Μια επαναστατική συσκευή για την αχρωματοψία.
Ο 29χρονος καλλιτέχνης, Neil Harbisson, πάσχει από αχρωματοψία και δεν μπορεί να διακρίνει χρώματα, παρά μόνο το άσπρο και το μαύρο. Ωστόσο, με τη βοήθεια μιας καινοτομικής συσκευής ονόματι Eyeborg μπορεί να μεταφράζει το χρώμα σε ήχο!
Ο Harbisson φοράει τη συσκευή οπουδήποτε πηγαίνει και το 2004 η συσκευή έλαβε την επίσημη αναγνώριση από το Ηνωμένο Βασίλειο ως αναπόσπαστο μέλος του σώματος του.
«Μοιάζει με κεραία που βγαίνει από το κεφάλι μου και φτάνει μπροστά στο πρόσωπό μου», δήλωσε ο ίδιος στο BBC.
«Στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου υπάρχει ένα τσιπ, το οποίο μετατρέπει τα κύματα φωτός σε ήχο, και ακούω τα χρώματα, όχι με τα αυτιά μου, αλλά μέσω των οστών μου. Στην αρχή υπέφερα από πονοκεφάλους λόγω της συνεχούς εισροής ήχου, αλλά μετά από πέντε βδομάδες το συνήθισα και αντιλαμβανόμουν τα χρώματα ως ήχους».
Γεννημένος στη Βρετανία και μεγαλωμένος στη Καταλονία, ο Harbisson άρχισε να σπουδάζει καλές τέχνες σε ηλικία 16 ετών, έχοντας ήδη καταξιωθεί στη μουσική, το χορό και το θέατρο.
Λόγω της αχρωματοψίας του, του δόθηκε μια ειδική άδεια να εργάζεται μόνο με τις διαβαθμίσεις του γκρι, αλλά ανέπτυξε ένα βαθύ ενδιαφέρον για τη σχέση μεταξύ ήχου και χρώματος.
Το 2002 μετακόμισε στην Αγγλία για να σπουδάσει Μουσική Σύνθεση στο Πανεπιστήμιο του Ντάρτιγκτον. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους, παρακολούθησε μια διάλεξη του Adam Montandon, ενός επιστήμονα που ασχολείται με τη τεχνολογία του Eyeborg. Στο τέλος της διάλεξης, ο Harbisson πλησίασε τον Montandon και αφού του εξήγησε το πρόβλημά του, ο δεύτερος συμφώνησε να του κατασκευάσει τη καινοτομική συσκευή.
Το Eyeborg διαθέτει μια κάμερα, η οποία αντιλαμβάνεται τα χρώματα και αφού τα στίλει σε έναν υπολογιστή, αυτός τα μετατρέπει σε ηχητικά κύματα.
Για τη λειτουργία της συσκευής, ο Harbisson έπρεπε πρώτα να απομνημονεύσει τις συχνότητες που σχετίζονται με κάθε χρώμα. Το κόκκινο, για παράδειγμα, διαθέτει τη χαμηλότερη συχνότητα, ενώ το μωβ την υψηλότερη.
Ο 29χρονος τονίζει ότι το Eyeborg έχει αλλάξει παντελώς τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη τέχνη, προσφέροντάς του έναν κόσμο όπου το χρώμα και ο ήχος είναι το ίδιο πράγμα.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.