματος.
Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Ποια τρόφιμα μας προστατεύουν και μας γεμίζουν ενέργεια.
Η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας κάνει τον οργανισμό μας πιο ευάλωτο σε ιώσεις και άλλες ασθένειες, αφού το ανοσοποιητικό σύστημα καταπονείται. Γεμίζοντας το πιάτο μας με τα τρόφιμα που ακολουθούν θα γεμίσουμε ενέργεια και θα προστατευτούμε.
Ρόδι
Πλεονεκτήματα
Αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, οι τανίνες και οι ανθοκυανίνες, και θεωρείται πραγματική ασπίδα για την εποχική γρίπη, αλλά και στελέχη ιών όπως ο Η1Ν1. Παράλληλα, περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, σεληνίου, βιταμίνης C (1 ρόδι καλύπτει το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας….
ποσότητες σιδήρου, σεληνίου, βιταμίνης C (1 ρόδι καλύπτει το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας) και φυλλικού οξέος. Ο χυμός του θεωρείται απαραίτητος μετά την άσκηση, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία και μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν επίσης πως μπορεί να προστατεύσει και από τον καρκίνο του δέρματος.
Μειονέκτημα
Είναι ο μόνος καρπός απ’ όπου δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια. Μπορούμε όμως να πιούμε το χυμό του.
Θερμίδες
Ένα μέτριο ρόδι περιέχει 105 θερμίδες.
Μανιτάρια
Πλεονεκτήματα
Περιέχουν άφθονα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, όπως το κάλλιο, που βοηθά στην καλή λειτουργία των καρδιακών μυών και στην έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φωσφόρου, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε χαλκό (100 γραμμ. μανιτάρια καλύπτουν το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης), ενώ ο ψευδάργυρός τους ενισχύει το ανοσοποιητικό. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σελήνιο, θεωρείται ότι έχουν και αντικαρκινική δράση.
Μειονέκτημα
Λειτουργούν σαν σφουγγάρια, απορροφούν τα πάντα από τη γη, το καλύτερο αλλά και το χειρότερο. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι φορείς βαρέων μετάλλων. Έτσι, καλό θα ήταν να γνωρίζετε την προέλευσή τους και να αποφεύγετε να τα μαζεύετε μόνες, σε περίπτωση που οι γνώσεις σας δεν επαρκούν.
Θερμίδες
20 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Μπρόκολο
Πλεονεκτήματα
Πλούσια πηγή ασβεστίου (93 mg ανά 100 γραμμ., που καλύπτουν περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) και βιταμίνης C (110 mg ανά 100 γραμμ., που καλύπτουν το 100% των ημερήσιων αναγκών). Ιδανικό για όσους δεν συμπαθούν ή πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μειονέκτημα
Η γεύση του δεν ταιριάζει σε κάθε γούστο. Αν δεν σας αρέσει βραστό, δοκιμάστε να το προσθέσετε σε μια λευκή σάλτσα για ζυμαρικά.
Θερμίδες
35 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
Ξηροί καρποί
Πλεονεκτήματα
Εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών (7,5 g ανά 100 γραμμ. καλύπτουν το 700% των ημερήσιων αναγκών), που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Οι ξηροί καρποί μπορούν να αντικαταστήσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα για όσους δεν μπορούν για κάποιο λόγο να τα καταναλώσουν.
Μειονέκτημα
Επειδή έχουν πολλές θερμίδες, χρειάζεται μέτρο. Δεν πρέπει να υπερβαίνουν τη μία χούφτα ημερησίως.
Θερμίδες
560 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (ένα καρύδι είναι περίπου 5 γραμμάρια)
Φακές
Πλεονεκτήματα
Χορταίνουν ακόμη περισσότερο και από το κρέας, ιδιότητα που έχουν τα περισσότερα όσπρια. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (4 g ανά 100 γραμμ. καλύπτουν περίπου το 15% των ημερήσιων αναγκών) συμβάλλει στην καλή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην καλή πέψη. Επίσης, ο γλυκαιμικός δείκτης στις φακές είναι χαμηλός, γεγονός που σημαίνει πως έτσι αυξάνονται σταδιακά και όχι απότομα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Β και μαγνήσιο (32 mg ανά 100 γραμμ., το 9% των ημερήσιων αναγκών) είναι επίσης σημαντική. Με άλλα λόγια, πρόκειται για διατροφική πηγή με θαυματουργές ιδιότητες όσον αφορά την καλή λειτουργία της καρδιάς και την τόνωση του ανοσοποιητικού.
Μειονέκτημα
Μπορεί σε κάποιους να προκαλούν φούσκωμα και δυσανεξία.
Θερμίδες
90 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (μαγειρεμένες).
Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Το 53% των ουσιοεξαρτημένων εμφανίζει και κάποια άλλη ψυχική διαταραχή.
Η εξάρτηση από ουσίες- συμπεριλαμβανομένου και του αλκοόλ- αποτελεί την πλέον διαδεδομένη ψυχική διαταραχή, που συχνότατα συνυπάρχει με ψυχοπαθολογία υπογράμμισε ο Ι. Λιάππας, καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιάτρων που διεξάγεται στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, διάφορες ψυχικές παθήσεις, όπως έντονο άγχος, κατάθλιψη, παρανοϊκός ιδεασμός και ψυχωσική συνδρομή, συνυπάρχουν με τη χρήση ουσιών, σε ποσοστό άνω του 50%.
Η περισσότερο διαδεδομένη μορφή εξάρτησης είναι αυτή από το αλκοόλ, ενώ δεύτερη έρχεται η εξάρτηση από την κάνναβη.
Το 53% των ουσιοεξαρτημένων ατόμων εμφανίζει και κάποια άλλη ψυχική διαταραχή, ενώ η παράλληλη διάγνωση κάποιας διαταραχής της προσωπικότητας κυμαίνεται σε ποσοστά από 50- 90%. Σε ποσοστά 20- 60% υπάρχει διάγνωση συναισθηματικής ή και αγχώδους διαταραχής και τα ποσοστά ψυχωσικών διαταραχών που παρατηρούνται παράλληλα με τον εθισμό, βρίσκονται μεταξύ 0-20%.
Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν συνήθως άνδρες με οικογενειακό ψυχιατρικό ιστορικό ή ιστορικό αλκοολισμού.
Επίσης, ξεκαθαρίστηκε από τον κ. Λιάππα ότι οι αμφεταμίνες, η κοκαΐνη, οι συνθετικές ουσίες, τα παραισθησιογόνα και η κάνναβη, προκαλούν ψυχιατρικά συμμπτώματα ή πυροδοτούν υποτροπές των ψυχικών νόσων, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά ότι οι χρήστες οπιοειδών οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν συστηματικά άλλες ουσίες, έχουν χαμηλή ψυχιατρική συμπτωματολογία.
Επισήμανε δε, ότι η πλειονότητα των χρηστών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς στις γενικές ψυχιατρικές μονάδες του ΕΣΥ με τα σημερινά δεδομένα.
Από την πλευρά του ο Ν. Αγγελόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας, ανέφερε ότι η χρήση υποκατάστατων, όπως η μεθαδόνη, δεν βοηθάει τόσο στην απεξάρτηση, όσο στη μείωση της βλάβης του χρήστη, όπως επίσης και στη μείωση της εγκληματικότητας και διατύπωσε την άποψη ότι «εάν δεν απελευθερωθεί η χρήση ουσιών, δεν μπορεί η ψυχιατρική να κάνει σωστά τη δουλειά της».
«Η Ενωση Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδος (ΕΕΨΕ) δημιουργήθηκε προκειμένου ο κλάδος και οι ασθενείς να ανταποκριθούν επαρκώς στην καινούρια πραγματικότητα που πρόκειται να διαμορφωθεί στο κοντινό μέλλον, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕΨΕ, που διοργάνωσε το συνέδριο Κώστας Αλεξανδρόπουλος, ψυχίατρος, συντονιστής διευθυντής ψυχιατρικού τομέα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». «Θα υποστούμε τα δεινά που θα αφορούν τον κοινωνικό χώρο και εμείς και οι ασθενείς μας, γι΄αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι εργασίες του Πρώτου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΕΕΨΕ ολοκληρώνονται αύριο.
Ποσότητα «κρύβεται» σε τρόφιμα που θεωρούμε «αθώα».
Στο ψωμί κρύβονται υπερβολικά μεγάλες ποσότητες αλατιού, το οποίο ενέχει πολλαπλούς κινδύνους για την υγεία, ανακοίνωσαν τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή εννέα στους δέκα Αμερικανούς ενήλικες καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες αλατιού και ο κυριότερος υπαίτιος δεν είναι τα πατατάκια ή το ποπ κορν αλλά οι φέτες ψωμιού.
Το 44% του αλατιού που καταναλώνεται συνδέεται με δέκα τύπους τροφίμων, σύμφωνα με τα Κέντρα. Το ψωμί βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενο από το επεξεργασμένο κρέας, την πίτσα, τα πουλερικά, τις σούπες, τα σάντουιτς, το τυρί, τα ζυμαρικά και τα σνακ, όπως τα πρέτσελ- που είναι ένας τύπος ψωμιού- και τα πατατάκια.
Μπορεί μια φέτα ψωμιού να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού, αλλά πολλές φέτες στη διάρκεια της μέρας αυξάνουν την καθημερινή πρόσληψη αλατιού. Μια μόνο φέτα άσπρου ψωμιού μπορεί να περιέχει μέχρι και 230 μιλιγραμμάρια αλατιού.
Η μεγάλη πρόσληψη αλατιού μπορεί να οδηγήσει στην υπέρταση προκαλώντας έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Δεν έλεγαν τυχαία οι πρόγονοί μας ότι χαρίζουν αιώνια νιότη και αθανασία.
Το μήλο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και ευρύτατα καλλιεργούμενα φρούτα και απαντάται σε περισσότερες από 7.000 γνωστές ποικιλίες. Οι περισσότερες από αυτές, καλλιεργούνται για την κατανάλωση νωπών μήλων, ενώ άλλες καλλιεργούνται ειδικά για μήλα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ή στην παραγωγή μηλίτη.
Στην Ελλάδα, οι γνωστότερες ποικιλίες είναι τα φιρίκια, τα ντελίσια, τα γκόλντεν, και τα ξινόμηλα.
Το μήλο κουβαλάει αμέτρητους συνειρμούς. Ήρθε στον κόσμο με τους πρωτόπλαστους που, παρά τη θεϊκή εντολή, το έφαγαν για να αποκτήσουν τη γνώση. Στη σκανδιναβική μυθολογία, το μήλο είναι σύμβολο αιώνιας νιότης και ομορφιάς, ενώ στον παράδεισο της μυθολογίας των Kελτών, τα μήλα είναι οι καρποί της λήθης ή της αναγέννησης. Για τους Πυθαγόρειους, συμβόλιζε το απόκρυφο και το κλειδί κάθε γνώσης καλής ή κακής. Η Ελληνική μυθολογία βρίθει από αναφορές στα μήλα.
Τα «μήλα των Εσπερίδων» λεγόταν ότι εξασφάλιζαν νιότη και αθανασία. Προσφέρθηκαν στην Ήρα ως γαμήλιο δώρο όταν παντρεύτηκε τον Δία και τα προτιμούσαν ιδιαίτερα στις αθηναϊκές γαμήλιες τελετές. Το «μήλο της έριδος», στην ουσία μήλο της επιλογής, προσφέρθηκε από τον Πάρη στην Αφροδίτη και ήταν αφορμή να ξεσπάσει ο Τρωικός πόλεμος. Τα μήλα που ανακάλυψε ο Μέγας Αλέξανδρος αποτέλεσαν σύμβολα μακροζωίας, ενώ ένα μήλο ήταν η αφορμή να αναπτύξει ο Νεύτωνας το νόμο της βαρύτητας.
Διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία
Τα μήλα περιέχουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, ο οποίος εξασφαλίζει ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία. Ένα μέτριο μήλο (160γρ) παρέχει στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμίνης C, καλίου και φλαβονοειδών ουσιών, και όλα αυτά με μόνο 80 θερμίδες.
Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες του μήλου βοηθούν στην πέψη και στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα, μειώνοντας τον χρόνο διέλευσης. Συμβάλλουν έτσι σημαντικά στην μείωση της δυσκοιλιότητας και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Όσον αφορά στις διαλυτές φυτικές ίνες του μήλου, φαίνεται πως προκαλούν μείωση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα, κυρίως λόγω αυξημένης απέκκρισης χολικών αλάτων. Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η κατανάλωση 2-3 μήλων ημερησίως, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης έως και 10%. Υπάρχουν όμως παράλληλα, μελέτες που υποστηρίζουν πως ακόμη και η κατανάλωση μισού μήλου την ημέρα, μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς.
Η καρδιοπροστατευτική επίδραση από την κατανάλωση μήλων δεν οφείλεται μόνον στην υποχοληστεριναιμική επίδραση των φυτικών ινών. Τα μήλα είναι πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, κερσετίνη, κατεχίνη, χλωρογενικό οξύ κ.ά. Τα αντιοξειδωτικά, αντιδρούν χημικά με τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και τις καθιστούν αδρανείς και αβλαβείς για τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να παρέχουν προστατευτικές ιδιότητες ως προς τη καρδιαγγειακή λειτουργία.
Τα φλαβονοειδή, που περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα μήλα, είναι επίσης ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες. Άλλες φλαβονοειδείς ουσίες επιφέρουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, εμποδίζουν την συσσώρευση αιμοπεταλίων ή συνεισφέρουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Όλες αυτές οι ιδιότητες, καθιστούν τα φλαβονοειδή ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέσο για την πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Μάλιστα, αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μήλων σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες θανάτου από καρδιακό επεισόδιο.
Ορισμένοι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι η κατανάλωση μήλων συνδέεται με προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα. Γενικά, η κατανάλωση μήλων έχει συνδεθεί με καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος στους ενήλικες, πιθανότατα λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους. Ερευνητές του Εθνικού Καρδιολογικού και Πνευμονολογικού Ινστιτούτου του Λονδίνου παρατήρησαν, πως τα παιδιά που έπιναν καθημερινά χυμό μήλου, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα άσθματος, και συγκεκριμένα συριγμού.
Πιστεύεται πως τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα που περιέχονται στον χυμό μήλου, συντελούν στη μείωση της φλεγμονής στους αεραγωγούς, στοιχείο βασικό για τον συριγμό και την εκδήλωση άσθματος. Επιπλέον, σε έρευνα από το πανεπιστήμιο της Αμπερντίν, αποκαλύφθηκε ότι οι μητέρες οι οποίες έτρωγαν τουλάχιστον 4 μήλα την εβδομάδα κατείχαν έως και 50% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με άσθμα.
Ο συνδυασμός της δράσης της πηκτίνης και των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν τα μήλα, έχει θεωρηθεί ως μια από τις καλύτερες ασπίδες προστασίας από τον διαβήτη. Η παρουσία της πηκτίνης, επιδρά θετικά στο μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθά στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη του μήλου, η κατανάλωσή του δεν προκαλεί απότομη άνοδο στα επίπεδα της γλυκόζης, γεγονός πολύ σημαντικό για την διατήρηση της επιθυμητής ευγλυκαιμίας, ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημένες τιμές σακχάρου.
Τέλος, τα μήλα αποτελούν ένα εξαιρετικό φυσικό καθαριστικό για την υγιεινή και τη λεύκανση των δοντιών. Παράλληλα, ενισχύουν τα ούλα, αφού καθώς μασάμε ένα μήλο, επιτυγχάνουμε συγχρόνως και ένα ελαφρύ μασάζ των ούλων που είναι συμβάλλει στην πρόληψη της ουλίτιδας.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές
• Συνιστάται να καταναλώνετε ολόκληρο το μήλο, μαζί με τη φλούδα, διότι στο εξωτερικό περίβλημα βρίσκονται κυρίως οι φυτικές ίνες, τα φλαβονοειδή και η κερσετίνη. Δυστυχώς, στα συμβατικά καλλιεργούμενα μήλα, η φλούδα είναι το τμήμα του φρούτου που είναι πιθανότερο να περιέχει κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να επιλέγετε μήλα που έχουν καλλιεργηθεί βιολογικά.
• Αγοράζετε μήλα που έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος και δείχνουν καθαρά και συμπαγή. Επιλέξτε μήλα χωρίς χτυπήματα και αλλοιώσεις. Πριν τα καταναλώσετε, πλένετέ τα προσεκτικά με άφθονο νερό.
• Προτιμήστε τα κόκκινα μήλα, είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
• Δοκιμάστε να προσθέσετε κομματάκια μήλου σε σαλάτες λαχανικών, π.χ. με κόκκινο-άσπρο λάχανο και καρότο, ή με μαρούλι, ρόκα, ντοματάκια, κίτρινη-πράσινη πιπεριά και τριμμένο καρύδι.
• Εάν αναζητάτε συχνά ένα γλύκισμα, εκμεταλλευτείτε τα μήλα για να δημιουργήσετε υγιεινότερες επιλογές, π.χ. προσθέστε καρύδια και σταφίδες σε κομμάτια μήλου, πασπαλίστε με κανέλα, ψήστε στο φούρνο και έπειτα περιχύστε με ένα ελαφρύ σιρόπι μελιού.
Πηγή: http://www.iator.gr
Περίπου 118% αύξηση περιστατικών στον Ευαγγελισμό τη διετία 2008-2011.
Δραματική αύξηση, κατά 92%, των ψυχικά ασθενών που επισκέπτονται τα ιατρεία του Ευαγγελισμού παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια. Οι ασθενείς έρχονται στο Νοσοκομείο εμφανίζοντας συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, πανικού, όπως επίσης και τάσεις αυτοκτονίας, λόγω της κρίσης.
«Οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου και οι υποχρεώσεις του επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται ατομικά και όχι οριζόντια, κλαδικά, ηλικιακά ή ρατσιστικά. Τα αισθήματα της αδικίας που δημιουργούνται από την αδιάκριτα κακή μεταχείριση των πολλών ή τη διακριτά ευνοϊκή μεταχείριση των λίγων αποσταθεροποιούν τον κοινωνικό ιστό και έχουν νοσηρές επιπτώσεις στους καθημερινούς ανθρώπους». Αυτά είναι τα λόγια του Κώστα Αλεξανδρόπουλου, προέδρου του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ένωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων και διευθυντή του ψυχιατρικού τομέα ΓΝΑ Ευαγγελισμός.
Σε έρευνα που παρουσίασε στο συνέδριο ο Γιάννης Χιώτης, ειδικευόμενος ψυχίατρος στον Ευαγγελισμό, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει παρατηρηθεί αύξηση, σε ποσοστό 118%, των ασθενών με αντιδραστική κατάθλιψη την τριετία 2008-20011.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο των ψυχικά νοσούντων, έχει παρατηρηθεί μία αύξηση της τάξης του 134% των ασθενών που είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων, ενώ η αύξηση αριθμού των εργαζόμενων ασθενών είναι της τάξης του 165%.
Το ποσοστό των ανέργων και των απόρων ασθενών έχει αυξηθεί σε ποσοστό 75% και όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των ασθενών, στις ηλικίες άνω των 50, δηλαδή μεταξύ αυτών που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο, έχει παρατηρηθεί αύξηση της τάξης του 44%. Αντίστοιχη αύξηση, 45%, έχει παρατηρηθεί μεταξύ των συνταξιούχων ασθενών, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Χιώτης αναμένεται περαιτέρω αύξηση του ποσοστού το προσεχές διάστημα, ύστερα από τις επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις.
Απ την πλευρά του, ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, επεσήμανε ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης ψυχικών νοσημάτων ανήκουν όχι μόνο οι άνεργοι, αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της επαπειλούμενης ανεργίας, όσοι έχουν δάνεια και χρέη, γυναίκες, ασθενείς με χρόνια ψυχικά προβλήματα, όπως επίσης και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι φαίνεται να πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της κρίσης σε ψυχικό επίπεδο.
«Το 23% των ατόμων με ψυχικό νόσημα έχουν δάνεια. Το χαμηλό εισόδημα και τα χρέη συνδέονται με την εμφάνιση ψυχικών νοσημάτων» ανέφερε ο κ. Κυριόπουλος. Τόνισε δε, ότι η έκταση του χρέους σχετίζεται με βλαπτικές μεταβολές στην ψυχική υγεία.
Σύμφωνα με τον κ. Κυριόπουλο, οι πιο εμφανείς επιπτώσεις της κρίσης είναι η αύξηση ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, η κατάχρηση ουσιών, οι τάσεις αυτοκτονίας, η θνησιμότητα από ισχαιμική καρδιοπάθεια, τα αναπνευστικά προβλήματα, οι ηπατικές νόσοι που επηρεάζουν κυρίως τις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη θνησιμότητα και νοσηρότητα.
Υπογράμμισε επίσης ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 σημειώθηκε αύξηση 40% των αυτοκτονιών σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010, ενώ όπως είπε, πάνω από το 4% του πληθυσμού έχει κάποιο βαθμό εξάρτησης από ουσίες. Έκανε επιπλέον γνωστό ότι έχει παρατηρηθεί, σε ποσοστό 35%, αύξηση της χρήσης αντικαταθληπτικών χαπιών σε σχέση με το 2006.
Ο ΠΟΥ ανησυχεί μήπως πέσουν σε «λάθος» χέρια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι δύο μελέτες, που δείχνουν πώς οι επιστήμονες μετάλλαξαν τον ιό H5N1 της γρίπης των πτηνών μετατρέποντάς τον σε έναν ιό που θα μπορούσε να δημιουργήσει ανθρώπινη πανδημία, θα δημοσιοποιηθούν μόνο αφού αξιωματούχοι των υπηρεσιών βιοασφάλειας αξιολογήσουν τους κινδύνους.
Μιλώντας μετά από μια υψηλού επιπέδου συνάντηση εμπειρογνωμόνων για τη γρίπη και αμερικανών αξιωματούχων για την ασφάλεια που έγινε στη Γενεύη, εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί κατ' αρχήν συμφωνία για να δημοσιευτούν ενδεχομένως στο μέλλον οι αμφιλεγόμενες αυτές εργασίες, αφού όμως πρώτα πραγματοποιηθούν σε βάθος αναλύσεις για τους κινδύνους.
Ο ΠΟΥ συγκάλεσε τη σύνοδο για να υπερβεί το αδιέξοδο ανάμεσα στους επιστήμονες που έχουν μελετήσει τις μεταλλάξεις που απαιτούνται για να κάνουν τον Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών να μεταδίδεται μεταξύ των θηλαστικών, και την Αμερικανική Εθνική Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Βιοασφάλεια (NSABB), που επιθυμούσε η εργασία να λογοκριθεί πριν τη δημοσίευσή της σε επιστημονικά περιοδικά.
Οι εμπειρογνώμονες της βιοασφάλειας φοβούνται ότι μεταλλαγμένες μορφές του ιού που δημιούργησαν ανεξάρτητα ερευνητικές ομάδες στην Ολλανδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσαν να «ξεφύγουν» ή να πέσουν σε λάθος χέρια και να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν μια πανδημία χειρότερη από το ξέσπασμα το 1918-19 της ισπανικής γρίπης που σκότωσε πάνω από 40 εκατ. ανθρώπους.
«Πρέπει να υπάρξει μια πολύ πιο ολοκληρωμένη συζήτηση των κινδύνων και των οφελών της έρευνας σε αυτόν τον τομέα και των κινδύνων από τον ίδιο τον ιό» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκρέγκορι Χαρτλ του ΠΟΥ.
Μια επαναστατική συσκευή για την αχρωματοψία.
Ο 29χρονος καλλιτέχνης, Neil Harbisson, πάσχει από αχρωματοψία και δεν μπορεί να διακρίνει χρώματα, παρά μόνο το άσπρο και το μαύρο. Ωστόσο, με τη βοήθεια μιας καινοτομικής συσκευής ονόματι Eyeborg μπορεί να μεταφράζει το χρώμα σε ήχο!
Ο Harbisson φοράει τη συσκευή οπουδήποτε πηγαίνει και το 2004 η συσκευή έλαβε την επίσημη αναγνώριση από το Ηνωμένο Βασίλειο ως αναπόσπαστο μέλος του σώματος του.
«Μοιάζει με κεραία που βγαίνει από το κεφάλι μου και φτάνει μπροστά στο πρόσωπό μου», δήλωσε ο ίδιος στο BBC.
«Στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου υπάρχει ένα τσιπ, το οποίο μετατρέπει τα κύματα φωτός σε ήχο, και ακούω τα χρώματα, όχι με τα αυτιά μου, αλλά μέσω των οστών μου. Στην αρχή υπέφερα από πονοκεφάλους λόγω της συνεχούς εισροής ήχου, αλλά μετά από πέντε βδομάδες το συνήθισα και αντιλαμβανόμουν τα χρώματα ως ήχους».
Γεννημένος στη Βρετανία και μεγαλωμένος στη Καταλονία, ο Harbisson άρχισε να σπουδάζει καλές τέχνες σε ηλικία 16 ετών, έχοντας ήδη καταξιωθεί στη μουσική, το χορό και το θέατρο.
Λόγω της αχρωματοψίας του, του δόθηκε μια ειδική άδεια να εργάζεται μόνο με τις διαβαθμίσεις του γκρι, αλλά ανέπτυξε ένα βαθύ ενδιαφέρον για τη σχέση μεταξύ ήχου και χρώματος.
Το 2002 μετακόμισε στην Αγγλία για να σπουδάσει Μουσική Σύνθεση στο Πανεπιστήμιο του Ντάρτιγκτον. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους, παρακολούθησε μια διάλεξη του Adam Montandon, ενός επιστήμονα που ασχολείται με τη τεχνολογία του Eyeborg. Στο τέλος της διάλεξης, ο Harbisson πλησίασε τον Montandon και αφού του εξήγησε το πρόβλημά του, ο δεύτερος συμφώνησε να του κατασκευάσει τη καινοτομική συσκευή.
Το Eyeborg διαθέτει μια κάμερα, η οποία αντιλαμβάνεται τα χρώματα και αφού τα στίλει σε έναν υπολογιστή, αυτός τα μετατρέπει σε ηχητικά κύματα.
Για τη λειτουργία της συσκευής, ο Harbisson έπρεπε πρώτα να απομνημονεύσει τις συχνότητες που σχετίζονται με κάθε χρώμα. Το κόκκινο, για παράδειγμα, διαθέτει τη χαμηλότερη συχνότητα, ενώ το μωβ την υψηλότερη.
Ο 29χρονος τονίζει ότι το Eyeborg έχει αλλάξει παντελώς τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη τέχνη, προσφέροντάς του έναν κόσμο όπου το χρώμα και ο ήχος είναι το ίδιο πράγμα.
Θα μοιράσουν τα προϊόντα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Δωρεάν γαλακτοκομικά προϊόντα θα μοιράσουν το μεσημέρι της Τρίτης στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, οι κτηνοτρόφοι του νομού.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), «παραμένουν απλήρωτοι από τις γαλακτοβιομηχανίες από πέρσι, η κακοκαιρία έχει πλήξει την παραγωγή, η θεσμική επίλυση των προβλημάτων τους καθυστερεί και οι ίδιοι -αν και η κτηνοτροφία μπορεί να συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση- δίνουν αγώνα επιβίωσης των κοπαδιών και των οικογενειών τους». Ο πρόεδρος της ΠΕΚ Δημήτρης Καμπούρης τονίζει ότι «οι κτηνοτρόφοι, βιώνοντας εδώ και χρόνια την οικονομική κρίση, διαμαρτύρονται και απαιτούν την άμεση λήψη μέτρων για την ουσιαστική ενίσχυση και στήριξή τους».
Η κίνηση θα πραγματοποιηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος. Αντίστοιχη εκδήλωση είχε γίνει στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου.
«Είμαστε όλοι Έλληνες», σε όλο τον κόσμο.
Οι πιέσεις των ευρωπαίων ηγετών προς την Ελλάδα εντείνονται ασφυκτικά. Το ύφος με το οποίο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν την Αθήνα, θυμίζει περισσότερο τη συνομιλία ανάμεσα σε έναν νικητή και έναν ηττημένο, την επομένη ενός πολέμου, παρά μιας διαπραγμάτευση μεταξύ εταίρων.
Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, αναπτύσσεται σταθερά ένα κίνημα υποστήριξης της Ελλάδας από πολίτες όλου του κόσμου, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από αλληλεγγύη.
Με πρωτεργάτες τα μέλη του Κινήματος της Νάντης, που προτρέπει πολίτες να ζητήσουν συμβολικά την ελληνική υπηκοότητα και σχεδιάζει ταυτόχρονα τη συγκρότηση διεθνούς ομάδας νομικών ώστε να εξετάσουν τις κινήσεις που μπορεί να κάνει η Ελλάδα, ομάδες πολιτών ενώνουν τις φωνές τους αρθρώνοντας το σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες».
Το «Έθνος της Κυριακής» σημειώνει και την κίνηση της γαλλικής εφημερίδα «L’ Humanite» η οποία ζητά την απόσυρση του Μνημονίου και την αντικατάστασή του με ένα σχέδιο σωτηρίας.
Μετά και τη χθεσινή επιτυχημένη κινητοποίηση πολιτών σε δεκάδες πόλεις του κόσμου, το βέβαιο είναι ότι το κύμα της συμπαράστασης θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Συζήτηση με ελεύθερη είσοδο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Ήταν έτοιμο το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ρεύμα; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την μέχρι τώρα εμπειρία από τη συμμετοχή των μεταναστών στη μαθησιακή διαδικασία ώστε να βελτιώσουμε τις εκπαιδευτικές μας δομές;
Μια συζήτηση για τις ποικίλες όψεις της μαζικής εισαγωγής νεαρών μεταναστών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της χώρας μας διοργανώνεται την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί συνομιλούν με το κοινό διερευνώντας τα ζητήματα που έθεσε στα ελληνικά σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα η έλευση μεταναστών στη χώρα.
Περισσότερα από είκοσι χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Ελλάδα έγινε, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της, τόπος υποδοχής μεταναστών. Έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από τότε που ξεκίνησαν να φοιτούν στο ελληνικό σχολείο παιδιά που δεν ήξεραν καθόλου την ελληνική γλώσσα. Πάρα πολλά από αυτά αποφοίτησαν, αρκετά αρίστευσαν και πολλά μπήκαν στη διαδικασία της παραγωγής ή συνέχισαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι μάλλον καιρός να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση του τι συνέβη, για να δούμε πόσο έτοιμες ή ανέτοιμες αποδείχθηκαν η κοινωνία και η κρατική εκπαίδευση στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης αλλαγής. Τι έπραξαν σωστά, τι όχι και ποια διδάγματα και εμπειρίες αποκόμισαν ώστε στο μέλλον να συμβάλουν καλύτερα στην κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο θεματικό κύκλο «Εμείς και οι Άλλοι - Εμείς ως Άλλοι» που έχει ως αντικείμενο τη μετανάστευση. Το ζήτημα απασχολεί όλη την Ευρώπη και οι ευρείες συζητήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αυτό επικεντρώνονται τόσο στην ελληνική διάσταση του ζητήματος, όσο και στη διεθνή.
Ομιλητές
Αντώνης Κόντης: Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Εργαστηρίου Μελέτης της Μετανάστευσης και Διασποράς, Διευθυντής του Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
Στέλλα Πρωτονοταρίου: Εκπαιδευτικός, Διευθύντρια στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας
Άννα Φραγκουδάκη: Κοινωνιολόγος της Εκπαίδευσης, Ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ελένη Χοντολίδου: Επίκουρη Καθηγήτρια στον Τομέα Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Συντονιστής: Μανώλης Πιμπλής, Δημοσιογράφος
Ταλαιπωρεί τουλάχιστον ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες.
Σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες ταλαιπωρεί η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια (ΧΦΑ). Πόδια πρησμένα, κουρασμένα, με αίσθημα βάρους και πόνο είναι τα κύρια και ενοχλητικά συμπτώματα της πάθησης οποία χαρακτηρίζεται από συνεχή επιδείνωση στη φυσική της εξέλιξη ιδιαίτερα αν δεν αντιμετωπισθεί.
Μετά τα αρχικό στάδιο που είναι: πόνος, αίσθημα τάσης, βάρους και καψίματος στα πόδια καθώς επίσης και κράμπες, ακολουθούν η εμφάνιση μικρών κιρσών ή ευρυαγγειών (μικρά κόκκινα επιφανειακά φλεβίδια) και η εμφάνιση οιδήματος (πρησμένα πόδια). Στα επόμενα στάδια αρχίζουν οι πιο σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις με μια χαρακτηριστική μελάχρωση του δέρματος.
Μακροπρόθεσμα υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας φλεβικού έλκους με τις παρελκόμενες επιπλοκές του που μπορεί να σημαίνουν και ακρωτηριασμό του άκρου.
Σύγχρονη μάστιγα οι φλεβικές παθήσεις
Οι φλεβικές παθήσεις θεωρούνται σήμερα μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας. Το 50% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως έχει κάποια μορφή φλεβικής ανεπάρκειας ενώ το 15% έχει κλινικά σημαντική φλεβική ανεπάρκεια που χρήζει θεραπείας. Εμφανίζονται με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα, πράγμα για το οποίο ευθύνεται η σχετική γήρανση του ανθρώπινου πληθυσμού και ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής. Σε ποσοστό 70-80% οφείλεται στην κληρονομικότητα και εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (18-44 ετών). Στις γυναίκες οι ορμονικές μεταβολές, η κύηση και η λοχεία αποτελούν ανεξάρτητους αιτιολογικούς παράγοντες. Περίπου το 20% των γυναικών χωρίς παιδιά παρουσιάζουν πρωτοπαθείς κιρσούς, ενώ μετά από κάθε κύηση το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά περίπου 10%.
«Η επίπτωση της νόσου υπολογίζεται στο 15% του συνολικού πληθυσμού. Στο γενικό πληθυσμό, το 10-20% των ανδρών και το 60-70% των γυναικών πάσχουν από τη νόσο. Συνολικά το 10% των εργαζομένων εμφανίζει κιρσούς, ενώ το 25% από αυτούς έχει ήδη συμπτώματα και επιπλοκές της νόσου.Το 1-2% των ασθενών παρουσιάζει βαριά συμπτώματα όπως άτονα φλεβικά έλκη κ.ά.» επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής αγγειοχειρουργικής στο ΑΠΘ , Κυριάκος Κτενίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας για τη ΧΦΑ που πραγματοποιείται 17-18 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη.
Η αιτιολογία της νόσου είναι πολυπαραγοντική. Ανάλογα με τον επικρατούντα αιτιολογικό παράγοντα η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Η πρωτοπαθής ΧΦΑ συνδέεται βασικά με μία κληρονομική αδυναμία του συνδετικού ιστού του φλεβικού τοιχώματος, που οδηγεί σε βαλβιδική ανεπάρκεια, ενώ στη δευτεροπαθή ΧΦΑ προϋπάρχει άλλο φλεβικό νόσημα.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της νόσου πρέπει να αρχίζει έγκαιρα και να επεκτείνεται όλο το χρόνο και όχι μόνο τότε που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα. Η θεραπεία περιλαμβάνει γενικά και ειδικά μέτρα. Η απώλεια βάρους και η τακτική άσκηση είναι η βάση της θεραπείας. Η εφαρμογή κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, η κινησιοθεραπεία και η λήψη βιοφλαβονοειδών σκευασμάτων και φαρμάκων είναι συντηρητικά μέτρα που συχνά προηγούνται των επεμβατικών μεθόδων θεραπείας. Η σκληροθεραπεία, η θερμοπηξία της φλέβας με λέϊζερ ή ραδιοκύματα καθώς επίσης και η αφαίρεση κιρσών (κιρσεκτομή) αποτελούν τα ειδικά επεμβατικά μέτρα αντιμετώπισης.
«Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η χρήση βιοφλαβονοειδών που προέρχονται από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου (Vitis Vinifera), όχι μόνο ανακουφίζει από τα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αίσθημα βάρους και πόνο, αλλά διατηρεί την καλή φλεβική λειτουργία, μειώνει την εμφάνιση οιδημάτων και ενδυναμώνει τις φλέβες» επισήμανε η χημικός Ειρήνη Καπελώνη.
Τα βιοφλαβονοειδή είναι ομάδες φυτοχημικών που συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ισχυρών αντιοξειδωτικών, υπάρχουν μόνο στα φυτά και αποτελούν τμήμα των αμυντικών μηχανισμών τους.
Το εκχύλισμα φύλλων κόκκινης αμπέλου είναι ένα φυτικό φαρμακευτικό προϊόν , μη συνταγογραφούμενο το οποίο από το 2010 έχει ενταχθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στον κατάλογο των βοτανικών φαρμακευτικών προϊόντων που μπορούν να πάρουν άδεια κυκλοφορίας. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί με τη μορφή δισκίων, ζελέ και κρέμας.